298 találat a(z) árfolyam cimkére

Külföldi minimálbér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérdezni, hogy a németországi minimálbért milyen árfolyam szerint kell számolni, ha magyar biztosítási jogviszony áll fenn? Köszönöm válaszukat!

Belföldinek euróban számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni abban, hogy amikor belföldi partnernek külföldi pénznemben számláz a cégünk, és a számla kelte korábbi, mint a teljesítés dátuma, akkor milyen árfolyamon kell kiállítani a számlát, és az áfát milyen árfolyamon kell szerepeltetnem a bevallásban? Segítségét előre is köszönöm.

Árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen kedves válaszának pontosítására az alábbi kérdésemnél: http://adozona.hu/kerdesek/2015_10_16_arfolyam_xim A pontosítást a következőkben kérném: Válaszát köszönöm. Kérem, legyen kedves még kiegészíteni véleményét azzal, hogy ha arról van szó, hogy egy társas vállalkozás külföldi fizetőeszközt is elfogad partnereitől (jellemzően euró valutát), akkor milyen árfolyamot alkalmazhat a fizetéskor (akár dönthet úgy, hogy 1 forint nála 1 eurót ér), és vajon ettől eltérő árfolyamon kell-e nyilvántartania a készletei között ezt a pénzértéket? Magam azt gondolnám, hogy olyan árfolyamon vált, ahogy a választott pénzintézete valuta vételi árfolyama van megadva és attól nem térhet el (csak rögzítse a számviteli politikában, hogy milyenen akar), év végén pedig értékel vagy MNB közép vagy a választott bank középárfolyamán. Tévedek?

Árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha valaki nem az MNB árfolyamát választja elszámolási árfolyamként, akkor a saját választott bankjának vételi, illetve eladási, vagy pedig annak középárfolyamán kell/lehet számolnia? Válaszát előre is köszönöm!

Német minimálbér árfolyama, nem fuvarozáskor Kérdés

Tisztelt Sinka Júlia! Kiegészíteném a Német minimálbér arfolyama című kérdésemet: akkor is ezt a táblázatot kel használnom, ha nem fuvarozásról van szó? Köszönöm válaszát!

Devizás előleg beszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném állásfoglalásukat kérni, esetleges törvényi hivatkozással. Két belföldi, adóalany társaság közötti szerződés értelmében a teljesítést idegen pénznemben (euróban) számlázzák ki. A szerződés pénzügyi ütemezése szerint két előleg került kifizetésre. Az első előleg teljesítési időpontja 2015. 06. 04., a második előlegé 2015. 08. 31. Ezekről a számla kiállítása megtörtént. A végszámla teljesítési időpontja: 2015. 09. 29. Kérdésem arra vonatkozik, hogy a végszámlán feltüntetett, forintban kifejezett áfa összegének megállapítása hogyan történik? A számla befogadójánál az előlegszámláknál és a végszámlánál alkalmazott árfolyamokból adódó árfolyamkülönbözet hogyan befolyásolja a bevallásban feltüntetett, előzetesen felszámított áfát? Válaszát előre is köszönöm.

Német minimálbér árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem dolgozói Németországban dolgoznak több napig kiküldetésen. A német 8,5 euró minimálbért szeretném számfejteni nekik 09. hónapra. Milyen árfolyamot kell használnom? Köszönöm a segítségüket!

Árfolyam meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelem zenekarban dobol. A doboláshoz különböző hangszereket külföldön euróért vásárolt 2014 decemberében, készpénzért. A számlát 2015 májusában adta át nekem. Ezt a számlát a könyvelésbe 2015. évben tudom betenni. Milyen árfolyamon könyveljem le a számlát? 2014. 12. 22-ei árfolyamon, amikor kifizette? Köszönöm a válaszát.

Forintban kiállított euróalapú számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik vevőnk visszaküldte a számláját azzal az indoklással, hogy az nem a tövény szerinti árfolyamon lett kiállítva. Azonban a számla pénzneme forint, eurós árakat nem tartalmaz, noha a számla "mögött" valóban egy euróalapú árlista áll. Kérdésem az, hogy helyesen jártunk-e el ebben az esetben. A számlán fel van tüntetve az árfolyam, aminek alapján az árakat átszámoltuk forintra. Ez egy tájékoztató adat (egyébként a teljesítést 2 nappal megelőző dátum szerinti árfolyam ez minden esetben). Válaszát előre is köszönöm.

Árfolyam-alkalmazás fordított áfa esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! A belföldi beszerzések és szolgáltatás-igénybevételek devizás számlák esetében a szállítók az esetek nagy részében feltüntetik számlájukon az árfolyamot. A társaságok általában a számlán szereplő árfolyam alapján vallják be a fizetendő és visszaigényelhető áfaösszeget. Abban az esetben, ha a számlán nem szerepel az árfolyam, akkor a saját, áfatörvény szerint alkalmazott árfolyammal számolnak. Kérdésem: a számlán fordított adózás esetén fel kell-e tüntetni az árfolyamot, és az áfabevallásban mely (szállító vagy a saját) alkalmazása helyes? Köszönettel: Bácsi Ferencné

Külföldről származó értékpapír árfolyamnyereség jövedelemének meghatározási módjam Kérdés

Tisztelt Adózóna ! A következő témában kérem szíves állásfoglalásukat. Belföldi illetőségű magánszemély külföldről, Svájcból (EUR-ban és USD-ben) értékpapír (kötvény) eladásából származó árfolyamnyereség/veszteség jövedelem összegének meghatározásakor mi a helyes számítási mód: 1. Az értékpapír (kötvény, részvény) eladáskor keletkezett árfolyamnyereség (eladási érték, bekerülési érték) külföldi pénznemben megállapítva (EUR, USD) szorozva az értékesítéskori devizaárfolyammal, vagy 2. Az értékpapír (kötvény, részvény) bekerülési értéke szorozva a vásárláskori devizaárfolyammal, és az értékpapír (kötvény, részvény) eladáskori értéke szorozva az értékesítéskori árfolyammal, a két forintra átszámított összeg különbözete az árfolyamnyereség/veszteségből származó jövedelem. Ezek az értékpapírok 2010. és az azt követő években kerültek megvételre, a magánszemély befektetéseit ezekben az értékpapírokban tartja. Állásfoglalásukat előre is köszönöm, Tisztelettel: Bertókné Oros Zsuzsanna

Euróban utalt forintszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ként működik társaságunk, külföldi partnerrel is kapcsolatban állunk. Forintban számláztunk részükre, ez idáig nem is volt probléma, forintban utaltak. Azonban a legutóbbi számlánkat euróban utalták, az összeget a számlavezető bankunk az aznapi árfolyamán átváltott forintra, és jóváírta a számlánkon. A problémám az, hogy az 1 millió 764 ezer forint értékű számlánkra 1 732 570 forintot írt jóvá a bank. Kérdésem, hogy most mitévő legyek? Hogyan kell kezelni az ilyen helyzetet, illetve hogyan könyveljük? Köszönöm a válaszukat.

Részvény árfolyamnyeresége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy EGK-államban működő befektetési szolgáltató a nála elhelyezett részvényekre fizetett osztalékot azonnal befekteti ugyanazon cég részvényeibe. Így az évek alatt több, különböző áron beszerzett részvénycsomag alakul ki. Ha a részvények egy részét a magánszemély értékesíti, saját maga határozhatja meg, hogy melyik beszerzési áron vásárolt csomag után számolja az árfolyamnyereséget, vagy van valami kötelező előírás (például FIFO)?

Devizás tételek év végi értékelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasági adóbevallás készítésénél merült fel az a kérdés bennünk, hogy még a mai napig érvényben van az a törvény, ami kötelezően előírja a devizás tételek értékelését? Gondolok itt arra, hogy a 2014. 12. 31-ei nappal a devizás követelések, devizás bankszámlák stb. ténylegesen nyilvántartott értékét a 12. 31-ei árfolyamon kell a könyvekben nyilvántartanunk, illetve a beszámolóban beállítanunk? Vagy ez már nem hatályos? Válaszát előre is köszönöm.

Üzletrész értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar társaság korábbi években Ukrajnában leányvállalatot alapított, amelybe a törzstőkét dollárban fizette meg. Az ukrajnai cég társasági szerződésében hrivnyában állapították meg a törzstőke összegét. Helyes-e, ha a mérlegbeszámoló fordulónapján – jelen esetben december 31-én – az aktuális hrivnya árfolyamára átszámolják az üzletrész értékét, vagy a dollár aktuális árfolyamán tartják nyilván, mert dollárban szerepel az analitikus nyilvántartásukban is ez a befektetett eszközérték? Köszönettel: Simonné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor jár műszakpótlék?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close