hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Reálhozam-kalkulátor: számolja ki, mennyi pénzt kap!

  • adozona.hu

A hvg.hu reálhozam-kalkulátor használatához be kell írni az évente a nyugdíjpénztárba befizetett (a munkáltató által átutalt összegeket). Ezeket a munkavállaló lekérheti attól a nyugdíjpénztártól, amelyiknek tagja volt. De nem kell megijedni: az is tudja használni a kalkulátort, aki nem tudja, mekkora összeget utalt át foglalkoztatója a magánnyugdíjpénztárnak. Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a kalkulátor használatához.

A hvg.hu reálhozam-kalkulátora a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok tervezett kifizetésére vonatkozó, 2011. február 10-ig a sajtóban megjelent információk alapján készült. Célja annak felmérése, hogy egy feltételezett befektetési stratégia alapján milyen reálhozammal számolhat egy pénztártag. Mivel számos befektetési portfolió létezik, a kalkulátor adatai tájékoztató jellegűek. Annak meghatározásában segíthetnek csak, hogy milyen nagyságrendű összeggel számolhatnak az egykori tagok a kifizetéskor - a kalkulátor feltételei alapján.

A reálhozamra - vagyis a mindenkori infláció feletti hozam összegére - kíváncsi felhasználónak csupán egy adatot kell megadnia: a nyugdíjpénztárba évente befizetett, a munkáltató által átutalt összegeket. Ennél azonban jóval több információ szükséges a számításhoz. A kalkulátor készítője, Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló és adószakértő számításai azt feltételezik, hogy a pénztártag befizetésének 50 százalékát éves diszkontkincstárjegybe, a másik 50 százalékot részvénybe fektette be a magánnyugdíjpénztár. Bár a valóságban a portfóliók ettől eltérhetnek, egy tájékoztató jellegű számításnál azt tartottuk a célravezetőnek, ha mindkét befektetési forma azonos súllyal szerepel.

A cikk folytatását, a reálhozam számításokkal kapcsolatos ok-okozati összefüggéseket olvassa el itt, a kalkulátorért pedig kattintson ide!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink