114 találat a(z) ápolási díj cimkére

Gyes és ápolási díj Kérdés

Jogosult-e az ápolási díj teljes összegére az anyuka a 18 év alatti tartósan beteg gyermeke után abban az esetben, ha ő napi 4 órában folytat keresőtevékenységet, az apuka pedig a gyermek után gyermekgondozást segítő ellátást (régi gyest) vesz igénybe? Válaszukat előre is köszönöm! Hochschornerné Strasszer Éva

Itt a lista, mi jár még a magasabb összegű családi pótlék mellé Cikk

Nem ritka – különösen ikerterhesség esetén –, hogy a gyermek(ek) a szülés várható időpontja előtt jóval korábban megszületnek. A kis súlyú, koraszülött gyermek(ek)re, továbbá egyéb esetben a gyermek adott betegsége, fogyatékossága esetén magasabb összegű családi pótlék jár. A szülők azonban sok esetben – tájékoztatás hiányában – nem tudják, hogy a magasabb összegű családi pótlék kapcsán milyen egyéb támogatásra jogosultak. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi cikkünkkel.

Rehabilitációs járadék ápolási díj után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy személy megváltozott munkaképességűek ellátására adott be kérvényt, amit a hatóság elutasított. Az egészségi állapota ugyan 20 százalékos, de a hatóság az elmúlt 15 évre 0 nap biztosítási időt tart nyilván. Az illető az elmúlt 30 évben súlyosan fogyatékos fiát ápolva kiemelt ápolási díjban részesült, mellette munkaviszonya nem volt. Jogos-e, hogy a hatóság az ápolási díj időszakát nem tekinti biztosítási időnek? Válaszát előre is köszönjük!

Ápolási díj mellett egyéni vállalkozás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ápolási díj mellett folytatható-e egyéni vállalkozói tevékenység? A tevékenység otthon végezhető lenne (autótakarítás). Köszönettel: Vallerné Klári

Közös őstermelői igazolvány ápolási díj juttatás alatt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közös őstermelői igazolvány alapján 3 fő végzi az őstermelői tevékenységet (férj, feleség és a fiuk). A feleségnek nincs munkaviszonya vagy egyéb jogviszonya. Édesanyja ápolása miatt kiemelt összegű ápolási díjban részesül, így az állandó gondozás miatt az őstermelői tevékenységben nem végez személyesen munkát. A járulékfizetésre vonatkozóan a jogszabály azt mondja, hogy nem köteles járulékot fizetni az ápolási díj folyósítása alatt, kivéve, ha az őstermelői tevékenységét személyesen folytatja. Kérdésem az, hogy, ha az ápolási díj folyósításának tartama alatt személyesen nem tud munkát végezni, és a járulékot sem fizeti az ápolási díj miatt, akkor a közös őstermelői igazolvány alapján a bevételek és költségek továbbra is feloszthatók-e a három fő részére, vagy csak kettő fő részére? Köszönöm a segítségét.

Nyugdíj: így számít a gyermekneveléssel töltött idő Cikk

Mi minősül gyermekneveléssel, gondozással, ápolással töltött időnek a nők kedvezményes nyugdíja szempontjából? Összefoglaltuk, mit kell jogosultsági időként figyelembe venni.

Ápolási díj mellett így lehet dolgozni Cikk

Milyen keresőtevékenységet folytathat az ápolási díjban részesülő személy, s milyen tb-terheket kell megfizetnie munkaviszonyban, illetve vállalkozási jogviszonyban?

Ápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy ápolási díj mellett lehet-e az önkormányzattal közfoglalkoztatási szerződést kötni, és ez alapján közfoglalkoztatásban dolgozni? Tudomásom szerint munkaviszony keretében napi 4 órában dolgozhatnék. Úgy tudom, közfoglalkoztatásban gyes mellett is lehetne dolgozni, így talán ápolási díj mellett is? Segítségét előre is köszönöm!

Ápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főálllású katás szeretné az ápolási díjat igénybe venni, súlyosan beteg édesanyja gondozására.Kérdésem, hogy az ápolási díjra való jogosultság feltételeként szabott – maximálisan napi 4 órát meg nem haladó időtartamú munkavégzés – befolyásolja-e, és ha igen, akkor miként a kata-fizetési kötelezettséget (főállású – nem főállású), illetve a bevételi értékhatárt? Az ápolásra fordított 4 óra mellett fennmaradó napi 4 órában dolgozva is főállású kisadózó marad-e? Válaszát előre is köszönöm!

Egészségügyi szolgáltatási járulék ápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésre keresem a választ; - egy 16 éves sérült gyermek után édesanyja ápolási díjban részesül. A gyermek oktatási intézmény tanulója volt, viszont ebben az intézményben 10. évfolyamon tanulmányait tovább folytatni nem tudja, tekintettel arra, hogy az oktatási intézmény létszámhiány miatt nem indít képzést. Ennek eredményeképpen a gyermek további iskolalátogatási igazolást sem kap. Kérdésünk, hogy jogosult-e a gyermek ingyenes orvosi ellátásra, vagy tekintettel arra, hogy semmilyen oktatási intézménynek sem hallgatója, szükséges lenne, a havi egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetni? Válaszát előre is megköszönve: Pataky Kitti

Amikor nagyon nem mindegy, milyen hosszú a munkaidő Cikk

A munkaidő egyértelműen munkajogi fogalom, és kizárólag a munkaviszony vonatkozásában használhatjuk. Egyéni vagy társas vállalkozói, mezőgazdasági őstermelői vagy éppen a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok esetében a munkaidő kifejezés nem értelmezhető.

Kiemelt ápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiemelt ápolási díjban részesülök. Azt olvastam, hogy ez az időszak nem számít bele a "nők 40" című nyugdíjba vonulási lehetőségbe. Kérdésem az lenne: van lehetőség járulékbefizetésre, hogy egyenértékű legyek a teljes munkaviszonyban lévőkkel? A végcél az lenne, hogy beleszámítson ez az időszak is hamarabb, mint a 65 éves kor. Vagy egy kétórás bejelentett munka megoldás lehet? Mi lehet a megoldás? Köszönettel!

Ápolási díj nagynéni mellett Kérdés

Ha öregségi nyugdíjas szeretne ápolási díjat igényelni 85 éves, teljesen egyedülálló nagynéni ápolása okán, mely esetben kaphatná meg? Erős csontritkulás és egyéb bajok okán 1 fő segítségét igényli reumatológus szakvélemény alapján. Nem egyenesági rokon vagyok, de a mindennapokbeli teljes ellátását 2014. szeptember óta végzem. Laborvizsgálat, orvosi kontroll, fodrász, takarítás, bevásárlás, fürdetés. A férjem tulajdonát képező 35 négyzetméteres lakásában önállóan étkezik, elmegy a WC-re, rádiót hallgat. Még maradhatna megszokott otthonában, öregek otthona helyett.

Ápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem: befolyásolja-e a szülő ápolási díjra való jogosultságát, ha a fogyatékos, nagykorú gyermeke részmunkaidőben munkát vállal? Értelmi fogyatékosokkal foglalkozó civil szervezet, mint munkáltató foglalkoztatna megváltozott munkaképességű fiatalokat, akik között néhányuk után a szülő ápolási díjat kap. A napi munkaidejük 4, 5 vagy 6 óra, egészségi állapotuktól függően.

Nehezített pálya ápolási díjban részesülőknek Cikk

Csiki-csuki helyzetbe kényszerítik a jogszabályok az ápolási díjban részesülőket, akik ellátása túl alacsony ahhoz, hogy abból megélhessenek, viszont munkavállalásra, vállalkozásra csak nehezített előírások mentén van lehetőségük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs