743 találat a(z) áfabevallás cimkére

Áfa Kérdés

Kereskedő vállalkozás Ausztriában vásárolt árut. A számlát az eladó áfásan állította ki, a vevő a bruttó értéket kifizette. 1. Lehetőség/remény van-e az így megfizetett áfát ELEKAFA-n visszaigényelni/visszakapni? 2. Hogyan kell ezt a számlát könyvelni, illetve az áfa-bevallásban szerepeltetni? (Például bruttó, vagy nettó összeg kerül a 14. és a 69. sorba? Kell-e összesítő nyilatkozatban szerepeltetni? Ha igen, akkor a bruttó, vagy a nettó összeget?) Köszönöm a segítséget.

Használt autó különbözeti áfa elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy használt autó kereskedéssel foglalkozó cég (negyedéves áfa gyakoriságú) márciusban vásárolt egy autót magánszemélytől 500 000 forintért és áprilisban eladta egy magánszemélynek 650 000 forintért, akkor az áfabevallásában hogyan szerepelteti, ha egyedi nyilvántartást vezet? Válaszát előre is köszönöm!

Gyártási jog vásárlása Angliából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem képeslapok három évre szóló gyártási jogát vásárolta meg Angliából. Kérdésem, hogy ezt az áfabevalláson és az A60-ason kell-e jelenteni? Az tiszta sor, hogy az immateriális javak közé könyvelem, de mivel ez egy Angliából érkezett, áfanélküli számla, nem tudom, hogy az áfával mi a teendőm. Szolgáltatás igénybe vételeként kell kezelnem, és mint olyat, az áfabevallás 18. és 67. sorába kell beállítanom? De valahogy mégsem érzem ezt klasszikus értelemben vett szolgáltatásnyújtásnak. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Közösségen belüli beszerzés Kérdés

Az áfa általános szabályai szerint adózó társaság beszerzett egy enciklopédiát. Az eladó a számlát 0 százalék áfával és "Közösségen belüli szállítás" szöveggel állitotta ki. A számlán szerepel az eladó nagy-britanniai (GB-előtagú) adószáma. A magyar vevőnek nincs közösségi adószáma, a normál adószámát tüntették fel a számlán. Hogyan kell az áfabevallást helyesen elkészíteni?

Áfaösszesítő jelentés Kérdés

2016-ban az adóalany két előlegszámlát bocsát ki: 02. hóban 20 199 ezer Ft + áfa és 03. hóban 2668 ezer Ft + áfa összegben. Ehhez kapcsolódóan 04. hóban 2200 ezer Ft + áfa, 05. hóban 3290 ezer Ft + áfa részszámlát bocsát ki. A végszámla 05. hóban 28350 ezer Ft + áfa, ami pénzügyi rendezést nem igényelt, az előzőek miatt. Az áfabevallásban 2016. 02. hóban jelentettük, mivel az áfa összege akkor haladta meg az 1 millió forintot. A végszámlát nem jelentettük. Kell-e jelenteni a végszámla összegét az áfabevallás M-es lapján?

Alanyi adómentes katás egyéni vállakozó áfafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó alanyi áfamentességet választott, bevétele a megengedett határon belül van. Viszont minden hónapban EU-s cégtől jutalékszámlát kap. Attól függetlenül, hogy ő maga áfamentes, mégis keletkezik áfafizetési kötelezettsége? Ha igen, akkor azt ugyanúgy kell bevallani, mint a normál áfás vállalkozásoknak? Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Asbóth Istvánné

Közösségen kívülről igénybe vett szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy Közösségen kívüli országból fog igénybe venni rendszeresen szakértői szolgáltatást. Jól gondolom hogy ezt áfa nélkül fogja részünkre kiszámlázni? Nekünk ezt az áfabevallásban nem is kell majd szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm!

Önkormányzat – étkeztetés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az önkormányzat a gyermekétkeztetést és a szociális étkeztetést úgy oldja meg, hogy egy kft.-vel szerződést kötött, amely főz. Az önkormányzat a kft.-től veszi meg az ételt, a kft. számlázza az önkormányzat felé. Az önkormányzat szedi be a térítési díjat. Vannak kedvezményes és ingyenes étkezők is a Gyvt alapján. A térítési díjat adott hónapban előre szedik be. Az áfabevallásba hogy kell beállítani a tételeket? A kft. által számlázott összeg áfatartalma teljes egészében levonható? A fizetendő áfában meg kell jeleníteni az ingyenes étkezők által be nem fizetett áfát? Mikor kell számlát kiállítani?

Katabevallás Kérdés

Jól gondolom, hogy katás euróbevételnél az áfabevallásban a teljesítés napi árfolyamon számolok, a katabevallásban pedig a jóváírás napján lévő árfolyamon?

Kataalany szolgáltatásnyújtása külföldi adóalany magyarországi kereskedelmi képviselete felé Kérdés

Tisztelt Cím! Az lenne a kérdésünk, hogy áfabevallás tekintetében közösségi adóalany felé történő szolgáltatásnyújtásnak minősül-e az, ha ő egy közösségi adóalanynak a magyarországi kereskedelmi képviselete (van itthoni adószáma) felé teljesít szolgáltatást, mármint, hogy szükséges-e megkérni a közösségi adószámot a katás egyéni vállalkozónak (aki amúgy alanyi mentes) és beadni a havi áfabevallásokat (91. sor tájékoztató adatként)? Köszönettel

Közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértők! USA székhellyel rendelkező vállalkozásnak van szlovén EU adószáma. Reklámszolgáltatást nyújt magyarországi székhelyű áfaalanynak. (A szolgáltatást egyébként Ukrajnában teljesítik, és nettó módon számlázták.) Az áfabevallás mely soraiban kell szerepeltetni az ügyletet?

Áfabevallás közösségi szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég szolgáltatást nyújt közösségi adóalany részére, a számlázás euróban történik, az áfatörvény 37. § (1) bekezdése alapján áfamentesen. Közösségi adószáma mindkettőnek van. Számla kelte: február, teljesítés: május, fizetési határidő: március. A kérdésem az lenne, hogy mikor kell szerepeltetni az áfabevallásban, és milyen árfolyamon? Jól gondolom, hogy a teljesítéskori májusi áfabevallásban és a májusi A60-as jelentésen (májusi teljesítés szerinti árfolyamon) kell feltüntetni? Válaszukat előre is köszönöm.

Szolgáltatás EU-ból nem adóalanytól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szlovák cég szakértői tevékenységet fog nyújtani cégünk számára. Azonban most derült ki, hogy a cég nem áfaalany Szlovákiában. Kell ezt szerepeltetnünk az összesítő jelentésben? Kell erre áfát felszámolni (és ugyanakkor levonásba is helyezhetjük), ahogy a többi EU-s szolgáltatás esetében? Válaszát előre is köszönöm!

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Egyesületünk alanyi adómentes. Szálláshely-szolgáltatást is végzünk. A szálláshely belföldön van. Most igény lenne egy szlovák cég részéről az alkalmazottai elszállásolására, huzamosabb ideig. Kérdésem, hogy szükséges a közösségi adószám kiváltása és bármiféle adózási kötelezettség keletkezik-e a szolgáltatásnyújtással kapcsolatban (áfabevallás, összesítő jelentés)? Köszönettel várom válaszát.

Katás egyéni vállalkozó exportszolgáltatás adózása és bevallása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Katás, alanyi adómentes egyéni vállalkozó exportszolgáltatást számláz. Példaképpen a teljesített időszak 2017.12. hó, 1000 euró értékben. Az erről készült számla kelte 2018.01.10., a fizetési és teljesítési határidő 2018.02.10. A számla ellenértéke 2018.02.02-án beérkezik a bankszámlára. A kata bevételi nyilvántartásba 2018.02.02-i MNB-árfolyammal kerül rögzítésre, azonban a 0865-ös és a 18A60-as bevallásokban van a kibocsátás napján 2017.01.10-i árfolyammal kellene bevallani, azonban így nem egyezik majd a katabevallás illetve az áfabevallás szerinti összeg. Lehet-e, és van-e erre jogszabály, hogy ne két különböző összeg kerüljön a bevallásokba? Válaszukat nagyon szépen köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close