hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eldől, hogy együtt lépnek-e az EU tagállamai vagy lesznek leszakadók

  • BruxInfo

A 2018-as év fog választ adni arra a kérdésre, hogy az EU 27 tagállama a jövőben is egyszerre lép majd, vagy egyesek közülük „leszakadnak” – jósolta a BruxInfónak egy magas rangú EU-diplomata, aki szerint a migráció, az eurózóna reformja és a következő többéves keretköltségvetés idén egyetlen nagy alkucsomagot alkothat.

Ha magas beosztású EU-forrásoknak hinni lehet, 2018-ban eljöhet „az igazság pillanata” az Európai Unióban. „Kulcsfontosságú esztendő következik abból a szempontból, hogy folytatódik-e az EU27-es logika, és egyszerre lép mindenki, vagy egyesek leszakadnak majd közülük” – fogalmazott a BruxInfónak egy nevének mellőzését kérő EU-diplomata. Aki azt is világossá tette, hogy nem az Unióból való kilépést, vagyis további brexiteket ért a „leszakadás” alatt.

Az idézett forrás szerint a 2018-as esztendő a tagállamok közötti viták éve lesz, aminek az a legfőbb tétje, hogy „minimális szolidaritás mellett” fennmarad-e az egység az EU27-ek között, vagy ennek alternatívájaként még az is elképzelhető, hogy 2020 után külön költségvetése lesz az euróövezetnek. Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének tervei szerint 2019-ig nem kevesebb mint 15 alkalommal üléseznek majd az állam- és kormányfők. Az eurózóna válsága óta nem volt példa hasonlóra.

Emlékezetes, hogy az Európai Bizottság decemberben a gazdasági és monetáris unió (EMU) reformjáról közzétett terveiben egyértelműen elutasította az önálló euróövezeti büdzsére vonatkozó elképzelést, elsősorban azért, hogy ne mélyítse tovább a közösség nyugati és keleti tagjai között létrejött szakadékot. Hosszabb távon ugyanakkor Jean-Claude Juncker és csapata is ésszerűnek tartaná, hogy legyenek saját forrásai az eurózónának.

A Bizottság inkluzív hozzáállását nagy megkönnyebbülés fogadta Közép- és Kelet-Európában, Párizs azonban nem titkolta elégedetlenségét.

Egyes uniós diplomaták szerint a bizottsági megközelítéstől függetlenül az önálló eurózóna büdzsé még napirendre kerülhet, ha nem sikerül dűlőre jutni elsősorban a visegrádi országokkal a migráció területén a szolidaritás ügyében. Jóllehet a kötelező menekültkvóták értelmét több nyugat-európai tagállamban is megkérdőjelezik, de még őket is irritálja az a csökönyös elutasítás és minimális kompromisszumkészség, amit a V4-ek és főleg Magyarország és Lengyelország részéről tapasztalnak. (az Európai Bizottság múlt héten küldte el keresetét az Európai Bírósághoz Cseh-, Magyar- és Lengyelország ellen az ideiglenes kötelező menekültkvóták ügyében indult kötelezettségszegési eljárás keretében).

Általános várakozások szerint a 2020 utáni többéves keretköltségvetésről zajló vitát több nettó befizető tagállam is „törlesztésre” használja majd ki.

Bennfentes források szerint a nem is távoli látóhatáron felsejlik egy alkucsomag az EU27-ek között, ami három, első pillantásra nem összetartozó politikai kérdést foglal majd magába. Ezek: a migráció (a közös menekültügyi rendszer reformja), a gazdasági és monetáris unió további mélyítése és a következő hétéves (?) pénzügyi keret, amire idén májusban terjeszti elő hivatalos javaslatát az Európai Bizottság.

Ezen logika értelmében a menekültügyi szolidaritás elhúzódó problémája is egy nagyobb alkucsomag részeként nyerne megoldást, aminek a fent említett három témakör a része.

Megfigyelők rámutatnak, hogy a migráció és az EMU reformja között nagyon sok a párhuzam. Mindkét rázós kérdésben a felelősség és a szolidaritás közötti egyensúly megtalálása a kulcskérdés, és az EU tagállamai helyzetüknél fogva eltérő állásponton vannak. Ráadásul mindkét ellentmondásos ügyben hosszú ideje nem sikerült konszenzusra jutni az EU28-ak között. A menetrendek is összefüggnek, hiszen legalábbis politikai szinten mindkét vita végére idén júniusban szeretnének pontot tenni.

Mindebbe erősen belejátszik a 2020 utáni közös keretköltségvetés is, amennyiben a jelenleginél sokkal több forrást szándékoznak majd fordítani a migráció és a belbiztonság kezelésére (most ez a közös kiadások mindössze 5 százaléka), és a gazdasági és monetáris unió mélyítésére is.

Mindez lehetőséget teremthet arra, hogy egyetlen alku keretében rendezzék a sok ellentmondásos problémát. A jövőre koncentráló vitának elvileg 2019 május 9-én, vagyis a Brexitet követően kellene lezárulnia, amikor is Nagyszebenben a román soros EU-elnökség alatt találkoznak majd az EU27-ek vezetői.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Transzferár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Magánszemély autótulajdonos, de az üzembe tartó a cég

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close