92 találat a(z) áfakör cimkére

Áfa építőiparban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari vállalkozás jelenleg alanyi adómentes, de hamarosan átlépne áfakörbe. Jelenleg egy családi házon dolgozik, ahol az építtető mindig módosít a határidőn, mert nincs pénz. Az lenne a kérdés, hogy rá lehet-e terhelni az áfát a megbízóra, ha közben lesz az építőipari vállalkozás áfakörös (a munka befejezése előtt)? Segítségét köszönöm!

Üzletág-értékesítés vagy apport – ügylet áfa nélkül Cikk

Ahogy az ókori görög filozófus, Herakleitosz mondta: „Az egyetlen állandó, a változás maga.” Ahogy az élet sok más területére, igaz ez az üzleti életben is. Gyakran megesik, hogy a cégek elkezdenek egy tevékenységet, akár sikerre is viszik, majd valamilyen üzleti megfontolás miatt szeretnének – lehetőség szerint minél kedvezőbb áron, de minél kisebb áfakötelezettséggel – megválni tőle. Nézzük: hogyan kerülhető el ekkor az áfakötelezettség?

Tulajdoni lap költségének továbbterhelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy vállalatcsoport tagja, akinek szerződése van a TAKARNET program használatára. A vállalatcsoport más tagjai részére, és magánszemélyek (például dolgozók) részére is kér le a TAKARNET rendszerből tulajdoni lapokat, melyek költségeit tovább számlázza. A TAKARNET áfakörön kívüli szolgáltatást számláz társaságunknak. A kérdésem az, hogy a tulajdonilap-lekérés költségének továbbszámlázását 27 százalékos áfával, vagy áfa nélkül kell-e terhelni az áfatörvény 15. §-a szerint. Válaszukat előre is köszönöm.

Üzlethelyiség vásárlás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját részre/használatra üzlethelyiséget szeretne venni. Az eladó az ingatlanértékesítést áfakörben végzi. A vásárló kft. normál áfakörös, nem nyilatkozott az ingatlannal kapcsolatban az áfáról. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben az eladó fordított áfás számlát állít-e ki? Ha igen, a vevőnek be kell-e fizetni az áfát az adóhatóság felé, illetve levonhatja-e az áfát a vevő? Válaszukat előre is köszönöm.

Evás kft. kilépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hosszú évek óta evás kft. 2019.01.01.-től kilép az eva adózási forma alól. Ezzel egyidejűleg alanyi adómentessé szeretne válni (tehát 2019.01.01-től az áfa alól is szeretne kilépni). A kérdésem az lenne, hogy az alábbi paraméterekkel ki tud-e lépni az áfából (2019.01.01-jével)? 2016. évi evás árbevétele 14,5 millió Ft volt. 2017. évi evás árbevétele 7,985 millió Ft volt. 2018. évi várható evás árbevétele 5,500 millió Ft lesz. Válaszát előre is megköszönve Tisztelettel maradok!

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás egyéni vállalkozó kiállít egy bevételi számlát áfakörös kft. részére alumínium, illetve réz huzal hulladékról. A kérdésem az lenne, hogy az egyéni vállalkozó kiállíthatja-e fordított adózással "az adót a termék beszerzője fizeti fordított adózás" jelzéssel a számláját? Vagy alanyi mentesként a 8 millió forintig "simán" számláz? köszönettel Orbán Ágnes

Őstermelő áfázna, hogyan léphet át az áfakörbe? Cikk

Őstermelő nagyértékű beszerzésével összefüggő áfalevonás miatt év közben átlépne az áfakörbe. Van-e erre lehetősége? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Áfa: vállalkozás és őstermelés Kérdés

Katás egyéni vállalkozó alanyi mentes cukrász, mellette mezőgazdasági őstermelő őstermelői igazolvánnyal marhahizlalással foglalkozik. Kérdésem: – mezőgazdasági őstermelőként válaszhatom-e a kompenzációs felár helyett áfában az általános szabályok szerinti (tehát áfakörös) adózást? (De a vállalkozásban továbbra is szeretnék alanyi mentes lenni.) – Tudomásom szerint a mezőgazdasági őstermelő az év folyamán bármikor választhatja a kompenzációs felár helyett az általános szabályok szerinti adózást, nem csak év végén a következő évre, ezt jól tudom? köszönöm válaszukat

Számla kötelező tartalmi eleme Kérdés

Egy egyéni vállalkozó, aki áfakörbe tartozik, 2 000 000 Ft értékben terméket vásárolt. Az áfát levonásba helyezte. A számlán nem tüntették fel az adószámát. Készpénzes számlát állítottak ki az értékesítésről. Ilyen esetben mi a teendő? Esetleges ellenőrzéskor milyen szankcióra lehet számítani? Válaszukat előre is köszönjük.

Alapítvány jegyárusítása Kérdés

Egy alapítvány a cél szerinti tevékenységének megfelelően (alapító okiratban szerepel) előadásokat szervez, amelyeken jegy vásárlásával lehet részt venni. A jegyek eladásából származó bevételt a terembérletre és az előadás egyéb költségeire költi. Kérdésem az, hogy helytálló-e a feltevés, miszerint (ügyvédjük szerint) a jegyárusítás nem gazdasági tevékenység, a befolyó bevétel ennek megfelelően nem is áfakörös, és a 8 milliós áfamentes értékhatár sem releváns. Előre is köszönöm a választ.

Ingatlanértékesítés adókötelessé tétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adóalany a lakóingatlannak minősülő, illetve nem lakóingatlannak minősülő beépített, illetve egyes beépítetlen ingatlanai értékesítésére – külön-külön és együtt is – választhatja az adókötelessé tételt, amelyet öt évig nem módosíthat. Kérdésem az, hogy lehetősége van-e az adóalanynak az első választást követően 9 év után kizárólag csak a lakóingatlannak tekinthető ingatlanra vonatkozóan megszüntetni az adókötelessé tételt akkor, ha együttes volt az eredeti választás (mind lakóingatlanra, mind lakóingatlannak nem minősülő ingatlanra vonatkozott)? Amennyiben igen, úgy a "maradó" lakóingatlanra vonatkozó adókötelessé tétel mikor változtatható meg újra? 2. Abban az esetben, ha az adóalany megváltoztatja, megszünteti az ingatlanok értékesítésére vonatkozó adókötelessé tételt, úgy ezen megszüntetés után mikor tudja újra adókötelessé tenni az ingatlanok értékesítését? Ehhez mindenképpen meg kell várnia az év végét? Köszönöm a válaszukat.

Kft.-tulajdonos Kérdés

Kompenzációs felárra jogosult családi gazdaság tagja (nem vezetője, csak tag, aki értékesítést nem végez) kft.-ben szeretne 50 százalékos tulajdoni résesedést szerezni. Kérdésem: a családi gazdaság vezetőjének, aki értékesítést végez, be kell-e lépnie áfakörbe, mivel az egyik tag 25 százaléknál nagyobb tulajdoni részesedéssel fog rendelkezni egy gazdasági társaságban.

Alapítvány által működtetett adománybolt adózási, működési kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő, kérem szíves segítségét az alábbi kérdésben. Ha egy alapítvány alapszabálya szerint arra jön létre, hogy adományboltot működtessen (Rászorulók részére kedvezményes áron, akár pénzadomány ellenében értékesítsen, adományként átvett készleteket – mely bevételét további alapszabályban rögzített karitatív feladatok ellátására fordít) akkor a bolt működésével kapcsolatban milyen kötelezettségek terhelik: – az adománybolt kereskedelmi üzletnek számít-e, nyugtaadási kötelezettségét kötelező-e online pénztárgéppel teljesíteni, vagy az átvett összegekről adományigazolást, vagy milyen egyéb bizonylatot kell kiállítania? – az adományként kapott, később értékesített készletek átvételekor milyen bizonylat, igazolás kiállítására kötelezett az Alapítvány, az átvett készletek értékét milyen módszerrel kell meghatározni? – ezen tevékenység kereskedelmi tevékenységnek számít-e, ha az átvett ellenérték, vagy adomány értéke meghaladja a 8 millió forintot, akkor az alapítvány bekerül-e áfakörbe vagy sem? – a készletek követésére milyen módszert kötelező alkalmaznia az Alapítványnak? – milyen egyéb adózási szabályoknak kell megfelelnie az Alapítványnak, hogy törvényesen működjön? Segítségét előre is köszönöm.

Hogyan lehet kilépni az áfakörből? Cikk

Egyéni vállalkozó vagyok. A vállalkozásomat tovább akarom folytatni, csak áfás bevételem nem lesz. December 31-ével szeretnék kilépni az áfakörből. Milyen bejelentési kötelezettségem van? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Áfakörös katás egyéni vállalkozó kata-teljesítési időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy katás egyéni vállalkozó átlépte az alanyi mentesség határát év közben és bekerült az áfakörbe, akkor onnantól kezdve a katás bevételek teljesítési időpontjait is az áfatörvény szerint kell meghatározni vagy megmarad továbbra is a pénzmozgás időpontja, mint teljesítési időpont és így két különböző teljesítési időponttal kell dolgozni (az áfára az áfatörvény szerint, a katára pedig a pénzmozgás szerint)? Konkrét példával: decemberi utalásos számla (áfával), teljesítési időpont a számlán szintén decemberi, de várhatóan csak januárban fogják kifizetni. Melyik évhez kell számítani áfát és kata bevételt? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel Zoltán

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ipa megosztása alapja kivás vállalkozónál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Heti munkaidőkeret alkalmazható-e?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szociális adó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close