583 találat a(z) áfakulcs cimkére

Az 5 százalékos áfakulcs alkalmazási feltételei a vendéglátásban Cikk

Az 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának feltételeiról érdeklődött olvasónk. Kérdéseire dr. Kelemen László adószakértő jogász válaszolt.

Fizetővendéglátás reggelivel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizetővendéglátó tevékenységet végzünk. Egyre több vendégnek lenne igénye reggelire, melyet csak úgy tudunk megoldani, hogy egy közeli étteremben fogyasztják el a reggelit, ami ott készül helyben. A vendégek nem az étteremnek, hanem nekünk fizetnének, mivel a szállásdíj része lenne a reggeli is. Ez esetben ugyanúgy 18%-os áfa terhelné ezt a bevételt is? Függetlenül az étterem által kiállított számlától? Válaszukat előre is köszönöm!

Cukrászda: 5 százalékos áfa? Kérdés

Áfás kft. székhelyén vidéken készíti a fagylaltokat. Melegkonyhája nincs. Főtevékenysége 5610 Éttermi mozgó vendéglátás. Budapesti telephelyén értékesíti a fagylaltot. Vannak asztalok és székek, le tudnak ülni a vásárlók. Pincér nincs, a pultnál történik a kiszolgálás. A helyben fogyasztott fagylaltot adhatják 5 százalékos áfával? És milyen áfát kell felszámítani a helyben készített kávéra, teára? Nincs felszolgálás, a pultnál veszik át a kávét. Előre is köszönöm.

5 százalékos kulcs, autóbérlés, utalvány – változások az áfában Cikk

Zömmel a jogharmonizációt szolgáló módosítások szerepelnek az Országgyűlésnek T/2931 számon benyújtott őszi adócsomag áfaváltoztatásokat tartalmazó fejezetében. Emellett az adózók számára előnyös módosításokat (például alanyi adómentesség értékhatárának emelése, személygépjármű-bérletre vonatkozó adminisztrációs könnyítés) is tartalmaz a csomag.

Bejövő számla áfájának levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Levélfeladásról van bejövő számlám. Ennek alapján nem tudok áfát leírni? Ha felkönyvelem, akkor nulla áfásan kell?

Alanyi mentesség, átmeneti előírások az 5 százalékos kulcsra – módosul az áfatörvény Cikk

Több mint 600 ezer kisvállalkozó adózónak jelenthet könnyebbséget, hogy az alanyi áfamentesség jelenleg nyolcmillió forintos felső határa jövőre tizenkétmillió forintra nő – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a tárca múlt heti sajtótájékoztatóján Budapesten.

Csomagküldés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem főtevékenysége a csomagolás. Raktárral rendelkezik, ahol a partnerei termékét tárolja és azokat csomagolás után fuvarozza. Tevékenységéhez elvállalkozót vesz igénybe, például DHL-t. Abban az esetben, ha belföldi adóalanynak számláz, az áru uniós tagországba szállítására és csomagolására milyen áfakulcsot kell alkalmaznia? Felé a DHL uniós szolgáltatásként számlázza ki a fuvart. Köszönöm segítségüket.

5 százalékos "étterem" áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Napokban alakult kft. melegkonyhás kis bisztrót szeretne nyitni. A helyiség kicsi, de néhányan le tudnak ülni. Kézmosási lehetőség van, WC viszont nincs. Ebből a szempontból megfelelhetnek-e az 5 százalékos áfakulcs feltételeinek? Árusíthatják-e 5 százalék áfával az ételeket és a helyben készített alkoholmentes italokat az ott fogyasztó vendégeknek? Köszönettel: Vágner Emília

Külföldi étkezési számla továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk külföldi kiküldetéshez kapcsolódóan egy osztrák étterem által kiállított eurós számlát fizetett ki, amely étel- és ital- (alkohol) fogyasztást tartalmazott. Az osztrák étterem 19 százalékos áfakulccsal számlázott. A számla összegét három magyar székhelyű társaság között kell elosztanunk. A számlát a mi cégünk fizette, és ezt szeretnénk továbbszámlázni a magyar partenerek felé. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben milyen adókulccsal kell továbbszámláznunk az étkezés költségét? Illetve reperezentáció címén a teljes összeg után keletkezik-e adófizetési kötelezettségünk? Előre is köszönöm válaszukat.

Kávézóban használható áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018 októberétől kávézót üzemeltetünk. A hatósági engedélyekkel rendelkezünk. A kedvezményes áfakulcs (5%) használatával kapcsolatosan a kávézó esetében nem egyértelmű a szabályozás és a gyakorlat. Az áfatörvény 3. számú melléklete szerint az 5%-os kulcs az étel- és a helyben készített nem alkoholtartalmú italforgalom esetében használható, amennyiben melegkonyhával rendelkezünk. Jelenleg fagyasztott pékárut sütünk frissen, illetve hideg- és melegszendvicset is készítünk. Főzőkonyhával nem rendelkezünk, szakács végzettségű alkalmazottunk nincs. Kérdés: 1.) A melegkonyhás "minősítés" egy hatósági kategória? (Egyértelműen be tudjuk azonosítani magunkat?) 2.) Ha nem, akkor melegkonyhás kávézónak minősülünk a leírtak szerint? 3.) Kifogásolható-e az, hogy ha a fentiek szerint egyértelműen nem eldönthető a besorolásunk, akkor az értékesítési forgalomnál kizárólag a 27%-os áfakulcsot használjuk? Köszönettel.

