3372 találat a(z) ÁFA cimkére

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem generálkivitelezői szerződés keretében családi házat épít, mely bejelentésköteles. Felmerült a kérdés, hogy a villanyszerelő munkadíja (kizárólag munkadíj, az anyagot a kivitelező külön vásárolta) egyenesen vagy fordítottan adózik? A villanyszerelő vállalkozó és ügyfelem is belföldi áfaalany. Válaszukat előre is köszönöm!

Alapítvány megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nem közhasznú alapítvány szeretne megszűnni. A törvényszék ezt már végzéssel engedélyezte is. Rendelkezik tárgyi eszközökkel, amelyeket szeretnének ingyenesen átadni. Az alapítvány egy főiskolai tanszékhez kapcsolódik, így annak a tanszéknek átadnák ezeket. Ez jár-e adóvonzattal: társasági adó vagy áfa? Nem áfás az alapítvány, de amikor ezek az eszközök beszerzésre kerültek még az volt. 2016.év végével kilépett az áfa körből. Ez érinti-e az áfáját? Amikor kilépett az áfából követelés volt az áfán, ez azóta fennáll. Ezt visszakapja a végelszámolás végén? Az alapítványnak nincs pénzeszköze, évek óta nem működik, tehát a megszűnést olyan módon tudná megoldani, ami nem jár adófizetéssel. Előre is köszönöm válaszát!

Szobor áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésem lenne: Egy magyar alapítvány (alanyi mentes) a trianoni évfordulóra egy köztéri szobor felállítását végzi. A szobor készítője egy Ukrajnában élő magyar szobrász. 2019-ben egy számlát nyújtott be előleg címén, amelyen áthárított áfa nem szerepel. Kérdésem van-e ennek, s majd a végszámlának áfavonzata a magyar alapítvány számára? Köszönettel: Szajkó János

Védőmaszk, kézfertőtlenítő adókötelezettsége Kérdés

A munkáltató – tekintettel a vírushelyzetre – minden dolgozójának biztosított védőmaszkot és kézfertőtlenítőt saját használatra. Adható-e adómentesen, és az áfa visszaigényelhető-e?

EU-n kívüli digitális szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk távolról nyújtható szolgáltatást cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt. Az EU-n belüli magánszemélyek részére a magánszemély lakhelye szerinti áfa kerül felszámításra, melyet a MOSS rendszeren keresztül vallunk be és fizetünk meg. Az EU-n kívül letelepedett magánszemélyek esetében viszont felmerült a kérdés, hogy mi a helyes eljárás? Milyen áfatartalommal kell részükre a számlát kiállítani a digitális szolgáltatásról? Köszönöm válaszát!

Nyílt végű pénzügyi lízing személygépkocsi bekerülési értékének része Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyílt végű pénzügyi lízinggel a könyveinkbe került személygépkocsi bekerülési értékét növelheti-e az első lízingdíj áfatartalmának 50 százaléka, amennyiben az áfalevonásra ezt az 50 százalékos hányadot alkalmazza cégünk. További kérdésem, hogy a bekerülési érték része lehet-e az aktiválásig kifizetett kötelező- és casco biztosítás összege is? Cégautóadó-fizetési kötelezettsége keletkezik-e cégünknek, s ha igen azt mikor kell első alkalommal fizetni?

Decemberi bevétel helyes adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás kft. 2020.01.01-től a tao hatálya alá tartozik, és az áfában az általános szabályok szerint adózik. Havi egy számlát állít ki, aminek folyamatos a teljesítése. A december havi számla kelte: 12.31., teljesítése és fizetési határideje: 01.08. Kérdésem, hogy a számlát, hogyan kell helyesen könyvelni és milyen adófizetési kötelezettség keletkezik utána? A teljes számla értéke az eva hatálya alá esik, és a bruttó összeg után kell megfizetni az evát? Belép-e a januári teljesítés miatt az áfafizetési kötelezettség? Ha igen, akkor a számla nettó összege után taót vagy evát kell fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozásból kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozás (bolt) szeretne kft.-vé átalakulni. Kérdésem, hogy a kft. bejegyzésének napja előtt kell-e záró szja-bevallást készíteni az egyéni vállalkozóra vonatkozóan. Illetve, ha van árukészlete, akkor az szja tekintetében növelő tényező-e, és áfa tekintetében értékesítésnek számít-e, és meg kell-e fizetni az áfát? Válaszukat előre is köszönöm.

