421 találat a(z) áfamentes cimkére

Közösségi beszerzés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy kft., amely általános szabályok szerint állapítja meg az áfáját, és használt ingatlan vételével, eladásával foglalkozik, tehát áfamentesen ad el, és nem vonja le az áfát a beszerzések után. Viszont elkezdett Romániából termékeket beszerezni (10 ezer euró alatt volt), amihez rögtön megkértük a közösségi adószámot. A számlán fel is van tüntetve az adószám. Ezeket a termékeket továbbértékesítési céllal veszi meg, amit az ingatlanba beépít, és áfamentesen ad el az ingatlan értékesítésekor. Kérdésem, hogy ez esetben meg kell-e fizetni az áfát az EU-s beszerzések után, vagy a továbbértékesítés miatt levonásba is helyezhetem a forgalmi adót, és így nem keletkezik áfafizetési kötelezettség ezen továbbértékesített termékek után? Valamint gondolom, termékdíjköteles is lesz a vállalkozás? Köszönöm.

Továbbszámlázás kalkuláció alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" társaság tudomására jutott, hogy "B" társaság több éven keresztül ingyen használta az általa fizetett áramot. "B" társaság hajlandó ezt megtéríteni, azonban külön mérőóra hiányában a szóban forgó eszköz fogyasztása alapján "A" társaság elkészítette a kalkulációját annak az áramfogyasztásnak, melynek megtérítését "B" társaságtól kéri. A kérdés, hogy a számlákon szereplő pénzeszközök, tételek arányos része áfamentesen, vagy áfásan kerüljön kiszámlázásra? A két társaság között egyéb áfát érintő kapcsolat nincs (nincs bérbeadás, értékesítés stb.)?

Sport, szabadidős foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyári szünet ideje alatt testnevelő tanár és kosárlabda edző sporttábor keretében kosárlabda tanfolyamot kíván szervezni. A tevékenységet egyéni vállalkozóként kívánjuk végezni a 8551 TEÁOR alá tartozó – SPORT, SZABADIDŐS KÉPZÉS – tevékenység keretében. A 8551 TEÁOR alá tartozó tevékenység áfamentes-e a közérdekű tevékenységére tekintettel, vagy 27 százalékos áfakulcs alá tartozik ? Válaszát megköszönöm. Tisztelettel: Zsoldosné

Út alatti földterület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság építési telkeket alakít ki. A telkekhez kapcsolódóan megépíti a közutakat is, amit térítés nélkül átad az önkormányzatnak. A társaság normál áfaalany (nem választott az ingatlan értékesítésére áfaalanyiságot). Az útépítésnél felmerülő áfát a társaság nem helyezte levonásba, így az átadáskor nem számol fel áfát. A földterületet, amin az út fekszik, magánszemélytől vásárolta, itt áfa nem merült fel. Kérdésem, hogy az út alatti földterület ingyenes átadása áfamentesen történhet-e, mert az áfatörvény szerint a földterület értékesítése áfamentes, vagy valami általam figyelembe nem vett jogszabályi hivatkozás alapján kell-e az átadásra áfát felszámolni?

Áfa globális nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. használtcikk-kereskedéssel foglalkozik, Németországból hozzák be az árut. A kérdésem az lenne, hogy mivel ez használt cikk, ezért áfamentes és így az EU összesítőben sem kell feltüntetnem? Illetve a másik kérdésem a globális nyilvántartásra vonatkozna, mit kell tartalmaznia pontosan? Mivel a cég havi bevalló, ezért minden hónap végén leltároznak így meg lehet állapítani pontosan a havi eladott áru mennyiséget összegben meghatározva. Mi készítettünk egy táblázatot ami a következőkből áll: bevétel- elábé = árrés, mivel az bruttó, ezután következik az árrés nettó, illetve áfa összege. Ez így jó vagy szükséges még valamilyen adatot feltüntetnünk? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Fuvarozás közösségi adóalanynak Kérdés

T. Cím! Áfás egyéni vállalkozó végez szállítási tevékenységet Miskolcról Ózdra szlovák cég megrendelésére. Ez a tevékenység áfás (27 százalék) vagy közösségi szolgáltatásnyújtás (áfamentes)?

Adószámos magánszemély adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi áfamentes adószámos magánszemélynek szükséges-e havi, vagy negyedéves bevallást benyújtania, ha a jövedelme nem kifizetőtől származik, és nem éri el havonta a minimálbér 30 százalékát? Esetleg elegendő-e május 22-éig éves bevallást benyújtania, és megfizetnie a 15 százalék szja-t, és a 27 százalék ehót? Köszönettel!

Áfamentes tevékenység és az online számlázó program használata Kérdés

Áfamentes tevékenység esetén is kötelező-e az online számlázó program használata?

Áfamentesség választása háziorvos egyéb bevételei vonatkozásában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy háziorvosi kft.-nek (amelynek ezen bevétele a tevékenység jellegére tekintettel adómentes) más, áfa szempontjából adóköteles bevételei is vannak, de azok összege egészen minimális, választhatja-e a cég az adómentességet, és ha igen, a bejelentő lapon a tevékenység jellegére kell hivatkozni, vagy pedig az alanyi adómentesség választását kell bejelölni?

Ingatlanközvetítés, ingatlanfelújítás és -értékesítés Kérdés

Ingatlanközvetítő iroda (kft.) ingatlant is vásárol (lakások), amelyeket felújít és azután értékesít. – Hogyan kell a lakásokhoz beszerzett anyagok (al)vállalkozók számláiban felszámított áfát az áfabevallásban szerepeltetni? – Mivel a beszerzett anyagokat az adómentes tevékenységhez használja fel, az áfa nem levonható? – A lakásértékesítés áfamentes? (Nem választotta az ingatlanértékesítésre –lakásra és nem lakásra – az adókötelessé tételt.) – Amennyiben a lakásértékesítésre az adókötelessé tételt választja, hogyan alakul a levonható és a fizetendő áfa mértéke? – Amennnyiben egy-egy lakáshoz tételesen (például munkaszámokra) elkülöníti a költségeit, nem kell arányosítást alkalmazni a levonható áfa meghatározására? – Amennyiben más ingatlant (nem lakás) vásárol, felújít, majd értékesít, hogyan alakul a levonható és a fizetendő áfa? – Az ingatlanközvetítői tevékenység esetén jutalékot számít fel, ami 27 százalékos áfás, tehát nem kizárólag adómentes tevékenysége van. – Milyen előírásokra kell még különösen figyelni e tevékenységek végzése esetén, hogy szabályszerűen járjunk el? Köszönettel: Czigányné Tóth Katalin

Üzletrész-értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatás áfája Kérdés

"A" Kft. ügyvezetője vevőt hozott "B" Kft. üzletrészére. A tulajdonosváltozás ügyintézése folyamatban van. "A" Kft. ezt a közreműködést le fogja számlázni "B" Kft.-nek, a kérdésem az, hogy ezt megteheti áfamentesen? Ha igen, emiatt a mentes értékesítés miatt kell arányosítani a levonható áfát?

Oktatási költség számlázása tanulmányi szerződés felmondása miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónkkal tanulmányi szerződést kötöttünk, de időközben a munkavállaló felmondott. Mivel a felmerült költségek magasabbak, mint a munkavállaló részére fizetendő bér, így azt a munkabéréből levonni nem tudjuk. Amennyiben a felmerült oktatási költségeket kiszámlázzuk, azt áfával vagy áfamentesen kell megtennünk? (A bejövő számlák adómentesek voltak.) Válaszát előre is köszönöm!

Gyógymasszázs, gyógytorna Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék érdeklődni, hogy egy kft. által nyújtott gyógymasszázs- és gyógytorna-szolgáltatás az egyéb humán egészségügyi ellátás (8690) teáor alá kerül-e besorolásra? Illetve beletartozik az áfamentes tevékenységek közé? Válaszát előre is köszönöm!

Közösségi szolgáltatás közösségi adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fordítással foglalkozó magyar egyéni vállalkozó (van közösségi adószáma) spanyol partnertől vesz igénybe fordítási szolgáltatást. A spanyol fél által kiállított számlán nem szerepel sem a magyar megrendelő, sem az ő saját közösségi adószáma, a számlázás áfamentesen történt. Hogyan kell ebben az esetben az áfában kezelni a számlát? Az egyéni vállalkozó megfizeti a magyar áfát, és nem helyezi azt levonásba, mert a számla nem felel meg a levonás feltételeinek? Válaszukat előre is köszönöm!

Különbözeti áfa II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belga cégtől, amely aukción értékesít használt személygépkocsikat (online oldalon több ezer gépjárműre lehet licitálni) egy magyar autókereskedő cég, amely bejelentkezett különbözeti adózásra a használt ingóságok tekintetében, személyautót vásárol. A belga cég számláján a következő jogszabályi hivatkozás található: "Fordított adózás. A 2006/112/EU áfa direktíva 141. és 197. pontja". Kérdésem, hogy a magyar cégnek az áfabevallásban hol kell feltüntetnie a beszerzést? Amennyiben áfát kell bevallania és levonnia a beszerzés után, akkor különbözeti adózással értékesítheti-e? Van-e olyan eset a közösségen belüli beszerzés után, hogy a magyar adóalany különbözeti áfával tudjon értékesíteni Magyarországon? Eddig egy korábbi kérdezőt idéztem. Azzal egészíteném ki, hogy ez a belga cég a számláján pontosan a következőket tünteti fel: áfamentes, mivel ez egy háromszögügylet. Fordított adózás. A 2006/112/EU áfa direktíva 141. és 179. pontja. Kérdésem, mi alapján döntse el ügyfelem, hogy áfamentes ügyletről, vagy fordítottan adózó ügyletről van szó? Fülöp Péter

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Vásárlási utalvány számlázása

Nagy Norbert

adószakértő

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs