79 találat a(z) áfafizetési kötelezettség cimkére

Import szolgáltatás áfa térítés nélküli átvétel Kérdés

Ezek a vevői készlet egyszerűsítésének szabályai Cikk

2020. január 1-jétől az EU-s jogharmonizáció okán változtak Magyarországon is a vevői készlet egyszerűsítésére vonatkozó előírások. Az átmeneti rendelkezések miatt év végéig érdemes lehet másnak eladni vagy visszaszállítani a tavalyi és még régebbi készleteket, ha azok értékesítésére várhatóan év végéig nem kerül sor.

Egyéni vállalkozó – áfa Kérdés

Lakásszövetkezet számlázása Kérdés

Kata adózó szállásadása Kérdés

Külföldi online konferencia Kérdés

Ingatlanapport Kérdés

Tisztelt Szakkértő! Ha egy cég apportál egy másik cégbe az alábbi besorolású ingatlant: o raktár, o üzlethelység, o iroda, o egyéb helyiség, o kivett lakóház, udvar, o kivett lakóház, udvar, üzem, akkor az apportáló cégnél keletkezik-e áfafizetési kötelezettség? Az ingatlanértékesítés esetében a cég az adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választotta, mely szerepel a törzsadataiban is. Előre is köszönöm a válaszukat.

Ingatanértékesítés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy régi társasházi ingatlan, melynek fele-fele arányban egy cég és egy maganszemély a tulajdonosa. A cég kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet végez. A tulajdonosok most szeretnék értékesíteni a lakást, a kérdésem az, hogy az eladásból származó bevétel a cég esetében milyen adófizetési kötelezettséggel jár? Elsősorban arra szeretnék megerősítést kapni, hogy a bevétel után a cégnek nem keletkezik áfafizetési kötelezettsége. Milyen egyéb "apróbetűs" tudnivaló, "odafigyelnivaló" szabály vonatkozik az ügyletre könyvelés és adó szempontjából? A magánszemély tulajdonosnak kell-e szja-t fizetnie a bevétel rá eső része után? Várom megtisztelő válaszát! Üdvözlettel, Timea

Áfafizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát az alábbiakra! Egy hírlapforgalmazó bt. a forgalom utáni jutalékról számlát állít ki a Lapker Zrt. felé (illetve önszámlázás) szerződés alapján, folyamatos szolgáltatásként és utólag. A bt. 2020. január 1-jétől alanyi adómentességet választott. A 2019. december hóról és a IV. negyedév plusz jutalékáról kiállított számlán a teljesítés ideje már 2020. január hó. Kérdés, hogy ezen időszakokra az áttérés miatt a számlában még áfás adóalanyként az áfát fel kell-e számítani, vagy alanyi mentes adószámmal már az áfát nem kell megfizetnie a 2019. december és 2019. IV. negyedévi jutalék után a bt.-nek?

Milliárdos kárt okozó számlagyár ügyében született ítélet Szegeden Cikk

Egy szegedi számlagyárat működtető csoport tagjai és a fiktív bizonylatokat felhasználó cégek vezetői ügyében hozott ítéletet a Szegedi Törvényszék szerdán, olvasható az MTI oldalán.

Alanyi adómentes adózó áfafizetési kötelezettsége közösségi termékbeszerzéskor Cikk

Számos esetben tapasztalta a NAV az ellenőrzései során, hogy az általános forgalmi adóban alanyi adómentességet választó adóalanyok figyelmét elkerüli, hogy egyes esetekben őket is áfafizetési kötelezettség terheli függetlenül attól, hogy az alanyi adómentes értékhatárt (12 millió forint) nem lépték át – írja honlapján az adóhatóság.

Szén beszerzése Szlovákiából Kérdés

Alanyi mentes őstermelő szenet szerzett be Szlovákiából. A beszerzés előtt kiváltotta az EU adószámot. A szenet a fóliák fűtésére használja. A szlovák cégtől nettó számlát kapott. Kérdésem: mivel alanyi mentes az őstermelő, áfát kell-e vallani vagy fizetni ebben az esetben? Vagy mivel energetikai célú a beszerzés, nem keletkezik áfafizetési kötelezettség? Állítólag a J03 nyomtatványon az energetikai célú felhasználást jelenteni kell, s tonnánként meghatározott energetikai adót kell fizetni. Kérdésem, hogy jelen esetben milyen bevallási és adófizetési kötelezettségek keletkeznek?

Elhunyt egyéni vállakozó – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lepsényi Mária adószakértő 2016. 10. 05-ei, "Elhunyt egyéni vállalkozó: mi dolguk az adóval az örökösöknek" című cikkében (http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Elhunyt_egyeni_vallalkozo_adoja_a_tevekenys_R1T0FP) írja: Előfordulhat olyan eset is, amikor az egyéni vállalkozó halálával nem az egyéni vállalkozói tevékenységet tovább folytató magánszemély, hanem más örökös tulajdonába kerül az egyéni vállalkozó tárgyi eszköze, készlete. Ilyenkor ennek a körülménynek a figyelembe vételével kell az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet megállapítania a tevékenységet folytató magánszemélynek. Ha egy egyéni vállalkozó tevékenységét az elhunyt házastársa folytatja, de a hagyatékban lévő készlet egy részére az örökösök igényt tartottak, akkor a vállalkozásból kikerült vagyontárgyak leltár szerinti értéke bevételnek minősül. Két esetre vonatkozóan szeretnék kérdést feltenni az áfával kapcsolatban: 1. Az örökösök a teljes tárgyieszköz-állományra igényt tartanak. A tevékenységet folytató magánszemély az elhunyt végrendelete alapján nem örököl semmit. Amennyiben olyan eszközről van szó, amivel kapcsolatban a beszerzéskor az azóta már elhunyt egyéni vállalkozó áfa-visszaigénylésre volt jogosult, az egyéni vállalkozást folytató, ám eszközzel nem rendelkező személy áfafizetésre kötelezett a piaci érték alapján? 2. Amennyiben senki nem folytatja ezt az egyéni vállalkozást, a NAV állapítja meg az elhunyt adókötelezettségét. Az örökösöknek van áfafizetési kötelezettségük az örökölt eszközökkel kapcsolatban? Köszönöm válaszát.

Nyíltvégű lízing zárása Kérdés

T. Szakértő! Kft. nyílt végű lízing fizetéssel egy személygépkocsit vásárolt. A lízing lejárta előtt visszaadta a gépkocsit. Van-e áfafizetési kötelezettsége? 2015-ben az első részlet áfát igényelte vissza, utána pedig a tőke után felszámolt áfát. Segítségét köszönöm. Ildi

Kapcsolt vállalkozások közötti áru átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Egy zrt. Magyarországról és Franciaországból szerez be árut. Természetesen a Magyarországról rendelt áruk áfáját levonható áfaként vallja be, a Franciaországból beszerzett áruk áfáját a közösségi beszerzésnél bevallja, illetve vissza is igényli. Valamennyi árut Magyarországon, magyar vállalkozásoknak értékesíti, így áfafizetési kötelezettsége keletkezik, mely szintén a havi áfabevallás része. Van egy kft., melynek tulajdonosa 100 százalékban ugyanaz a személy, mint a zrt.-é. Döntése alapján el kívánja különíteni a Magyarországról, illetve Franciaországból beszerzett árukat, azok értékesítését. Ezért a francia árut áthelyezné egy az egyben a zrt.-ből a kft.-be. Kérdésem: teheti-e ezt térítésmentesen és mivel közösségi áru, terheli-e áfafizetési kötelezettség? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs