104 találat a(z) ápolási díj cimkére

Amikor nagyon nem mindegy, milyen hosszú a munkaidő Cikk

A munkaidő egyértelműen munkajogi fogalom, és kizárólag a munkaviszony vonatkozásában használhatjuk. Egyéni vagy társas vállalkozói, mezőgazdasági őstermelői vagy éppen a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok esetében a munkaidő kifejezés nem értelmezhető.

Kiemelt ápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiemelt ápolási díjban részesülök. Azt olvastam, hogy ez az időszak nem számít bele a "nők 40" című nyugdíjba vonulási lehetőségbe. Kérdésem az lenne: van lehetőség járulékbefizetésre, hogy egyenértékű legyek a teljes munkaviszonyban lévőkkel? A végcél az lenne, hogy beleszámítson ez az időszak is hamarabb, mint a 65 éves kor. Vagy egy kétórás bejelentett munka megoldás lehet? Mi lehet a megoldás? Köszönettel!

Ápolási díj nagynéni mellett Kérdés

Ha öregségi nyugdíjas szeretne ápolási díjat igényelni 85 éves, teljesen egyedülálló nagynéni ápolása okán, mely esetben kaphatná meg? Erős csontritkulás és egyéb bajok okán 1 fő segítségét igényli reumatológus szakvélemény alapján. Nem egyenesági rokon vagyok, de a mindennapokbeli teljes ellátását 2014. szeptember óta végzem. Laborvizsgálat, orvosi kontroll, fodrász, takarítás, bevásárlás, fürdetés. A férjem tulajdonát képező 35 négyzetméteres lakásában önállóan étkezik, elmegy a WC-re, rádiót hallgat. Még maradhatna megszokott otthonában, öregek otthona helyett.

Ápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem: befolyásolja-e a szülő ápolási díjra való jogosultságát, ha a fogyatékos, nagykorú gyermeke részmunkaidőben munkát vállal? Értelmi fogyatékosokkal foglalkozó civil szervezet, mint munkáltató foglalkoztatna megváltozott munkaképességű fiatalokat, akik között néhányuk után a szülő ápolási díjat kap. A napi munkaidejük 4, 5 vagy 6 óra, egészségi állapotuktól függően.

Nehezített pálya ápolási díjban részesülőknek Cikk

Csiki-csuki helyzetbe kényszerítik a jogszabályok az ápolási díjban részesülőket, akik ellátása túl alacsony ahhoz, hogy abból megélhessenek, viszont munkavállalásra, vállalkozásra csak nehezített előírások mentén van lehetőségük.

Munka gyermekgondozási ellátások mellett. Táblázatban Cikk

Milyen időkorlát mellett dolgozhatnak a kisgyermekes szülők a különböző gyermekgondozási ellátások mellett? Összefoglaltuk.

E kategóriás rokkant Kérdés

Azt szeretném megkérdezni, hogy E kategóriás rokkant esetében, milyen adókedvezményt vehet igénybe esetleg házastársa szja szempontból? Milyen egyéb kedvezmény járhat még a számára? Ápolási díjról már hallottam, hogy ez járhat, ha otthon ápolják. Köszönettel.

Társas vállalkozó ápolási díj melleti járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa, aki 8 órás munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat, édesapja gondozásáért kaphat-e ápolási díjat? Ha igen, akkor hogyan alakulnak a járulékai a kft.-ben, mivel munkaviszonyban ápolási díj mellett maximum napi 4 órában dolgozhat. Meg kell-e fizetnie a minimálbér után a társaságban az adott járulékokat, ha már ápolási díjat fog kapni? Válaszát előre is köszönöm.

Ápolási díj meletti munkavégzés munkaidőkeretben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném abban, hogy közeli hozzátartozó gondozása esetén (tehát ápolási díjban részesülő) a munkavállaló foglalkoztatható-e egyhavi munkaidőkeretben? Tehát például az egyik nap 8 órában dolgozna, a másik napon pedig nem. Válaszát előre is köszönöm.

Családi gazdaság – ápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy családi gazdaság. A gazdaság egyik tagja ápolási díjban részesül. Kérdésem a következő: van-e ennek az ápolási díjban részesülő tagnak tb-befizetési kötelezettsége? Úgy értelmezem, ha nincs befizetési kötelezettsége, akkor nem is tevékenykedhet a családi gazdaságban. De, ha nem tevékenykedik a családi gazdaságban, akkor a szabályok alapján nem is lehet felé megosztani a bevételeket és költségeket? Mert, ha így van, akkor érdemesebb lenne a tb-t (8 millió forint alatti) fizetni, és ugyanúgy tevékeny tagként nyilvántartani? Válaszát előre is köszönöm!

Kiemelt ápolási díj adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy munkaviszonyban nem álló személy, aki ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemmel rendelkezik, a hozzátartozója ápolása jogcímén kapott kiemelt ápolási díj tekintetében hogyan adózik, illetve kell-e, és milyen egyéb járulékot fizetnie? Köszönettel!

Így kérhet fizetés nélküli szabadságot hozzátartozója ápolására Cikk

Mit kell tennie a munkavállalónak, ha hozzátartozója tartós betegsége miatt fizetés nélküli szabadságot venne ki és ápolási díjat igényelne? Milyen teendői lehetnek a munkáltatónak? Olvasónk kérdésére Széles Imre tb-szakértőnk válaszolt.

Ápolási díj igénylése Kérdés

Az egyik ügyfelem alkalmazottja a férje ápolása céljából szeretne ápolási díjat igényelni. Az lenne a kérdésem, hogy a munkáltató felé milyen kötelezettségei vannak? Gondolom,hogy ír egy fizetés nélküli szabadság engedély kérelmet, amelyben leírja, hogy a férje ápolása miatt szeretné igénybe venni a fizetés nélküli szabadságot. Kérdésem,hogy kell-e orvosi igazolás a férj kezelőorvosától, hogy az ápolás jogosultságát igazolja? Illetve a munkaáltatónak szükséges-e még bármi egyebet benyújtania? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel: Bocskay Endréné

Ápolási díj melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ápolási díjban részesülő személy napi 4 órás munkaviszonyban dolgozik egy cégnél. Dolgozhat máshol alkalmi munkaviszonyban? Üdv: Révyné

Ápolási díj Kérdés

Tisztelt Cím! Tisztelettel kérem, hogy az alábbi kérdésben segítségemre lenni szíveskedjen. Regisztrált mezőgazdasági őstermelő vagyok, évi 600 ezer forint bevételem keletkezik belőle. Kérdésem az lenne, hogy őstermelői tevékenységem mellett jogosult vagyok-e ápolási díjra? Várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyereményjáték szervezése üzletszerűen

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Termékexport de EU-ba történő szállítás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close