hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kalkulátor vagyonosodási vizsgálathoz

  • Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló, adószakértő

A vagyonosodási vizsgálat során az APEH a bevételeket és kiadásokat veszi sorra. Kalkulátorunk segítségével ellenőrizheti havi, negyedéves vagy féléves pénzforgalmát, és azt is meghatározhatja, hogy hiány esetén milyen adóterhekkel kell számolnia.


A vagyonosodási vizsgálatok során az APEH az adózó pénzforgalmát ellenőrzi, mennyi bevétele és kiadása volt adott időszakban. A vizsgálati módszer lényege, hogy egy  - időrendi sorrenden alapuló - pénzforgalmi kimutatást készítenek, melyből ellenőrizhető, hogy a legálisan megszerzett jövedelem lehetővé tette-e a kiadásokat. 

Ha a legálisan megszerzett bevételeket meghaladják a felmerült kiadások, akkor forráshiányt állapítanak meg. Ez a forráshiány keletkezése pillanatában adóköteles jövedelemnek minősül, és a későbbiekben már nem módosítható. Ezt követően a számítás újra indul a következő forráshiány megállapításáig. Egy év forráshiányait összegzik, majd meghatározzák az azt terhelő személyi jövedelemadót. 

A pénzforgalom számítása során a legfontosabb az adatok időrendje. Hiába rendelkezik valaki elég jövedelemmel illetve más pénzügyi bevétellel (például kapott kölcsön, tartásdíj, kapott kártérítés, stb.), ha a bevétel időpontja későbbi, mint a kiadás. 

Például: ha valaki 2 millió forintért gépkocsit vásárol május 28-án készpénzért, de a 2 millió forint csak június 1-én jelenik meg bevételként (készpénzben vagy bakszámlán), akkor magyarázatot kell adni az eltérésre. Ha ez az átmeneti pénzhiány családi kölcsönből lett fedezve, nem lesz forráshiány megállapítva. 

Forráshiány állapíthatnak meg akkor is, ha valakinek a teljesített kiadásához van megfelelő bevétele, de nem azt használta fel a kiadás teljesítésére. Például: van pénz a bankszámlán, de a kifizetés nem arról a bankszámláról történt. 

A dokumentumokkal nem alátámasztható banki jóváírásokat (pl.: valaki pénzt utalt a számlánkra igazolatlanul) forráshiányként kell figyelembe venni, mert azzal az összeggel nem tudunk elszámolni. 

Kiadásként kell figyelembe venni készpénzben történő ingó-, ingatlan vásárlásainkat, adott kölcsöneinket, tagi kölcsöneinket, bankszámlára való befizetéseinket illetve az egyéb készpénzes kiadásainkat, a pénzmozgás időpontjában.

A forrás- és adóhiányt modellező kalkulátor is ilyen módon működik. Input adatok:
1. Vizsgált év
2. Időpontok (a bevitel sorrendjére ügyelni kell)
3. A pénzforgalom jogcímei
4. A pénzforgalom összegei
5. Már bevallott jövedelem 

A számítás eredményeként az adóhiány, a várható adóbírság (legfeljebb az adóhiány 50 %-a) és a késedelmi pótlék (maximun 3 éves időtartamra) összegeit kapjuk. 

Hangsúlyozni kell, hogy a vagyonosodási vizsgálat nagyon bonyolult, mert évekre visszamenőlegesen, sokszor bizonylatok nélkül kell olyan tényekről számot adni, melyek a napi életben természetesek, de korábban a megfelelő bizonylatolásra nem gondoltak. 

A kalkulátor egy nagyon leegyszerűsített számítás, de alkalmas arra, hogy egy időszak (hónap, negyedév, félév) meghatározó bevételei és kiadásai leellenőrizhessék, illetve egy esetleges forráshiány esetében a várható adóterheket meghatározzák.




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magyar Japán szociális biztonsági Egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Főállású anya átalányadózása

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink