701 találat a(z) áfabevallás cimkére

Áttérés alanyi adómentességre: elvész-e a vissza nem igényelhető áfa? Cikk

Az alanyi adómentességre áttérést megelőző utolsó áfabevallásban, ha nem éri el az értékhatárt a visszaigénylés összege, kiutalásra kérhető-e a forgalmi adó összege, vagy elenyészik? Például havi áfabevallónak, ha 700 ezer forint negatív adója keletkezik a 2019-es decemberi bevallásában, visszakérheti-e, ha 2020 januártól alanyi adómentességre váltott? – kérdezte olvasónk. A válasz nem egyszerű; dr. Kelemen László adószakértő, jogász és dr. Bartha László adójogi szakjogász kollégánk közösen fogalmazták meg az alábbiakat.

Airbnb áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély az airbnb-n keresztül adja ki az ingatlant. Közösségi adószámmal rendelkezik a bérbeadó. Kérdésem az lenne, hogy kell-e áfabevallást benyújtani, illetve ha igen, akkor milyen gyakorisággal?Válaszukat előre is köszönöm!

Taxify számla Kérdés

Ügyfelem alanyi mentes egyéni vállalkozó, taxis. Utasai jelentős része a Taxify szolgáltatón keresztül érkezik, ezért ő a cégtől jutalékot kap, számla alapján. A Taxify (Észtország, Tallinn EE101721521 – és önszámláznak) cég a számláját EU-s jogszabályok szerint állítja ki, nulla forint fizetendő áfával. Kérdésem: a magyar vállalkozónak, akinek van EU-s adószáma, de alanyi áfás, keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége a bevétel után? Kell-e áfabevallást és Á60-as bevallást benyújtani? Köszönöm.

Alanyi mentes katás Kérdés

T. Szakértő! Alanyi mentes katás repülőgép-szerelő egyéni vállalkozó Észtországba megy dolgozni és euróban fog számlázni. Uniós adószám igénylése folyamatban van. A kérdésem az, hogy van-e ezzel kapcsolatban valami külön tennivaló? Az áfával kapcsolatban utánanéztem, hogy tájékoztató jelleggel áfabevallást és az A60-ast is be kell adni. Havonta vagy negyedévente? Köszönöm. Burián Tamásné

1965 M Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: Van egy cég, amely traktort vásárol zárt végű pénzügyi lízingre. A traktorra előleget fizettek. A lízingcég állítja ki a végszámlát, ahol az előleg mínusz előjellel szerepel, mindez egy hónapban zajlik. Kérdésem, hogy ezt lejelentéskor az áfabevallás M lapján hogyan tudom (vagy kell) szerepeltetni, mivel mínusz előjellel nem enged értéket beírni. Segítségét előre is köszönjük. Tisztelettel: Tóth Mária

Áfakérdés Kérdés

Tisztelt Adózóna Negyedéves áfabevalló őstermelő 2019.08.27-i keltezésű, 2019.02.07. teljesítésű mínuszos számlákat kapott, „korrekció” megjegyzéssel. A számlák között van vetőmagvásárlás is, ami fordított adózású. Az első negyedévben a számlák figyelembe lettek véve a levonható áfában, visszaigénylés volt ekkor. A kérdés most az, hogy az első negyedévi áfabevallást önellenőrizni kell-e, mivel ezekkel a számlákkal csökkent volna a visszaigénylés összege, amit most be kell fizetni, nem lehet a harmadik negyedévi bevallásban figyelembe venni (most egyébként sincs visszaigénylés, csak átvihető követelés)? Köszönöm a választ!

Alanyi mentes katás vállalkozó EU-n belüli beszerzése – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás vállalkozó külföldről (EU-n belül) szerez be tárgyi eszközt, melynek az értéke meghaladja a 10.000 €-t. Ehhez EU-s adószámmal rendelkezik, így az eladó 0%-s kulccsal állítja ki a számlát. Az eszköz ellenértékét előre ki kell fizetni, mely után a szállítás 2 hónappal később történik meg. A számlát az eladó a leszállítás után állítja ki. Egy konkrét példán: megrendelés/100% előlegfizetés július 25., szállítás aug 25., számla beérkezés szeptember 21. Kérdésem, hogy milyen időszak áfabevallásában kell megfizetni az adót? A kifizetéskor még nem áll rendelkezésre számla, és az eladó nem is hajlandó az előlegről ilyen kiállítani (csak ún pro-forma számlát). A végső leszállítás után is csak késedelmesen küldi meg a számlát, többszöri kérésre. Szintén kérdésem, hogy konkrétan melyik bevallást kell kitölteni, és milyen árfolyammal kell kiszámítani a fizetendő áfát?

Saját rezsis beruházás, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A saját rezsis beruházást, ha adómentes tevékenységhez használja (mondjuk 2 millió forint a teljes aktiválási érték és 500 ezer forint a hozzá kapcsolódó költségszámlák), akkor aktiváláskor az áfabevallás 10, 74 és 66-os sorába mi kerül?

Harmadik országban teljesített szolgáltatásimport helye az áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Cégünk EU-n belüli és kívüli partnertől is vett igénybe olyan szolgáltatásokat, amelyek teljesítési helye nem belföld (mert ingatlanhoz kapcsolódó). Az egyértelmű számomra, hogy ilyen tranzakciók után nem kell áfát fizetni Magyarországon, de a kérdésem az, hogy jelenteni kell-e, és ha igen, melyik rovatban az ilyen importszolgáltatások értékét? Köszönettel.

Német magánszemélytől kapott EU számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Oktatással foglalkozó cég német magánszemély trénert hívott egy előadás megtartására. A tréner leszámlázta az előadás ellenértékét. A számla egy word dokumentum. Mire kell figyelni, mit tartalmazzon kötelezően a számla? Az áfabevallásban és az A60-as bevallásban kell szerepelnie vagy más bevallást is kell készíteni? A számlán feltüntetett adószám nem a megszokott "DE" és nyolc számjegy formátum, az A60-as bevallás nem fogadja el. Köszönöm!

Alanyi áfamentes határ átlépése, áfakörbe lépés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbiakban kérném segítségüket. Alanyi áfamentes kft. árbevétele áprilisban 11 millió forint volt, májusban egy egymillió forintos számla kibocsátásával elérte a 12 millió forintot. Ha jól tudom, akkor az utolsó, 1 millió forintos számlát már áfásan kellett volna kiállítania. Ezután több bevételi számlája nem volt. A hiba feltárása: szeptember. Októberben ezt a számlát 27 százalék áfával terheltre helyesbíteni fogja, és pótlólag áfabevallásokat fog beadni. Május után folyamatosan merültek fel áfás költségei, és ezek áfája az egymillió forintot eléri, így – bevétel híján – az elszámolandó adója egymillió forint feletti lesz, átlép havi áfagyakoriságba. A kérdésem az, hogy ezen költségek áfája az utólagosan elkészített áfabevallásokban, az eredeti teljesítés időpontjára beállíthatók? Amennyiben nem, akkor melyik időszaki áfabevallásba állíthatók be? Köszönettel!

Booking – számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes kft. vagyunk, és a Booking.com "az áfa a vonatkozó fordított áfateher szabályzat függvényében" állított ki nekünk számlát. Az ő holland közösségi adószáma szerepel a számlán, a miénk nem, mivel nem is rendelkezünk vele. Számomra most ez azt jelenti, hogy a booking "belekényszerített" bennünket abba, hogy megkérjük a közösségi adószámot, és áfabevallást nyújtsunk be, amiben elszámoljuk az áfát Magyarországon (65-ös és A60-as bevallás). Helyesen gondolom? Jól tudom, hogy ilyenkor negyedéves áfabevallást kell beadni? Köszönettel!

Fordított áfa bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. szeptember 17-én fogadtunk be egy fordított áfás számlát, melynek teljesítési ideje 2019.08.30., fizetési határideje: 2019.10.13. A számlát a fizetési határidőre egyenlítjük ki. A számlát melyik időszaki áfabevallásban kell szerepeltetnünk? Válaszát köszönöm!

Áfabevallás M lap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany vállalkozás kap 2 db előlegszámlát, illetve 1 db végszámlát, melynek összegei az alábbiak: 1. előlegszámla: bruttó 80 000 Ft (áfa: 17 008 Ft), 2. előlegszámla: bruttó 570 000 Ft (áfa: 121 181 Ft), végszámla teljes összege: bruttó 1 500 000 Ft (áfa: 318 898 Ft). Kérdésem, hogy ha a végszámlán lemínuszolódik a két db előlegszámla értéke, hogyan szerepeltetem az áfabevallás M lapjain ezeket a tételeket? Köszönettel.

Lichtensteini cég számlázása Kérdés

Kedves Hölgyem! Kaptam egy számlát, amit egy lichtensteini székhelyű cég állított ki. Vámoltatni nem kell, mert ezt a TNT elvégzi neki. (Megkérdeztünk egy vámmal foglalkozót és azt mondta: igen, ez egy elfogadott eljárás.) Tehát a számla áfát nem tartalmaz. Mivel ez nem EU-s, ezért én ezt a 19A60-as bevallásban nem szerepeltethetem és az áfa EU-s beszerzéseknél (14-es sor) sem szerepeltethetem. Meg szeretném kérdezni, hogy ezt a termékbeszerzést az áfabevallás melyik során kellene szerepeltetnem? Válaszukat előre is köszönöm szépen!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close