298 találat a(z) árfolyam cimkére

Közösségi áfa árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) A kérdésem az, hogy közösségi beszerzésről szóló számla áfáját a számlakibocsátáskor érvényes árfolyamon kell megállapítani az áfabevalláshoz, könyveléshez a teljesítéskori árfolyam alkalmazandó? 2.) Közösségi értékesítésről szóló számlán, amennyiben áfát is fel kell tüntetni, mert nem állnak fenn a mentes értékesítés feltételei, itt is a számlakeltekor érvényes árfolyammal kell számolni? 3.) Hogyha belföldi vevőnek euróban számlázunk termékértésítést, az alkalmazott árfolyam a teljesítéskori árfolyam? 4.) Ingatlanvásárlás esetén, hogyha az eladó euróban számláz, de belföldi az eladó, és fordítottan számláz, mert azt választotta, az alkalmazott árfolyam az áfabevalláshoz a teljesítéskori árfolyam? Köszönettel a választ.

Külföldi áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég Dániából szeretne visszaigényelni (teljesen jogosan) egy dán áfával kiszámlázott termékbeszerzést. A számlát euróban kapták, viszont Dániából csak dán koronában lehet áfát visszaigényelni. Kérdésem, hogy milyen árfolyamon számítsuk át az áfaösszegét dán koronára az ELEKÁFA bevallásban? EKB árfolyamra szavaznánk, de kérnék egy megerősítést, akinek ebben tapasztalata van. Köszönöm, Üdvözlettel, Attila

Árfolyam Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ha egy devizás szállítói számlán szolgáltatás szerepel (a számlán megjelölve az időszak), akkor milyen árfolyamon könyveljük a számlát? A befogadó MNB-árfolyam alá van bejelentkezve. Folyamatosan vannak ilyen számlák, az egyik számlán például október 1-től október 15-ig terjedő időszakra számlázza a szolgáltatást. A következő számlán október 16-tól október 31-ig terjedő időszakig. A partner a kelte szerinti árfolyamon állítja ki a számlát. Köszönettel: Miglécz Petra

Német minimálbér forintosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy a 8,5 euró német minimál órabért milyen árfolyammal kell majd forintosítanunk a bérszámfejtésnél? Köszönöm előre is a választ.

Egyszeres könyvvitelben az árfolyam kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszeres könyvvitel vezetésekor egy magyar partnertől, de euróban kiállított számla fizetésének könyvelésekor milyen árfolyammal kell a pénztárkönyvben szerepeltetni a számlát? Az egyértelmű, hogy a számlán szereplő árfolyamon kerül be az áfabevallásba és a könyvelésbe is, de a valóságban a vállalkozónak nem annyi forintba kerül, ha a fizetés szerinti árfolyamot nézzük (akár FIFO), tehát egy külön soron szerepelhet az árfolyam-különbözet? Külföldi számla esetén milyen árfolyammal kell átszámolni és könyvelni (a számla keltének időpontjában, vagy figyelni kell, hogy a bevételkor mi volt az árfolyam)? Ha nem követem le az árfolyam-különbségeket, akkor év végével false forintösszeg keletkezik a könyvelésben az euróbankszámlán. Az világos, hogy év végi átértékelés nincs, de az év közbeni forgalmak árfolyamának használata nem világos. Köszönettel.

Pótbefizetés várhat a cégekre a gyengélkedő forint miatt Cikk

A forint árfolyama 2014. december 31-én 18 forinttal volt gyengébb, mint 2013 utolsó napján, és ennek súlyos számviteli következményei lehetnek az euróban eladósodott cégek tömegére nézve – figyelmeztetett Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója. Ugyanis annak ellenére, hogy az árfolyamveszteség nem realizálódott, a számvitel szabályainak megfelelő elszámolás mégis rontja az eredményt és ez végső soron pótbefizetési kötelezettséget eredményezhet.

Devizás értékesítés árfolyam Kérdés

Devizás értékesítésnél az áfát, illetve január 1-jétől már a nettó érték árfolyamát is a kereskedelmi bank aktuális devizaeladási árfolyamán kell számolni. Az OTP Banknál van egy külön külkereskedelmi devizaeladási (illetve természetesen vételi és közép) árfolyam is. Melyiket kell használnom, mert ez egyáltalán nem mindegy (a külkerárfolyam mindig kedvezőbb)? Külföldi, devizás utalásainknál egyébként az OTP mindig a kedvezőbb, a külkerárfolyam szerint konvertálja a forintunkat.

Árfolyam használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetés utáni napidíjat a megelőző hónap 15. napján érvényes MNB-árfolyamon forintosítom. Ha ezen a napon nincs árfolyam (például szombatra – nem munkanap –, vasárnapra, ünnepnapra esik), melyik árfolyamot kell használnom? Köszönve válaszukat!

Szentírás az MNB-árfolyam, ha azt választja az egyéni vállalkozó Cikk

Január 1-jétől az áfás egyéni vállalkozónak is kötelező lesz az áfatörvény által előírt árfolyamot alkalmaznia mind a bevételek, mind a kiadások esetében. Mi a helyzet akkor, ha a szolgáltatás igénybevételekor, illetve a szállítói számlák kiegyenlítésekor eltérőek az árfolyamok – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Szja-változások 2015: új házasok, egyéni vállalkozók, katások Cikk

Szigorodik az egyéni vállalkozók és az őstermelők veszteségelhatárolására vonatkozó szabály. Osztalékjövedelem lesz a kisadózó vállalkozások tételes adóját választó vállalkozások kisadózóként be nem jelentett tagjainak kifizetett nyereség összege. Tágulnak a családi adókedvezmény igénybe vételi lehetőségei, ugyanakkor szigorítás, hogy a következő év során minden kedvezményezett eltartott részére adóazonosító jelet kell igényelni. Jövőre jön az új házasok adókedvezménye – egyebek mellett ezeket a változásokat hozza a 2015. évi adócsomag.

Alkalmazandó árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. közösségen belüli értékesítést tervez. Milyen árfolyamon kell elszámolnia az értékesítést, arról mikor, és milyen formában kell bejelentést tennie a NAV felé?

Kata-bevétel külföldi pénznemben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az alábbiakban egy példán keresztül: Alanyi adómentes kisadózó egyéni vállalkozó euróban állít ki szolgáltatásról átutalásos számlát közösségi partnerének. Például 100 euró, a teljesítés dátuma 2014.10.31. MNB-árfolyamon számolva 30 719 Ft. A 1465 és 14A60-as bevallásaiban ezt az összeget jelentjük le. A vállalkozó számlájára 2015.01.05-én Ft-ban érkezik a bevétele, mivel eurós bankszámlája nincsen. Bankszámlára érkezik: 35 000 Ft A kérdésünk a következő: A bevétel számításánál 2014.10.31-ét kell alapul venni 30 719 Ft-tal, vagy csak 2015-ben lesz bevétele és az 35 000 Ft? A pénzintézettől kapott kamat is a katás bevétel része? A kisadózó egyéni vállalkozó havonta a vállalkozói kiadásokkal és a megfizetett 50 ezer Ft-tal csökkentett bevételét átutalhatja magánbankszámlájára? Válaszát előre is köszönöm.

Euróban fizethető munkabér Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munka törvénykönyve alapján a munkabért megállapítani és megfizetni csak forintban lehet. Jól értelmezem-e, hogy a munkaszerződésben a munkabért csak forintban lehet megállapítani, illetve a kifizetés is csak forintban történhet? Van-e lehetőség arra, hogy a munkavállaló nyilatkozik, a forintban meghatározott munkabérét euróban szeretné felvenni, és a társaság eleget tehet-e a kérésének? Ha igen, milyen módon kell meghatározni az utalandó euró összegét? Segítségét előre is köszönöm.

Paypal elszámolás szabályszerűség Kérdés

Egy vállalkozó vebáruházat üzemeltet, ahol forintban, dollárban, angol fontban és euróban is állít ki számlákat, melyeket Pay pal útján fizetnek. A vállalkozó részére befolyt összegeket (paypal, de nem közölt) árfolyamon devizáról forintra számítja át az internetes közvetítő bank, amit a vállalkozó OTP devizaszámlájára utal, ahol az OTP saját árfolyamán euróra számítja át. A vállalkozó bankkártyával devizában beszerzett árut is fizetett, sőt úgy is, hogy annak egy részét a forintszámlájáról utalta át, másik részét pedig a befolyt bevételekből, amit árfolyam hiányában nem tudok átszámítani, s nem tudom könyvelni. Több fórumon is felltettem már ezt a kérdést, de megnyugtató választ még nem kaptam, csak általánosságokat írtak. Önöknek is írtam már ebben az ügyben, valamint az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének (ahol több mint 10 éve vagyok tag), de Önöknek is már több éve vagyok előfizetőjük. Kérem szíveskedjenek válaszolni a [email protected] e-mail címemre. Köszönettel: Domokosné dr Kelemen Ágnes

Valuta átváltása Kérdés

T. Szerkestőség! Egy vállalkozás rögzítette a számviteli politkájában, hogy az öszes külföldi pénzértékre szóló eszközöket a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, hívatalos devizaárfolyamon számolja át forintra. Kérdésem: ha hivatalos pénzváltónál vált át valutát forintra, mi a helyes eljárás a pénzmozgás rögzítésében? Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor jár műszakpótlék?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close