739 találat a(z) áfabevallás cimkére

Közösségi beszerzés – A60 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk Olaszországból szerez be termékeket, a környezetvédelmi termékdíjjal növelt összegre számítjuk ki a közösségi beszerzés után fizetendő/levonható áfát, és így is szerepeltetjük az áfabevallás megfelelő soraiban. (A környezetvédelmi termékdíjat negyedévente valljuk, fizetjük, Intrastatot is küldjük.) Az A60-as nyomtatványon is így szerepeltetjük a környezetvédelmi termékdíjjal megnövelt értékben a partnerenkénti beszerzéseket. Így viszont (gondolom) nem egyezik a külföldi partner adatszolgáltatása társaságunk A60-as adatszolgáltatásával. Megfelelően nyújtja be így társaságunk az A60-as adatszolgáltatást és az áfabevallást? Köszönettel

Israel Kérdés

Magyar cég izraeli (Moody Roza) cégnél volt tevékenységével kapcsolatos tanácsadáson. A számla megérkezett, hogyan kell könyvelni és az áfabevallásban szerepeltetni? Köszönettel Bakonyváriné

Közösségi beszerzés Kérdés

Közösségi adószámmal rendelkező magyarországi illetékességű cég közösségen belüli termékbeszerzésről, illetve szolgáltatás igénybevételéről a közösségi partnertől áfát tartalmazó (7, illetve 20%) számlát kap. Mi a helyes módja az áfabevallásnak? Helyesbíteni kell a számlákat? Előre is köszönöm a választ!

Szén-dioxid-kvóta Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-n kivüli országból szén-dioxid-kvóta beszerzése történt. Kérdésem hogy az áfabevallás mely soraiban kell feltüntetni a kvótabeszerzést? Üdvözlettel.

Közösségi szolgáltatás áfájának könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi szolgáltatás igénybevétele esetén – jelen esetben kiküldetés kapcsán igénybe vett szállásdíjról szól a számla – a fizetendő áfát bevallom, levonható áfa nem keletkezik. Hogyan kell könyvelni a fizetendő áfát? Köszönöm a választ.

Közösségi beszerzés – termék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező cég terméket vásárol közösségi adóalanytól (rendelkezik közösségi adószámmal). A számlát a partner áfa feltüntetése nélkül állítja ki. A termék hazai adókulcsa 27 százalék. Mennyi a vevő áfabevallásba beírandó és befizetendő általános forgalmi adója, és azt mely sor(ok)ban kell feltüntetnie az áfabevallásban? A befizetendő adó összege változik annak függvényében, hogy a termékeket továbbértékesítés (magyar adóalany, 27% áfa) vagy végfelhasználás céljából szerzi be? Köszönettel.

Közösségi beszerzés – szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező cég szolgáltatást vesz igénybe (szállás és a közösségi országban nyújtott egyéb szolgáltatás). A partner rendelkezik közösségi adószámmal, a számlát áfa feltüntetés nélkül állítja ki. A cég a szolgáltatást továbbszámlázási céllal veszi igénybe. Az ügyfelei felé 27 százalékos áfa felszámításával számlázza tovább. Mennyi a vevő áfabevallásba írandó és befizetendő általános forgalmi adója? A befizetendő adó összege változik annak függvényében, hogy a szolgáltatást továbbértékesítés (magyar adóalany) vagy végfelhasználás céljából veszi igénybe? Az áfabevallás mely sorában kell feltüntetni? Köszönettel.

Vendéglátás áfája Kérdés

Kft. az étkezőhelyi vendéglátás keretében a helyben fogyasztott ételeknél helytelenül 18%-os áfakulcsot alkalmazott az áfabevallásában, és a pénztárgépnél is ezt a gyűjtőt használta a 2019-es évben, holott megfelelt az 5530-as szja-számnak. Havi áfabevalló. Kérdésem, hogy a hibát feltáró hónapban javíthatom-e a tévedést, mivel a fizetendő adó csökkenésénél önellenőrzésnek nincs helye, a vendégeket hátrány nem érte (07. havi áfabevallás), tehát a 18-as áfában mínusz az összeg és a helyes összeg az 5%-os áfába.

Stornószámla szerepeltetése áfa-bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk különböző okok miatt stornózott 2 korábbi áfa-bevallási időszakokban kiállított vevőszámlát. Az egyik esetben hosszas vita után dőlt el, hogy a vevő nem fogadja el a teljesítést, ezért a kiállított számlát stornóztuk, a másik esetben rossz áfakulccsal lett kiállítva a számla, ezért stornóztuk és új számlát állítottunk ki. A kérdésem az, hogy jól értelmezzük-e az áfatörvény 153/B § (1) a) pontját, ha stornózott számlát a stornószámla kiállítási dátuma szerinti időszakra állítjuk be az áfa-bevallásba (merthogy "mint jogosult, akkor állt a rendelkezésünkre"), nem pedig az eredeti számla teljesítési dátuma szerinti időszakot önrevíziózzuk meg?

Pénzforgalmi elszámolás eurós számlánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó pénzforgalmi elszámolású áfabevallást választott, közösségen belül az MNB által közzétett árfolyamot alkalmazza. A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy euróban kiállított számlán fel kell tüntetni a teljesítés napján érvényes MNB-árfolyamot és ezzel kiszámított áfaösszeget forintban? A második kérdésem az lenne, hogy az áfabevallásban milyen áfaösszeget kell figyelembe venni: a teljesítés napján érvényes árfolyammal számított, esetlegesen az előző kérdéshez kapcsolódóan a számlán feltüntetett áfaösszeget, vagy a vevő által alkalmazott árfolyammal kifizetett számlaösszeg utáni áfát kell a bevallásban figyelembe venni? Előre is köszönöm válaszát.

Számlázás és áfa visszautalás során Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az alábbi eset kapcsán: fuvarozó vásárolt egy EURO5 környezetvédelmi besorolású gépjárművet, melynek bruttó értékét átutalta 06. hó végén az eladónak. Mint kiderült, a jármű az ígérttel ellentétben mégsem E5-ös, csak E4-es. A gépjármű bruttó árát így az eladó visszautalta részére. 07. hó elején, 03-án. Az egyik kérdés az, hogy ez esetben az eladónak vissza kell postáznia a vételár számláját a fuvarozó felé? Hogyan tudják a visszafizetést szabályosan számlázni a pénzforgalom igazolása miatt? A fuvarozó mint vevő negyedéves áfabevallásos. A részére visszautalt összegről neki áfát kell fizetnie? A gépjármű eladójának lenne egy új vásárlója a járműre. Az eladó havi áfabevallásos. Ha ezt a járművet az új vevő kifizeti, akkor az eladónak újra áfát kell fizetnie a gépjármű után abban az esetben, ha már az első értékesítés után ezt megfizette? Segítségét előre is köszönöm!

USA területén végzett tevékenység áfahelyzete Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magyarországi, alanyi adómentes vállalkozó az USA területén élő magánszemély részére ad el közvetítő webáruházon keresztül egyedileg dizájnolt bögréket, pólókat. A dizájnt a magyar vállalkozó készíti. A bögrékre, pólókra való minta nyomtatását egy USA-beli gyártó vállalkozó készíti el, aki ki is szállítja a terméket az amerikai vásárló részére. A témában feltett két kapcsolódó kérdésem az alábbi linkeken érhető el: https://adozona.hu/kerdesek/2019_6_24_USA_anyagbeszerzes__szolgaltatas__esq https://adozona.hu/kerdesek/2019_5_9_USA_termek_ertekesites_ubi Kérdéseim a következők: a magyar egyéni vállalkozó mit számláz az USA vevő részére: termékértékesítést vagy szolgáltatásnyújtást, ezt áfamentesen vagy áfásan számlázza? Az USA-beli gyártó cég számláit kell-e kezelni, foglalkozni kell-e velük magyar áfa szempontjából? Magyar áfabevallásban kell-e szerepeltetni, keletkezik-e fizetendő áfa? Köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Szabó László

Személygépkocsi beszerzésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. közösségi tagállamból vásárolt személygépkocsit. A számlán nem volt feltüntetve a különbözeti áfa, ezért az áfabevallásban a fizetendő sorba beállítottuk, de levonásba nem helyeztük az áfáját. Ez helyes volt-e? A gépkocsit forgalomba helyezték, tehát tárgyi eszköz lett. Az adózó sérelmezte, hogy áfát kellett fizetnie, ezért arra gondoltam, hogy ha bérbe adná itthon a személygépkocsit, akkor az áfát levonásba lehetett volna helyezni. Jól gondolom-e? Ha most értékesíti a személygépkocsit, akkor az áfamentesen történne meg? A bérbeadás módosítja-e az értékesítéskor személygépkocsira vonatkozó áfamentességet? Ha a bérbeadás mellett dönt, módosítjuk az áfabevallást és levonásba helyezzük a beszerzéskori áfát, akkor értékesítés esetén életbe lép-e az áfatörvény tárgyieszköz-értékesítésre vonatkozó 135. §-a? Tehát fizetendővé válik-e a 60 hónapon belül számított levont áfája?

Fizetett előleg Közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Olasz üzleti partnerünktől egy néhány holnap múlva teljesülő szolgáltatással kapcsolatban előlegszámlát kaptunk. Mind cégünk, mind az olasz partner rendelkezik Közösségi adószámmal és a szolgáltatás teljesítési helye belföld lesz, tehát cégünk kötelezett az áfa megfizetésére. Az előlegszámla nem tartalmaz áfát, úgy ahogy a végszámla sem fog. Az előlegszámla júniusban került kiállításra (2019.06.26-ai dátummal), azonban az előleg megfizetésére júliusban került csak sor (2019.07.01-jén). Két kérdésben szeretném a segítségüket kérni. A fizetett előleget a júniusi vagy a júliusi áfabevallásban és közösségi összesítő nyilatkozatban kell-e szerepeltetni? Az előleg EUR-ban került kiszámlázásra felénk. Milyen árfolyamon kell szerepeltetni az előleget az áfabevallásban és az összesítő nyilatkozatban, azaz a 2019.06.26-i vagy a 2019.07.01-jei árfolyammal kell átszámítani az EUR összeget forintra? Segítségüket előre is köszönöm.

USA anyagbeszerzés / szolgáltatás igénybevétel Kérdés

Tisztelt Szakértők! Alanyi adómentes magyar egyéni vállalkozó USA piacára árul egyedileg dizájnolt termékeket. Képet és feliratot tervez számítógépen a kiválasztott termékre. A tervet a vállalkozó elküldi egy gyártó cégnek, a gyártó cég rányomtatja a gyártó cég által biztosított termékre és egy futárcégnek átadva kiszállítatja a gyártó cég a vevő számára. A vásárló, a gyártó cég és a futár is mind USA területén van, Magyarországra nem kerül az áru. A megrendelés egy amerikai webáruházban nyitott saját on-line boltban történik. A webáruház közvetítő szerepet tölt be az amerikai vevő és a magyar egyéni vállalkozó között. A vevő a közvetítőn keresztül csak a magyar egyéni vállalkozónak fizet, a vételárban megtéríti a gyártás, szállítás költségét is az egyéni vállalkozó részére. A kérdésem a következő: A gyártó cég kiállított számlákat a könyvelésben mint anyagköltség vagy mint közvetített szolgáltatás formájában kellene szerepeltetni? Ezen költségszámláknak magyar áfa tekintetében van-e szerepük, áfabevallásában szerepeltetnie kellene-e, mint fizetendő áfa, vagy ezt nem kell szerepeltetni benne, tekintettel arra, hogy a vevő-gyártó mind USA területén van? Az egyéni vállalkozónak jelenleg nincs EU adószáma. Az EU adószám kiváltása esetén változik-e a gyártó cég számláinak megítélése magyar áfa tekintetében? Köszönöm segítségüket, iránymutatásukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor jár műszakpótlék?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close