311 találat a(z) árfolyam cimkére

Átvezetés ugyanabban a devizában – árfolyamkülönbözet Kérdés

Ügyfél egyik EUR számlájáról másik EUR számlájára vezet át egy adott, ugyanakkora összeget, átlagárfolyamot és MNB-t használ. Keletkezik-e árfolyamkülönbözet az ügyleten?

Esik a bitcoin árfolyama Cikk

Azóta, hogy a Google szerdán bejelentette, hogy júniustól betiltja az összes kriptovaluta és az azokkal való kereskedési opciók reklámozását, a legkeresettebb kriptovaluta, a bitcoin árfolyama szinte töretlenül gyengül.

Megtiltja a kriptodevizák reklámját a Google is Cikk

A Google szerdán bejelentette, hogy megtiltja felületein a kriptodevizák és a kereskedésükkel kapcsolatos szolgáltatások mindennemű reklámját.

Eszköz harmadik országból Kérdés

A cég ügyvezetője egy mintegy 200 500 Ft értékű műszert vásárolt készpénzes fizetés mellett amerikai útja során, melyet magával hazahozott a cég nevére szóló számlával együtt. Kérdésünk, milyen árfolyammal és dátummal kell forintosítani, és hogyan kell az áfabevallásban szerepeltetni, mely bevallási sorokon és hogyan könyvelendő? Igényel-e egyéb eljárást?

Áfabevallás belföldi adóalanynak EUR-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem egy magyar cég magyar cég részére EUR-ban számlázott, időszakos elszámolású, jogi szolgáltatás ügylet áfabevallásával kapcsolatos. A számla kelte: január 20., teljesítés: február 08., fizetési határidő: február 08. Jól tudom, hogy a számla kelte szerinti, január 20-ai árfolyamot kell alkalmazni? A januári vagy a februári áfabevallásban kell szerepeltetni ezt a számlát? A válaszukat előre is köszönöm.

Befektetési jegy Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az egyik ügyfelem euróért vásárolt 12137 darab befektetési jegyet. A vásárláskori árfolyam 318,54 forint/euró volt. Átértékelésnél, mérlegfordulónapon az euróárfolyam 310,14 forintra csökkent. A 12137 darab befektetési jegy piaci ára december 31-én darabonként 1,0766 euró, vagyis összesen 13066,31 euró volt. Egyelőre a forgatási célú értékpapírok között szerepelnek a jegyek, de lehet, hogy átminősítjük hosszú lejáratúvá. A kérdésem az lenne, hogy év végi átértékelésnél árfolyam-különbözetet kell-e számolnom és könyvelnem, mert valahol azt olvastam, hogy értékvesztést kell elszámolni és könyvelni? Akkor nem árfolyam-különbözetet?! A másik kérdésem, hogy a piaci értékre kamatot kell számolnom elhatárolással? Illetve, ha átminősítem hosszú lejáratúvá az értékpapírt, akkor árfolyamot kellene a piaci árra számolnom kamat helyett? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszukat! Üdvözlettel: Jáni-Budea Magdolna

Ingatlanbérlés kifizetése magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. bérel adószámos magánszemélytől (szír állampolgár) irodát. A számlán szereplő teljesítési dátum a hónap utolsó napja, értéke euróban van megadva. A cég nem rendszeresen utal, előfordul, hogy egyszerre több számlát egyenlít ki a forintszámlájáról. MNB árfolyamot alkalmaz, így a kifizetésnél az adott napi árfolyamot használja. 1. kérdés: valóban akkor kell szerepeltetni a 08-as bevallásban, amikor a kifizetés megtörténik? Illetve annyi a bevétele a magánszemélynek, amennyit kifizettek részére? 2. kérdés: milyen árfolyammal kell neki bérszámfejteni? Hiszen a számla teljesítése napján is más az MNB-árfolyam, mint a kifizetés napján, illetve az átutalt összeg a cég bankjának árfolyamát tükrözi, és a bérbeadó ténylegesen azt az összeget kapja meg. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

Óriási rizikót vállal, ha ebbe fekteti a pénzét Cikk

A virtuális valuták jelentős kockázataira intették a befektetőket mai közös figyelmeztetésükben az Európai Unió pénzügyi hatóságai.

Milyen árfolyamot kell figyelembe venni közösségi beszerzésnél? Cikk

Milyen árfolyamot kell figyelembe venni Közösségi beszerzésnél, ha a számla nem áll rendelkezésre a tényleges teljesítés bevallási időszakában? – kérdezte olvasónk. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adószakértője válaszolt.

Kisadózó devizás bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes kisadózó egyéni vállalkozó devizában vezetett bankszámlájára devizás jóváírás érkezik. A banki kivonaton két dátum is szerepel a jóváírás összegénél: könyvelési nap/értéknap. Melyik dátum lesz a kisadózói bevétel megszerzésének időpontja, mely napi árfolyamon kell a bevételt forintosítani a könyvelési napon vagy az értéknapon? Köszönettel.

Katás egyéni vállalkozó exportszolgáltatás adózása és bevallása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Katás, alanyi adómentes egyéni vállalkozó exportszolgáltatást számláz. Példaképpen a teljesített időszak 2017.12. hó, 1000 euró értékben. Az erről készült számla kelte 2018.01.10., a fizetési és teljesítési határidő 2018.02.10. A számla ellenértéke 2018.02.02-án beérkezik a bankszámlára. A kata bevételi nyilvántartásba 2018.02.02-i MNB-árfolyammal kerül rögzítésre, azonban a 0865-ös és a 18A60-as bevallásokban van a kibocsátás napján 2017.01.10-i árfolyammal kellene bevallani, azonban így nem egyezik majd a katabevallás illetve az áfabevallás szerinti összeg. Lehet-e, és van-e erre jogszabály, hogy ne két különböző összeg kerüljön a bevallásokba? Válaszukat nagyon szépen köszönöm.

Közösségi beszerzés árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi beszerzés árfolyamára vonatkozó kérdést szerettem volna feltenni, mégpedig arra az esetre, ha a számla nem áll rendelkezésemre a tényleges teljesítés bevallási időszakában, tehát az áfát a tárgyhónapot követő hónap 15. napján kell bevallanom. Találtam egy választ az Önök kérdések és válaszok oldalán 2017.09.19. ( Közösségi beszerzés elkésett számla árfolyama címszó). Ezzel ellentétes a következő bejegyzés a NAV információs füzetéből: "A külföldi fizetőeszközben meghatározott ellenértéket a fizetendő adó megállapításakor érvényes, belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet által devizában eladási árként jegyzett árfolyamon vagy – amennyiben a beszerző a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett árfolyam alkalmazását választotta, és azt előzetesen az adóhatósághoz bejelentette – az MNB által hivatalosan közzétett árfolyamon kell forintra átszámítani, ami a teljesítés napját követő hónap 15-ei árfolyam alkalmazását jelenti, kivéve, ha számlakibocsátás időpontjában érvényes árfolyamot kell figyelembe venni. (Vagyis amikor a számlakibocsátáshoz kötődve keletkezik az adófizetési kötelezettség.)" Szeretném megkérdezni a szakértőt, hogy melyik árfolyamot kell figyelembe venni, a számla keltének idején vagy pedig a teljesítést követő hónap 15-én érvényes árfolyamot? Köszönöm!

Tőketartalék nyilvántartásba vétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég, amely forintban vezeti könyveit, taggyűlési határozati döntéssel – a saját tőke forintban történő egyidejű emelése mellett – euróban maghatározott összegben tőketartalékot képzett, melynek HUF összegét a taggyűlési jegyzőkönyvben nem határozták meg. Kérdés: milyen árfolyamértékkel kell ezt az EUR-ban meghatározott tőketartalékot nyilvántartásba venni (a társaság MNB-árfolyamot alkalmaz a devizaügyletei kapcsán, ami a NAV részére is be van jelentve)? Véleményünk szerint a bírósági bejegyzés napján érvényes MNB-árfolyamon kell ezt nyilvántartásba venni, az akkor érvényes MNB árfolyamon. Helyes a feltételezésünk?

Árfolyam áfa területi hatályán kívüli szolgáltatásnyújtásnál Kérdés

Katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó EU-s és harmadik országbeli adóalanyoknak nyújt az EU-s fordított adózás, illetve az áfatörvény területi hatályán kívülinek számító szolgáltatást (internetes hirdetési felület értékesítése). A kibocsátott számlák tehát áfa nélküliek. Folyamatos teljesítésű ügyletek, havi elszámolással. Az egyéni vállalkozó nem jelentette be az MNB-árfolyam használatát. Kérdésem, hogy az áfabevallásban és az összesítő nyilatkozatban milyen árfolyamot kell használni? Az áfatörvény "ha az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett" szófordulattal él, viszont a fenti áfa nélküli számláknál nincs "adó alapja", mert áfatörvény területi hatályán kívüli számlákról van szó. Tehát véleményem szerint a fenti esetekre az áfatörvény 80. §-a nem vonatkozik. Tehát a pénz számlán történő jóváírásakor érvényes MNB-árfolyammal kell számolni az 1865ÁFA és a 18A60 összesítő nyilatkozatokban? Helyes-e a következtetésem?

Szlovák számla konverzió Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás Szlovákiában autópálya matricát vásárolt bankkártyára. Csak forint bankszámlájuk van. Mi a helyes eljárás a könyvelésben? Úgy gondoltam hogy a MNB árfolyamon konvertálom a CZK EUR-ra, majd az napi árfolyamon forint összegen könyvelem. Viszont így a bankszámlán az euró nagysága nem fog egyezni, így nem tudom hogyan kivezetni az összeget. Mi ebben az esetben az eljárás? A bank euróból váltotta át forintra az összeget. Tehát példával 1400 CZK átváltva 54,46 EURO (311,86 Ft), forintban 16 984 forint szállítóra könyvelve. A banki kivonaton szerepel 1400 CZK és 54,56 EUR 314,61 árfolyamon így az összeg 17166 forint. Hogyan kell helyesen végezni a könyvelést ebben az esetben? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close