Nyílt végű személygépkocsi lízing lezárása – áfa levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2019. évtől nyílt végű lízing keretében egy személygépjárművet vett igénybe. A járművet magáncélra is használta, az áfát az 50 százalékos szabály szerint igényelte vissza. Idén, lejárat előtt került sor a szerződés megszüntetésére. Az ügylet zárásaként létrejött egy adásvételi szerződés a bank mint eladó, és a társaság mint vevő között, mely szerint bank eladja a személygépkocsit a társaságnak. Az ügyletről számla készült, melyen a lízingszerződés maradványértéke (fennmaradó tőke, 9 626 ezer Ft)+áfa =12 226 ezer Ft került kiszámlázásra, 2 600 ezer Ft áfatartalommal. A társaság és a bank közötti elszámolás részét képezte a társaság felé az aktuális „havi számlában” már kiszámlázott tőke, áfa, kamat összege, a fenti számlával együttesen 12 500 ezer Ft. A Járási Hivatal az autó feletti tulajdonjog megszerzése miatt a társaságra vagyonszerzési illetéket szabott ki. A fenti adásvétellel azonos napon köttetett egy másik adásvételi szerződés a bank mint vevő, a társaság mint eladó, valamint egy újabb lízingbevevő között. Felek rögzítették, hogy társaság eladja a gépjárművet, melyet a vevő a lízingbevevő részére pénzügyi lízingbe ad. A gépjármű vételára 9 842 ezer+áfa=12 500 ezer Ft. Az ügyletről a társaság számlát állított ki a bank felé, 2 657 ezer Ft áfatartalommal. Kérdésem arra irányul, hogy a személygépjármű megvásárlása tekinthető-e továbbértékesítési célú vásárlásnak, így az áfatörvény 125. § (1) bekezdése alapján a társaság jogosult-e a bank által kiállított számla 2 600 ezer Ft áfatartalmának levonására?

Nyílt végű pénzügyi lízing kiva alatt Cikk

Gazdálkodó szervezetek esetében a személygépkocsi beszerzésének egyik legkedveltebb formája a pénzügyi lízing. Mi történik azonban akkor, ha a lízingbevevő kiva alanya, és a lízing lejártakor nem ő, hanem a kft. magánszemély ügyvezetője veszi meg az autót? Olvasónk kérdését Nagy Norbert adószakértő válaszolta meg.

Adószámos magánszemély ingatlanértékesítése Kérdés

Magánszemély eladás céljából vásárolni szeretne egy ipari ingatlant. Kiváltja az üzletszerű tevékenység végzésére az adószámot és bejelentkezik a nem lakóépület értékesítése címén az áfa alá. Kb. 10 évvel ezelőtt már vásárolt egy másik ipari ingatlant. Kérdés, ha az adószám kiváltását és az áfa alá történt bejelentkezést követően értékesíti a korábban megvásárolt ingatlant, akkor ezt áfasan kell-e tennie, illetve ez az értékesítés az ingatlanértékesítésből származó jövedelem szerint, vagy egyéb jövedelemként adózik. Köszönöm!

Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég megbíz egy román vagy szlovák céget belföldi fuvarozással. A cégek rendelkeznek közösségi adószámmal. A román vagy szlovák cég elmegy az áruért a magyar cég székhelyére és kiszállítja a terméket a magyar cég magyar vevőjének. A szlovák vagy román cég által kiállított számla nem tartalmaz áfát. Ez a számla a magyar cég által befogadható-e?

Így kell a telefonköltséget továbbszámlázni Cikk

Nagy mennyiségű hívószámmal rendelkező vállalkozás sokkal kedvezőbb tarifákkal tud szerződést kötni mobilszolgáltatókkal, mint egy magánszemély önmagában listaáron. Gyakran előfordul, hogy a cég ezt meg is teszi, és a munkavállaló a céges flottában kedvezőbb feltétekkel használhatja telefonját. Ilyen esetben a munkáltató a szolgáltatást továbbszámlázza a munkavállaló felé. Hogyan kell helyesen kiállítani a számlát, amikor az különböző áfakulcsú tételeket tartalmaz? Olvasói kérdésre Bunna Erika adószakértő válaszolt.

Külföldi számla továbbszámlázása Kérdés

Romániában kiállított szálláshely, étkezés, ital számláját szeretnénk továbbszámlázni a magyarországi feleknek, akik ott voltak. Nem kívánunk ezért semmilyen célú pluszdíjat felszámítani, csak az eredeti számla kerül felosztásra. Kérdés kell-e áfát feltüntetni a továbbszámlázás során vagy áfakörön kívüli lesz? Tehát kapunk egy számlát a Romániai törvények szerint és mi milyen áfatartalommal számlázzuk tovább? Közszférában tevékenykedő szervezetről van szó 2-es adószámmal.

Telefonszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk telefonszolgáltatást vesz igénybe. A kérdésem az, hogy a 30 százalék után akkor sem vonható le az áfa, ha az magánszemélynek továbbszámlázásra kerül?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close