739 találat a(z) áfabevallás cimkére

Áfabevallási sor Kérdés

Áfa-regisztrált osztrák cég ügyfelünk az áfatörvény 39. §-a szerinti ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatást végez magyar cégnek, amely az áfatörvény 140. § b) pontja szerint fordítottan adózik (az osztrák cégnek nincs telephelye Magyarországon). Az áfabevallás melyik sorában kell a magyar adószámú osztrák cégnek a kiszámlázott szolgáltatás díját beállítani? (A kitöltési útmutatóban nem találtam hivatkozást a 140. §-ra, a 04. sorba állítottam be az összeget.)

Harmadik országba szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. autómentést végez harmadik országba cégnek (például Norvégia), ebben az esetben a számlát áfamentesen állítja ki, viszont Szerbiába áfásan. Helyes ez az eljárás? Kell az áfabevallásban feltüntetni például a 91. sorban vagy nem bármelyik tételt? Köszönettel

Harmadik országba nyújtott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban tettem fel kérdést harmadik országba nyújtott szolgáltatással kapcsolatban. Az adott szolgáltatás szállításra előkészítő szolgáltatás, magyar kft. nyújtotta amerikai társaságnak. A teljesítés helye a partner székhelye, jelen esetben Amerika, és ebben az esetben a számlát a magyar kft. áfamentesen állítja ki, megjelölve rajta, hogy az áfatörvény területi hatályán kívüli. A magyar cég áfabevallásában feltünteti a kiállított összeget a bevallás 91. sorában. Eddig rendben is van. De felvetődött bennem a kérdés, hogy ezen kívül a magyar cégnek van-e egyéb kötelezettsége? Bejelentési, bevallási, adófizetési? (Erre sajnos a választ adó nem tért ki, így elbizonytalanodtam.) Segítségét köszönöm!

Közösségi személygépkocsi beszerzése és eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég személygépkocsikat vásárol közösségi tagállamból. A cég ezeket Magyarországon, különbözeti áfával szeretné értékesíteni. A különbözeti áfára a bejelentkezés megtörtént. A vásárlás háromszögügylet révén bonyolódik le. A megvásárolt gépkocsi számlájának mellékleteként kiállítottak egy dokumentumot, amin az szerepel, hogy a gépkocsit az eladó cég megvásárolta egy másik cégtől, és rögtön értékesítette a magyar kft.-nek. Ez a kft. szerint a háromszögügylet megjelölése. A számlán ezen kívül szerepel a 2006/112/EK, 138.cikk, és " a használt árukra vonatkozik" megjelölés is. A kérdésem, hogy a háromszögügyletnél a magyar kft. ebben az esetben különbözeti áfásan értékesítheti-e a gépkocsikat? A gépkocsi-kereskedésnél a háromszögügylet hogyan befolyásolja az áfabevallást? Be kell-e állítani ezeket a gépkocsikat a közösségi árubeszerzésekhez az áfabevallásban? Kell-e A60-as bevallást készíteni ezekről? A kft. szerint állítsam be az A60-as bevallásba mint közösségi beszerzést, de különbözeti áfásan értékesítené őket. Majd amikor értékesíti, akkor az áfabevallás 4. sorába be kellene állítani az értékesítésnél az áfa nélküli részt? Én ezzel nem értek egyet, ezért kérném, hogy a háromszögügyletnél fennálló esetleges külön szabály van-e erre? Előre is köszönöm a válaszukat.

A NAV átvehetné a cégektől az áfabevallást Cikk

Magyarországon hatalmas adminisztrációs teher sújtja a vállalkozásokat. A PM szerint egy kisvállalkozás akár az árbevételének 2,5 százalékát is kénytelen az adózáshoz kapcsolódó költségekre fordítani. Ennél még az iparűzési adó is kisebb kiadás. A PM terve, hogy ezt 2021-re gyökeresen megváltoztassa, olvasható a Niveus Consulting Group a kormány kkv-stratégiájára kiadott kommentárjában.

Teljesítés időpontja közösségi szolgáltatásnyújtás esetén az áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem közösségi adószámmal rendelkező egyéni vállalkozó. Fuvarozói tevékenységet végez, amely az esetek nagy többségében Németországban történik, német cégek közötti szállítást végez. Számláját közösségi szolgáltatásnyújtás miatt áfa nélkül állítja ki, a számlán mindig feltünteti a német partner közösségi adószámát is. Ez helyes így? Másik kérdésem az lenne, hogy a teljesítés időpontja, a számla kelte vagy pedig a 45 napos halasztási korlátot figyelembe véve a számla kiegyenlítésének kelte alapján készüljön a közösségi adóbevallás. Melyik havi bevallásban legyen bevallva: - teljesülés időpontjával megegyezővel, - vagy abban az időszakiban, amikor kiegyenlítésre került a számla figyelembe véve a 45 napos korlátot? Köszönettel: Szűcsné

Áfa – vámjogi képviselet mellett Kérdés

T. Adózóna! A következő kérdésem lenne: Egy magyar kft. harmadik országból hoz elektronikai berendezéseket, eszközöket, majd ezeket továbbértékesíti szintén egy EU-n kívüli (harmadik) országba. Az áru vámudvarba kerül, és innen megy tovább a vevőhöz. Vámjogi képviselő látja el az ide vonatkozó feladatokat. A vámjogi képviselőtől megkapjuk a kiviteli értesítőket és kiléptetési igazolást, hogy az áru elhagyta az EU-t. (Tudomásunk szerint, a vámjogi képviselő bevallásokat küld a NAV-nak, az adott tranzakciókról.) Kérdések: 1. Számla érkezik harmadik országból és a magyar beszerző egy másik EU-n kívüli országba számláz és oda is megy az áru. Magyar fél a fuvarozó! Az áfabevallásban hol kell ezt feltüntetni, ha egyáltalán kell? (A vámjogi képviselő által megtett bevallás elegendő?) 2. Számla érkezik harmadik országból, a magyar beszerző egy másik EU-s országba számláz, aki továbbszámláz egy EU-n kívüli országba és az áru egyenesen a harmadik országba megy. Magyar fél a fuvarozó! A kérdés ugyanaz: Az áfabevallásban hol kell ezt feltüntetni, ha egyáltalán kell? (A vámjogi képviselő által megtett bevallás elegendő?) Köszönettel

Lakáskiadás airbnb-n: kell-e áfabevallást benyújtani? Cikk

Kell-e áfabevallást benyújtania a magánszemélynek, ha az airbnb-n keresztül adja ki az ingatlanát? – kérdezte az Adózóna olvasója. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Áttérés alanyi adómentességre: elvész-e a vissza nem igényelhető áfa? Cikk

Az alanyi adómentességre áttérést megelőző utolsó áfabevallásban, ha nem éri el az értékhatárt a visszaigénylés összege, kiutalásra kérhető-e a forgalmi adó összege, vagy elenyészik? Például havi áfabevallónak, ha 700 ezer forint negatív adója keletkezik a 2019-es decemberi bevallásában, visszakérheti-e, ha 2020 januártól alanyi adómentességre váltott? – kérdezte olvasónk. A válasz nem egyszerű; dr. Kelemen László adószakértő, jogász és dr. Bartha László adójogi szakjogász kollégánk közösen fogalmazták meg az alábbiakat.

Airbnb áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély az airbnb-n keresztül adja ki az ingatlant. Közösségi adószámmal rendelkezik a bérbeadó. Kérdésem az lenne, hogy kell-e áfabevallást benyújtani, illetve ha igen, akkor milyen gyakorisággal?Válaszukat előre is köszönöm!

Taxify számla Kérdés

Ügyfelem alanyi mentes egyéni vállalkozó, taxis. Utasai jelentős része a Taxify szolgáltatón keresztül érkezik, ezért ő a cégtől jutalékot kap, számla alapján. A Taxify (Észtország, Tallinn EE101721521 – és önszámláznak) cég a számláját EU-s jogszabályok szerint állítja ki, nulla forint fizetendő áfával. Kérdésem: a magyar vállalkozónak, akinek van EU-s adószáma, de alanyi áfás, keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége a bevétel után? Kell-e áfabevallást és Á60-as bevallást benyújtani? Köszönöm.

Alanyi mentes katás Kérdés

T. Szakértő! Alanyi mentes katás repülőgép-szerelő egyéni vállalkozó Észtországba megy dolgozni és euróban fog számlázni. Uniós adószám igénylése folyamatban van. A kérdésem az, hogy van-e ezzel kapcsolatban valami külön tennivaló? Az áfával kapcsolatban utánanéztem, hogy tájékoztató jelleggel áfabevallást és az A60-ast is be kell adni. Havonta vagy negyedévente? Köszönöm. Burián Tamásné

1965 M Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: Van egy cég, amely traktort vásárol zárt végű pénzügyi lízingre. A traktorra előleget fizettek. A lízingcég állítja ki a végszámlát, ahol az előleg mínusz előjellel szerepel, mindez egy hónapban zajlik. Kérdésem, hogy ezt lejelentéskor az áfabevallás M lapján hogyan tudom (vagy kell) szerepeltetni, mivel mínusz előjellel nem enged értéket beírni. Segítségét előre is köszönjük. Tisztelettel: Tóth Mária

Áfakérdés Kérdés

Tisztelt Adózóna Negyedéves áfabevalló őstermelő 2019.08.27-i keltezésű, 2019.02.07. teljesítésű mínuszos számlákat kapott, „korrekció” megjegyzéssel. A számlák között van vetőmagvásárlás is, ami fordított adózású. Az első negyedévben a számlák figyelembe lettek véve a levonható áfában, visszaigénylés volt ekkor. A kérdés most az, hogy az első negyedévi áfabevallást önellenőrizni kell-e, mivel ezekkel a számlákkal csökkent volna a visszaigénylés összege, amit most be kell fizetni, nem lehet a harmadik negyedévi bevallásban figyelembe venni (most egyébként sincs visszaigénylés, csak átvihető követelés)? Köszönöm a választ!

Alanyi mentes katás vállalkozó EU-n belüli beszerzése – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás vállalkozó külföldről (EU-n belül) szerez be tárgyi eszközt, melynek az értéke meghaladja a 10.000 €-t. Ehhez EU-s adószámmal rendelkezik, így az eladó 0%-s kulccsal állítja ki a számlát. Az eszköz ellenértékét előre ki kell fizetni, mely után a szállítás 2 hónappal később történik meg. A számlát az eladó a leszállítás után állítja ki. Egy konkrét példán: megrendelés/100% előlegfizetés július 25., szállítás aug 25., számla beérkezés szeptember 21. Kérdésem, hogy milyen időszak áfabevallásában kell megfizetni az adót? A kifizetéskor még nem áll rendelkezésre számla, és az eladó nem is hajlandó az előlegről ilyen kiállítani (csak ún pro-forma számlát). A végső leszállítás után is csak késedelmesen küldi meg a számlát, többszöri kérésre. Szintén kérdésem, hogy konkrétan melyik bevallást kell kitölteni, és milyen árfolyammal kell kiszámítani a fizetendő áfát?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor jár műszakpótlék?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close