Kedvezményes áfakulcsot vezetnek be az idegenforgalomra Romániában Cikk

Kedvezményes, 5 százalékos áfát vezet be november 1-jétől az idegenforgalmi szolgáltatásokra a román kormány, erről csütörtökön döntött a bukaresti kabinet – jelentette be Nelu Barbu kormányszóvivő.

Nőhet az áfamentességi értékhatár, csökkenhet az áfakulcs? Cikk

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei kedden döntöttek arról, hogy támogatják a magyar kormány azon kérését, amely a kisvállalkozásoknak jelentős adócsökkentést és egyszerűsítést biztosíthat – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán az MTI-nek nyilatkozva. A döntés értelmében akár már jövőre négymillió forinttal 12 millió forintra emelkedhet az általános forgalmi adót (áfa) érintő mentesség felső összeghatára a legkisebb vállalkozásoknál – tette hozzá.

Német ingatlan Kérdés

Tisztelt Címzett! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy segítsenek az áfa teljesítési helyét és az alkalmazandó áfakulcsot meghatározni. A partnerem „A Kft.” építőipari szolgáltatást nyújt német magánszemélyeknek, ehhez német adószámot váltott ki és a német 19 százalékos áfakulcsot számítja fel a megrendelők felé. Most új elemként egy „Magyar Kft.”-t vont be alvállalkozóként. Az építőipari munkát az „A Kft.” megbízására a „Magyar Kft.” végzi Németországban, az anyagokat ott szerzik be. A „Magyar Kft.” milyen áfakulcs felszámítása mellett állíthat ki számlát az „A Kft.” részére? Kiegészítő információ, az érintett két kft. a magyar áfakörben van, és rendelkezik EU adószámmal is (HU.. ). Mind a ketten kizárólag belföldi (HU) székellyel rendelkeznek, külön telephelyük nincs. Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Kézműves termék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem a kft.-jében zöldség-, gyümölcslé gyártásával foglalkozik (saját présgépen, kézi munkaerővel, főleg őstermelőktől vásárolja az alapanyagot). Élelmiszerkönyvben meghatározott kézműves termék leírásának megfelel, a gyártás, csomagolás 80 százalékban kézi erővel történik, nem tartalmaz hozzáadott anyagot, nem tartósított, az éves mennyiség maximum 40 ezer liter, az áfakötelezettsége a kézműves terméknek 5 százalék. Jelenleg 27 százalékos áfakulccsal számlázza ügyfeleinek a terméket. Kérdés: mit kell tenni, van-e valamilyen bejelentési kötelezettség, hogy az 5 százalékos áfakulccsal értékesíthesse a gyümölcslevet?

Termék (könyv, képeskönyv) vtsz beazonosítása az áfakulcs szempontjából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfakörös kft. az alábbi tevékenységet végzi: 5811 '08 Könyvkiadás Az áfatörvény 82. § (2) bekezdése értelmében a törvény 3. számú mellékletben felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka. A 3. számú melléklet I. rész alapján 5 százalékos adómértékkel adózik a nyomtatott könyv és gyermekképeskönyv (4901; 4903). A vállalkozás olyan egyedi könyveket készít, amelynek tartalmát a megrendelő határozza meg, tehát egyedi alkotások jönnek létre. A VTSZ besorolás szerint a termékek a legnagyobb valószínűséggel megfelelnek az alábbi leírásnak: A 4002/2013. tájékoztatás 1. számú melléklete Harmonizált Áruleíró és Kódrendszer Magyarázata 4901 NYOMTATOTT KÖNYV, BROSÚRA, RÖPIRAT ÉS HASONLÓ NYOMTATVÁNY, EGYES LAPOKBAN IS 4903 GYERMEKKÉPESKÖNYV, RAJZOLÓ- VAGY KIFESTŐKÖNYV Összességében ezek illusztrált mesék, a könyvek névre szólóak, a történetben a megrendelő a főszereplő. A főszereplő hajszínét, nevét a megrendelő határozza meg. A könyv tartalmazhatja a megrendelő fotóját, és egyéni szövegét is. Abban kérném a segítséget, hogy a vállalkozó az áfatörvény szerint ezeket a termékeket kiszámlázhatja-e 5 százalékos adókulccsal, illetve milyen módon csökkentheti az adókockázatát, ha esetleg a meglévő információk és kutatómunka alapján sem tudja jól meghatározni az általa termékesített termékek VTSZ számát? Esetleg milyen hatóság tudna állásfoglalást vagy segítséget nyújtani az ügyben? Köszönöm szépen a választ!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiküldetés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close