287 találat a(z) árfolyam cimkére

Kata-bevétel külföldi pénznemben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az alábbiakban egy példán keresztül: Alanyi adómentes kisadózó egyéni vállalkozó euróban állít ki szolgáltatásról átutalásos számlát közösségi partnerének. Például 100 euró, a teljesítés dátuma 2014.10.31. MNB-árfolyamon számolva 30 719 Ft. A 1465 és 14A60-as bevallásaiban ezt az összeget jelentjük le. A vállalkozó számlájára 2015.01.05-én Ft-ban érkezik a bevétele, mivel eurós bankszámlája nincsen. Bankszámlára érkezik: 35 000 Ft A kérdésünk a következő: A bevétel számításánál 2014.10.31-ét kell alapul venni 30 719 Ft-tal, vagy csak 2015-ben lesz bevétele és az 35 000 Ft? A pénzintézettől kapott kamat is a katás bevétel része? A kisadózó egyéni vállalkozó havonta a vállalkozói kiadásokkal és a megfizetett 50 ezer Ft-tal csökkentett bevételét átutalhatja magánbankszámlájára? Válaszát előre is köszönöm.

Euróban fizethető munkabér Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munka törvénykönyve alapján a munkabért megállapítani és megfizetni csak forintban lehet. Jól értelmezem-e, hogy a munkaszerződésben a munkabért csak forintban lehet megállapítani, illetve a kifizetés is csak forintban történhet? Van-e lehetőség arra, hogy a munkavállaló nyilatkozik, a forintban meghatározott munkabérét euróban szeretné felvenni, és a társaság eleget tehet-e a kérésének? Ha igen, milyen módon kell meghatározni az utalandó euró összegét? Segítségét előre is köszönöm.

Paypal elszámolás szabályszerűség Kérdés

Egy vállalkozó vebáruházat üzemeltet, ahol forintban, dollárban, angol fontban és euróban is állít ki számlákat, melyeket Pay pal útján fizetnek. A vállalkozó részére befolyt összegeket (paypal, de nem közölt) árfolyamon devizáról forintra számítja át az internetes közvetítő bank, amit a vállalkozó OTP devizaszámlájára utal, ahol az OTP saját árfolyamán euróra számítja át. A vállalkozó bankkártyával devizában beszerzett árut is fizetett, sőt úgy is, hogy annak egy részét a forintszámlájáról utalta át, másik részét pedig a befolyt bevételekből, amit árfolyam hiányában nem tudok átszámítani, s nem tudom könyvelni. Több fórumon is felltettem már ezt a kérdést, de megnyugtató választ még nem kaptam, csak általánosságokat írtak. Önöknek is írtam már ebben az ügyben, valamint az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének (ahol több mint 10 éve vagyok tag), de Önöknek is már több éve vagyok előfizetőjük. Kérem szíveskedjenek válaszolni a [email protected] e-mail címemre. Köszönettel: Domokosné dr Kelemen Ágnes

Valuta átváltása Kérdés

T. Szerkestőség! Egy vállalkozás rögzítette a számviteli politkájában, hogy az öszes külföldi pénzértékre szóló eszközöket a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, hívatalos devizaárfolyamon számolja át forintra. Kérdésem: ha hivatalos pénzváltónál vált át valutát forintra, mi a helyes eljárás a pénzmozgás rögzítésében? Köszönöm válaszukat.

Katás bevétel meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A katás egyéni vállalkozó alanya az áfának. Kizárólag külföldi megrendelésre végez webes programozást. A szolgáltatást Magyarországon végzi a vállalkozó. A kiadott számla árfolyamát az áfatörvény 80. §-a szerint feltünteti a számlán. Ennek alapján készül az áfabevallás. A jóváíráskor a bank levon összeget, és kevesebb érkezik a számlára. Mi a katás bevétel helyes forintösszege? A katatörvény 2. § 12. pontja szerint a jóváírás napján érvényes MNB-árfolyammal (akár csökkentett értékkel) számolva, vagy a számla szerinti értékkel és a számlán feltüntetett árfolyammal számolt forintösszeg a helyes katabevétel? Előre is köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Soltész Nóra

Valutában adott előleget munkavállalójának? Figyeljen az árfolyamokra! Cikk

Ha a munkavállaló valutában kap elszámolásra előleget, amelyet nem teljesen költ el, milyen árfolyamon kell elszámolni az adott és a visszakapott összeget? Olvasónk kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt.

Árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kimenő számlákon milyen árfolyamot kell feltüntetnem? Utazási irodáknál speciális számlázási lehetőségek vannak. A számlakiállítás szinte minden esetben megelőzi a teljesítés idejét, mivel a tényleges teljesítés a hazaérkezés napja. A számlázásnál még nem tudjuk a teljesítéskori árfolyamot. Több utazási iroda működésével kapcsolatos fórumon is elhangzott, hogy a NAV véleménye szerint nem szükséges előleg és végszámlát kiállítanunk, ha a kiállított számla a teljes összegről szól. (Ez speciálisan csak az utazási irodáknak megengedett könnyítés a felesleges számlakészítés elkerülése miatt.) Ebben az esetben milyen árfolyammal számolok? A fizetés is a teljesítés előtt történik, de nem a számla kiállításának a napján.

Így lehet euróért árulni a magyar boltokban: milyen pénztárgép kell? Cikk

Kell-e engedély ahhoz, hogy egy üzletben forint helyett euróval fizessenek? Milyen valutában kell visszaadni a visszajárót, mit, hogyan kell könyvelni? Olvasónk kérdéseire Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt.

Online póker adózása Kérdés

Az interneten manapság elég elterjedt az online póker, a nyeremény adózásával kapcsolatosan várom véleményüket. Az internetes játék szolgáltatók játékosonként vezetnek egy virtuális pénztárt USA dollárban, amelyen jóváírják a befizetéseket, nyereményeket, és levonják a nevezési díjakat. A nyereményeket jellemzően csak időszakosan veszik fel a játékosok saját forintos bankszámlájukra. Kérdésem: mikor keletkezik az adózandó jövedelem: amikor a virtuális pénztárban USA dollárban jóváírják, vagy a mikor a játékos felveszi bankszámlájára? Ebből következően mi lesz az adó alapja, és milyen árfolyamon? Köszönettel várom válaszukat!

Devizahitel-ügy: a Kúriánál a labda Cikk

Az Európai Bíróság szerdai ítéletében támpontokat adott a Kúria számára egy magyar házaspár által az OTP Jelzálogbank ellen benyújtott kereset ügyében, amely megtámadta azt a kitételt, miszerint az esedékes törlesztőrészleteket a svájci frank eladási (és nem a devizahitel-szerződés megkötésekor érvényes vételi) árfolyama alapján számolják. Egy nemzetközi jogász is nyilatkozott a várható következményekről.

Devizás költség elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás éves előfizetéseket vásárol külföldről devizáért. Kérdésem az lenne, hogy az év végi elhatárolást hogyan kell elvégezni ezeknél a költségeknél? Tételesen, minden számlánál, a teljesítéskori devizaárfolyamon, ahogy a könyvelésben szerepelnek, vagy a fordulónapkor érvényes választott (jelen esetben MNB) árfolyamon? Válaszát előre is köszönöm!

Devizás számla könyvelése forintos kiegyenlítés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég rendszeresen állít ki olyan számlákat, melyeken a szolgáltatások vételára euróban szerepel, de az ügyfél bankkártyájáról az összeget már forintban veszik le, ami általában az előző napi MNB középárfolyamon történik. Ebben az esetben hogyan kell rögzíteni a könyvekben ezeket a számlákat? A számlán természetesen szerepel a tételek és az áfa bontása forintban is. Mikor járunk el helyesen: ha az áfát a számlán szereplő teljesítés szerinti választott (MNB) árfolyamon számoljuk, vagy ha a ténylegesen beterhelt összeg, azaz a számlán szereplő áfa összegét szerepeltetjük a bevallásban? Válaszát előre is köszönöm!

Valutaelszámolás online pénztárgéppel Kérdés

Tisztelt Cím! Egy pénztárgépet üzemeltető cégnek időnként vannak euróban is készpénzes bevételei. Megengedi-e a jogszabály, hogy egy pénztárgépbe lehessen beütni a forint- és a valutabevételeket? Mire kell figyelni a nyugták kiállításakor az eurós bevételeket érintően? Valutás bevételek esetén a visszajárót ugyanabban a pénznemben lehet kiadni, vagy lehet akár forintban is? Milyen árfolyamon kell átváltani a valutabevételeket forintra, és melyik árfolyamon kell átváltani forintra, ha hitelkártyás eurós tételt ütünk be a pénztárgépbe, és nyugtát állítunk ki róla? Az megfelel a jogszabályoknak, ha a pénztárgéphez közel tart a cég euró tárolására alkalmas zárható kasszát, hogy ne keveredjen a forinttal? Amennyiben előre nincsenek euróban meghatározva az árak, de egy vevő úgy dönt, hogy euróban szeretne fizetni, akkor az aznapi Ft/EUR árfolyammal át lehet váltani euróra a termék, szolgáltatás forintértékét? Előre is köszönöm a válaszukat! Üdvözlettel.

Készpénzkifizetés bejelentése Kérdés

Üdvözlöm! Egy kft. ingatlant vásárol külföldi magánszemélytől. A foglalót euróban, készpénzben fizeti ki. Az összeg forintra átszámítva meghaladja a kétmilliót. Milyen árfolyamon kell átszámítani az eurót a 40-es nyomtatvány kitöltésénél? Köszönettel.

Árfolyam áfája egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozó üzletviteli tanácsadást végez Ausztriában. Euróban állítja ki a számlát. Az áfa tv. 80. §-ához kötődik a kérdésem a dátummal és árfolyammal kapcsolatban: a számlateljesítés napján érvényes MNB-árfolyammal számoljam ki a nettó értéket, melyet jelentek (14A60+1465)? Előzetesen bejelenteni szükséges egyéni vállalkozónál is az MNB választását? (Jelentettem, de hónapok óta nem jelent meg törzsadatban.) Segítségét köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close