298 találat a(z) árfolyam cimkére

Katás bevétel meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A katás egyéni vállalkozó alanya az áfának. Kizárólag külföldi megrendelésre végez webes programozást. A szolgáltatást Magyarországon végzi a vállalkozó. A kiadott számla árfolyamát az áfatörvény 80. §-a szerint feltünteti a számlán. Ennek alapján készül az áfabevallás. A jóváíráskor a bank levon összeget, és kevesebb érkezik a számlára. Mi a katás bevétel helyes forintösszege? A katatörvény 2. § 12. pontja szerint a jóváírás napján érvényes MNB-árfolyammal (akár csökkentett értékkel) számolva, vagy a számla szerinti értékkel és a számlán feltüntetett árfolyammal számolt forintösszeg a helyes katabevétel? Előre is köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Soltész Nóra

Valutában adott előleget munkavállalójának? Figyeljen az árfolyamokra! Cikk

Ha a munkavállaló valutában kap elszámolásra előleget, amelyet nem teljesen költ el, milyen árfolyamon kell elszámolni az adott és a visszakapott összeget? Olvasónk kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt.

Árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kimenő számlákon milyen árfolyamot kell feltüntetnem? Utazási irodáknál speciális számlázási lehetőségek vannak. A számlakiállítás szinte minden esetben megelőzi a teljesítés idejét, mivel a tényleges teljesítés a hazaérkezés napja. A számlázásnál még nem tudjuk a teljesítéskori árfolyamot. Több utazási iroda működésével kapcsolatos fórumon is elhangzott, hogy a NAV véleménye szerint nem szükséges előleg és végszámlát kiállítanunk, ha a kiállított számla a teljes összegről szól. (Ez speciálisan csak az utazási irodáknak megengedett könnyítés a felesleges számlakészítés elkerülése miatt.) Ebben az esetben milyen árfolyammal számolok? A fizetés is a teljesítés előtt történik, de nem a számla kiállításának a napján.

Így lehet euróért árulni a magyar boltokban: milyen pénztárgép kell? Cikk

Kell-e engedély ahhoz, hogy egy üzletben forint helyett euróval fizessenek? Milyen valutában kell visszaadni a visszajárót, mit, hogyan kell könyvelni? Olvasónk kérdéseire Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt.

Online póker adózása Kérdés

Az interneten manapság elég elterjedt az online póker, a nyeremény adózásával kapcsolatosan várom véleményüket. Az internetes játék szolgáltatók játékosonként vezetnek egy virtuális pénztárt USA dollárban, amelyen jóváírják a befizetéseket, nyereményeket, és levonják a nevezési díjakat. A nyereményeket jellemzően csak időszakosan veszik fel a játékosok saját forintos bankszámlájukra. Kérdésem: mikor keletkezik az adózandó jövedelem: amikor a virtuális pénztárban USA dollárban jóváírják, vagy a mikor a játékos felveszi bankszámlájára? Ebből következően mi lesz az adó alapja, és milyen árfolyamon? Köszönettel várom válaszukat!

Devizahitel-ügy: a Kúriánál a labda Cikk

Az Európai Bíróság szerdai ítéletében támpontokat adott a Kúria számára egy magyar házaspár által az OTP Jelzálogbank ellen benyújtott kereset ügyében, amely megtámadta azt a kitételt, miszerint az esedékes törlesztőrészleteket a svájci frank eladási (és nem a devizahitel-szerződés megkötésekor érvényes vételi) árfolyama alapján számolják. Egy nemzetközi jogász is nyilatkozott a várható következményekről.

Devizás költség elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás éves előfizetéseket vásárol külföldről devizáért. Kérdésem az lenne, hogy az év végi elhatárolást hogyan kell elvégezni ezeknél a költségeknél? Tételesen, minden számlánál, a teljesítéskori devizaárfolyamon, ahogy a könyvelésben szerepelnek, vagy a fordulónapkor érvényes választott (jelen esetben MNB) árfolyamon? Válaszát előre is köszönöm!

Devizás számla könyvelése forintos kiegyenlítés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég rendszeresen állít ki olyan számlákat, melyeken a szolgáltatások vételára euróban szerepel, de az ügyfél bankkártyájáról az összeget már forintban veszik le, ami általában az előző napi MNB középárfolyamon történik. Ebben az esetben hogyan kell rögzíteni a könyvekben ezeket a számlákat? A számlán természetesen szerepel a tételek és az áfa bontása forintban is. Mikor járunk el helyesen: ha az áfát a számlán szereplő teljesítés szerinti választott (MNB) árfolyamon számoljuk, vagy ha a ténylegesen beterhelt összeg, azaz a számlán szereplő áfa összegét szerepeltetjük a bevallásban? Válaszát előre is köszönöm!

Valutaelszámolás online pénztárgéppel Kérdés

Tisztelt Cím! Egy pénztárgépet üzemeltető cégnek időnként vannak euróban is készpénzes bevételei. Megengedi-e a jogszabály, hogy egy pénztárgépbe lehessen beütni a forint- és a valutabevételeket? Mire kell figyelni a nyugták kiállításakor az eurós bevételeket érintően? Valutás bevételek esetén a visszajárót ugyanabban a pénznemben lehet kiadni, vagy lehet akár forintban is? Milyen árfolyamon kell átváltani a valutabevételeket forintra, és melyik árfolyamon kell átváltani forintra, ha hitelkártyás eurós tételt ütünk be a pénztárgépbe, és nyugtát állítunk ki róla? Az megfelel a jogszabályoknak, ha a pénztárgéphez közel tart a cég euró tárolására alkalmas zárható kasszát, hogy ne keveredjen a forinttal? Amennyiben előre nincsenek euróban meghatározva az árak, de egy vevő úgy dönt, hogy euróban szeretne fizetni, akkor az aznapi Ft/EUR árfolyammal át lehet váltani euróra a termék, szolgáltatás forintértékét? Előre is köszönöm a válaszukat! Üdvözlettel.

Készpénzkifizetés bejelentése Kérdés

Üdvözlöm! Egy kft. ingatlant vásárol külföldi magánszemélytől. A foglalót euróban, készpénzben fizeti ki. Az összeg forintra átszámítva meghaladja a kétmilliót. Milyen árfolyamon kell átszámítani az eurót a 40-es nyomtatvány kitöltésénél? Köszönettel.

Árfolyam áfája egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozó üzletviteli tanácsadást végez Ausztriában. Euróban állítja ki a számlát. Az áfa tv. 80. §-ához kötődik a kérdésem a dátummal és árfolyammal kapcsolatban: a számlateljesítés napján érvényes MNB-árfolyammal számoljam ki a nettó értéket, melyet jelentek (14A60+1465)? Előzetesen bejelenteni szükséges egyéni vállalkozónál is az MNB választását? (Jelentettem, de hónapok óta nem jelent meg törzsadatban.) Segítségét köszönöm!

Számla kiállítása euróban árfolyam Kérdés

Áfaköteles ingatlant értékesítettünk. A szerződésben euróban határozták meg a vételárat, a vevő euróban fizetett, a számlát is ebben állítottuk ki. Kérdezném, hogy milyen árfolyammal kell számolnom az áfa értékét? Az áfatörvény 80. § 2. pontja értelmében, a választott pénzintézet ELADÁSI árfolyamán, vagy a számviteli politikánkban szereplő, választott pénzintézet KÖZÉP árfolyamán? A már esetlegesen rosszul kiállított számlát sztornóznom kell az eredeti példány visszakérésével, vagy elég egy számlával egy tekintet alá eső dokumentum az áfa összegének módosításával? Köszönettel!

EU-s árubeszerzés valutáért Kérdés

Egy cég valutáért vásárolja az árut, amit aztán belföldön ad el. Az áruk beszerzési árát valutáról forintra a FIFO módszerrel számolom ki. Az áfatörvény szerint az áfaalap a választott bank deviza-eladási árfolyama. Ebben az esetben jelentős eltérés van a könyvelt ELÁBÉ (költségként elszámolt) áru beszerzési értéke és az áfaalap között. Ilyen esetben az áfabevallás miatt külön nyilvántartásban kellene vezetnem, hogy mennyi az eurós beszerzés deviza-eladási árfolyamon? Tehát az áfabevallásban az EU-s árubeszerzési érték (áfaalap) összege más, mint a valutapénztárból kifizetett és lekönyvelt EU-s ELÁBÉ?

Mélyrepülésben a forint Cikk

A Bloomberg pénteken is a forint mélyrepüléséről cikkezett, a magyar fizetőeszköz zuhanását a cseh CSOB bank devizaelemzője úgy kommentálta, hogy a forinteladásokat a magyar jegybankelnök kijelentései "fűtik", aki szerint továbbra is lehet kamatot vágni. Matolcsy úgy érvel, hogy jók a gazdaság fundamentumai és alacsony az infláció, ezt az érvelést a piacok ugyanakkor úgy tűnik, "nem veszik be" - írja a hvg.hu.

Euro-átváltás feltétele vállalkozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni a segítségét: a vállalkozó árbevételének egy részét készpénzben euróban kapja.Köteles-e azt bankjába befizetni és ott beváltani, esetleg valutaváltó pénztárnál váltja be, de korábban nem őrizte meg a bizonylatot melyet kapott, lehet-e ebből szankció NAV-ellenőrzés esetén? Nagyon szépen köszönöm a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close