92 találat a(z) áfakör cimkére

Áfakörből való kilépés Kérdés

2017.12.31-ével szeretnék kilépni az áfakörből. Milyen bejelentési kötelezettségem van?

Ajándékozás Kérdés

Egyéni vállalkozó a vállalkozásban lévő tárgyi eszközeit szeretné az őstermelést folytató fiának ajándékozás címén átadni. Mindkét személy áfakörös. Kérdésem ezzel kapcsolatban: a szerződésben szereplő érték képezi a számla alapját, áfásan vezethető ki a vállalkozásból, milyen illeték-, illetve egyéb adóvonzata van? Köszönettel: Bényi Józsefné

Alanyi adómentes határ fordított áfa esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Induló bt. ügyfelünk kata szerinti adózást és alanyi adómentességet választott. Egy adóalany németországi céggel van szerződésben, kizárólag nekik számláz. Kérdésem, hogy ebben az esetben is átkerül-e áfakörbe a 8 milliós határ átlépésekor? Köszönöm válaszát

Egyéni vállalkozó Kérdés

Áfakörös egyéni vállalkozó méhészettel foglalkozik. Ezt a tevékenységet a későbbiekben őstermelőként szeretné folytatni. A kérdésem, hogy először megszünteti az egyéni vállalkozást és utána kiváltja az őstermelői igazolványt erre a tevékenységre, amelynél kompenzációs felárra tartana igényt. Az egyéni vállalkozásában lévő tárgyi eszközökkel, melyekre az áfát visszaigényelte, mit kell tenni ha még van nettó értékük? Köszönettel Baloghné

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy ha ingatlan-bérbeadásra nem választunk áfásságot a cégünkben, akkor a nagyobb értékű beruházási/átalakítási/felújítási munkák áfáját sem vonhatjuk le? Semmit, ami az ingatlan átépítéséhez vagy állagmegóvásához tartozik? Válaszát köszönöm.

Ingatlanértékesités adózása, áfa és egyéb adók Kérdés

Társaság magánszemélytől 2015. évben ingatlant (lakást) vásárolt. A magánszemély nem volt alanya az áfának. A társaság a Tao szabályai szerint évente 2 százalék értékcsökkenést számolt el. A vásárolt ingatlanon nem történt felújítás, az változatlan állapotban bérbeadásra került. Bérleti díj számlázása és pénzügyi rendezése folyamatosan megtörtént. A társaságnak pénzeszközre van szüksége, ezért az ingatlan felét magánszemélynek értékesíteni kívánja úgy, hogy a vevő első lépésként az ingatlan 5o százalékát kívánja megvásárolni, a másik felét díj ellenében bérelni fogja. Mivel az ingatlan lakás, nem volt áfa visszaigénylési jogosultság, A jelenlegi értékesítésnél sem kívánnak áfát felszámítani. A bérleti díj áfásan került megállapításra. A vevő, aki egyébként az új bérlő, kötelezettségvállalás nélkül vélhetően néhány év múlva meg kívánja vásárolni az ingatlan másik felét. Milyen adófizetési kötelezettségek jelennek meg abban az esetben ha a társaság év végén, 2018. január 1-jére kijelentkezik, az áfakörből. Szíves válaszukat köszönöm Számmester Kft.

Áfakörös katás bt. Kérdés

Egy új ügyfelem katás bt. vezetője, akik evából téretek át, és bár nem érik el a bevételi határt, maradtak áfakörösek. Az előző könyvelő szerint – mivel a számláikat 45 napon túli fizetési határidővel fizetik ki – az áfát bevallani és befizetni nekik a kiszámlázott összeg beérkezésekor kell. Állítása szerint az ilyen vállalkozásokra nem vonatkozik a kettős könyvelési kötelezettség, mindössze bevételi nyilvántartást kell vezetniük, akár excel táblában is. Az én ismereteim szerint amennyiben áfakörös, a kettős könyvelés kötelező, függetlenül attól, hogy egyébként katás a vállalkozás. Az áfa bevallására és befizetésére pedig az általános áfaszabályok vonatkoznak, vagyis a teljesítés időpontja a meghatározó: ennek megfelelően kell bevallani és befizetni, függetlenül annak kifizetésétől. Mivel előzőleg egy "komolyabb" könyvelő irodánál volt, ügyfelem kételkedik szaktudásomban, és kéri állításom megerősítését. Önöknek mi a véleményük a kétféle állításról?

Alanyi adómentes cég tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. január 1. napjától a vállalkozás alanyi adómentességet választott (előtte áfakörös volt). 2002. évben vásárolt egy tehergépkocsit, amit most 2017. évben szeretne értékesíteni. Kérdés: áfás számlát kell hogy kiállítson a tehergépkocsi értékesítéséről? És ezen negyedévtől vissza kell lépni az áfakörbe? Minden ügylet az áfa hatálya alá fog esni ezt követően? Hogyan kell helyesen eljárnunk? Köszönettel:

Grafika az EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Kérem szíveskedjenek tájékoztatni, hogy ha egy belföldi, áfakörös grafikai stúdió (kft.) ausztriai és német cégeknek grafikai munkákat készít (grafikai tervezés, munkaruházat logózása, kültéri cégtábla stb.), amely szolgáltatások, illetve termékek a megrendelők EU-s székhelyére kerülnek kiszállításra, áfa nélküli közösségi szolgáltatásnak, illetve áfa nélküli közösségi termékértékesítésnek minősülnek-e? (Az EU-s megrendelő cégek fizetik-e az áfát?) A számlára milyen meghatározásnak kell kerülnie, illetve milyen dokumentációk szükségesek az "áfamentes" számlázáshoz? Szíves válaszadásukat előre is köszönöm!

Bérleti díj EU-ba - Érvénytelen adószám Kérdés

Tisztelt Adózóna! Két részre bontanám a problémánkat. 1.) Egy magyar cég egy EU-s céggel bérleti szerződést kötött, mely szerint egy konkrét eszközt bérbe ad a magyar cég az EU-s cég részére. Eddig nem is volt gond a számlázással, azonban kiderült, hogy az EU-s cég "kilépett az áfakörből". Pontosan nem tudni, hogy ez kint mit is jelent, de a központi rendszerben ennek eredményeképpen nem érvényes a közösségi adószámuk. Mi a teendő ilyen esetben? Befolyásolja ez a magyar cég számlázását? (Eddig az áfabevallás 91./92. sorára lett bevallva az összeg, és az A60-ason mint közösségen belüli szolgáltatásnyújtás szerepel.) Mi változik ebben az esetben? Mi a megoldás, ha az EU-s cég nem kíván visszalépni az áfakörbe? 2.) Az említett konkrét eszközt értelemszerűen a magyar cég szerezte be, és mivel kifejezetten bérbeadási céllal (egy percig sem használta saját maga), így a kapcsolódó áfát levonásba helyezte a beszerzéskor. Most azonban ezzel kapcsolatosan is felmerül, hogy vajon ilyen helyzetben van-e áfavisszafizetési kötelezettsége? Hogyan történik ennek a kiszámítása, meghatározása, bevallása? A gép továbbra is az EU-s cég használatában van, és a bérleti szerződés nem került felmondásra, megszüntetésre, mindössze a számlázás, és emiatt a pénzügyi rendezése a bérleti díjnak várat egyelőre magára. Mielőbbi segítő válaszukat előre is köszönöm!

Alanyi mentes bevétel átlépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi mentes kft. az USA-ba számlázott ki árbevételt 9 millió forint értékben, szolgáltatást. Ebben az esetben a kft. belép az áfakörbe, ez bele tartozik-e az alanyi mentes határba? És ha közösségbe számláz ki, akkor ugyanúgy beleszámít? Várom válaszukat. Köszönöm

Betegszállítás áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy a betegszállítási tevékenység (megfelelő engedélyek meglétét feltételezve) áfakörös tevékenység-e, vagy mentesül az áfafizetés alól? Válaszát előre köszönve.

Bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni. Egy kft. áfakörbe bejelentkezett, azonban az ingatlan-bérbeadásra nem választotta ezt. A bérbeadáshoz közvetlenül kapcsolódó beszerzési számlák áfatartalmát levonhatja-e? Ezeket a költségeket tovább is számlázza a bérlő felé. Az egyéb működéséhez tartozó számlák áfarészét (ezek nem kapcsolódnak a bérbeadáshoz) levonhatja-e? A kft. előreláthatóan a bérbeadási tevékenységen kívül mást nem végez. Köszönöm válaszát, tisztelettel.

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Ingatlan bérbeadása és áfa Tisztelt szakértő! Áfakörbe tartozó őstermelő a tulajdonában levő ingatlanban orvosi rendelőt bérbe ad. Az orvosi rendelőt adó alól mentesen szeretne bérbe adni. Van-e erre lehetősége? A számlázás hogyan történhet? Várom válaszát. Saját kérdés

Egyéni vállalkozó alanyi mentes és bérbeadás Kérdés

A 2016. évben az egyéni vállalkozó alanyi adómentesként végezte tevékenységét, árbevétele 3700 ezer Ft. Magánszemélyként ingatlan bérbeadás 11 000 ezer Ft. Most értesültem, hogy összeadódik a két összeg az áfatörvény alapján. Kérdésem: az ingatlanbérbeadás teljes egészében áfamentes és a vállalkozás bevétele attól a hónaptól, amikor a kettő bevétel összege átlépi a 6 millió Ft-ot, áfakörös lesz?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata – kapcsolt felek

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata – felvásárlási jegy

Szipszer Tamás

adószakértő

Tulajdonos munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close