583 találat a(z) áfakulcs cimkére

Lángosozó Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelem lángosozót szeretne üzemeltetni, a lángosozó előtt asztalok lennének kihelyezve, ahol a vásárlók el is tudnák fogyasztani a megvásárolt terméket. A helyben fogyasztóknak lehet-e az értékesítéskor 5%-os áfatartalmú pénztárgépes nyugtát kiállítani? Ebben az esetben megvalósul-e az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtás? Elvitelkor 18%-os vagy 27%-os nyugtát kell kiállítani? Függ-e attól, hogy milyen a lángos feltétje? Jól gondolom-e, hogy csak akkor kell 27%-os áfatartalmú nyugtát kiállítani, ha a lángos feltétjének a hústartalma meghaladja a 20%-ot, egyéb esetben pedig, amikor pl. a feltét sajt, tejföl, fokhagyma, helyes a 18%-os áfatartalmú nyugta kiállítása? Vagy minden esetben 27%-os áfatartalmú nyugtát kell kiállítani? Köszönöm.

Büfékocsi Kérdés

Tisztelt Bartha úr! Nagyon köszönöm gyors válaszát,nekünk egy melegkonyhás engéllyel rendelkező büfékocsink van melyben kávét, limonádét és szendvicset árulunk. A kocsi előtt magas asztalok, padok, asztalok vannak, mint említettem, cukorral, tejszínhabbal, kanállal, szalvétával felszerelve. Kisebb zenei fesztiválon szolgáltatunk, ott helyben fogyasztják a fent felsoroltakat. Igaz, hogy a fő besorolásunk, 56.10, de az én értelmezésemben és az Ön válasza szerint is alkalmazható az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs, + 4 százalék turisztikai hozzájárulás. Megköszönöm, ha megerősít, mert holnap kezdődik az árusítás. Még egyszer nagyon köszönöm. Üdvözlettel

Mozgó büfé Kérdés

Tisztelt Szakértő, Mozgó büfében, melegkonyhás, helyben készített kávé, szendvicsek, üdítők áfája lehet-e 5 százalék, ha a mozgó büfé az 56.10 Szj alá tartozik és nem a 55.30 alá? Vannak asztalok, székek, cukor, tejszin, felszolgálás. Köszönettel

Visszáru, eltérő áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk megállapodott egy vevőjével hogy 2008-2009 év folyamán vásárolt termékeket visszaveszünk tőlük csökkentett áron. A jóváíró számlát úgy állítottuk, hogy hivatkoztunk arra az eredeti számlára, amiben a terméket értékesítettük. Azonban – mivel akkor 20 százalék áfával történt az értékesítés – a jóváíró számlában is 20 százalék áfát szerepeltettünk. Partnerünk nem fogadja el a jóváíró számlát, mondván hogy jelenleg 20 százalékos áfával nem lehet számlát kiállítani. Azt kérik hogy a jóváírást 27 százalékos áfával állítsuk ki. Véleményem szerint nem állíthatjuk ki 27 százalékos áfával a jóváírást egy olyan számlára hivatkozva, ahol 20 százalék áfával számláztuk ki a terméket. A megoldás esetleg az lehetne, ha a vevő számlázná vissza részünkre a terméket. Ezzel kapcsolatosan szeretném megkérdezni, hogy mi az Ön véleménye? Segítségét előre is köszönöm!

Szálláshely-szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó turisztikai célra, nyáron, rövid távra bérbe adja a saját halastavát, illetve a tó szigetén álló faházát, ahol a vendégek 2-3 éjszakát töltenek el. Eddig tóbérletről állított ki számlát 27 százalékos áfával (bérbeadásra választotta az adókötelességet). Júliusban felvette a tevékenységi körei közé az 55.90 tevékenységet a célból, hogy a számlát már szállásról is ki tudja állítani. Kérdésem az, hogy ezt számlázhatja-e 18 százalékos áfakulccsal?

Áfacsökkentést javasol az LMP Cikk

Még mindig nem késő csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője. Úgy látja: az euró árfolyamának emelkedése inflációt gerjeszt, ami minden élelmiszer árát megemeli majd.

Egy számlán több áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy számlán belül szerepelhet-e egyenes és fordított adózású áfakulcs is? Ingatlanbérlés kapcsán.

Láncügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott 2 ügylet: „A” magyar cég rendel egy gépet „D” német cégtől. A géphez kapcsolódóan alkatrészeket rendel „A” magyar cég „B magyar cégtől. „B” magyar cég az alkatrészeket „C” német cégtől rendeli. Az alkatrészek szállítása „C” cégtől „D” céghez történik Németo-on belül, majd tesztelést követően beépítik a „D” cégtől rendelt gépbe és a gép az alkatrészekkel együtt elszállításra kerül Magyarországra az „A” megrendelőhöz. A gépbe beépített alkatrészek szállítását a géppel együtt a „D” német cég végzi „A” megrendelő magyarországi telephelyére. Az alkatrészeket „C” német cég számlázza „B” magyar cégnek, majd „B” magyar cég fog számlázni „A” megrendelőnek. Kérdésünk, hogy az alkatrészek számlázása „C” és „B” között, valamint „B” és „A” között milyen áfakulccsal történjen?

Internet továbbszámlázás, áfavonzat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknek előfizetői szerződése van az egyik nagy telefontársaságnál. Előfizetői számaink közül a legtöbb céges, pár telefonszám pedig a tulajdonos családtagjaihoz kötődik. A továbbszámlázáskor a céges magánhasználatot számlázuk ki a dolgozók felé, illetve a családtagok részére a teljes bruttó összeget. Szeretném kérdezni, hogy az internet áfáját a fenti két esetben hány százalékkal kell továbbszámlázni: 5 vagy 27? Köszönöm válaszát.

Közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (kisvállalkozás kft.) telefonszolgáltatást és internet-hozzáférést számláz tovább. A telefon áfája 27 százalék, az internet áfája 5 százalék. Milyen áfa tartalommal és jogcímen kell ezeket a közvetített szolgáltatásokat továbbszámláznom? Válaszát köszönöm

Szoftverfejlesztés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő, amiben a segítségét szeretném kérni: egy magyar áfás vállalkozás szlovák partnerének szoftverfejlesztést számláz készpénzben, amiért euróban fizet a partner. A szlovák cég rendelkezik közösségi adószámmal. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is közösségi adómentes értékesítés a helyes áfakulcs? Vagy ebben az esetben 27 százalékos áfás lesz-e az értékesítés? A szoftver fejlesztése itthon, Magyarországon történik. Válaszát előre is köszönöm.

Készházak: több millió forintos áremelés jöhet a kedvezmény kivezetése miatt Cikk

Felbolydult a készházak piaca az áfakedvezmény kivezetésének hírére; több millió forintos áremelés fenyegeti a zömmel CSOK-os vásárlói kört – olvasható a Világgazdaság hétfői kiadásában.

Könyv szállítási díjánakj áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nonprofit vállalkozás könyvet értékesít, melyet MPL-lel szállíttat ki. Az MPL-től 27 százalékos áfás számlát kap. A vevőnek amikor kiszámlázza a könyvet 5 százalékkal, a szállítás díját 5 százalék vagy 27 százalékos áfával kell kiállítania? Válaszát előre is köszönöm.

A Jobbik a teljes lakáspiacon ötszázalékos áfakulcs bevezetését javasolja Cikk

A teljes lakáspiacon a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs bevezetését javasolja a Jobbik – mondta Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Diákétkeztetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi partnerünk 5%-os áfatartalommal állított ki diákétkeztetésről számlát, a számlán az „Előfizetéses menü” megnevezést tüntette fel. A partnerrel kötött szerződésben is diákétkeztetés biztosítása a tárgy. A diákétkeztetés; 55.51.10.1 Alapfokú oktatásban részesülők étkeztetése és 55.51.10.2 Középfokú oktatásban részesülők étkeztetése, nem tartozik bele a kedvezményes 5%-os adókulcs alá. Arra való hivatkozással állítja ki a számlákat 5%-os adókulccsal, hogy helyben készített meleg ételt kapnak a diákok, melyet menüből választhatnak ki. Ennek SZJ száma 55.30.1., de ez az SZJ szám nem felel meg az általunk kért szolgáltatásnak. A kérdésünk az, hogy elfogadhatjuk-e ezt a magyarázatot az 5%-os áfakulccsal történő számlakiállításra? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Online számlázás – felvásárlási jegy

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlaadat-szolgáltatás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close