216 találat a(z) állami támogatás cimkére

Állami pénztől is hízhat a Babakötvény és a Start-számla Cikk

Aki hosszú távú gondoskodással szeretné megtoldani kiskorú gyermeke, unokája, hozzátartozója ünnepi ajándékait, szilveszterig maradt néhány napja, hogy még az idén úgynevezett Babakötvénybe fektesse a gyermeknek szánt összeget. A megtakarítást az állam is kipótolja.

300 botlás egy tánciskolában nem tetszik a NAV-nak Cikk

Háromszáz diák nem volt a táncrendben, a tánciskola mégis állami támogatást vett fel a nevükben – derül ki a NAV közleményéből.

Tanulószerződéssel foglalkoztatottak után járó kedvezmények Kérdés

Tanulószerződéssel foglalkoztatott szakmunkás tanuló esetén felmerülő költségek után támogatás igényelhető (munkabér, munkaruha stb.). A támogatás igénylésének a módja, címe, időpontja stb. tekintetében kérjük segítségüket! Köszönettel: Tóthné Andrea

Fiatal gazdák támogatása Kérdés

Egyik ügyfelem nyert a fiatal gazda pályázaton, s kiváltotta az egyéni vállalkozói igazolványt. Az igazolvány kiváltása után (még mielőtt a tényleges tevékenységét megkezdte volna) családi gazdaságot alapított, melynek ő lett a vezetője. (Az MVH-nál nem kizáró ok a családi gazdaság alapítása.) A pályázati pénzek elszámolásánál a problémám az, hogy hogyan kezeljem a támogatást: – az egész a családi gazdaságra vonatkozik, tehát a tagok a bevételekből és a kiadásokból egyenlő arányban részesednek, vagy – a támogatás felhasználása – bevételek között szerepeltetése és felhasználása – az egyéni vállalkozó tagnál történik? A vállalkozás és a családi gazdaság tevékenysége azonos. Ebben az esetben vállalkozói bevétel lesz, vagy mivel családi gazdálkodó, ezért őstermelőként adózik utána? A vállalkozás egyébként csak szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik, az egy főre jutó árbevétel 8 millió forint alatt van, így a 40 százalék kistermelői költségátalányt figyelembe vehetik. A támogatásból termőföld-vásárlás és gépbeszerzés történt. Ha jól tudom, ebben az esetben a termőföld vételárát berakhatom a költségek közé (APEH 2006.05.30), és ugyanekkora részt szerepeltetek a bevételeknél. A gépbeszerzést pedig egy összegben a költségek közé rakom, szintén ennek megfelelő támogatással szemben. Ebben is kérnék megerősítést. Segítségüket előre is köszönöm. Józsa Károlyné

Pénztárgépcsere: így kell könyvelni az állami támogatást, az elhatárolást Cikk

Hogyan, és milyen összegben kell könyvelni az online pénztárgép beszerzéséhez kapott 50 ezer forintos állami támogatást, a pénztárgép értékcsökkenését és az év végi elhatárolást? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Pénztárgép – állami támogatás elhatárolása Kérdés

Kérek szépen egy kontírozást arra vonatkozóan, hogy a kapott 50 ezer forintos állami támogatást, a pénztárgép-értékcsökkenést és az év végi elhatárolást milyen összegben, és hogyan kell könyvelni, mert olvastam példákat, de nem igazán értem.

Jogosulatlan támogatást vettek fel a nővérek – akár öt évet is kaphatnak Cikk

A NAV pénzügyi nyomozói vádemelési javaslattal éltek egy testvérpárral szemben, akik távmunkások foglalkoztatására több mint 31 millió forint állami támogatást vettek fel jogosulatlanul.

Pénztárgép-beszerzési támogatás elszámolása Cikk

Olvasónk az iránt érdeklődött, miként kell elszámolni a kasszabeszerzéshez kapott támogatást. Sinka Júlia, adó- és könyvviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Egyesület kapott támogatása Kérdés

Egyesület pályázatot nyújtott be állami támogatásra egy építmény felújítására. Az év során a felújítás megtörtént, az állami támogatás meg is érkezett, a bevételezése, könyvelése megtörtént. A kérdésem az lenne, hogy az elvégzett munka ellenértéke (megegyezik a kapott támogatás összegével) hova könyvelendő, illetve, hogy ezzel kapcsolatban van rendezendő tétel? Köszönettel, Benkő Ibolya

Családi gazdálkodó pályázati támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodó gépek beszerzéséhez támogatásra pályázott. A gépeket megásárolta 2014-ben, a támogatást utófinanszírozással kapta meg szintén 2014-ben, amely a gépek értékének 40 százaléka. Helyesen gondolom-e, hogy a pályázati pénzt az szja-bevallásában bevételként kell elszámolni, valamint a pályázati összegnek megfelelő értékcsökkenést elszámolok ráfordításként? A további években az értékcsökkenés alapja a gépek bruttó értéke, vagy a pályázati összeggel csökkentett érték lesz? Válaszát köszsönöm!

Családi gazdaság állami támogatás Kérdés

Családi gazdaság a 116/2013(XII.12) VM rendelet alapján állattenyésztési technológiai berendezések fejlesztése céljából 21 millió 600 ezer forintért traktort vásárolt, melyhez 40 százalék támogatást kap. A támogatás t ebben az évben már nem utalják. A családi gazdaság a traktort szeretné egyösszegben költségként elszámolni. Kérdéseim: 1.) Ha az állami támogatást csak a következő évben utalják, elszámolható-e a traktor értéke egy összegben, vagy csak a támogatással csökkentett rész, vagy csak az évenkénti értékcsökkenési leírást lehet alkalmazni? Mi a helyes módja az értékcsökkenés elszámolásának? 2.) A kapott támogatás bevételnek tekintendő-e? A pályázaíró a kapott támogatás egyéb bevételkénti elszámolását kéri. A családi gazdaság tagjainak a bevétele a 8 millió forintot nem éri el, 40 százalék kistermelői költségátalányt számolnak el. Amennyiben a támogatást bevételként könyvelem, úgy a 40 százalék költségátalány számitásánál milyen módon kell azt figyelembe venni? Válaszukat előre is köszönöm.

Óriási állami támogatás a leggazdagabb magyar cégének Cikk

A kormány, egyedi döntés alapján, 1,46 milliárd forinttal támogatja a Bonafarm csoport új vágóhídjának megépítését Mohácson, amelynek összköltsége 7,3 milliárd forint lesz - mondta Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten újságíróknak.

Brüsszel a győri Audi állami támogatását vizsgálja Cikk

Szerdán részletes vizsgálatot kezdeményezett az Európai Bizottság (EB), hogy megállapítsák, a szabályoknak megfelelő-e a magyar állami támogatás, amelyet az Audi kap győri autógyárának bővítéséhez - írta közleményében az EB. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a cégnek nagy a piaci részesedése Európában, emiatt kell a vonatkozó jogszabályok alapján a bizottságnak eljárást indítania.

NAV által engedményezett online gép előlege Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV által "betiltott" gép előlegét megkapta az adóhatóságnak "megfelelő" cég (Micra) – ez nálunk fejlesztési célra folyósított támogatásként bevétel és követelés. Az eladónál a mi támogatásunk a pénztárgép számla szerinti eladási árának része lesz. A Micra beszámítás útján veszi figyelembe a 31 750 forint támogatást, melyet mi könyvelünk árbevételnek. Az a kérdésem, hogy helyesen tette-e a Micra, hogy a NAV által elutalt 31 750 forintról, mint előlegről, áfás számlát állított ki részünkre? Az előlegről kétszer kaptunk áfás számlát! Ez azt jelenti, hogy az áfát kétszer visszaigényelhetjük? Szerintem valami sántít. Várom válaszukat: Üdvözlettel Ujlakiné

Pénztárgépcsere: saját hibái miatt bünteti a kormány a vállalkozókat Cikk

Törölje el a határidőt, és fizesse ki az 50 ezer forintos tállami támogatást a kormány azoknak a kereskedőknek, akik – bár minden szabályt betartottak –, önhibájukon kívül mégsem tudták április végéig beüzemelni pénztárgépeiket – szorgalmazza az LMP. A kereskedők érdekképviseletének becslése szerint legalább 20-25 ezer vállalkozás csúszott le a támogatásról.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs