204 találat a(z) állami támogatás cimkére

Támogatási intenzitási korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beruházási kedvezmény támogatási intenzitásának számításával kapcsolatban kérném a segítségét. Beszereztünk 2015 novemberében egy műszaki berendezést, melynek beszerzési értéke: 176 600 euró plusz áfa, a napi MNB-árfolyamon, 55 069 178 forinton került a könyvelésbe. Erre az eszközre pályázatot nyertünk (regionális beruházási támogatás – 651/2014/EU) 50 százalékos intenzitással, tehát kapunk rá 27 534 589 forint állami támogatást. A maximális támogatási intenzitásunk 35 százalék (közép-dunántúli régió) plusz 20 százalék (kisvállalkozás), tehát összesen 55 069 178 x 0,55= 30 288 048 forint lehet erre az eszközre a teljes támogatási összeg, a beruházási kedvezménnyel együtt. Kérdésem az lenne, hogy bár a teljes 30 millió forintos támogatást nem vehetem igénybe, mert azzal meghaladná a maximális összeget (27 537 589 + 3 000 000 = 30 537 589), de a maximum összegig azért igénybe vehetem a beruházási kedvezményt (30 288 048 - 27 534 589 = 2 753 459, vagyis mondjuk 27 000 000 forintot)? Köszönettel: Mák Szilvia

Jönnek a nemzeti otthonteremtési közösségek Cikk

Új csoportokban, az úgynevezett nemzeti otthonteremtési közösségekben előtakarékoskodhatnának a lakásra vágyók a kormány törvényjavaslata szerint. A csoport tagjai állami támogatásban is részesülhetnének.

Zöld utat kapott az Audi támogatása, új munkahelyek lehetnek Győrben Cikk

Az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal összhangban áll a Magyarország által az Audi Hungaria Motor Zrt.-nek egy győri beruházási projekthez nyújtott 133 millió eurós állami támogatás – állapította meg mélyreható vizsgálata végén az Európai Bizottság.

Állami pénztől is hízhat a Babakötvény és a Start-számla Cikk

Aki hosszú távú gondoskodással szeretné megtoldani kiskorú gyermeke, unokája, hozzátartozója ünnepi ajándékait, szilveszterig maradt néhány napja, hogy még az idén úgynevezett Babakötvénybe fektesse a gyermeknek szánt összeget. A megtakarítást az állam is kipótolja.

300 botlás egy tánciskolában nem tetszik a NAV-nak Cikk

Háromszáz diák nem volt a táncrendben, a tánciskola mégis állami támogatást vett fel a nevükben – derül ki a NAV közleményéből.

Tanulószerződéssel foglalkoztatottak után járó kedvezmények Kérdés

Tanulószerződéssel foglalkoztatott szakmunkás tanuló esetén felmerülő költségek után támogatás igényelhető (munkabér, munkaruha stb.). A támogatás igénylésének a módja, címe, időpontja stb. tekintetében kérjük segítségüket! Köszönettel: Tóthné Andrea

Fiatal gazdák támogatása Kérdés

Egyik ügyfelem nyert a fiatal gazda pályázaton, s kiváltotta az egyéni vállalkozói igazolványt. Az igazolvány kiváltása után (még mielőtt a tényleges tevékenységét megkezdte volna) családi gazdaságot alapított, melynek ő lett a vezetője. (Az MVH-nál nem kizáró ok a családi gazdaság alapítása.) A pályázati pénzek elszámolásánál a problémám az, hogy hogyan kezeljem a támogatást: – az egész a családi gazdaságra vonatkozik, tehát a tagok a bevételekből és a kiadásokból egyenlő arányban részesednek, vagy – a támogatás felhasználása – bevételek között szerepeltetése és felhasználása – az egyéni vállalkozó tagnál történik? A vállalkozás és a családi gazdaság tevékenysége azonos. Ebben az esetben vállalkozói bevétel lesz, vagy mivel családi gazdálkodó, ezért őstermelőként adózik utána? A vállalkozás egyébként csak szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik, az egy főre jutó árbevétel 8 millió forint alatt van, így a 40 százalék kistermelői költségátalányt figyelembe vehetik. A támogatásból termőföld-vásárlás és gépbeszerzés történt. Ha jól tudom, ebben az esetben a termőföld vételárát berakhatom a költségek közé (APEH 2006.05.30), és ugyanekkora részt szerepeltetek a bevételeknél. A gépbeszerzést pedig egy összegben a költségek közé rakom, szintén ennek megfelelő támogatással szemben. Ebben is kérnék megerősítést. Segítségüket előre is köszönöm. Józsa Károlyné

Pénztárgépcsere: így kell könyvelni az állami támogatást, az elhatárolást Cikk

Hogyan, és milyen összegben kell könyvelni az online pénztárgép beszerzéséhez kapott 50 ezer forintos állami támogatást, a pénztárgép értékcsökkenését és az év végi elhatárolást? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Pénztárgép – állami támogatás elhatárolása Kérdés

Kérek szépen egy kontírozást arra vonatkozóan, hogy a kapott 50 ezer forintos állami támogatást, a pénztárgép-értékcsökkenést és az év végi elhatárolást milyen összegben, és hogyan kell könyvelni, mert olvastam példákat, de nem igazán értem.

Jogosulatlan támogatást vettek fel a nővérek – akár öt évet is kaphatnak Cikk

A NAV pénzügyi nyomozói vádemelési javaslattal éltek egy testvérpárral szemben, akik távmunkások foglalkoztatására több mint 31 millió forint állami támogatást vettek fel jogosulatlanul.

Pénztárgép-beszerzési támogatás elszámolása Cikk

Olvasónk az iránt érdeklődött, miként kell elszámolni a kasszabeszerzéshez kapott támogatást. Sinka Júlia, adó- és könyvviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Egyesület kapott támogatása Kérdés

Egyesület pályázatot nyújtott be állami támogatásra egy építmény felújítására. Az év során a felújítás megtörtént, az állami támogatás meg is érkezett, a bevételezése, könyvelése megtörtént. A kérdésem az lenne, hogy az elvégzett munka ellenértéke (megegyezik a kapott támogatás összegével) hova könyvelendő, illetve, hogy ezzel kapcsolatban van rendezendő tétel? Köszönettel, Benkő Ibolya

Családi gazdálkodó pályázati támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodó gépek beszerzéséhez támogatásra pályázott. A gépeket megásárolta 2014-ben, a támogatást utófinanszírozással kapta meg szintén 2014-ben, amely a gépek értékének 40 százaléka. Helyesen gondolom-e, hogy a pályázati pénzt az szja-bevallásában bevételként kell elszámolni, valamint a pályázati összegnek megfelelő értékcsökkenést elszámolok ráfordításként? A további években az értékcsökkenés alapja a gépek bruttó értéke, vagy a pályázati összeggel csökkentett érték lesz? Válaszát köszsönöm!

Családi gazdaság állami támogatás Kérdés

Családi gazdaság a 116/2013(XII.12) VM rendelet alapján állattenyésztési technológiai berendezések fejlesztése céljából 21 millió 600 ezer forintért traktort vásárolt, melyhez 40 százalék támogatást kap. A támogatás t ebben az évben már nem utalják. A családi gazdaság a traktort szeretné egyösszegben költségként elszámolni. Kérdéseim: 1.) Ha az állami támogatást csak a következő évben utalják, elszámolható-e a traktor értéke egy összegben, vagy csak a támogatással csökkentett rész, vagy csak az évenkénti értékcsökkenési leírást lehet alkalmazni? Mi a helyes módja az értékcsökkenés elszámolásának? 2.) A kapott támogatás bevételnek tekintendő-e? A pályázaíró a kapott támogatás egyéb bevételkénti elszámolását kéri. A családi gazdaság tagjainak a bevétele a 8 millió forintot nem éri el, 40 százalék kistermelői költségátalányt számolnak el. Amennyiben a támogatást bevételként könyvelem, úgy a 40 százalék költségátalány számitásánál milyen módon kell azt figyelembe venni? Válaszukat előre is köszönöm.

Óriási állami támogatás a leggazdagabb magyar cégének Cikk

A kormány, egyedi döntés alapján, 1,46 milliárd forinttal támogatja a Bonafarm csoport új vágóhídjának megépítését Mohácson, amelynek összköltsége 7,3 milliárd forint lesz - mondta Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten újságíróknak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítés nélküli átadás tao vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nevelési ellátás jár-e?

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs