720 találat a(z) áfakulcs cimkére

Külföldi netszolgáltató magyar számlája Kérdés

Nem helyben készített étel éttermi felszolgálása Kérdés

Csok, lakás értékesítése Kérdés

Tisztelt dr. Bartha László úr! Nagyon szépen köszönöm értékes válaszát, sokat segített nekem, főleg a saját magukat "szakértőnek" kinevező emberekkel szembeni vitámban. Egyetlen kérdést szeretnék még feltenni: egy lakást, amely 2020-ban kezdett épülni és már kulcsrakész, egy magánszemélynek kívánja a cég értékesíteni. Azt mondta a "valaki", hogy mivel az egész építkezés fordított áfás volt, ezért a lakás értékesítéséről a cégnek áfa nélküli kimenő számlát kell kiállítani a magánszemély vevőnek. Szerintem viszont 2020-ban kezdett és befejezett lakásépítés miatt 27 százalék áfát is kell számolni, amelyet a cégnek be kell fizetnie a NAV-hoz. Bocsánat, hogy megint zavarom, de csak így tudom igazolni azt, hogy igazam van, és mint könyvelő nem követek el adócsalást. Köszönöm szépen a segítségét.

Áfás ingatlan-bérbeadás Kérdés

2020. januártól változott a kereskedelmi-turisztikai célu rövid távú ingatlan-bérbeadás áfájának mértéke (18 százalékról 5 százalékra) Kérdésem (mert több könyvelőtől hallottam), hogy a hosszú távra szóló áfás bérbeadás áfa mértéke is változott. Én úgy tudom, hogy ez maradt 27 százalék. Csak egy megerősítést kérek szépen. Köszönettel: Jné

Éttermi szolgáltatás helyett ételkiszállítás: de mennyi lesz az áfa? Cikk

A jelenlegi járványhelyzetben az éttermek is kénytelenek alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez. A helyben fogyasztás helyett áttérnek kiszállításra, megrendelésre történő ételkészítésre. Olvasónk azt akarta megtudni, hogy ételkiszállítás esetén, milyen áfakulccsal kell szabályszerűen kiállítani a számlát. A kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Közvetített szolgáltatások áfakulcsa Kérdés

Közvetített szolgáltatások továbbszámlázásánál milyen áfakulcsot kell alkalmazni? Kérem, valamennyi lehetséges opciót ismertesse. Köszönöm.

Vevő számla áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Egy vállalkozás ez idáig cateringszolgáltatást nyújtott, melynek keretében megrendelésre a saját nagykonyhájában előállított ételeket gyártott, majd azokat ki is szállította. Erre a tevékenységére 27 százalékos áfatartalmú számlákat állított ki. A jelenleg kialakult helyzetben megrendelésre gyárt adagolt, elviteles készételt egy irodaház kávézójába (például olasz tésztasalátát, padlizsánkrémet, hideg levest). Ebben az esetben a vállalkozás nem áll közvetlen kapcsolatban a végső fogyasztóval. Kérdésem, hogy ebben az esetben a számlát milyen áfakulccsal kell kiállítania? Segítségüket előre is köszönöm.

Előlegszámla Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy jelenleg futó generálkivitelezési munkák, komplett családi ház építésére. (100 nm, egyszerű bejelentésű, e-naplós.) Az építtetőkkel, 2019 májusában szerződtünk, és az eredeti befejezési határidőnk 2019. dec. 20. lett volna, de anyagrendelések és időjárási körülmények miatt csúszott a kivitelezés befejezése. A finanszírozása, az építtető részéről: önerő+ csok+ babaváró hitel volt. Itt még az 5%-os áfát alkalmaztuk, illetve a szerződésnél is így állapodtunk meg. A szerződésmódosítást követően könyvelőnk javaslatára december hónapban előlegszámlákat állítottunk ki, a még el nem végzett munkákra, és azok anyagaira. A finanszírozási részére csak banki szemle után tudják utólagosan teljesíteni. Emiatt viszont az előlegszámlákat csak a jelenlegi időszakban tudták rendezni. Ez jogilag megállja-e a helyét, mivel nem 2019. december 31-éig nem történt meg a kifizetés? Az előlegszámlák fizetési határidejét 2020-ra írtuk meg, pont azért, hogy a banki szemle és kifizetések megtörténjenek. Ezen számlák kiállítása adózás szempontjából megfelelő-e vagy módosítást kellene végezni rajtuk? Amennyiben szükséges lenne, akkor milyen módon? Köszönjük a segítséget, és várjuk mielőbbi válaszukat!

Termékcsomag áfája és számlázása Kérdés

Egy irodai cikkeket forgalmazó cég hazai vállalkozások részére értékesiti termékeit. Az egyes termékeit nemcsak egyedileg, hanem csomagban is meg lehet vásárolni. Az egyes csomagok tartalmaznak irodai és műszaki cikkeket, valamint az irodai munkához kapcsolódó élelmiszereket (keksz stb.). A csomag összeállítása adott, azon a megrendelők nem változtathatnak. A csomag vásárlásakor az egyes termékek ára nincs meghatározva, hanem a csomag egészére történt az ár meghatározása. Az egyes termékek külön-külön is megvásárolhatóak, de a csomagban történő vásárlás kedvezőbb árat eredményez a vevő számára összességében. Kérdésünk az, hogy számlázhatja-e a cég ezt az irodai csomagot úgy, hogy a számlán a termékcsomag elnevezése és az ahhoz tartozó ár szerepel, tekintettel arra, hogy a vevők a termékcsomagot vásárolják meg, s nem az egyes termékeket külön-külön? Ez esetben az egyes termékek ára külön-külön nem kerül feltüntetésre a számlán. Ha ez lehetséges, akkor milyen áfakulcsot kell alkalmazni, tekintettel arra, hogy van olyan termékcsomag, amelyben 18%-os és 27%-os áfát tartalmazó termék is szerepel?

Áfa harmadik országnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áru Kft. harmadik országban (Ukrajnában) megveszi az árut, amit el is ad egy közösségi adóalany részére Olaszországban (nem magyar adóalany részére), az árut Fuvar Kft. fogja elszállítani közvetlenül Ukrajnából Olaszországba, az áru Magyarországot nem érinti. Fuvarozó és a megrendelő is magyar adóalany, az útvonal ukrán-olasz viszonylat. Ebben az esetben a Fuvar Kft. mint fuvarozó milyen áfakulccsal kell hogy kiállítsa a számlát a fuvaroztató Áru Kft. felé? Köszönettel: Lászlók Éva Virtus Kft

Áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozást (kft.) magánszemélytől szerkezetkészen szerzett be egy ingatlant (csak felépítmény), amit magánszemélynek értékesít tovább (vétel után "azonnal" tovább is értékesíti). A fenti esetben milyen áfakulccsal kell a kft.-nek a bevételét kiszámláznia? Köszönettel.

Ingatlanértékesítés magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem a válaszát. Adott egy betéti társaság, amely épített egy hatlakásos társasházat. A lakásokra a használatba vételi engedély 2018. január 18-án jogerős lett. A hat lakásból 2019-ben négyet eladott, a maradék két lakást most fogja értékesíteni magánszemélyek felé. Áfafizetésre nem alkalmaz speciális szabályt. A kérdésem az lenne, hogy ezekre az ingatlanokra milyen áfakulcsot kell alkalmaznia, mivel a használatba vételi engedély kiadása és az értékesítés között már eltelt 2 év?

Nyomdaköltség áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnénk a segítségét kérni. Cégünk elvállalta egy 16 oldalas, havi megjelenésű folyóirat (újság) nyomtatását. A kiadványban a hirdetés a kiadvány 50%-ánál kevesebb (ha ennek van jelentősége). Ezt a nyomdaköltséget 5%-os áfával vagy 27%-os áfával kell kiszámláznunk? Mi alapján kell ezt eldönteni? Köszönjük szépen a segítséget!

Lakásáfa mértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy milyen áfakulccsal kell kiszámlázni azt a társasházi, 61 nm2-es lakást, amely még nem volt használatban, de a használatba vételi engedélye 2018. 01. 18-án már jogerőre emelkedett.

Online számlaadat-szolgáltatás eu-s forgalomról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az online számlaadat-szolgáltatás 2020. július 1-jétől, illetve 2021.január 1-jétől érvényes szabályaival kapcsolatban az alábbiakat szeretném kérdezni: - A közösségen belüli adómentes termékértékesítésről, a harmadik országba történő export termékértékesítésekről, és az áfatörvény 37. § 1. bekezdése szerinti szolgáltatásnyújtásról kiállított számlákat kell-e jelenteni? Milyen vevői adószámmal? - Ha olyan ügyletről van szó, amelynek a teljesítési helye belföld, áfakulcsa is belföldi 27 százalékos, de a partner EU-tagállambeli vagy harmadik országbeli, akkor ha jelenteni kell, azt milyen vevői adószámmal? (Például ha belföldön fekvő ingatlanhoz kapcsolódóan nyújtunk szolgáltatást külföldi partner részére.) Előre is köszönöm a választ!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó euróban fizethet-e ki egyéni vállalkozói kivétet?

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Térítés nélküli gyógyászati eszköz könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Előre értékesítés lehetősége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs