298 találat a(z) árfolyam cimkére

Import személygépkocsi vásárlása készpénzben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az egyik ügyfelem használt import személygépkocsit vett készpénzért. Az eladó egy osztrák magánszemély, az autókereskedő csak közvetítő volt, a szerződést a cégvezető és az osztrák magánszemély kötötte meg euróban. A magyar autókereskedőnek forintban fizette ki a kialkudott vételárat az ügyfelem. A vételi szerződés euróban van, de a cég nem vett eurót, nincs róla bizonylat. Nincs valutapénztár és nincs valuta vásárlásról semmilyen bizonylat, ilyenkor milyen árfolyamon lehet a vételt (beszerzést) lekönyvelni, elszámolni? Mi a helyes elszámolás mód a könyvelésben és a pénztárban? Az autó vámolása, regisztrációs adó, illetékek kifizetése, okmányirodába való bejelentése,forgalomba helyezés megtörtént. Az adásvételi szerződésen kívül (persze a vámhatározat, illeték befizetés, forgalomba-helyezési dokumentáción kívül) van-e még valamilyen dokumentáció, ami szükséges lenne a könyveléshez vagy adóhatósági ellenőrzésnél? Előre is megköszönve a segítségnyújtásukat. Köszönettel: Viktor

Belföldi devizás előleg- és végszámla áfatartalmának forintösszege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ kapni, hogy a belföldi devizás előleg- és végszámla áfatartalma a bevallásban milyen árfolyamon számítódik és kerül be az áfaanalitikába. A számlakibocsátó terméket értékesít belföldi adóalany partnerének. A díjbekérőn alapuló pénzügyi teljesítés napjára vonatkozóan előlegszámlát állít ki 27 százalékos áfával (a teljesítés napi választott, MNB-s árfolyam határozza meg a számla forintösszegét). Végszámlát a tényleges szállítás napján bocsát ki, aminek árfolyama a teljesítés napi választott, MNB-s árfolyam. Eddigiekben eszerint kerültek bevallásra az értékesítések, viszont felmerült az is, hogy a végszámla áfatartalmát ugyanúgy a pénzügyi teljesítéskori árfolyam határozza meg, és nem a szállítás napi. Kérem szíves segítségét e kérdés megválaszolásában. Előre is köszönöm!

Katás vállalkozó euróban számláz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi példára kérném, hogy fejtse ki álláspontját, illetve, hogy Ön melyik verziót alkalmazná! Egyéni vállalkozó (katás) számláz közösségi adóalany felé szolgáltatásnyújtást, havi elszámolással, 500 euró/hónap, áfa hatályon kívüli tételként. A számla dátuma: 08. 02., a teljesítés napja = fizetési határidő (08. 10.), az elszámolási időszak 2016. július. Számla kiegyenlítése 2016. 08. 04-én megtörtént a vállalkozó devizabetét-számlájára. Árfolyamok (MNB-árfolyamra be van jelentkezve a vállalkozó) 2016. 08. 02: 311,74 2016. 08. 04: 311,03 Kérdésem, hogy Ön egyetért-e azzal az állásponttal, hogy az áfa és közösségi összesítő bevallásban a 08. 02-ei számlán lévő összeget a kiállítási dátum szerinti árfolyammal (311,74 Ft/€) számoljuk át, a katabevallásban pedig a 08. 04-ei kiegyenlítési napon érvényes MNB-árfolyammal (311,03 Ft/€)? Nem okoz-e problémát, hogy a kiegyenlítés napján kisebb az MNB-árfolyam, mint amikor kiállította a számlát (azaz kisebb bevétel lesz bevallva, mint a számla összege)? B) esetben, ha forintbetétszámlára kapja a vállalkozó az utalást, a bank átváltja az összeget, és jóváír forintösszeget (például 151 356 forintot). Ilyenkor a katában a 151 356 forint lesz a bevallásban szereplő összeg? C) esetben, ha nem tételes iparűzési adóra van bejelentkezve a vállalkozó, és a kiegyenlítés napján nagyobb az árfolyam, mint a kiállítás napján, az itt keletkező árfolyamkülönbözet az iparűzési adó alapját képezi-e (értékesítés árbevételeként) vagy más bevételként kell kezelni? Köszönöm válaszát!

Devizás számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két belföldi vállalkozás devizában számláz egymásnak. A beszerző az MNB árfolyamot használja, az értékesítő pedig egy bank deviza eladási árfolyamát. Jól értelmezem-e, hogy a beszerző akkor is az eladó által forintban feltüntetett áfa összeget helyezheti levonásban, ha az több, mint amennyit az MNB árfolyam alapján meghatározott? Köszönettel Vágner Emília

Maradt az alapkamat, így változott a forintárfolyam Cikk

Nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács keddi ülésén, így a ráta továbra is 0,9 százalék. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

Gépkocsi-beszerzés költségei Kérdés

Tisztelt Szakértők! Betéti társaság külföldön személygépkocsit vásárolt a következő, euróban fizetett járulékos költségekkel: vételár, eljárási illeték, rendszám és biztosítás, odafelé egy, visszafelé két autó tankolása, magyar határtól 1 darab heti autópályadíj. Ezeket forintra átszámolva a személygépkocsi-beszerzéshez együttesen bekerülési költségként kell aktiválni? Mivel személygépkocsiról van szó, áfa sehol nem jön szóba. Az eurós számlákat az MNB eladási vagy középárfolyamával kell elszámolni? Köszönettel: előfizető.

De minimis támogatás értékhatár számítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás az alábbi támogatásokban részesült. 2013. 09. 11. OTP hitelkiváltás NHP program; kamatkedvezmény: 34 652 euró 2014.07.03. hitelhez HG kezességvállalás díjkedvezmény 143 971 euró 2015. 10. 13. bértámogatás 2332 eFt 2015.12. 22. bértámogatás 1334 eFt 2016. 03. 30 bértámogatás 1270 eFt 2016. 05. 17 bértámogatás 2011 eFt. A dátumok a támogatásokról szóló határozatok dátumai. A kérdésem az lenne, hogy milyen árfolyamon kell átszámolni euróba az összegeket? Továbbá, jól gondolom-e, hogy 2016-ban a 2014., 2015., 2016. években kapott támogatásokat kell figyelembe venni az értékhatár számításánál? Válaszát előre is köszönöm.

Ügyvezető romániai továbbképzésen Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Cégünk ügyvezetője május végén Romániában 2 napos továbbképzésen vett részt, mellyel kapcsolatban a számlát román lejben a kft. nevére állították ki és az ügyvezető a saját bankkártyájával fizette ki. A számlán szállás, étkezés és italfogyasztás szerepel. Kérdéseink ezzel kapcsolatban: 1. A számla forint összegét most fizetnénk ki neki forintban a kft. házi pénztárából. Ez milyen MNB árfolyamon kell, hogy történjen (a romániai kifizetés dátumának árfolyamán vagy a kft. pénztárából történő kifizetés napjának árfolyamán). 2. Az étel- és italfogyasztás reprezentációs költségnek minősül-e és ezután meg kell-e fizetni az 1,19-szoros szorzóval a 15 százalék szja-t és a 27 százalék ehót ? 3.Kell-e külföldi napidíjat is kötelezően kifizetni erre a 2 napra? Válaszukat előre is köszönöm.

Az MNB nyeresége 94,5 milliárd forint Cikk

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éves jelentése, amelyben megerősítik a korábban közölt nyereség- és osztalékadatokat. A tavalyi eredmény után 50 milliárd forint osztalékot fizet a költségvetésnek a jegybank.

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elbizonytalanodtam, hogy kell-e ügyfelemnek innovációs járulékot vallania, fizetnie. A 2015. évi összes foglalkoztatotti létszáma 11 fő. Éves árbevétele 666 849 ezer ft, egyéb bevétele 11 744 ezerft. 2015. évi mérlegfőösszege 177 859 ezer forint. Keletkezett-e innovációsjárulék-bevallási, -fizetési kötelezettség? A kkv-törvény 2, illetve 10 millió forints összeghatáránál milyen árfolyammal számolunk? Köszönettel: KM

Számla teljesítésének időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett egyéni vállalkozó osztrák ügyfelének számláz szolgáltatást. Folyamatos teljesítésről van szó. Havonta, a tárgyhót követően állítja ki az euróban meghatározott összegű számlát, a fizetési határidőre a megállapodásuk alapján a számla kiállítását követő 45. nap. Kérdésünk: mi a teljesítés időpontja, és milyen árfolyamon kell a bevételt könyvelni? Köszönöm a válaszát!

Közösségi beszerzés áfaalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elvesztem a jogszabályok és a NAV-os segítség között. Milyen árfolyamon kell számolnom az közösségi beszerzésnél a számla értékét az alanyi mentes egyéni vállalkozó áfabevallási és befizetési kötelezettségénél? Válaszát előre is köszönöm!

Evás devizás bevétel könyvelése Kérdés

Számviteli törvény hatálya alá tartozó evás bt.-nek ingatlan-bérbeadásból devizás bevételei vannak. Az MNB-árfolyam választása be van jelentve a NAV-hoz. Milyen árfolyamon, milyen dátumon kell a bevételt a könyvekben rögzíteni? Például, ha a február havi díjat január 15-én állítja ki, február 5-ei fizetési határidővel. Jó-e, ha az evatörvény 6. paragrafus (8) bekezdése szerint a bizonylat kibocsátásának napja szerinti MNB-árfolyamot alkalmazom, vagy ez az (1) bekezdés szerint csak a számviteli törvény alá nem tartozókra vonatkozik?

Csökkentő államadósság, növekvő keresetek a költségvetési törvényjavaslatban Cikk

Az államadósság az idei év végi, GDP-arányos 73,5 százalékról 71,9 százalékra csökken a jövő év végére, 37 ezer 279 milliárd forint nominális GDP mellett a 2017-es költségvetési törvényjavaslat szerint.

Devizás bevétel forintos bankszámlára magánszemélynél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy közösségi szálláskiadásos portálon egy magánszemély például 100 euró összegben hirdet meg egy éjszakát, és erről kiállítja a számlát a vendégnek, majd a portál üzemeltetője ezt az összeget beszedi a vendégtől, és továbbutalja a szálláskiadónak, levonva az ő 3 százalékos jutalékát, akkor jól értelmezem-e, hogy az átutalt 97 euró összeget úgy kell nyilvántartásba venni, hogy 100 euró bevétel szállásdíjból és 3 euró kiadás jutalék jogcímen? A másik kérdés viszont az, hogy ha az összeget forintos bankszámlára kéri a szállásadó, akkor a jóváírás napját megelőző hónap 15-ei MNB-árfolyammal kell-e átváltani, vagy azon az árfolyamon, amin a bank átváltotta, és forintban megjelenített? Érdekelne, hogy ez utóbbi válasz esetén melyik rész az, ami irányadó az szja-törvényben? (Melyik paragrafus?) Köszönöm a választ!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor jár műszakpótlék?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close