242 találat a(z) áfacsalás cimkére

Áfabizonylatok "export" esetében Kérdés

Élelmiszeripari termékeket gyártó társaságnál vásárolnak közösség területéről érkezett vállalkozók, akik közösségi adószámmal rendelkeznek. Gyakori, hogy a megvásárolt termékeket a vevők saját gépkocsijukkal szállítják el a gyártó telephelyéről. Kérdés: milyen dokumentumot fogad el az adóhatóság annak igazolására, hogy a terméket kivitték az országból? Más: ugyanez a társaság alapanyagot (jellemzően cukrot) vásárol belföldi forgalmazótól. Meddig terjed a vevői felelősség abban a tekintetben, hogy a beszerzett termék után a magyar általános forgalmi adót megfizették? Rendelkezik a szállító szabályosan kiállított, jogszabály szerint felszámított áfát tartalmazó számlájával. Az ő közvetlen szállítójáról megfelelő információval rendelkezik az áfaszabályok betartásáról. Felel-e az esetleg (áfa szempontjából) jogsértő elkövetésekért, áfacsalásokért, ha esetleg láncolati csalásba keveredik? Hogyan lehet kellően körültekintőnek lenni?

Beszólt a NAV az amerikaiaknak Cikk

A beutazási tiltás indoklásaként nem tényekre, hanem híresztelésekre és vélelmekre alapozott dokumentumot juttatott el az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz – írja közleményében a NAV. Az állítólagos korrupció alátámasztására felszínes, hiányos, több helyen téves információkkal szolgál az amerikaiak összefoglalója – állítják.

Van gyanúsítottja a volt NAV-munkatárs feljelentésének Cikk

Van gyanúsítottja a Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársa feljelentése nyomán hivatali visszaélés gyanújával indított büntetőeljárásnak - erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata pénteken az MTI-nek a HírTV értesülését.

Áfacsalás, feketemunka, fiktív számla: a NAV és a büntetőügyek Cikk

A fiktív számláról a vállalkozók úgy vélekednek, hogy az „szükséges rossz”, amely nélkül nem tudnak akkora nyereséget realizálni, mint amekkorát szeretnének. Igen gyakori a cégek körében a bejelentés nélküli, úgymond feketefoglalkoztatás.Nem ritka az sem, hogy a cégtulajdonosok és ügyvezetők egyszerűen hátrahagyják tartozásokkal teli cégeiket, és átíratják azokat külföldi magánszemélyekre vagy lakcímen nem található személyekre. Cikkünkben részletesen bemutatjuk, mi számít úgynevezett költségvetési csalásnak.

Áfacsalásos vádak: szópárbajozik az államtitkár és az amerikai cég Cikk

A Bunge Zrt. nem áll semmilyen áfacsalással összefüggő vizsgálat alatt, és mindenben eleget tesz a magyarországi adózási követelményeknek - reagált a napokban megjelent, szerinte valótlan állításokra pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében a cég.

Könyvelőket gyanúsítanak milliárdos áfacsalással Cikk

Tíz hónapos előkészítő munka eredményeként sikerült azonosítani egy könyvelő-házaspár vezette adóminimalizáló elkövetői kört, akik egymilliárd forintot meghaladó áfahiányt okoztak a költségvetésnek – közölte honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Körmére néznek az áfacsalóknak – jön az új ellenőrzési rendszer Cikk

A kormány 2015. január 1-jétől bevezeti az úgynevezett Trade Controllt (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert), amelynek célja az áruk valós útjának nyomon követése, és az, hogy Magyarországon ne lehessen forgalomba hozni olyan árut, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz. Az új rendszer minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságok részére – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Amerikai kitiltások miatt kipattant áfacsalás: többen már előzetesben vannak Cikk

A mai kormányülésen megvizsgálták az egyik amerikai növényolajgyártó (Bunge Zrt., a Vénusz gyártója) jelzését az áfacsalások kapcsán. Többen előzetes letartóztatásban vannak, a kormány újabb információkat vár az amerikaiaktól – írja az origo.hu.

Kiterjeszti az 5 százalékos áfát a kormány, drákói szigor a csalók ellen Cikk

Ma benyújtja az Országgyűlésnek a kormány a 2015. évi adócsomagot – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

73 millió forint áfát titkolt el, ez lehet a büntetés Cikk

Vádemelési javaslattal fejeződött be a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságán a 2012 novemberében gázpalackok kereskedelme kapcsán indult áfacsalási ügy, és máris újabb adóeltitkolás miatt indult nyomozás, ami szintén gázpalackokhoz köthető.

Áfacsalás elleni csomag készül Cikk

A hónap végéig a kormány elé kerülhet az áfacsalások visszaszorítását célzó előterjesztés. A dokumentumot a szakmai szervezetek és a szaktárcák, illetve az érintett hivatalok bevonásával lezajlott egyeztetések alapján készíti elő az Igazságügyi Minisztérium – tájékoztatta az mno.hu-t Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Új terepet találtak az áfacsalók Cikk

Az élősertésekre és a hasított félsertésekre januártól bevezetett, 5 százalékos áfakulcs gazdaságfehérítő hatásának tulajdonítható, hogy a húsimport csökkent, a sertésvágás nőtt és a sertésállomány is gyarapodott az első félévben – állítja a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Ágazati szakértők azonban máris felhívják a figyelmet arra, hogy az áfacsalók a termékpálya más területeire – így például a sertésdaraboláshoz - vándoroltak át, ezért szerintük az 5 százalékos áfát a teljes termelési-értékesítési láncra ki kellene terjeszteni. Az agrártárca az eddigi áfacsökkentés hatásairól jelentést készít a kormánynak, de költségvetési okokból csak kis lépésekben tart lehetségesnek további adómérséklést – írja az agrarszektor.hu.

Szövevényes áfacsalás, eltűnt vállalkozó – 18 milliárd forintos kár Cikk

Egy szövevényes áfacsalási ügy állhat a nagymegyeri vállalkozó, Dömény Zoltán rejtélyes eltűnése – halála? – hátterében, a bűncselekmény-sorozattal összesen mintegy18 milliárd forint kárt okozhatott a szlovák és a magyar költségvetésnek a strómanokkal működtetett céghálózat – értesült szlovákiai forrásból a Privát Kopó, politikai szálakra is utalva cikkében.

Lecsapott a NAV a 250 millió forintos áfacsalásra Cikk

Megközelítően 250 millió forint áfát nem fizetett be az államkasszába egy távol-keleti állampolgárok által működtetett, kínai cipőket forgalmazó kft. – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV.

Számlagyáros bűnszervezet tagjait vették őrizetbe Cikk

A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói műtrágyával és fonallal üzletelő bűnszervezetre csaptak le. A költségvetési csalás miatt kihallgatott gyanúsítottakat őrizetbe vették.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagdíj átvállalása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Üzemanyag hatósági/piaci ár könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs