388 találat a(z) áfamentes cimkére

Természetgyógyász áfa Kérdés

Szeretném megtudni, hogy a rendelővel rendelkező, 869005 ÖTVJ számmal regisztrált egyéni vállalkozó természetgyógyász tevékenysége az áfatörvény 85. § szerint mentes-e az áfa alól? Régebben tárgyi mentes tevékenység volt a természetgyógyászat. Köszönöm válaszukat!

Ügynöki tevékenység áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem: belföldi illetőségű cég számlát állítana ki ügynöki tevékenységről, mely 3. országos import szolgáltatás nyújtáshoz, szállítmányozáshoz kapcsolódik. A szolgáltatás nyújtója szintén egy belföldi társaság. Alkalmazható-e erre az esetre az áfatörvény 110. § (1)b bekezdése, azaz mentes az adó alól ez a tevékenység?

Tárgyi eszköz értékesítésekor felszámítandó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportági szakszövetségként áfaalanyok vagyunk. Az áfatörvény 85. § (1) bekezdés m) pontja szerint áfamentes a sporttal kapcsolatos tevékenységünk, ezért a mentes tevékenységhez beszerzett tárgyi eszközök áfáját nem vonjuk le, hanem a bruttó (áfával növelt) összeget aktiváljuk és amortizáljuk. Amennyiben értékesítjük ezeket a tárgyi eszközöket (sportegyesületeknek, magánszemélyeknek), fel kell-e számítanunk áfát, ha igen, élhetünk-e az arányos rész levonási lehetőséggel (60 hónapon belül)? Az áfabevallásban a levonható részt miként tudjuk szerepeltetni? Válaszát köszönjük!

Kata áfa Kérdés

Áfa szempontjából szeretném kikérni véleményüket. Katás főállású egyéni vállalkozó vagyok, fizetem az 50 000 Ft-ot havonta. Éves bevételem 6 millió Ft. Fizetővendéglátó tevékenységet is végzek átalányadózóként 3 szoba után. Éves bevételem 6 millió Ft. Van egy bérbeadott ingatlanom, amit magánszemélynek adok ki: 1,5 millió Ft. Ha éves szinten az összes tevékenységből származó bevételem meghaladja a 8 millió forintot, akkor be kell jelentkeznem az áfakörbe és minden tevékenységemnél fel kell számítanom az áfát?

Jogi szolgáltatás harmadik országba egyéni vállalkozóként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék érdeklődni, hogy ha egyéni vállalkozó ügyvéd (egyszeres könyvvezetéssel és általános forgalmi adós státusszal) számláz svájci megbízó felé jogi szolgáltatást, akkor arra vonatkozik-e különleges szabály, vagy lehet 0 százalék áfával számlázni? Segítségét előre is köszönöm!

Áfamentesség határa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudjuk, hogy az áfatörvény értelmében a katás vállalkozónak magánszemélyként ingatlan-bérbeadásból származó bevétele beleszámít az alanyi mentesség értékébe, a 8 millió forintba. Kérdésünk, hogy ha ez a magánszemély nem adószámos magánszemély, akkor is érvényes-e ez a kitétel? Amikor a magánszemély elkezdte a bérbeadási tevékenységét (2001.), akkor kiváltotta az adószámot. Most ezt a tevékenységi körét töröltetné a NAV-nál, igy az adószáma csak a katára volna érvényes. A magánszemély a bérbeadási tevekénységet továbbra is folytatná, bevételi bizonylata a szerződés volna. Előre is köszönöm a válaszukat.

Vérminta szállítása Kérdés

T. Címzett! Cégünk az alábbi tevékenységet végzi: Cégünk a megbízója által működtetettet egészségügyi laboratóriumok között, valamint a háziorvosoktól begyűjti és szállítja a levett vérmintákat a laboratóriumok, illetve egészségügyi intézmények között. Az alábbi kérdésünk lenne: Az általunk végzett vérmintaszállítás díja 27 százalék áfaköteles vagy az áfatörvény 85. §-a szerint adómentes a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel. 2018.07.31.

Áfás egyéni vállalkozó magánszemélyként ingó értékesítés Kérdés

Áfás egyéni vállalkozó magánszemélyként könyvet ír, saját maga kívánja értékesíteni. A magánszemélyként értékesített könyvnek milyen adókötelezettsége van, áfamentesen értékesíthet-e vagy bővítse a vállalkozását a könyvértékesítéssel?

Ingatlan eladása Kérdés

Egy társaság szétválással jött létre. Átvett vagyonelemként egy panzió került a tulajdonába, amire az anyavállalat a beszerzésnél is és a felújításnál is levonta az áfa összegét. Az a kérdés, hogy az új kft., akinek a státusza alanyi adómentes, az ingatlant áfásan, vagy áfamentesen tudja értékesíteni? Egyedi bevallást kell-e benyújtani róla, vagy egy egyszerű adás-vétel és mentes számla, nulla áfa tartalommal kerüljön kiállításra? Az érték közel 50 millió forint, bár ezt csak a nagyságrend miatt írom meg.

EU: autójavítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben várom szíves segítségét. Magyaroszági cég belföldön végzett autójavítás költségét számlázná tovább egy holland cégnek. Az EU áfatörvény 2006/112/EC 196-os szakasz szerint az áfa fizetésére a magyar cég kötelezett, de a holland partner a 44-es cikkelyre hivatkozva áfamentes számlát vár tőlünk. Kérem segítségét, hogy kell ezt helyesen kiszámlázni. Köszönettel: Kelemenné Takács Henrietta

EU-n belüli szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendezvényszervezéssel foglalkozik. Szolgáltatást nyújt EU-s adóalanyoknak. A szolgáltatás helye Magyarországon van. Belépő díjat nem szedünk. Az egész rendezvény szervezését mi bonyolítjuk, a szállást is beleértve, ami benne van a rendezvény összes költségeiben, amit egyben számlázunk ki rendezvényszervezés címszó alatt. Érdeklődnék, hogy ez a tevékenységünk mentes vagy áfás? A könyvelő mentest mond, a könyvvizsgáló áfást, a NAV szintén mentest. Szóval teljes a kavarodás! Köszönöm szíves válaszát!

Számla Kérdés

Tisztelt Adózóna! Arra a többször felmerülő kérdésre szeretném válaszukat kérni, hogy egy számlát befogadó társaságnak tudnia kell-e azt egy számla befogadásakor, hogy a bérleti díjat számlázó cégnek áfásan vagy áfamentesen kell számláznia a bérleti díjat?

Harmadik országban lévő adóalany felé szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendezvényszervezéssel foglalkozik, a szolgáltatás nyújtása Magyarországon történik. Harmadik országbeli adóalany vette igénybe. Mi áfamentesen állítjuk ki a számlát, kérdésem volna, hogy helyesen járunk-e így el? A vevőtől kell kérni egy igazolást, hogy adóalany az ottani adóhatóságtól? A számlára kell ráírni valamit a fordított áfán kívül? Köszönöm!

Harmadik országba nyújtott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szolgáltatást nyújt (rendezvényszervezés) egy harmadik országbeli cégnek. A szolgáltatás helye Magyarországon van. Kérdésem volna, ha a vevő rendelkezik olyan igazolással, amely bizonyítja hogy ő adóalany, gazdasági tevékenységet folytat, akkor mentesen számlázunk, ha nem, akkor áfásan? Válaszát megköszönve: Lívia

Amerikai cég – szálláshely-közvetítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kéréseim a következők, amelyek megválaszolásában szeretném a segítségét kérni: 1.) Magyarországi adószámos magánszemélyek (szállásadók) megbíznának egy amerikai céget azzal, hogy külföldi, esetenként magyar magánszemélyeknek (vendégek) hirdessék a lakásaikat, online felületen. A vendégek a szállásadóktól kapnák meg a számlát, az amerikai cég a vendégeknek számlázna jutalékot, beszednék mind a jutalék, mind a szállásdíj összegét, és a szállásdíjat utalnák a szállásadóknak. Ez megengedhető, hogy online felületen ne közvetlenül a szállásadó hirdesse a szállást? 2.) Amerikai cég esetenként magyar cégtől venne igénybe szálláshelyet a vendégeknek. Ebben az esetben a teljesítés helye külföld vagy belföld lenne (áfa területi hatályán kívüli a számla vagy 18 százalékos áfás, amit a magyar cég kiállít)? 3.) Mikor kellene az amerikai cégnek Magyarországon bejelentkeznie, és adószámot kérnie?4.) Jól gondolom, hogy mivel a szállásadók a vendégeknek számláznak, ezért áfás számlát kell kiállítaniuk, kivéve, ha alanyi mentességet választottak? Köszönettel: Ági

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs