287 találat a(z) árfolyam cimkére

Közösségi beszerzés áfaalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elvesztem a jogszabályok és a NAV-os segítség között. Milyen árfolyamon kell számolnom az közösségi beszerzésnél a számla értékét az alanyi mentes egyéni vállalkozó áfabevallási és befizetési kötelezettségénél? Válaszát előre is köszönöm!

Evás devizás bevétel könyvelése Kérdés

Számviteli törvény hatálya alá tartozó evás bt.-nek ingatlan-bérbeadásból devizás bevételei vannak. Az MNB-árfolyam választása be van jelentve a NAV-hoz. Milyen árfolyamon, milyen dátumon kell a bevételt a könyvekben rögzíteni? Például, ha a február havi díjat január 15-én állítja ki, február 5-ei fizetési határidővel. Jó-e, ha az evatörvény 6. paragrafus (8) bekezdése szerint a bizonylat kibocsátásának napja szerinti MNB-árfolyamot alkalmazom, vagy ez az (1) bekezdés szerint csak a számviteli törvény alá nem tartozókra vonatkozik?

Csökkentő államadósság, növekvő keresetek a költségvetési törvényjavaslatban Cikk

Az államadósság az idei év végi, GDP-arányos 73,5 százalékról 71,9 százalékra csökken a jövő év végére, 37 ezer 279 milliárd forint nominális GDP mellett a 2017-es költségvetési törvényjavaslat szerint.

Devizás bevétel forintos bankszámlára magánszemélynél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy közösségi szálláskiadásos portálon egy magánszemély például 100 euró összegben hirdet meg egy éjszakát, és erről kiállítja a számlát a vendégnek, majd a portál üzemeltetője ezt az összeget beszedi a vendégtől, és továbbutalja a szálláskiadónak, levonva az ő 3 százalékos jutalékát, akkor jól értelmezem-e, hogy az átutalt 97 euró összeget úgy kell nyilvántartásba venni, hogy 100 euró bevétel szállásdíjból és 3 euró kiadás jutalék jogcímen? A másik kérdés viszont az, hogy ha az összeget forintos bankszámlára kéri a szállásadó, akkor a jóváírás napját megelőző hónap 15-ei MNB-árfolyammal kell-e átváltani, vagy azon az árfolyamon, amin a bank átváltotta, és forintban megjelenített? Érdekelne, hogy ez utóbbi válasz esetén melyik rész az, ami irányadó az szja-törvényben? (Melyik paragrafus?) Köszönöm a választ!

Árfolyamnyereség adózása Kérdés

Munkáltatótól kapott értékpapír értékesítésének árfolyamnyeresége euróban az szja-bevallás melyik sorában, milyen árfolyamon szerepel? Kell-e utána ehót fizetni? Köszönöm.

Devizás bankszámlák FIFO vezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A számviteli törvény értelmében a devizakészleteknél bekerülési érték a beszerzéskori árfolyamon számított forintérték, vagy az átlagos (súlyozott) beszerzési árfolyamon, vagy a FIFO módszer szerinti árfolyamon számított forintérték. Intézményünk FIFO módszert választott, azonban a készletek vezetésében kétségek merültek fel. A könyvelő program a két euró devizanemű bankszámlát külön kezeli, külön vezeti a FIFO-t rájuk, tehát szélsőséges esetben, ha csak az egyik számlát használnánk, akkor azon 12. 31-én még mindig a megelőző év átértékelésének árfolyamán lenne készlet, míg a másik devizás bankszámlán már az évközben beérkező utalások is kivezetésre kerülhetnek. Kérjük segítsen annak tisztázásában, hogy mi minősül szabályosnak, ha minden azonos devizanemű bankszámlát külön készletként kezelünk vagy, ha az egyes devizanemeket egyben kezeljük attól függetlenül, hogy hány bankszámlát vezet az intézmény abban a devizanemben? Válaszát előre is köszönöm!

Devizás gyűjtőszámla áfaösszege forintban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalatunk különböző időszakokra, különböző termékeket ad bérbe, esetenként több hónapra vagy akár egy évet meghaladóan. 30 napot meghaladó bérleti díj esetén mindenképpen számlát kell kiállítania a bérleti díjról, ami esetenként össze van vonva az adott időszakban 30 napnál kevesebb időre bérbeadott eszközök bérleti díjával és egy számlán kerül kiszámlázásra a vevőnek. Hó végén az adott időszakban történt teljesítéseket külön-külön feltüntetjük a számlán, amit általában devizában állítunk ki a megállapodásnak megfelelően. Teljesítés dátumának a hónap utolsó napját tüntetjük fel és a forint összeget is ezen nap után számítjuk, illetve tüntetjük fel a számlán. Helyesen járunk-e el? Válaszát előre is köszönöm.

Napidíj árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Napidíj kapcsán az alábbi kérdést szeretném feltenni. Helyesen jár el cégünk, ha a február havi fizetést a gépkocsivezetőinknek, melyet március 10-én fizetünk ki, a január 15-ei MNB-árfolyam alapján forintosítjuk? Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: Norbert

Külföldi vevő, illetve szállító árfolyamkülönbözet II. Kérdés

Nem kaptam a kérdésemre választ. Nem azt kérdeztem, hogy milyen árfolyamon kell értékelni. Azt kérdeztem, hogy a partner devizában és forintban is nyilvántartott év végi egyenlegét kell a választott december 31-ei árfolyamra átértékelni?

Utólagos elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő kolléga! Arra lennék kíváncsi, hogy, ha egyik dolgozónknak 2016. január 10-én utólagos elszámolásra valutát adok ki a valutapénztárból, és ebből az összegből mondjuk kétszer vásárol (január 12-én és 15-én) és 2016. január 31-én elszámol, az egyes napokon milyen árfolyammal kell azt elszámolni. Az természetes, hogy a kiadás napján érvényes árfolyamon kell nyilvántartásba venni. Viszont kérdéses, hogy a visszavétel napján milyen árfolyamot alkalmazok. A számviteli törvény lehetővé teszi azt is, hogy a valuta felvételének időpontjában (könyv szerinti értéken) számolunk el, de azt is megengedi, hogy a napi árfolyamon számoljunk el. Felmerül az a kérdés is, hogy a felvétel és az elszámolás időszakában vásárolt tételeket milyen árfolyamon kell figyelembe venni? Véleményem szerint nem a vásárlás napján, hanem a visszavétel napján meglévő árfolyamon és a visszavétel dátumával. Várom tisztelt válaszukat Tisztelettel: S.Cs.Gy.

Valutás kiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cég rendszeresen EU-n belül vásárol árut, melyet utána Magyarországon értékesít. A vásárlás ellenértékét készpénzben fizeti meg, euróban. Az euróváltásról azonban az esetek többségében nincs bizonylata. Áfához a választott bank árfolyamán számolok. Kérdésem, hogy a tényleges valutaárfolyam ismerete nélkül hogyan szerepeltessem az adott ráfordítást a valutapénztárban, milyen árfolyamon számoljak? Köszönöm válaszát!

Napidíj árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk fuvarozással foglalkozik. Gépkocsivezetőink napi 40 eurónak megfelelő napidíjat kapnak forintban. A kérdésem a következő lenne. Megfelelő a számítási módszerünk, ha egy adott hónapban a napidíjat nem az előző hónap 15-ei árfolyam alapján forintosítjuk, hanem az elszámolható napidíj napján érvényes MNB-árfolyamon? Válaszát köszönöm, Norbert.

Kár megtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk bérmunkát végez a vevőnek. Az anyagot a vevő biztosítja a munkához. A munkadíjról áfás számlát állítunk ki euróban. Az elvégzett munka során használhatatlanná váltak a megmunkált anyagok. A hibát elismertük. Megállapodás született a közel 10 millió forintos kár megtérítéséről, illetve arról, hogy ez 6 havi részletben lesz megfizetve. Helyesen járunk el, ha a megreklamált munkákról kiállított eredeti számlákat –számlával egy tekintett alá eső okirat formájában – jóváírjuk az eredeti teljesítési időponttal és az eredetileg használt árfolyammal? A kár többi részéről (anyag+vizsgálati díj) a partnerünknek kell számlát kiállítani felénk áfásan? Kérem szíves válaszát!

Euróban fizetés online pénztárgéppel rendelkező helyen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Online pénztárgéppel rendelkező kereskedelmi helyeken mi a teendő, ha a vevő euróban szeretne fizetni? Egyre több ilyen eset van, ezért a kereskedő szeretné ezt lehetővé tenni vevői részére. Milyen kötelezettségei vannak ilyenkor a kereskedőnek? A nyugtát forintban tudja elkészíteni. Az üzletben kihelyezett árfolyamon átszámolja az összeget. Visszaadhat forintban? A pénztárgépben lehetősége van az euro értékét rögzíteni? A NAV pénztárban lévő összeg ellenőrzésekor hogyan tud a kasszában lévő forinttal és az euróval elszámolni? A helyszínen milyen nyilvántartást kell vezetni? Köszönettel: Boros Zsanett

Egyéni vállalkozó németországi munkavégzésre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozást kezdenék. Németországban, családnál ház körüli és házon belüli munkákat végeznék. Kérdésem az lenne, hogy megtehetem-e ezt?Ha igen, hogyan számolom ki a "forintos" bevételemet, mivel euróban számláznék, és úgy is kapnám meg az ellenértéket? Milyen tevékenységi kóddal kezdeményezhetem a vállalkozóit, ami nincs végzettséghez kötve? Kell-e ehhez EU-s adószámot kérnem (alanyi mentes lennék a vállalkozásban)? Változásbejelentőn be kell-e jelentenem, ha az MNB-középárfolyamot szeretném alkalmazni? Válaszát tisztelettel köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kompenzációs felár alkalmazhatósága

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelők járuléka költség vagy sem?

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close