238 találat a(z) áfatörvény cimkére

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 2015. 01. 01-től hatályos 142. paragrafusának a fordított adózásra vonatkozó változásával kapcsolatosan az alábbiakban szeretném a tájékoztatásukat kérni: „A” Kft. „B” iskolaszövetkezettől vesz igénybe szolgáltatást (TEÁOR 78301 egyéb emberi forrás ellátás, például leltározás), és azt a szolgáltatást számlázza tovább, mint közvetített szolgáltatást (szintén TEÁOR 78301 megjelöléssel) „C” megbízója felé. Az áfatörvény 142. paragrafus (1) bekezdés c) pontja alapján, mint „személyzet rendelkezésre bocsátása” fordított adózási módot alkalmaz a kibocsátott számlái kiállításakor. A gazdasági esemény úgy történik meg a valóságban, hogy „B” iskolaszövetkezet diákmunkásai közvetlenül „C” megbízónál végzik a munkát és „A”, mint közvetítő jár el, adminisztrációs feladatokat végez, és leszervezi a munkavégzést. Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy az áfatörvény 142. paragrafus (1) bekezdés c) pontja értelmében „A” Kft. helyesen jár-e el, amikor a közvetített szolgáltatást fordított áfával számlázza „C” megbízó felé. Köszönettel: Fazekas Péter

Orvosi rendelő értékesítése – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fenti témában kiegészítem a kérdésem a tisztelt szakértő felvetése alapján: a 86. § (1) bekezdésének a j) pontja alá tartozik. Az értékesitő élt a 88. paragrafusban foglalt adókötelessé tétel jogával, de a lakóingatlan vonatkozásában nem. Köszönöm a választ.

Engedményezés kompenzálással áfavonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk, "A" társaság felé fennálló 2 millió forint értékű követelését engedményezi "B" társaságra. A felek az engedményezés ellenértékét 2 millió forintban határozták meg, azaz "B" társaság tartozni fog nekünk 2 millió forinttal. Pénz, pénzeszköz nem fog mozogni, mert a követelésünk 2 millió forintos összegét beszámítjuk a "B" társaság felé fennálló szolgáltatásnyújtásból származó tartozásunkba. Véleményünk szerint, mivel az ellenérték megtérítése nem pénzzel, készpénz-helyettesítő eszközzel történik, nem alkalmazható az Áfa tv. 13. § 3. bekezdésének b) pontja szerinti fogalom. Az engedményezés ellenértékéről, bruttó 2 millió forintról 27 százalékos áfa alkalmazásával kell számlát kiállítani. Helyesen gondoljuk-e? Illetve Ön szerint alkalmazható lenne-e az ügyletre valamely 86. § szerinti adómentességi szabály? Segítségét előre is köszönöm!

Rejtett aknák az áfatörvényben: havi, negyedéves bevallók, figyelem! Cikk

Január 20-áig kell számot adniuk a havi és negyedéves áfabevallóknak 2014 utolsó adómegállapítási időszakáról. Ugyanakkor a 2015-ös változásoknak, az azokhoz fűződő átmeneti szabályok révén van egynémely olyan összefüggése, amely érinti, érintheti ezt az adómegállapítási időszakot. A következőkben ezeket tekintjük át röviden.

Áfa-visszaigénylés alapítványi intézmény ingatlanának felújításakor Cikk

Visszaigényelheti-e egy alapítvány által fenntartott intézmény az ingatlan-felújítás áfáját, és elszámolhat-e értékcsökkenést az aktiválás után? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, adó- és könyvviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Angliai cég által fizetett jutalék áfabeli megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi kft. (a továbbiakban konzulens) szerződést kötött egy angliai kft.-vel (továbbiakban ügyfél) szoftver licenc eladás segítésére. A konzulenssel kötött szerződés főbb elemei:„Az Ügyfél a Konzulens közreműködésével értékesített licenc után jutalékot fizet a nettó eladási érték x %-ának megfelelően. A fizetés akkor esedékes, ha a licence szerződés teljesül és a vevő a teljes vételárat kifizette. A Konzulens státusza független szerződő. A Konzulens elfogadja, hogy az Ügyfél előzetes írásbeli beleegyezése nélkül nincs jogosultsága elfogadni vagy kiadni bármilyen rendelést, szerződést vagy megállapodást kötni, kötelezettséget vállalni az Ügyfél részére vagy nevében vagy elkötelezni az ügyfelet bármiképp. A Konzulens a szolgáltatásait egy nemzetközileg elfogadott konzultáció szintjén legjobb tudása szerint, megfelelő figyelemmel és szorgalommal a Szerződésnek megfelelően az Ügyfél által nyújtott adatok, információk, beszámolók és ésszerű utasításai vagy kérései szerint nyújtja. A jelen szerződésre az angol jog vonatkozik.” Kérdéseim: a szerződés tartalma alapján minősíthető-e ügynöki szerződésnek? Az áfatörvény 37. § (1) bekezdése főszabály vonatkozik-e rá, és területi hatályon kívüli szolgáltatásnak minősül-e 2014. évben? 2015. évben van-e esetleg változás az ügylet megítélésében? A 2000/36. Adózói kérdés-válasznál (hasonló, de szja-törvény alá tartozó) leírtakat mennyiben lehet adaptálni jelen kérdésem megválaszolásához? Várom mielőbbi szíves válaszát, köszönettel.

Adózás rendje, áfabejelentés Kérdés

Szeretnék segítséget kérni a következő kérésben. Egy vállalkozás valamely tevékenysége szerint viszonteladónak minősült évek óta. Ennek ellenére mind a mai napig az általános szabályok szerinti áfabevallást alkalmazta, és aszerint adózott. Mindez nem lett volna baj, ha a 201/T adatbejelentőn annak idején megjelöli, hogy nem kívánja alkalmazni a különbözeti adózást. Ez azonban elmaradt. Kérdésem az lenne, hogy az új, 2015-től érvényes art.-ban van-e olyan lehetőség, hogy utólag megtegyük ezt a bejelentést (hogy nem kívánunk az áfatörvény XVI/2. szerint adózni)? Köszönöm.

1465-ös bevallás kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kettő, csak Magyarországon bejegyzett gazdasági társaság (EU-s adószámmal) számláz egymásnak az áfatörvény 32. §-ba tartozó termékértékesítést a magyar áfatörvény területi hatályán kívül eső ügylet alapján fordított adózásos formában, mivel mindkét fél adóalany. Kérdésem: a számlát kibocsátó cég (A) a 1465-ös bevallás mely soraiba állítja be helyesen a számla (értékesítés) nettó értékét? A számlát befogadó cég (amely egyben megrendelő, de teljesítő külföldi adóalany részére) a 1465-ös bevallásba milyen sorokon kell, hogy szerepeltesse ezt az ügyletet (beszerzést)?

Újabb változások az áfatörvényben: beint a kormány a norvégoknak? Cikk

Több felettébb érdekes módosításal szabhatja át az Országgyűlés az általános forgalmi adót érintő rendelkezéseket a 2015. évre szóló adótörvénycsomag keddi szavazásán. Cikkünkben a törvényalkotási bizottság által elkészített összegző javaslatban található, leginkább közérdeklődésre számot tartó áfatörvény-változásokból szemezgetünk.

EU-présben az áfatörvény: mi lehet ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás? Cikk

Jelentős korlátok közé szorítja az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások körét egy európai uniós végrehajtási rendelet. Ugyan a jogszabály több mint két év múlva lép csak életbe, a benne foglaltak már ma is kellő támpontul szolgálhatnak az áfatörvény 39. §-ának jelenbeli helyes alkalmazásához – adózónak és adóhatóságnak egyaránt.

Áfás vagy sem? Minden, amit az ellenértékről tudni kell Cikk

Az általános forgalmi adózás egyik központi eleme az ellenérték. Létét és értelmét több, de minimum két síkon érdemes vizsgálni; a következőkben ezeket tekintjük át.

Az áfatörvény rejtett titkai: most mindent megtudhat az „aranyszabályról” Cikk

Melyik az az értékesítési terület, ahol a legszigorúbb bizonylatolási szabályok vannak érvényben? A kérdésre az áfatörvény rejtett bugyraiban lehet meglelni a választ, ami nem más, mint a befektetési arany eladása.

Ingatlanhoz tartozó szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi (EU-s) partnernek végzünk Magyarországon meglévő ingatlanon kivitelezést. Az áfatörvény 39. §-a alapján áfásan kellene kiállítani a külföldi partner felé a számlát, de mi ebben a rendelkezésben nem találjuk a kivitelezést. Az lenne a kérdésem, hogyan kell a számlát helyesen kiállítani?

Személygépkocsi számlázása – áfás vagy nem? Kérdés

Tisztelt Adózóna! A vállalkozásunk tulajdonában lévő személygépkocsi értékésítését tervezzük. A beszerzéskor áfamentes számlát kaptunk. A 2013. április 21-ét megelőző áfatörvény szerint ebben az esetben áfás számlát kellett volna kiállítanom. Az áfatörvény 87. paragrafusa kiegészült a c) ponttal, mely szerint áfamentes annak a terméknek az értékesítés, amelyhez előzetesen felszámított adó kapcsolódhatott volna, és a 124. § 1. bekezdés d) pontja szerint nem lenne levonható. Az a kérdésem, hogy abban az esetben, ha nem volt a beszerzési számlán áfa, akkor is áfamentes az értékesítés, a "kapcsolódhatott volna" kritérium alapján?

Áfás vagy áfamentes számla? Ezt is érdemes tudni a teljesítés helyéről Cikk

Áfás vagy áfamentes számlát kell-e kiállítania egy másik uniós tagországban bejegyzett cégnek, ha Magyarországon hirdetési felületet bérel? – kérdezte olvasónk. dr. Csobánczy Péter szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs