893 találat a(z) áfalevonás cimkére

Reprezentációs adó, levonható áfa rendezvényszervező cégnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk külföldi és belföldi előadók fellépésével foglalkozik. Az előadók a fellépési díjon kívül különböző étel-ital felszolgálását is igénylik, amit vendéglátó cég végez, majd ügyfelünk részére kiszámlázza, amit ügyfelünk nem számlázz tovább. A számla közvetített szolgáltatást és a reprezentációs adó megfizetését tartalmazza, amely ügyfelünket terheli. Kérdésem az lenne, hogy az áfa levonásra kerülhet-e, és meg kell-e a fizetni reprezentációs adót fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Egyéb ingatlan Kérdés

Egy társaság üdülőt vásárol iroda céljára, magánszemélytől. Az épületet felújítja, és a felújítás áfáját visszaigényli, tekintve, hogy nem lakóingatlanról van szó. Ha az épület egy részét áfamentesen bérbe adja, érinti ez a felújítás áfájának levonhatóságát?üdülő,

Telefonszámla áfájának levonhatósága Kérdés

Ellentmondást találtam két szakértői válaszukban. Azt kérdezném, hogy melyik álláspontjukat tartják helytállónak? A téma a telefonszolgáltatás áfájának levonhatósága. Az egyik álláspontjukban 2015. 06. 20-án a szolgáltatás vélelmezett magáncélú használatával csökkentett összegének 70 százaléka igényelhető vissza, míg a másik álláspontjuk szerint 2015. 08. 15-én (két hónappal később) a telefonszolgáltatás 70 százalékának levonhatóságáról írtak. I. https://adozona.hu/szamvitel/Telefonszamla_konyvelese_8DYQKB A példa szerinti adatokkal a telefonszolgáltatás a számla tételeiből bruttó (9000+76 000=) 85 000 forintot jelent. Ebből az összegből – 20%, azaz 17 ezer forint a vélelmezett magáncélú használat (az áfa az áfatörvény 120-121. paragrafusai alapján sem vonható le), 1,19-szoros szorzóval számított összegét 16% szja és 27 eho terheli, amit a cégnek kell megfizetnie – a fennmaradó bruttó 68 000 forintot kell 70-30 százalék arányban felosztani (47 600 + 20 400), az utóbbi áfája nem vonható le. II. https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/A_telefonkoltseg_elszamolasanak_abcje_02KAA2 ...Az adóköteles bevétel természetbeni juttatásként kerül elszámolásra A telefonszámla 20 százalékának 1,19-szoros összege után 16 százalék szja-t, és 27 százalék ehót kell fizetni. Ebben az esetben a telefonszámla áfájának 70 százalékát vonhatjuk le.

Műemlék-beruházás eladása Kérdés

Egy társaság megvásárolt egy műemléknek minősített épületet, melyből szállodát kívánt kialakítani. A vásárlás időpontjában – a tulajdoni lap szerint – az épület lakóingatlan volt. Megkezdődött a felújítás, melynek áfáját a társaság levonásba helyezte. A beruházás használatba vételekor történt volna meg az átminősítés. Időközben kiderült, hogy olyan nagyságrendű a felújítás összege, melyet a társaság nem tud finanszírozni, így a befejezés előtt eladásra kerül az ingatlan. Kérdésem: a levonásba helyezett áfát kell-e önrevíziózni?

Így lehet javítani a formailag hibás számlákat Cikk

Az áthárított általános forgalmi adóra (áfa) vonatkozó levonási jog érvényesítéséről és annak adóhatósági ellenőrzése során figyelembe vett szempontokról tette közzé – a Pénzügyminisztériummal egyeztetett – állásfoglalását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 3012/2018. számú útmutatóban. Tekintettel arra, hogy az adólevonási jog vizsgálata az általános forgalmi adó ellenőrzések kiemelt területe, indokolt az útmutatót részleteiben megvizsgálni.

Részesedésszerzés utáni áfa levonása: így döntött az Európai Bíróság Cikk

Régóta fejtörést okoz mind a tőkebefektetőknél, mind pedig a vállalkozáscsoportok holdingtársaságainál a bejövő számlák áfatartalmának levonhatósága. Az általános levonási tilalmon enyhítve az Európai Unió Bírósága („EUB”) az úgynevezett aktív holdingtársaságoknak már adott egy kibúvót a levonási tilalom alól; a Bíróság nemrég napvilágot látott ítéletei pedig még tovább tágítják az áfalevonás lehetőségeit. Az EUB ítéletei azonban arra is rávilágítanak, hogy nem árt óvatosnak lenni – foglalja össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Előzetesen felszámított levonható áfa érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Előzetesen felszámított levonható áfa érvényesítésének időkorlátját szeretném megtudni, illetve azt, hogy szükséges-e önellenőrzést készíteni, ha az időkorláton belül (tudomásom szerint a tárgyév és az azt megelőző egy naptári év?) keletkezett előzetesen felszámított levonható áfát szeretnénk érvényesíteni? 2.) Szeretném továbbá megtudni, mi az elévülési ideje az időkorláton túl önellenőrzéssel érvényesíteni kívánt előzetesen felszámított, levonható áfának, jelen időszakhoz képest mely időszak, amelyben önellenőrzéssel visszaigényelhető áfát tudok érvényesíteni? Köszönöm előre a válaszát.

Fordított áfás kérdés és személygépkocsi-értékesítés áfás vállalkozásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.10.13-án Dr. Kelemen László által megválaszolt kérdéssel kapcsolatban / URL: https://adozona.hu/kerdesek/2018_10_12_forditott_adozas_icq/ az a kérdés merült fel, hogy a kérdező által említett papír alapon kiállított fordított adózás alá tartozó számlákat is kell-e rögzíteni az online rendszerben. Idézet a kérdésből: " A papír alapú számlákat az online rendszerben rögzítette a cég." 2. kérdés személygépkocsi-értékesítésre vonatkozik. A kft. áfaalany, és személygépkocsit értékesített magánszemélynek. Az értékesített gépkocsit adásvételi szerződéssel szintén magánszemélytől szerezte be 2006-ban, majd 2018-ban értékesítette. Kérdés, hogy értékesítéskor helyesen járt-e el, hogy áfásan számlázott, mivel javítási, karbantartási költségeknél a cég élt az 50 százalékos áfalevonási lehetőséggel. Válaszukat előre is köszönöm!

Bérelt ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem bérelt ingatlanon végzett felújítás költségelszámolásával és az áfa levonásával kapcsolatos. Cukrászdát és cukrászüzemet működtetek egyéni vállalkozás keretében. A cukrászdát és a cukrászüzemet házastársammal közösen 1995-ben építettük, és az egyéni vállalkozás részére ingyenesen használatba adtuk. A használatbaadási szerződés tartalmazza, hogy a karbantartási, felújítási munkálatok elvégzése a használatba vevő feladata. Kérdésem, hogy a felújítással kapcsolatban felmerült kiadás a felmerülés évében költségként elszámolható-e, vagy csak értékcsökkenthető? A felújítással kapcsolatos kiadás áfatartalma levonásba helyezhető-e? Áfaalany vagyok, az általános szabályok szerint. 1995-ben magánszemélyként építkeztünk, a cukrászda és a cukrászüzem számláiból áfalevonás nem történt. Köszönöm!: Zsmami

Lakóingatlan társaság általi bérlése és annak felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság magánszemélyektől bérel egy lakóingatlant, amit kizárólag irodaként használ. Az ingatlan részben a társaság egyszemélyi tulajdonosának, részben egyenesági rokonainak tulajdonában van. A cég havonta bérleti díjat fizet a használatért határozatlan ideig, de legalább 5 évig. Kérdésem, hogy ha a társaság felújítja az ingatlant, a munkálatokhoz kapcsolódóan le tudja-e vonni az áfát az anyagköltségből, a munkadíjakból és az egyéb szakértői díjakból (lakberendező, statikus stb.)? További kérdés, hogy ezt a nyilvánvalóan értéknövelő beruházást, illetve annak bekerülési értékét aktiválás után lehet-e amortizálni? Köszönöm válaszát.

Munkabérből levont munkaruha ellenértékének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a munkavállaló 6 hónapon belül felmond, akkor cégünk a számára kiadott munkaruhának értékét levonja a béréből. Kérdésem, hogy ezután az összeg után kell-e áfát fizetni? A munkaruha értékét elszámoltuk költségként, és az áfáját levonásba helyeztük.

Kezdő egyéni vállalkozó ÁFA Kérdés

Tisztelt Szakértő! Üzemi gép bérbeadása tevékenység végzésére novemberben egyéni vállalkozás indul. A munkagép beszerzése májusban történt meg. Az szja-törvény 11. melléklete szerint a tevékenység kezdőévében – illetve 3 évvel korábban – beszerzett, használatba vett tárgyi eszköz értékcsökkenési elszámolását megkezdheti. Bejelentkezésekor az áfatörvény általános hatályát választja. A korábban beszerzett eszközről nevére szóló, áfát tartalmazó számlával rendelkezik. A "kezdő" IV. negyedévi áfa-bevallásában a levonási jogot érvényesítheti-e? Ha az előre látható szerződés nem jön össze, az eszköz eladható-e, és annak értékesítéséről áfát tartalmazó számlával kell-e megválni? Köszönettel.

Cégbuli: mibe kerül ténylegesen? Cikk

Cégünk 50 éves jubileumi rendezvényt szerveztetett rendezvényszervező céggel. A számla ételt-italt nem tartalmaz, kizárólag a fellépők és a szervezés díját. A kérdésem az lenne, hogy a számla áfatartalma visszaigényelhető-e, illetve ha nem, akkor járulékköteles-e a számla? (A számla összege 4 076 000 forint + áfa.) Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Különbözeti adózás Kérdés

Viszonteladóként, különbözeti adózással, közösségi országból beszerzett használt személygépkocsi beszállítási költségének áfája levonható-e?

Személygépkocsi-vásárlás áfájának levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég személygépkocsit vásárolna, mely után megfizeti a cégautóadót. A kifizetés egy összegben, készpénzzel történik. Ilyen esetben a gépkocsibeszerzés áfájának összege levonható vagy nem, ha nem taxizáshoz, illetve bérbeadáshoz lesz a vásárlás? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close