389 találat a(z) áfamentes cimkére

Áfakörön kívüli Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem számlái között szerepel "áfa körön kívüli "megjegyzéssel magyar nevű cég, német címmel. Ellenőriztük a DE.... EU-s adószámot, mely valóban létezik, de nem tudjuk ellenőrizni a nevet, címet, amihez kapcsolódik. Az interneten rendelkezésünkre álló ellenőrzéssel más német telephely van a céginfón, mint ami a számlán van. Autójavítást végeztünk a német rendszámú autón, de itt Magyarországon. Helyes-e az "áfakörön kívüli" meghatározás, és áfamentesen kell kiszámlázni, vagy tekintettel arra, hogy a javítás itt történt, áfásan kell kiszámlázni? Többen, többféle megoldást ajánlottak, mi a helyes? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Adómentes tevékenység Kérdés

Gyógyszergyártó cégnek a mellékhatás felmérése érdekében nyújt szolgáltatást háziorvosi tevékenységet végző vállalkozó. A 631104 vagy 749009 szakmadóddal áfásan vagy mentesen számláz?

Külföldön történő masszázs szolgáltatás áfaszabálya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy harmadik országbeli, magyar férj okán állandó tartózkodási kártyával rendelkező alanyi áfamentes katás egyéni vállalkozó alkalomszerűen Szlovákiában kíván fizikai közérzetet javító szolgáltatást (masszázs tevékenységet) nyújtani egy szlovák közösségi adóalanynak. Mi lesz a teljesítési hely ez esetben? Szükséges-e szlovák adószámot kiváltania, és Szlovákiában adót fizetnie? Értesíteni kell-e róla a Bevándorlási Hivatalt? Milyen szabályok vonatkoznak a számlázásra? Miben változtatna a helyzeten, ha szlovák magánszemélynek nyújtaná a szolgáltatást Szlovákiában? Köszönöm előre is válaszát!

Vételi jog továbbértékesítésének áfája Kérdés

Társaságunk vételi jogot szerzett egy ingatlan megvásárlására. A vételi jog időtartama alatt ezt az opciót továbbértékesíti egy másik társaság felé. Az ingatlan értékesítése áfamentes lesz, mivel az eladó nem jelentkezett be áfakörbe ingatlanértékesítés szempontjából. Jelen esetben a vételi jog értékesítése egy harmadik társaság felé áfásan vagy áfamentesen történik-e?

Tárgyi eszköz értékesítése alanyi adómentesként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó a mentes időszak alatt vásárolt tehergépkocsiját értékesítette. Megítélésünk szerint ezt csak az általános szabályok szerint, tehát áfával terhelten teheti meg. A járműkereskedő nem fogadja az áfatartalmú számlát, mert nevezett áfakódja 1-es. Kérdésünk a következő. Hogyan kell ilyen esetben kiállítani számlát, hogy a kereskedő részére is megfelelő legyen? Jól gondoljuk-e, hogy a mentes áfajelölés ebben az esetben nem helytálló? Nem szeretnénk ügyfelünket hátrányos helyzetbe hozni, a praxisunkban még nem volt hasonló gazdasági esemény. Természetesen az ügylethez levonás is tartozhat amennyiben a figyelési idő még nem telt el. Az értékesítés megtörtént, nem lehettünk rá hatással. Ügyfelünk előtt utasította a kereskedőt a cég könyvvizsgálója, hogy nem fogadhat be csak mentes számlát. Elbizonytalanodtunk álláspontunkban, viszont közeleg a bevallási határidő, és azt a jogszabályoknak megfelelően szeretnénk elkészíteni. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Autóértékesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás vásárolt személyautót bérbeadásra, áfáját levonta. Menet közben a vállalkozás alanyi mentességet választott (ekkor áfa korrekció a 60 hónapos figyelés miatt). Most eladná az autót. Áfás vagy áfamentes számlát kell kiállítania? Előre is köszönöm a válaszát.

EU-ba exportálás CMR-visszaigazolás nélkül Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magyar tulajdonossal, Magyarországon székhellyel rendelkező cég vagyunk. Importálunk élelmiszereket, melyeket feldolgozunk, majd belföldre és exportra (unióba és kívülre) szállítunk. Exportálásnál minden esetben szállítólevéllel, CMR-rel kísérjük a kiszállítást, illetve ekáer-számot is kérünk hozzá Lehetőségünk van egy EU-s céggel (nevezzük „Partner”-nek) üzletet kötni, élelmiszer exportálásra. Szerződéskötés előtt az alábbi információ jutott a tudomásunkra: A Partner a kiszállított termékeket kísérő (általunk kiállított) CMR-t nem áll módjában aláírni és lepecsételni az áru átvételekor, mivel a központi szabályzata ezt tiltja (korábbi visszaélésekre hivatkoznak). Csak az általunk kiállított, rendszerünkből kinyert szállítólevelet pecsételik le raktári átvételi bélyegzővel. Ez a szállítólevél nem minősül nemzetközi fuvarokmánynak, mivel arra a CMR szolgál. A kérdésünk az lenne, hogy köthetünk-e üzletet ezzel a szlovák partnerrel, és exportálhatunk-e a részére áfamentesen úgy termékeket, hogy az általunk kiállított nemzetközi fuvarlevél (CMR) egyik példányát sem hajlandóak aláírva és lepecsételve visszaküldeni. Elegendő-e a kiszállítás tényének igazolására (és ezáltal áfamentesen való számlázásra) az, hogy csak a mi belső rendszerünkben (nem nemzetközi) szállítólevelet bélyegzik le, és írják alá? Bizonyító erejű-e egy NAV-ellenőrzésnél (áfa szempontból) az ekáer-szám kérése, ami követi az áru kivitelét? Hogyan járunk el helyesen? Köszönettel

Névjegykártyakészítés-szolgáltatás számlázása közösségi partner részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adóalany (érvényes közösségi adószámmal rendelkezik, székhelye Ausztria) részére szeretnénk névjegykártyát kiszámlázni (szintén érvényes közösségi adószámmal rendelkező adóalanyként szerkesztés, nyomtatás). Belföldön ezt egyéb igénybe vett szolgáltatás címén számoljuk el, megerősítését kérném, hogy közösségi partner részére történt névjegykártya-értékesítés esetén is szolgáltatásként és a közösségi adóalany részére nyújtott szolgáltatás szabályai szerint, áfamentesen tehetem meg a szolgáltatás kiszámlázását. Válaszát előre is köszönöm.

Számlahelyesbítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk nemzetközi (3. országos) fuvarozással foglalkozik, a megbízásokat egy magyar speditőr cégtől kapjuk. 2019. 01. 01-től az áfatörvény változása miatt mi nem számlázhatunk áfamentesen. Sajnálatos módon, az év eleji ellentmondó információk miatt csak az export fuvarokat számláztuk 27 százalékos áfával, az import fuvarokat áfamentesen. A fuvardíjak EUR-ban vannak meghatározva és abban is kapjuk meg őket. Kérdésem, hogyan hozhatjuk helyre a hibánkat? Helyesbítő számlát kell kiállítanunk az eredeti számla árfolyamának alkalmazásával minden egyes számlára vonatkozólag? Vagy esetleg összevontan is kiállíhatunk egy számlát, amelyeben természetesen részletezzük mely számlákra vonatkozik a helyesbítés? Köszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel: Oláh Krisztina

Vámáru áfamentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésünk az lenne, hogy a vámáru szállítmányozása miért áfamentes? Ellenőrzés során kaptuk ezt a kérdést, és nem elég az hogy a mellékletek között szerepel a dokumentum, ami azt igazolja, hogy vámárut szállítottunk, ugyanis azt is meg kell magyaráznunk, hogy az miért áfamentes!? Rendeleti hivatkozással kérik ezt igazolni. Nagyon szépen köszönöm segítségét!

Különbözeti áfás számla tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Különbözeti áfás használtgépjármű-kereskedő különbözeti áfás gépjármű értékesítéséről kiállított számlájával kapcsolatosan lenne egy kérdésem. Külön-külön sorban fel kell-e tüntetni a mentes tételt, illetve az árrésadózással adózó tételt a számlában, vagy helyes számlakiállítási mód az is, ha egy tételben tünteti fel az eladó az értékesített gépjármű értékét, áfamentesen, és majd a könyvelő a nyilvántartásból kiszámolja a fizetendő áfát? A NAV telefonos ügyfélszolgálatának válasza az volt, hogy az áfatörvény 169-es paragrafusa szerint külön sorban kell feltüntetni a számlán ezen tételeket. Köszönöm válaszát.

Vámáru, harmadik országbeli fuvar áfája 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar fuvarszervező cég kap megbízást fuvarozásra magyar megbízótól, a fuvarszervező ezt a megbízást kiadja magyar alvállalkozó fuvarozónak, a fuvar T1-es okmánnyal rendelkezik (vámáru). Ebben az esetben a fuvarszervező cég az alvállalkozótól (fuvarozást végző cégtől) milyen áfakulccsal rendelkező számlát kell, hogy kapjon 2019-ben? A fuvarszervező cég a megbízó felé milyen áfakulccsal kell, hogy kiállítsa a számlát 2019-ben? A fuvar tényleges megrendelőjével a fuvarszervező cég áll kapcsolatban. 2018-ban ezt a T1-es okmánnyal rendelkező fuvart áfamentesen állították ki a fuvarszervező felé, aki szintén áfamentesen számlázta tovább. Harmadik országot érintő fuvar esetén milyen áfakulccsal kell a számlát kiállítani az alábbi esetben? Magyar fuvarszervező cég megbízást kap fuvarozásra magyar megbízótól Magyarország – Ukrajna útviszonylatra, a fuvarszervező ezt a megbízást kiadja egy magyar fuvarozó cégnek. Kérdésem, hogy ebben az esetben, a fuvarszervező cég a magyar fuvarozó cégtől a magyar-ukrán útvonalra vonatkozóan milyen áfakulccsal fogja a számlát kiállítani 2019-ben? Illetve a magyar fuvarszervező cég a magyar megbízó részére milyen áfakulccsal kell, hogy kiállítsa a számlát magyar-ukrán útviszonylatra 2019-ben? A fuvar tényleges megrendelőjével a fuvarszervező cég áll kapcsolatban.(2018-ban ezek az útvonalak harmadik országbeli teljesítésnek minősültek és áfa területi hatályán kívüli mentesnek lettek kiállítva.) Köszönettel: Lászlók Éva Virtus Kft.

Áfamentesség fuvarozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi változással kapcsolatban szeretném a segítségét kérni: 2018. december 31-éig az EU-n kívülre/-ről jövő áru fuvarozása áfamentes volt. Így számlázott minden konténeres fuvarozó. 2019. január 1-jétől változott az áfatörvény, csak az exportőrrel közvetlen kapcsolatban lévő szállítmányozó áfamentes, a fuvarozó nem. Szerintünk ez csak az exportra vonatkozik, a törvény nem rendelkezik az importról. Teljesen eltérőek a vélemények, értelmezések. Az importot minden esetben vámoltatjuk, a vámalapban benne van a fuvardíj, tehát az importőr befizeti a fuvardíj áfáját is, miért kellene duplán. Az egyik speditőr nem fogadja áfásan, a másik csak azzal kéri.

Ingatlan áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amikor a cég az általános szabályok szerinti áfát alkalmazza, és vesz egy régi lakóépületet, amit felújit, abban az esetben a felújitás áfája levonható? Tekintve, hogy az értékesítés két évnél régebben használatba helyezett ingatlan esetében áfamentes. Köszönettel:

Vadásztársaság bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vadásztársaság a cél szerinti tevékenysége során elejtett vadat kereskedelmi cégeknek értékesíti. Ez a bevétele a tevékenység jellegére tekintettel áfamentes vagy be kell jelentkeznie áfaalanynak ? A vendégvadászok által a társaságnak fizetett vagyoni hozzájárulás tekinthető-e cél szerinti bevételnek, s így áfamentesnek? Köszönöm válaszát CsCs

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemélynek, egyéni vállalkozónak GDPR-szabályzat

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Munkáltatói felmondás év végén

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs