hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt a lista az egyesületek adóbevallásairól

  • adozona.hu

Mikor, és milyen bevallásokat kell benyújtania egy újonnan alakult, illetve egy végelszámolás alá kerülő egyesületnek? – kérdezte két olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

"Egy egyesület alapszabálya 2014. július 28-án kelt. A fővárosi törvényszék végzése 2014. október 17-ei. Adószámot 2014. 12. 29-én kapott. Mikor, és milyen bevallásokat kell beadni az egyesületnek? Az egyesületben a képviseleti jog gyakorlásával megbízott személynek nincs biztosítási jogviszonya. Kötelező-e neki az egyesületben járulékot fizetni?" – kérdezte egyik olvasónk.

A lehetséges bevallási kötelezettségek a következők:

1429 nyomtatvány

Az egyesületnek a 2014. adóévről társaság adóbevallást vagy azt helyettesítő nyilatkozatot kell benyújtani 2015. május 31-éig. TAONY nyomtatvány Bevallást helyettesítő nyilatkozatot akkor kell beadni, ha az egyesületnek a 2014. adóévben vállalkozási tevékenységből bevétele nem keletkezett, illetve vállalkozási tevékenységhez költsége nem merült fel.

1401 nyomtatvány vagy NY nyomtatvány

E nyomtatványok valamelyikén bevallást akkor kell benyújtani, ha a bevalláson szereplő bármely adónemnek (rehabilitációs hozzájárulás, cégautóadó...) alanya az egyesület az adott időszakban. A bevallás benyújtásával egyenértékű, ha az adózó az adóhatóság által rendszeresített elektronikus űrlapon (NY)-a bevallás benyújtására előírt határidőig nyilatkozik arról, hogy a bevallás benyújtására az adott időszakban azért nem került sor, mert adókötelezettsége nem keletkezett.

Amennyiben az egyesület a bevalláson szereplő bármely adónemnek alanya, akkor az adott adónemre vonatkozó bevallási gyakoriság szerint kell kitöltenie a bevallást.

A 01-es nyomtatványon legfeljebb cégautóadó-bevallás merülhet fel az egyesületnél, amelyet a negyedévet követő hó 20-áig (itt 2015. január 20-áig) kell bevallani és megfizetni, illetve ha az egyesületnek nem keletkezett adókötelezettsége, akkor az benyújtható az NY nyomtatványon.

A 1408 bevallási nyomtatvány

Benyújtási határideje a tárgyhót követő hó 12-e (itt 2015. január 12. Lehetséges kötelezettségek az egyesületnél (ha volt bér vagy más személyi jellegű kifizetés): szja, eho, szocho, ekho, családi kedvezménnyel kapcsolatos adatok.

Költségvetési támogatás bevallása (ha a támogatásra vonatkozó jogszabály előírja) a tárgyhót követő 20-a vagy a támogatási jogszabályban meghatározott időpontban.

1465 nyomtatvány

Az általános forgalmi adóról a bevallást – ha az egyesület alanya az adónak, (ami akkor áll fenn, ha gazdasági tevékenységet folytat) – havi bevallásként kell teljesíteni a bejelentkezés évének, valamint az azt követő évnek a kötelezettségéről, ha az adóalany jogelőd nélkül alakult. A bevallási határidő a tárgyhót követő 20-a (adott esetben 2015. január 20-a).

A második kérdésre a válasz, hogy ha az egyesület képviselője nem biztosított, akkor nincs járulékfizetési kötelezettsége.

Másik olvasónk a következő kérdést tette fel: "Egyesület hozott egy határozatot a végelszámolásra. Nincs alkalmazottja, nincs vállalkozási bevétele, egyszeres könyvvitelt vezet. Van-e könyvvizsgálati közelzettsége a végelszámoláshoz? Ebben az esetben milyen bevallásokat kell elküldenie a NAV-nak, illetve a végelszámoláshoz kellenek-e nullás igazolások, és kitől?".

Az egyesület civil szervezet, amelynek végelszámolására a Civil tv. (2011. évi CLXXV. törvény) rendelkezései szerint kerülhet sor [Civil tv. 9. § (1) bekezdés]. A részleteket a Civil tv. 9/A - 9/N §-ok tartalmazzák.

A bejelentés alapján a bíróság a végelszámolás megindításáról végzést hoz, és azt országos névjegyzék útján közzéteszi. Ebben felhívja a hitelezőket a követelések bejelentésére.

Az egyesületnek beszámolót kell készíteni:

– a végelszámolás kezdetét megelőző nappal (tevékenységet lezáró beszámoló)
– a végelszámolás időszaka alatt, a kezdő naptól számított 12 hónap elteltével, ha nem fejeződik be a végelszámolás ezen idő alatt,
– a végelszámolás befejezésekor.

A beszámolót a vonatkozó számviteli előírások (a 2000. évi C. törvény a számvitelről, a 224/2000 (XII. 29.) kormányrendezet – az egyéb szervezetek beszámoló-készítési és könyvvezetési kötelezettségéről, valamint 72/2006. (IV. 3.) kormányrendelet a végelszámolás számviteli feladatairól) alapján kell készíteni.

Ezt akkor kell csak könyvvizsgálóval felülvizsgáltatni, ha egyébként az egyesületnek kellett választani, vagy saját döntés alapján választott könyvvizsgálót. A beszámolót a civiltörvény 30. §-a alapján közzé kell tenni. Ennek módja a beszámoló Országos Bírósági Hivatal (OBH) részére történő megküldése a mérlegfordulónapot követő ötödik hónap utolsó napjáig és – ha van – az egyesület honlapján történő közzé tétel.

Az egyesületnek adóbevallást kell benyújtani:

– a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal, a végelszámolás kezdő időpontját követő 30 napon belül (tevékenységet lezáró adóbevallás) az Art. 33. § (6) bekezdése alapján azokról az adókról, amelyek felmerülnek az egyesületnél, illetve a társasági adóról, akkor is, ha az egyesületnek nincs ilyen kötelezettsége, mert nem végez vállalkozási tevékenységet (ha a végelszámolás 2015-ben kezdődött, akkor a társasági adót a 1571-es számú nyomtatványon kell bevallani);

– ha a végelszámolás 12 hónapon belül nem fejeződik be, a számviteli törvényben meghatározott üzleti évenként, az adózás rendjéről szóló törvényben (Art.) előírt általános előírások szerint;

– a végelszámolás befejezésekor az Art. 33. § (6) bekezdése szerint a cégbejegyzésre nem kötelezetteknek (az egyesület ilyen szervezet) a végelszámolást lezáró beszámoló elkészítésének (elfogadásának) napját követő napig. Azon adókról kell záró adóbevallást is benyújtani, amelyeknek az egyesület alanya, a társasági adóról a 71-es nyomtatványon kell teljesíteni akkor is, ha nincs adófizetési kötelezettsége az egyesületnek.

A végelszámolás akkor fejezhető be, ha az egyesületnek nincs követelése vagy tartozása, illetve nincs olyan követelése vagy tartozása, amelyről a vagyonfelosztási határozatban nem rendelkeztek, illetve vele szemben hatósági vagy bírósági eljárás nincs folyamatban. A tartozásról a végelszámolás országos névjegyzékben közzétett felhívásra történő bejelentés vagy annak hiány ad információt.

FIGYELEM! Tb-konferencia 2015.01.21-én, gyakorlati kérdésekkel, szakértői válaszokkal!
http://konferencia.hvg.hu/hvg-tb-konferencia.html

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink