4 találat a(z) áfamentes beszerzés cimkére

Európai Bizottság: a válságkezelésre szánt eszközök és szolgáltatások legyenek áfamentesen beszerezhetők Cikk

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy a válsághelyzetekben az általa, valamint az uniós szervek és ügynökségek által beszerzett, majd a tagállamok és a lakosság rendelkezésére bocsátani kívánt termékek és szolgáltatások áfamentességet kapjanak – közölte az uniós bizottság hétfőn.

Áfás egyéni vállalkozó mentes beszerzésének továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy áfás karosszérialakatos egyéni vállalkozó, aki fényezést nem végezhet. A fényezést egy alanyi mentes vállalkozóval végezteti el. A biztosító felé elszámoláskor az áfás egyéni vállalkozó által kiállított számlán továbbszámlázza ezt a mentes fényezési költséget, és rászámolja az áfát is. A biztosító ezt az áfát most nem fizeti ki, állítva, hogy az nem jogos, mert így az egyéni vállalkozónak plusz profitja keletkezik. Ez helyes így? Véleményem szerint áfás egyéni vállalkozó nem számlázhatja ki áfamentesen a továbbszámlázandó fényezési munkadíjat és anyagot. Segítségét előre is köszönjük.

Alanyi mentes közösségi termékbeszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk értékesítés céljából árut vásárolt euróért, EU-tagállamból, a saját közösségi adószámát nem adta meg a szállítónak. Az adott országban, az adott terméket (étrend-kiegészítő) áfa nélkül tudják értékesíteni, kaptunk róla hivatalos dokumentumot is, de VAT-mentes cégnek nem tekinthető. A 10 000 euró értékhatárt a pénzügyi teljesítések átlépték, de a számlák dátuma szerint viszont nem, az év végi kifizetések készletre adott előlegek. Kérdésem, hogy ebben az esetben is átléptük-e az értékhatárt, mi számít bele, bevallási és adófizetési kötelezettség terhel-e bennünket? Továbbá, hogy az értékhatárt euróban, vagy forintban kell figyelni, mivel a 17. NAV-os füzetben 252,19 árfolyamon kéri az átváltást? A mai euróárfolyamok tekintetében nem mindegy, hogy melyiket kell figyelnünk! Segítségüket köszönjük!

Alanyi áfamentes közösségi beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású egyéni vállalkozó, aki egyben mezőgazdasági őstermelő, mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi mentességet választott. Közösségi adószámmal rendelkezik. Mezőgazdasági gépet szeretne vásárolni, várhatóan 10 000 eurót meghaladó összegben. Korábban sem értékesítése, sem beszerzése nem volt közösségi országba, illetve országból. Jogosult-e az áfa nélküli beszerzésre? Ha igen, mikor kell leadnia a 1465-ös bevallást, illetve az összesítő nyilatkozatot? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs