292 találat a(z) árfolyam cimkére

Áfabevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő. Közösségi beszerzésről szóló számla késve érkezett meg, a számla kelte 09. hó, vagyis a szeptember havi áfabevallásban kellett volna szerepeltetni. Ha október hónapban áfabevallás-leadás után érkezik, beállítható-e az október havi áfabevallásba, és ha igen, a számla keltezésekori árfolyammal?

Tanulmányi támogatás más devizában Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tanulmányi szerződésben szereplő támogatást dollárban fizettük meg munkavállalónk helyett (a cégnek van dolláralapú számlája). Kérdésem, ha szerződést szeg, akkor követelhetjük-e az összeget forintban, és ha igen, akkor mely nap alapján. A szerződésszegés napján vagy az utalásunk napján érvényes deviza középárfolyam (esetleg valamilyen banki átváltás szerinti összeg) szerint? Köszönettel.

Közösségi beszerzés elkésett számla árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adóalanytól árut szerzett be a társaság, az áru megérkezett 2017.07.hóban, de a számla csak augusztus végén A számla kelte 2017.07.12. Az áfabevallásban 2017. 08. 15-ei időponttal szerepeltettük. Melyik árfolyam használat a helyes: 2017.07.12. (számla kelte) vagy 2017.08.15.? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Szalainé

Kataalany bitcoin-ból származó bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kataalany bitcoin-bányászattal foglalkozik. Kérdésem az lenne, mikor kell az általa bányászott és a virtuális nyilvántartásban bitcoin-ként megszerzett értéket mint bevételt rögzíteni a bevételi nyilvántartásban? Amikor azt először jóváírják bitcoin-ban és az érvényes árfolyamon, vagy amikor azt bármely valós devizanemben a folyószámlán átváltás után jóváírják? Válaszát előre is köszönöm.

MRP Programban szerzett részvény eladásának adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi munkavállaló a magyar cégnél végzett munkája után MRP program keretében részvényt kapott. A részvények nem a munkáltató, hanem a munkáltató cég francia anyavállalatának részvényei. A munkavállaló a kötelező tartási időt követően megkapja a részvényeket (jóváírásra kerülnek a kezelőnél vezetett számláján), majd a kezelő a munkavállaló megbízása alapján – amint eléri a részvény árfolyama a dolgozó által megadott értéket – eladja. A munkavállaló a jóváíráskori részvény értékhez képest többért adja el a részvényeit. Hogyan adózik a különbözet után a dolgozó? Munkabér, vagy árfolyamkülönbözet után kell-e szja-t, járulékot és/vagy ehót fizetni? Köszönöm a választ.

Evás bevétel devizában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás bevételi nyilvántartást vezető bt. euróban állít ki egy számlát. Ebben az esetben a számla teljesítéskori árfolyama szerinti lesz a bevétel, vagy a bankszámlára érkező összeg? (Az euróösszeget a forintszámlán írják jóvá.) Köszönettel.

Euróban kiállított számla egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó euróban is állít ki számlát belföldi kft. részére. A számlákat az egyéni vállalkozó forintalapú bankszámláján írják jóvá. Vannak olyan számlák, amelyeket kifizetnek határidőben, de vannak, amelyeket nem, és ott halasztott áfafizetés van (45 nap). Az áfabevallásban az áfát milyen árfolyamon kell bevallani a határidőben megfizetett, illetve a halasztásos esetben? Jó az úgy, ha a halasztásos esetben és a határidőben kifizetettnél is a számlán szereplő dátumok szerinti (számla kelte=teljesítés időpontja) MNB-árfolyamon számolom az áfa alapját, illetve az áfát? Szja szerinti bevételnek pedig a bankszámlán jóváírt forintösszeget kell könyvelni?

Devizás előleg kiegyenlítésének árfolyamkülönbözete Kérdés

Olvastam az alábbi cikket és ezzel kapcsolatos a kérdésem: http://adozona.hu/afa/Euroban_kapott_eloleg_igy_szamoljuk_az_afat_WA7D0L. Amikor az előleget, ami euróban van, elutaljuk a forintos bankszámlánkról, akkor annak az árfolyama más lesz (nagyobb), mint az előlegszámláé, mivel arra az MNB árfolyamot választottuk. A kettő között keletkezett különbözetet árfolyam eszteségre könyveljük vagy az előleget növeljük meg vele?

EU-n belüli szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-n belüli partner szolgáltatást végzett cégünk részére május hónapban. Számláját azonban csak augusztus hónapban nyújtotta be a május havi teljesítésről. Melyik havi áfabevallást szükséges önellenőrizni, és a levonható adó figyelembe vehető-e a fizetendő adó megállapításakor? A teljesítés árfolyamával vagy a teljesítést magába foglaló hónapot követő 15-ei árfolyammal kell az adót számolni? Köszönettel.

Üzleti út – kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Buszvezetők napi munkája, turisták szállítása belföldre, külföldre. A felmerülő költségeket (vezető szállása, autópályadíj, parkolás stb.) költségelszámolás alapján térítjük meg.Ha jól értem, ez nem kiküldetés, hiszen nem a munkaszerződéstől eltérő helyen végzik a munkájukat. A szerződésben változó munkahely van feltüntetve. Elszámolási gyakorlatunk, hogy a felmerülő szállásdíjat személyi jellegű kifizetésként, az utazással kapcsolatos költségeket – például parkolás, üzemanyagköltség, autópályadíj – az 51., illetve az 52. számlaosztályban számoljuk el. Kérdésem, hogy jól könyveljük ezeket a tételeket? 2.) Üzleti tárgyalásokra, bemutatókra, kiállításokra szoktuk kiküldeni dolgozóinkat, melyről kiküldetési rendelvények készülnek. Ez, ha jól gondolom, már kiküldetés. Az árfolyam alkalmazásával vannak problémáim. A kiküldetésnél a megelőző hónap 15-ei árfolyammal kell forintosítani az elszámolt költségeket. Viszont a pénztárban és a bankban a csökkenést az átlag árfolyamon kell számolni. Akkor most melyik árfolyam használata a jó? Válaszát előre is köszönöm: Páll M.

Kata – számlázás az USA-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Találtam az oldalukon több ezzel foglalkozó kérdést is a keresőt használva, kezd összeállni a kép, mégsem vagyok 100 százalékig biztos a dolgomban, és sokszor a könyvelők is ellentmondanak egymásnak. Jelenleg két amerikai céggel állok kapcsolatban, akik internetes vásárlók közvetítéséért százalékos jutalékot fizetnek. Tevékenységemet az interneten végzem, különböző weboldalakat üzemeltetek. A következő hónaptól várható folyamatos, havi jutalékfizetés az amerikai cégektől. Ezeknek a cégeknek nem szükséges számlát írnom, a jutalékot USD-ben átutalják magyarországi bankszámlára magánszemélyeknek is, azonban a magyar törvények szerint mivel rendszeres, jövedelemszerzésre irányuló tevékenység csak vállalkozás kereteiben végezhető, így másodállású katás egyéni vállalkozó lennék. Erre a tevékenységre mi a legpontosabb TEÁOR? Áfára alanyi mentességet kérnék, azonban az USA számla tudomásom szerint ebbe nem tartozik bele. Tehát havonta nullás áfabevallást kell készíteni akkor is, ha alanyi áfamentes vagyok? A számlán az áfatörvény hatályán kívüli szöveget elég magyarul írni vagy angolul is kell valami? Ha forintszámlára érkezik az USD-ben érkező tétel, akkor lehet a bank által forintra váltott összeget beírni a vállalkozás nyilvántartásába, vagy egyéb MNB-s árfolyamot kötelező használni? Válaszait előre is köszönöm!

Távolsági termékértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Távolsági termékértékesítés szabályainak értelmezésében kérem szépen a segítségét. Angliában élő (magyar nemzetiségű) vállalkozó magyar magánszemélyeknek értékesít termékeket. Elmondása alapján már meghaladta az értékesítése a 35 ezer eurót, tehát itt Magyarországon regisztrálnia, áfabevallást készítenie, áfát fizetnie kellene. A jogszabályban benne van, hogy a 35 eze euró 8 826 650 forintnak felel meg. 1. Bevallom, elfelejtettem megkérdezni, de feltételezem, hogy a vállalkozó árai a honlapján forintban vannak feltüntetve, mivel célközönsége a magyar emberek. Gondolom, hogy a számlát is forintban állítja ki, (jelenleg még) az angol áfa felszámításával. Ebben az esetben, azon a számlán kell először a magyar áfát feltüntetnie, amellyel bevétele (áfa nélkül) a 8 826 650 forintot átlépi? 2. Hogyan kell eljárni, ha bevétele fontban keletkezik? Ebben az esetben a csatlakozáskor érvényes fontárfolyam alapján kell a forintértéket megállapítani? 3. A NAV információs füzetében az alábbi mondat szerepel: „ezen értékesítései után akkor köteles belföldön adókötelezettséget teljesíteni, ha ezen értékesítései adó nélkül számított összesített ellenértéke a tárgyévben vagy az azt megelőző évben meghaladta a 35 000 eurót”. Nem világos számomra, hogy akkor most melyik évet kell figyelembe venni. Ha már az előző évben meghaladta a 35 ezer eurót, akkor nem kellett volna már akkor regisztrálnia? Nagyon köszönöm a segítséget! Vágner Emília

Számla javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan lehet beszámolóval lezárt évben kibocsájtott számlát stornózni, illetve helyesbíteni? Milyen teljesítési dátumot tüntetek fel a számlán? Kapcsolódik-e hozzá áfa- és társaságiadó-bevallási önellenőrzés? Eljárásban van-e különbség a belföldi, illetve az EU-s ügyletek között? Ha devizás ügyletről van szó milyen árfolyamot alkalmazok? A konkrét ügyben EU-s devizás értékesítésről van szó, ahol dupla számlázás történt. Köszönöm a válaszát!

Árfolyam helyes alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. szállodai vendéglátással foglalkozik. A szobák ára, mivel határ közeli helyen fekszik és a vendégei javarészt euróban fizetnek, euróban van meghatározva. A kft. saját árfolyamot használ, a vendégek számára ki van írva az adott napon alkalmazott árfolyam, ami követi ugyan az euró hivatalos árfolyamát, de kb. 10-15 forinttal elmarad attól. A pénztárgépbe a kft. a saját árfolyamán számolja át a kapott eurót, és az így forintosított összeget üti be, mint eurós fizetés. Emellett rendelkezik bankkártyás fizetést lehetővé tevő terminállal is, ahol a vendégeknek lehetősük van eurós bankkártyával fizetni, tehát a kft. a bankkártyás fizetéseket euró bankszámlájára kapja meg euróban, de ebben az esetben is a forintos pénztárgépbe a kft. által alkalmazott árfolyamon van forintosítva az eurós fizetés. A kérdésünk az lenne, hogy megteheti-e ezt a kft., vagy kötelező neki az adott napi valuta vagy deviza vételi árfolyamot használnia, illetve az áfa szempontjából helyes-e ez az eljárás?

Tao-bevallás kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Egy kft. euróban vezeti a könyvelését, a 2016-os évre vonatkozóan jóváhagyott osztalékot (pénzügyi rendezés még nem történt). A 1629-es bevallás A-02-02 lapja 20. sorában milyen árfolyamon számított forintos értéket kell írni? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close