584 találat a(z) áfakulcs cimkére

Munkahelyi étkezés elszámolása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ugyan a témában több cikk is megjelent, viszont egyikben sem találtam választ a következő kérdésre: munkavállaló munkahelyén elérhető meleg konyha (hotel, étterem), ahol napi 1 tányér ételt ingyenesen biztosít a munkáltató minden munkavállalója számára. Hogyan számolja el a munkáltató az ételt, ki kell számláznia, kell áfát fizetnie? Ha igen, milyen kulccsal és milyen összegben számlázza ki? Ha nem kell kiszámláznia, az étel önköltségét milyen jogcímen tudja elszámolni, reprezentációs költségként? Másik kérdés, hogy ez bérként adózik? Mi lesz az alapja az adónak? Milyen nyilvántartást köteles vezetni erről a társaság? Köszönettel:

Így kell a telefonköltséget továbbszámlázni Cikk

Nagy mennyiségű hívószámmal rendelkező vállalkozás sokkal kedvezőbb tarifákkal tud szerződést kötni mobilszolgáltatókkal, mint egy magánszemély önmagában listaáron. Gyakran előfordul, hogy a cég ezt meg is teszi, és a munkavállaló a céges flottában kedvezőbb feltétekkel használhatja telefonját. Ilyen esetben a munkáltató a szolgáltatást továbbszámlázza a munkavállaló felé. Hogyan kell helyesen kiállítani a számlát, amikor az különböző áfakulcsú tételeket tartalmaz? Olvasói kérdésre Bunna Erika adószakértő válaszolt.

Szálláshely áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy horgásztó tulajdonosa faházakat és sátorhelyeket ad ki horgászati lehetőséggel. A faházaknál meghatározza egy faháznak az árát, mindegy hány fő lesz benne, és személyenként az idegenforgalmi adót kéri még. A sátorhelynél szintén azt mondja, hogy egy hely például 5 ezer Ft és a személyenkénti IFA-t kell megfizetni. A faház és a sátor szálláslehetőség 5 százalék áfás. Megteheti, hogy területre nem számol 27 százalék áfával díjat? Mindenki a saját faháza előtt megkapja a horgászati lehetőséget is. A gondom azzal van, hogy a horgászati lehetőség, a szállás, a területfoglalás egységesen 5 százalék áfás. Köszönettel

Telefonköltség továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég kedvezményes tarifákkal kötött szerződést egy mobilszolgáltatóval. A szolgáltatást a cég munkavállalója és hozzátartozói veszik igénybe, a havi telefonszámlán mobil hívószámonkénti bontásban vannak feltüntetve az egyes költségek. A cég a telefonszámlák teljes összegét a munkavállalója felé havonta továbbszámlázza, közvetített szolgáltatásként, amelyek különböző áfakulcsú tételeket, illetve áfa hatályon kívüli tételt is tartalmaz. A cég főtevékenysége 27 százalékos áfás. Milyen áfakulccsal helyes kiszámlázni az egyes költségeket? Válaszát előre is megköszönöm.

Ingatlanvétel-eladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" kft. vásárol "B" kft.-től egy szárító megnevezésű ingatlanrészt, melyet átalakítást követően lakásokként kíván értékesíteni. A vevő nem választott az ingatlan értékesítésére adókötelezettséget. Az értékesítést megelőzően már a felújításra vonatkozóan jogerős építési engedéllyel (2017. 01. 03-ai) rendelkezett "B" Kft. Az adásvételi szerződésben megállapodnak a vételárban, és fordított adóval történő kiszámlázása az aláírás napján megtörtént. Megállapodnak a szerződésben arról is, hogy a kivitelezést követő társasházi alapító okirat módosítását követően az eladó tulajdonában kerül az építésre kerülő 37 db lakásból 5 db. Kérdéseink: – Mivel a vétel pillanatában a kivitelezés még nem kezdődött el, jogos a fordított adóval történő kiszámlázás? – Az átalakítást követően eladásra kerülő lakások egyenes áfával, 5% áfamértékkel kerülnek majd továbbértékesítésre? – "A"vevő így levonásba helyezheti a FAD áfát? – "B" eladó tulajdonába visszakerülő 5db lakással kapcsolatban a feleknek milyen számlázási kötelezettségei vannak, milyen áfával, mikor? Előlegként kezelendő a szerződés aláírása, illetve a vételár kifizetésével egyidőben?

Bérvadászati szolgáltatás, mentesség választása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vadász Egyesület eddig az általános szabályok szerinti áfamegállapítást választotta. 1.) A bérvadászati szolgáltatásra szeretné választani az áfatörvény 86. § ( 1) l) pontja szerinti mentességet. A 20T201CSZ nyomtatvány mely pontját kell jelölnöm? Ezt megteheti év közben is ? 2.) Ha van bármilyen más értékesítése, például trófea értékesítése, azt az általános szabályok szerint kell 27 százalék áfával számlázni? 3.) Választását követően van kritérium, hogy nem térhet vissza az általános szabályokra egy bizonyos idő után? Köszönettel!

Áfanövelés: óriási sallert kapott a GDP Japánban Cikk

Hat éve nem zsugorodott olyan mértékben a japán gazdaság, mint a tavalyi év utolsó három hónapjában. Idén a koronavírus vetheti vissza a a szigetország GDP-jét, így egyre közelebb kerül a recesszióhoz – írja a Portfolio.hu.

Áfakulcs cukrászda esetében Kérdés

Tisztelt Szakértők! Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy segítséget kérjek a jogszabályok értelmezésében, sajnos még NAV-nál dolgozók is ellentmondásba keveredtek, ezért társaságunk önökhöz fordul tanácsért. Cukrászda jelenleg 27%-os áfával dolgozik, mondván, hogy abból baj nem lehet, ha többet fizetünk be adót, mint ha kevesebbet. Viszont feleslegesen sem szeretnénk fizetni. Összegyűjtöttük, hogy jogszabály-értelmezésünk és a NAV-tól kapott információk alapján melyik áfakulcs alá mit sorolhatunk be: 5%-os áfakulcs: étkezőhelyi vendéglátásban étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után (saját készítésű cukrásztermékek és a helyben készített kávé, limonádé, facsart gyümölcslevek stb.), 18%-os áfakulcs: gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termék, sütemények elvitelre történő értékesítése, 27%-os áfakulcs: cukrászati egyéb készítményekre (pl. fagylalt, pohárkrémek, gesztenyepüré stb.) elvitelre, minden más, ami a fenti kedvezmények alá nem esik. Kérem segítségüket, ha valamelyik pontot rosszul értelmeztük, akkor azt jelezzék felénk! Előre is köszönöm. Tisztelettel: ügyvezető

Közvetített szolgáltatás: török – magyar – ciprusi Kérdés

Tisztelt Szakértő! A ciprusi társaság megrendel magyar társaságtól reklámszolgáltatásokat (a bloggerrel való együttműködést, a cég játékainak youtube-on történő megrendelést és más szolgáltatásokat). A magyar cég közvetít ebben az ügyletben. Az összes munkát a török cég végzi. Kérdés, hogy a bejövő és kimenő szolgáltatás hol szerepel majd áz áfabevallásban? A kimenő számlán milyen lesz az áfakulcs? Köszönettel.

Kávézó áfahasználata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy melegkonyhával nem rendelkező kávézóban helyben készített szendvicseket (fagyasztott), hamburgert értékesítenek, ülőhellyel rendelkeznek, felszolgáló van. 1. Helyben fogyasztáskor alkalmazható az 5%-os áfa? 2. Illetve üdítő, kávé esetében szintén 5% alkalmazható, ha helyben fogyasztják? 3. Alkoholra 27%? 4. Illetve a 18% már nem alkalmazható ezek közül egyikre sem? Köszönettel: Szilvia

Lakásfelújítás áfaszabálya 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi áfaalany kft. lakásfelújítást végez megrendelője, egy belföldi áfaalany kft. részére. A munkát végző vállalkozás számlájában 27 százalék áfát kell-e, hogy számoljon? Az elvégzett tevékenységhez felhasznált termékek és szolgáltatások áfáját teljes egészében levonhatja-e? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Hortobágyiné

Generálkivitelezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új építésű családi ház generálkivitelezésére van szerződése az építőipari vállalkozásnak. A tavalyi évben a részszámlákat 5 százalék áfával állítottuk ki. December hónapban a megrendelő (építtető) felbontja a generálkivitelezői szerződést. Vállalkozásunknak van további teendője? Maradhatnak így az 5 százalékos áfás számlák? Vagy módosítanunk kell?

Szálláshely bérbeadásának áfája Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Kérdésem az alábbi esetre vonatkozik és kérem segítségüket: áfás egyéni vállalkozó szállásadással foglalkozik. Regisztrált szálláshelye van 2 épülettel, mely együttesen sem haladja meg a 8 szobát, 16 ágyat. A tavalyi évben egy cég munkásait is elszállásolta alkalmanként, a szállásadó fizette az ifa-t utánuk. Ez a cég most megkereste a szállásadót, hogy 2 hónapra folyamatosan szükség lenne az egyik épület felső szintjén lévő szobákra. Hogy ezek a szobák ezidőre folyamatosan fenntartottak legyenek a cég részére, így erre az időszakra bérelnék, bérleti díjat fizetnének érte. A szállásadó feltételezése szerint ez esetben nem alkalmazhatja az 5 százalékos áfát szállásadói szolgáltatásra. Milyen áfával számlázhatja ki a szobabérlést? Szálláshelyként regisztrált szobákat adhat bérbe? Kell így a munkások után ingatlanforgalmi adót fizetni?

Szállásdíj és étkeztetés számlázása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni: A számlázásban változás történt: január 1-jétől a szállásdíj áfája is 5 százalék. Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy ezután hogyan történjen a számlázás? Egybe lehet vonni a szállásdíjat a reggelivel és a félpanziós vacsorával? Eddig külön számláztunk reggelit és a félpanziós vacsorát is, hiszen különböző volt az áfájuk. Most hogy mindegyik 5 százalék, lehet csak szállás reggelis ellátással, vagy szállás félpanzióval címszó alatt egy tételben leszámlázni a végösszeget? Eddig fel kellett tüntetni a honlapon és az árlistában is külön a reggeli és a vacsora díját, mivel nem egy áfacsoportba tartoztak. Ezután ennek már nem igazán van jelentősége, vagy továbbra is így kell eljárni? Válaszát tisztelettel előre is köszönöm!

Adóváltozások 2020-tól és 2019-ben év közben Cikk

Már hagyománnyá vált, hogy a nyári adócsomagot követi egy őszi is, de az idei évben kapkodhatták a fejüket az adózók: az őszi kiigazításokat legalább féltucat olyan törvényjavaslat kísérte, amelyek némelyikében 70-80 jogszabályt – benne adó- és tb-törvényeket is – módosított az Országgyűlés. Összefoglaltuk a legfontosabb –részben már 2019-ben, illetve 2020. január 1-jétől vagy 2020-ban év közben hatályba lépő – adóváltozásokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close