8005/2004. (AEÉ. 13.) APEH tájékoztató

az állami adóhatóság részére történő 2004. évi adatszolgáltatásról

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Tipus:
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

A tájékoztató a jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésével kapcsolatos feladatok megfelelő és határidőre történő elvégzéséhez nyújt segítséget.
Az adózás rendjéről szóló, módosított 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban Art.), valamint a személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény rendelkezik az állami adóhatóság részére teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségről. E törvények előírásai szerint a magánszemélyek jövedelemadójának me...

8005/2004. (AEÉ. 13.) APEH tájékoztató
az állami adóhatóság részére történő 2004. évi adatszolgáltatásról
A tájékoztató a jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésével kapcsolatos feladatok megfelelő és határidőre történő elvégzéséhez nyújt segítséget.
Az adózás rendjéről szóló, módosított 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban Art.), valamint a személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény rendelkezik az állami adóhatóság részére teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségről. E törvények előírásai szerint a magánszemélyek jövedelemadójának megállapítása és ellenőrzése céljából az állami adóhatósághoz adatot kell szolgáltatnia:
- a kifizetőnek,
- a munkáltatónak,
- a biztosítóintézetnek,
- az illetékhivatalnak,
- a pénzintézetnek,
- a vámhivatalnak,
- az önkormányzat jegyzőjének,
- a költségvetési támogatás igénybevételére jogosító igazolás kiállítójának,
- a társadalombiztosítási szervezetnek,
- a megyei (fővárosi) munkaügyi központnak,
- az adókedvezményre jogosító igazolást kiállító kifizetőnek,
- az MRP szervezetnek
- az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárnak.
A kifizetők és a munkáltatók adatszolgáltatási kötelezettségét külön tájékoztató tartalmazza. A következőkben az egyéb szervezetek adatszolgáltatási kötelezettségét ismertetjük.
Az adatszolgáltatást - a kitöltési útmutatóban leírtak figyelembevételével - az 1-15. számú mellékletek szerinti nyomtatványokon vagy az arra kötelezetteknek gépi adathordozón, a nyomtatványoknak megfelelő adattartalommal kell az állami adóhatósághoz benyújtani.
Az adóhatósági adómegállapítást érintő adatszolgáltatást kizárólag csak gépi adathordozón vagy az arra kötelezettek elektronikus úton teljesíthetik. Jellemzően az illetékhivatal adatszolgáltatását kivéve csak az előzőek szerint lehet az az adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.
A nyomtatványok, az Internetről is letölthetők és a kitöltési program alkalmas az adatszolgáltatás teljesítésére is.
Ha a szervezet gépi adathordozón teljesíti az adatszolgáltatást, akkor annak tartalmát és az adatok sorrendjét a nyomtatványéval azonosan - a tájékoztató részeként megjelenő mágneses fájl-leírás alkalmazásával - kell meghatároznia.
Az adatközlést nyomtatványon és gépi adathordozón is egy példányban, a megfelelő Adatkísérő lapot pedig kettő példányban kell az adóhatósághoz benyújtani.
Az adóhatóság az Adatkísérő lap másodpéldányán igazolja az adatszolgáltatás átvételét.
A magánszemély adózó 100 ezer forintig, más adózó 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha az adatszolgáltatási kötelezettségét késedelmesen, hibásan, valótlan adattartalommal vagy hiányosan, illetőleg egyáltalán nem teljesíti.
A 2004. évről teljesítendő adatszolgáltatással kapcsolatban kiszabható bírság felső határa az adatszolgáltatással érintett magánszemélyek számának és - az adózóra egyébként vonatkozó - bírság, törvényben rögzített legmagasabb értékének szorzata.
Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása esetén a mulasztási bírság megállapításával egyidejűleg az adóhatóság az adózót - határidő kitűzésével - teljesítésre hívja fel. A kiszabott bírság kétszeresét kell újabb határidő kitűzésével megállapítani, ha a teljesítésre kötelező, előző határozatban előírt határidőt az adózó elmulasztotta. A kötelezettség teljesítése esetén az előzőek szerint kiszabott bírság korlátlanul mérsékelhető.
A kitöltéskor a következőkre kell figyelemmel lenni
A nyomtatványokon a lapszám folyamatosan növekvő, azt felülírni nem szabad.
Valamennyi benyújtott adatlapon, az arra kijelölt helyen fel kell tüntetni az adatszolgáltató adószámát.
Az adatszolgáltatás pótlásának és helyesbítésének részletes szabályai a munkáltatók és kifizetők feladatairól szóló tájékoztató IV. fejezetében találhatók.
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló helyen minden esetben szerepeltetni kell - a fent említetett tájékoztatóban foglaltak szerint - a megfelelő betűjelet.
Az adóazonosító jellel nem rendelkező, csak útlevéllel azonosítható (nem magyar állampolgárságú) magánszemélyekről külön kell adatot szolgáltatni. Ilyen esetben az adóazonosító jel feltüntetésére szolgáló rovat első kódkockájába egy "X" jelet, a második kódkockától kezdődően pedig a külföldi magánszemély útlevelének a számát kell beírni.
A papír alapon benyújtható nyomtatványok esetében a szöveges adatokat - mint például név - lehetőség szerint géppel vagy nyomtatott betűvel kérjük kitölteni. A kitöltött sorok számát a rontott sorok nélkül kell figyelembe venni. A rontott sorokat végig át kell húzni.
Az előzőekben leírtakat kell értelemszerűen alkalmazni a gépi adathordozón, illetőleg az elektronikus úton teljesített adatszolgáltatásnál is.
A gépi adathordozón, illetőleg elektronikus úton benyújtott adatszolgáltatás az APEH központi fogadószerverére megküldött, Internetes program segítségével teljesíthető.
Elektronikus úton, elektronikus aláírás alkalmazásával teljesíti adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségét az állami adóhatóság hatáskörébe tartozó adók tekintetében az az adózó, amelynek (akinek) adóztatási feladatait a kiemelt adózók igazgatósága látja el, valamint 2004. február 1-jétől a 3 000 legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózó, illetve az Európai Közösség tagállamában illetőséggel nem bíró adózó. A legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózói kört a pénzügyminiszter rendeletben határozta meg
[27/2003. (XI. 28.) PM r.].
Amennyiben az adatszolgáltatás gépi adathordozón, illetőleg elektronikus úton történik, úgy valamennyi kötelezettségnek így kell eleget tenni.
Fontosabb változások 2004-ben az adóhatóság részére teljesítendő adatszolgáltatások tekintetében
- Az Szja törvény 2004. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetésekhez kapcsolódó adókedvezmények köre bővül, mellyel kapcsolatban további és szélesebb körű adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik a pénztárnak, ezért az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár adatszolgáltatásához - kivéve az olyan egyéb jövedelem jóváírásáról, mely kedvezményre nem jogosít - kapcsolódóan külön nyomtatvány került kialakításra. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztáraknak a 2004K59. számú nyomtatványnak megfelelő adattartalommal kell adatot szolgáltatniuk, mind az adókedvezményre jogosító igazolás kiadásáról, mind pedig az önkéntes kölcsönös egészségpénztár magánszemély tagja egyéni számláján fennálló számlakövetelésből a tag rendelkezése alapján elkülönítetten kezelt és lekötött számlakövetelés összegének a lekötéstől számított 24 hónap eltelte előtti feltöréséről.
- Az adóhatósági adómegállapítás lehetőségének megteremtése okán önálló adatszolgáltatási lapon (2004K65) kell teljesíteni a felsőoktatáshoz és a felnőttképzéshez kapcsolódó tandíj adókedvezményével összefüggő adatszolgáltatási kötelezettséget, mely kiegészül a hallgató azonosító adataival is.
- A 2004. évről teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségek helyesbítésére és pótlására is lehetőséget biztosít a hatályos Art.
- Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2004. január 1-jétől hatályos szabályozása az adóhatósági adómegállapításhoz kapcsolódóan a törvény 3. számú mellékletében az adatszolgáltatási határidőket a következő esetekben módosította:
- a társadalombiztosítási szervnek az adóköteles társadalombiztosítási ellátás kifizetéséről a 2004K47. számú nyomtatvány adattartalmának megfelelően az adóévet követő január 31-éig elektronikus úton, vagy gépi adathordozón kell adatot szolgáltatnia;
- a biztosítóintézetnek az adatszolgáltatást a 2004K48. számú nyomtatvány adattartalmának megfelelően a kifizetést, illetőleg a rendelkezési jog gyakorlását követő év január 31-éig kell elektronikus úton vagy gépi adathordozón teljesítenie.
- A 2004. január 1-jétől hatályos adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 3. számú mellékletének I) pontja szerint a megyei (fővárosi) munkaügyi központnak elektronikus úton vagy gépi adathordozón a megyei (fővárosi) munkaügyi központ székhelye szerint illetékes állami adóhatósághoz az adóévet követő január 31-éig kell adatot szolgáltatnia azon magánszemélyek azonosító adatairól, adóazonosító jeléről, akiknél a munkanélküli-ellátás folyósítását az ellátásra való jogosultságot kizáró kereső tevékenység miatt szüntették meg. Az adatszolgáltatásnak tartalmaznia kell a folyósítás megszűnésének időpontját, valamint lehetőség szerint adatot kell szolgáltatni ezen személyek munkaadóiról, azok adószámának feltüntetésével.
A megyei (fővárosi) munkaügyi központ adatszolgáltatására vonatkozó módosítás tehát azt jelenti, hogy 2004-től az adatszolgáltatást - a korábbiaktól eltérően - nem a munkanélküli ellátás folyósításának megszűntetéséről szóló jogerős határozat egy másolati példányának egyidejű megküldésével kell teljesíteni. A munkaügyi központ ezen adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítése a 2004K64. számú nyomtatvány adattartalmának megfelelően történik.
- Az adóhatósági adómegállapításhoz szükséges részletesebb, pontosabb kontroll adatok érdekében az adókedvezményekre jogosító igazolásokról benyújtandó 2004K51. számú nyomtatvány annyiban módosul, hogy az egyes kedvezmények jogcímeit részletesebb bontásban kell szerepeltetni. Ebből következően további jogcím-kódok kerültek kialakításra.
Továbbá az igazolást kiállító szervnek az általa igazolt kedvezmény összegén, jogcímén, valamint annak kódján kívül fel kell tüntetnie az igazolt összeg után érvényesíthető adókedvezmény mértékét is.
- A befektetési adóhitelt a magánszemély utoljára a 2003. adóévről benyújtandó adóbevallásában érvényesíthette. Emiatt a 2004. adóév vonatkozásában a tőkeszámla vezetésére jogosult társaságok, a jelzálog-hitelintézetek nem adhattak ki adókedvezményre jogosító igazolást, így ilyen címen adatszolgáltatási kötelezettségük a 2004. adóév vonatkozásában már nem keletkezik.
- A tájékoztató részét képező 10., 11., valamint a 12. számú mellékletek bizonylatai 2004. január 1-jétől nyomtatványszámot és nyomtatványformát kaptak. Ennek megfelelően az alábbi K-jelű nyomtatványok kerültek kialakításra, így az adatszolgáltatási kötelezettséget az arra kötelezetteknek 2005. január 1-jétől az alábbi nyomtatványokon kell teljesíteniük:
2005K56. számú nyomtatvány
Költségvetési támogatás igénybevételéhez felhasználható igazolás kiállítójának adatszolgáltatása (10. sz. melléklet)
2005K57. számú nyomtatvány
A vámhatóság adatszolgáltatása a jövedéki engedély kiadásáról, visszavonásáról, módosításáról (11. sz. melléklet)
2005K58. számú nyomtatvány
Az önkormányzat jegyzőjének adatszolgáltatása a jövedéki termékkel folytatott kereskedelmi tevékenységre jogosító működési engedély kiadásáról, visszavonásáról, módosításáról (12. sz. melléklet)
Összefoglalás
az állami adóhatóság részére történő adatszolgáltatási nyomtatványok típusairól és azok benyújtási határidejéről
Nyomtatvány Adatszolgáltatás határideje
2004K44 2005. március 20. (1. sz. melléklet)
2005K46 a lakáscélú megtakarítás kifizetésével egyidejű-
leg (2. sz. melléklet)
2004K47 2005. január 31. (3. sz. melléklet)
2004K48 2005. január 31. (4. sz. melléklet)
2004K50 2005. január 31. (5. sz. melléklet)
2004K51 2005. január 31. (6. sz. melléklet)
2004K52 2005. január 31. (7. sz. melléklet)
2004K54 2005. március 31. gépi adatszolgáltatás esetén
április 20. (8. sz. melléklet) 2005K55 a megszűnő szervezetnek az Art-ben foglalt, az
adóbevallás benyújtására előírt határidőig (9. sz.
melléklet) 2005K56 az igazolás kiállításának hónapját követő hó 15.
napjáig (10. sz. melléklet) 2005K57 a jövedéki engedély kiadását (visszavonását,
módosítását) követő 15 napon belül (11. sz.
melléklet) 2005K58 a működési engedély kiadását (visszavonását,
módosítását) követő 15 napon belül (12. sz.
melléklet)
2004K59 2005. január 31. (13. sz. melléklet)
2004K64 2005. január 31. (14. sz. melléklet)
2004K65 2005. január 31. (15. sz. melléklet)
1. Az illetékhivatal adatszolgáltatása (2004K44. számú nyomtatvány 1. sz. melléklet)
Az illetékhivatalnak az ingatlanok értékesítésével összefüggésben adatot kell szolgáltatnia az ingatlan értékesítőjéről, valamint az eladott ingatlan szerződés szerinti értékéről. Az illetékhivatalt terhelő adatszolgáltatási kötelezettség kiterjed az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok átruházásával kapcsolatos adatokra is. Ezzel összefüggésben adatot kell szolgáltatni az ilyen jogot átruházó (átengedő), alapító vagy megszüntető magánszemélyről és e jog szerződés szerinti értékéről.
A személyi jövedelemadó alkalmazásában vagyoni értékű jognak minősül a földhasználat, az ingatlanon fennálló haszonélvezet és használat, a telki szolgalom, valamint az ingatlan bérleti joga.
Nem terjed ki az adatközlési kötelezettség az ingatlan közérdekű célra történő megvásárlására, valamint a magánszemélynek magánszeméllyel kötött tartási, életjáradéki és öröklési szerződés keretében történő ingatlan átruházásával kapcsolatos adatokra.
Nem kell adatot szolgáltatni abban az esetben sem, ha a magánszemély az elidegenített vagyoni értékű jogot 1982. január 1-jét megelőzően, vagy az ingatlant 1990. január 1-je előtt szerezte meg, mivel az ebből származó jövedelmek után a hatályos törvényi előírások szerint nem kell személyi jövedelemadót fizetni.
A 2004. évről teljesített adatszolgáltatást 2005. március 20-áig kell benyújtani az illetékhivatal székhelye szerint illetékes APEH igazgatósághoz az 1. számú melléklet szerinti adattartalommal.
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
A nyomtatvány "a" oszlopába az ingatlan értékesítőjének, a vagyoni értékű jog átruházójának (átengedőjének), alapítójának, megszüntetőjének a nevét, a "b" oszlopba pedig az adóazonosító jelét kell beírni.
A "c" oszlopban az ingatlan értékesítéséről, a "d" oszlopban pedig a vagyoni értékű jog átruházásáról, visszterhes alapításáról, megszüntetéséről szóló szerződésben rögzített értéket (a kárpótlásról szóló törvény alapján a vételi jog gyakorlásával megszerzett termőföld három éven belül történő elidegenítése esetén az illetékkiszabás alapjául szolgáló forgalmi értéket) kell feltüntetni.
Az "e" oszlopban az "1"-es kódszámot kell feltüntetni akkor, ha a termőföld tulajdonosa az ingatlant a termőföldről szóló törvényben meghatározott családi gazdálkodónak minősülő magánszemélynek értékesítette. A termőföld értékesítőjének ugyanis nem keletkezik adóköteles bevétele a termőföld értékesítése során abban az esetben, ha a termőföldet az adásvételi szerződés megkötésének a napján a termőföldről szóló törvény szerinti családi gazdálkodónak minősülő magánszemély a családi gazdasághoz tartozó földként vásárolja meg.
Ez a kedvezmény azonban nem vehető igénybe, ha a termőföldet a gazdálkodó család más tagja vásárolja meg. Ugyancsak nem érvényesítheti ezen kedvezményt az a családi gazdálkodónak minősülő magánszemély, aki a már meglévő családi gazdasághoz tartozó termőföldet adja el más családi gazdálkodónak. Ez utóbbi két esetben az "e" oszlopban "2" -es számot kell feltüntetni. Amennyiben az "e" oszlopban sem "1"-es, sem "2"-es kódszámot nem tüntet fel, akkor a kódkockába "3"-as kódszámot írjon.
2. A pénzintézet adatszolgáltatása a lakáscélú megtakarítás kifizetéséről (2005K46. számú nyomtatvány, 2. sz. melléklet)
A pénzintézetnek adatot kell szolgáltatnia azon magánszemélyekről is, akik az elkülönítetten kezelt lakáscélú megtakarításukat az adóévben felvették.
Amennyiben a pénzintézetnél elhelyezett lakáscélú betét kedvezményezettje (akinek a megtakarítás összegét, illetőleg annak kamatát a pénzintézet ténylegesen kifizette) nem azonos a megtakarító (adókedvezményre jogosult) magánszeméllyel, akkor a megtakarító és a kedvezményezett magánszemély adatai eltérőek lesznek. Az adatszolgáltató lapon azonban a kedvezményezett nevét és adóazonosító jelét akkor is fel kell tüntetni, ha az a megtakarító személyével azonos.
Az adatszolgáltatást a lakáscélú megtakarítás kifizetésével egyidejűleg a megtakarító magánszemély állandó lakóhelye szerint illetékes APEH igazgatósághoz kell(ett) benyújtani a 2. számú melléklet szerinti adattartalommal.
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
A nyomtatvány "a" oszlopában annak a (lakáscélú betétet elhelyező) magánszemélynek a nevét, a "b" oszlopban az adóazonosító jelét kell feltüntetni, akinek a pénzintézet az adókedvezményre jogosító igazolást kiadta. Ha a pénzintézet a lakáscélú megtakarítás összegét nem a betétet elhelyező magánszemély részére fizette ki, akkor a "c" oszlopba annak a magánszemélynek (kedvezményezettnek) a nevét, a "d" oszlopba az adóazonosító jelét kell beírni, aki a megtakarítást felvette. Amennyiben a lakáscélú megtakarítás összegét a betétet elhelyező (megtakarító) magánszemély vette fel, akkor a nyomtatvány "c" és "d" oszlopát a nyomtatvány "a" és "b" oszlopával megegyező tartalommal kell kitölteni. (azaz a "c" és "d" oszlop kitöltetlen nem maradhat) .
Az "e" oszlopban a kifizetett lakáscélú megtakarítás ösz-szegét kell feltüntetni.
3. A társadalombiztosítási szerv adatszolgáltatása az adóköteles ellátások 2004. évi kifizetéséről (2004K47. számú nyomtatvány, 3. sz. melléklet)
Ha az adóköteles társadalombiztosítási ellátás kifizetésekor a magánszemélynek nem volt munkáltatója, akkor a kifizetésről a társadalombiztosítási szervnek elektronikus úton vagy gépi adathordozón kell 2005. január 31-éig adatot szolgáltatnia a magánszemély állandó lakóhelye szerint illetékes adóhatósághoz. (Ha a magánszemélynek az ellátás kifizetésekor volt munkáltatója, akkor a társadalombiztosítási szervnek a kifizetést követő 15 napon belül a munkáltatót kellett tájékoztatnia a kifizetett ellátás és levont adóelőleg összegéről.)
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
Az adatszolgáltatás tartalma a következő. Az "a" oszlopban az adóköteles ellátásban részesülő magánszemély nevét, a "b" oszlopban az adóazonosító jelét kell feltüntetni. A "c" oszlopba a kifizetett ellátás teljes összegét, a "d" oszlopba az ellátásból levont adóelőleg összegét kell beírni. Az "e" oszlopban az adójóváírásra jogosító hónapok számát kell feltüntetni.
4. A biztosító intézet adatszolgáltatása (2004K48. számú nyomtatvány, 4. sz. melléklet)
A biztosító intézetnek adatot kell szolgáltatnia a magánszemélyek részére kifizetett jövedelmet helyettesítő felelősségbiztosítás összegéről, valamint a nyugdíjbiztosítás alapján folyósított nyugdíjszolgáltatás összegéről. Adatot kell szolgáltatni azon magánszemélyekről is, akik az 1995. január 1-jét követően megkötött nyugdíjbiztosítási, illetőleg a tíz évre vagy annál hosszabb időtartamra szóló életbiztosítási szerződésük feletti rendelkezési jogukat a szerződés megkötésétől számított tíz éven belül gyakorolták.
Az adatszolgáltatás szempontjából rendelkezési jog gyakorlásának a hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvényben ilyenként meghatározott esetek minősülnek.
A 2004. évről teljesített adatszolgáltatást a kifizetést, illetőleg a rendelkezési jog gyakorlását követő év január 31-éig a biztosító intézet székhelye szerint illetékes APEH igazgatósághoz kell benyújtani a 4. számú melléklet szerinti adattartalommal.
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló
helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
A nyomtatvány adattartalma szerint, az "a" oszlopban a magánszemély nevét, a "b" oszlopban az adóazonosító jelét kell feltüntetni.
A "c" oszlopban a biztosítási jogviszony alapján kifizetett jövedelmet helyettesítő felelősségbiztosítás teljes (bruttó) összegét, a "d" oszlopban az adójóváírásra jogosító hónapok számát kell szerepeltetni. Az "e" oszlopban a nyugdíjbiztosítás alapján folyósított nyugdíjszolgáltatás összegét kell szerepeltetni.
Az Szja törvény 1. számú mellékletének 6.6. pontja alapján nem minősül adómentesnek a jövedelmet helyettesítő felelősségbiztosítási kártérítés összege. Ezekben az esetekben a kifizetett összegből a biztosító intézetnek adóelőleget kellett levonnia, melynek összegét a nyomtatvány "f" oszlopában kell feltüntetni.
A "g" és "h" oszlopokban csak akkor kell adatot feltüntetni, ha a magánszemély az 1995. január 1-je után megkötött nyugdíjbiztosítása, illetőleg a tízéves, vagy ennél hosszabb időtartamra szóló életbiztosítása feletti rendelkezési jogát a szerződéskötéstől számított tíz éven belül gyakorolta. A szerződéskötés, illetőleg a rendelkezési jog gyakorlásának időpontját arab számokkal kell a "g" és "h" oszlopokba beírni (pl. 2004. 03.01.) .
5. A hitelintézet (pénzintézet) adatszolgáltatása a vissza nem térítendő munkáltatói támogatások kifizetéséről (2004K50. számú nyomtatvány, 5. sz. melléklet)
A hitelintézetnek (pénzintézetnek) (a 2. pontban foglaltakon túl) adatot kell szolgáltatnia az olyan kifizetés teljesítéséről is, amelyet a magánszemély munkáltatója (lakás vásárlásához, építéséhez, bővítéséhez, illetőleg korszerűsítéséhez) vissza nem térítendő támogatásként adómentesen nyújtott alkalmazottjának a hitelintézeten (pénzintézeten) keresztül.
A lakáscélú hiteltartozásból a magánszemély javára a munkáltatója által elengedett összegről a munkáltatót terheli az adatszolgáltatási kötelezettség a 2004K37. számú nyomtatványon.
A 2004. évről teljesített adatszolgáltatást 2005. január 31-éig kell benyújtani a hitelintézet (pénzintézet) székhelye szerint illetékes APEH igazgatósághoz az 5. számú melléklet szerinti adattartalommal.
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
A nyomtatvány adattartalma szerint, az "a" oszlopban a támogatásban részesülő magánszemély nevét, a "b" oszlopban az adóazonosító jelét, a "c" oszlopban pedig a kifizetett, az adatszolgáltatás körébe tartozó támogatás összegét kell feltüntetni.
6. Az igazolást kiállító szerv adatszolgáltatása a 2004. évi adókedvezményre jogosító igazolásokról (2004K51. számú nyomtatvány, 6. sz. melléklet)
Ha a kifizető (munkáltató) vagy bármely más szervezet olyan igazolást állít ki, amely alapján a magánszemély adókedvezményt érvényesíthet, akkor arról adatot kell szolgáltatnia.
Adókedvezményre jogosító igazolást kiállíthat(nak), így adatszolgáltatásra kötelezett(ek) különösen:
- a kifizetők és a munkáltatók,
- az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak,
- a magánnyugdíjpénztárak,
- a társadalombiztosítási szervezet,
- a felsőoktatási törvényben felsorolt felsőoktatási intézmények,
- a közhasznú, kiemelkedően közhasznú szervezetek,
- a külön törvényben meghatározott egyházak,
- a pénzintézetek/lakástakarék-pénztárak,
- a biztosító intézetek,
- a háziorvosok, az egészségügyi intézmények,
- a felnőttképzésről szóló törvény előírásai szerint akkreditált intézmények,
- a kedvezményre jogosító számítástechnikai eszközt forgalmazók.
A magánszemélyek részére kiadott adókedvezmény igénybevételére jogosító igazolásokról az alábbi kivételektől eltekintve a 2004K51. számú nyomtatvány szerinti adattartalommal kell adatot szolgáltatni.
Nem a 2004K51. számú nyomtatványon, hanem a kifizetői adatszolgáltatás keretében kell adatot szolgáltatni a szellemi tevékenység ellenértékeként kifizetett összegről.
Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárnak nem a 2004K51. számú nyomtatványon, hanem a 2004-re kialakított új 2004K59. számú nyomtatvány szerinti adattartalommal kell adatszolgáltatását teljesítenie az adókedvezményrejogosító igazolások kiállításáról is.
Nem itt, hanem a 2004K65. számú nyomtatványon teljesítik adatszolgáltatási kötelezettségüket a felsőoktatási törvénybenfelsoroltfelsőoktatási, valamint a felnőttképzésről szóló törvény előírásai szerint akkreditált intézmények az adókedvezményre jogosító igazolások tekintetében.
A 2004K51. számú nyomtatvány szerinti adatszolgáltatást 2005. január 31-éig kell benyújtani az igazolást kiállító kifizető székhelye (telephelye) szerint illetékes APEH igazgatósághoz a 6. számú melléklet szerinti adattartalommal.
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
Az "a" oszlopban az adókedvezmény igénybevételére jogosult magánszemély nevét, a "b" oszlopban az adóazonosító jelét vagy az adószámát kell feltüntetni. A "c" oszlopba az igazoláson szereplő - adókedvezményre jogosító - összeget kell beírni. Szükséges megjegyezni azonban, hogy az igazolt összeg alatt minden esetben a magánszemély által az adóévben befizetett azon összeg egésze értendő, amely az érvényesíthető adókedvezmény alapját képezheti. (Azaz ha pl. egy magánszemély életbiztosítás díjaként 2004-ben 300 000 Ft kedvezményre jogosító összeget fizetett be a biztosító részére, úgy a biztosítónak ezt az összeget kell a "c" oszlopban feltüntetni, nem pedig az adott esetben maximálisan érvényesíthető 60 ezer Ft-ot.) A "d" oszlopban az igazolt összeg után érvényesíthető kedvezmény mértékét kell szerepeltetni (pl. 20) . A kedvezmény mértékét százalékban kérjük feltüntetni. A "e" oszlop a kedvezmény jogcímének a feltüntetésére szolgál. (Például: lakáshitel, biztosítás)
Az "f" oszlopba az adókedvezmény jogcímének kódszámát kell beírni a következő kódjegyzék szerint.

Kódjegyzék az "f" oszlophoz: Súlyos fogyatékosság

1

Lakáscélú felhasználással összefüggésben felvett hitel törlesztése

- 30 százalékos kedvezményre jogosító törlesztés

41

-40 százalékos kedvezményre jogosító törlesztés Kiemelkedõen közhasznú szervezetnek nyújtott adomány

42 61

Közhasznú szervezet, egyház részére, valamint köz­érdekû kötelezettségvállalásként nyújtott adomány

62

Biztosítási díj

8

Magánnyugdíjpénztárba történõ saját tagdíj, saját kiegészítése

9

Magánnyugdíjpénztárba megállapodás alapján tör­ténõ tagdíjfizetés

10

Társadalombiztosítási szervvel kötött megállapodás alapján szolgálati idõ és/vagy nyugdíjalapot képezõ jövedelem "vásárlás"

11

Kiemelkedõen közhasznú szervezetnek nyújtott tar­tós adomány

121

Egyéb tartós adomány

122

További 10 százalékra jogosító biztosítási díj

13

2004. július 1-je elõtt számítógép, számítástechni­kai eszköz megszerzésére fordított kiadás

151

2004. július 1-je után számítógép, számítástechni­kai eszköz megszerzésére fordított kiadás

152

2004. május 11-éig megkötött lízing, részletvétel, bérleti, szerzõdés

153

Az adókedvezményre jogosító befizetéseket akkor lehet figyelembe venni a magánszemély 2004. évi adókötelezettségének megállapításánál, ha a befizetés az adóévben (2004. január 1. és 2004. december 31. között) történt. Ennek megfelelően kell a kifizetőnek is az adókedvezmény igénybevételéhez az igazolásokat kiadnia és arról adatot szolgáltatnia.
Az adókedvezményre jogosító igazolások kiadásával összefüggésben adatszolgáltatásra a következő szervezetek kötelezettek:
1.Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, ideértve a kiegészítő és nyugdíjpénztárakat is - az Szja törvény 35. § (2), (3), valamint a 41. § (2) bekezdés c) pontja szerinti adókedvezményekkel kapcsolatos igazolások kiállításával kapcsolatban;
2. A társadalombiztosítási szerv a 35. § (1) bekezdés a) pontja alapján igénybe vehető adókedvezményekhez kiadott igazoláshoz kapcsolódóan;
3. A magánnyugdíj-pénztárak a 35. § (1) bekezdés b) pontjában és a (4) bekezdésben meghatározott kedvezményekhez kapcsolódó igazolás tekintetében;
4. A felsőoktatási törvényben felsorolt felsőoktatási intézmények a hallgatói tandíjkedvezmény (36. §), valamint a felnőttképzési díj után érvényesíthető adókedvezmény
(36/A. §) igazolása kapcsán;
5. A hitelintézetek (pénzintézetek), illetve a lakástakarékpénztárak a 38. §-hoz kapcsolódó igazolás tekintetében;
6. Azon szervezetek (egészségügyi intézmények), háziorvosok, amelyek a magánszemély részére 2004. évben olyan igazolást állítottak ki, mely alapján a magánszemély a 40. § (1) bekezdése alapján súlyos fogyatékosokat megillető adókedvezményt érvényesíthet;
7.A közhasznú, kiemelkedően közhasznú szervezetek, a külön törvényben meghatározott egyházak a közcélú adományok 41. §-ban meghatározott kedvezményéhez kiadott igazolások tekintetében;
8. A biztosító intézetek a 42. §-ban foglalt kedvezmény érvényesítéséhez kiadott igazolásokkal kapcsolatban;
9. Valamint a felnőttképzésről szóló törvény előírásai szerint akkreditált intézmény a 36/A. § alapján érvényesíthető felnőttképzés díja után járó adókedvezményre jogosító igazolások tekintetében;
10.Az Szja törvény 36/A. § (3) bekezdésében meghatározott adókedvezményre jogosító számítástechnikai eszközt forgalmazók.
6.1 Az önkéntes biztosító pénztárhoz történő befizetések alapján járó adókedvezmények
Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetésekhez kapcsolódó adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok a 2004K59. számú nyomtatványhoz tartozó kitöltési útmutatónál olvashatók.
6.2 A társadalombiztosítási szervhez történő befizetések adókedvezménye
Társadalombiztosítási szervvel kötött megállapodás alapján a nyugellátásra jogosító szolgálati idő, illetőleg nyugdíjalapot képező jövedelem megszerzése céljából a magánszemély saját maga számára, illetőleg a nem egyéni vállalkozó magánszemély valamely más magánszemély javára fizetett összeg után adókedvezmény érvényesíthető.
Az adókedvezmény mértéke az adóévben befizetett ösz-szeg 25 százaléka.
A társadalombiztosítási szervnek az ilyen jogcímen kiadott igazolásról teljesített adatközlésében a 2004K51-es nyomtatványon a kedvezmény jogcímének kódjaként a 11-es kódot kell beírnia.
A társadalombiztosítási szerv a befizetett összeget annak a magánszemélynek igazolja, aki azt befizette.
6.3 A magánnyugdíjpénztári befizetések adókedvezménye
A magánnyugdíjpénztárba a magánszemély saját tagdíját kiegészítő befizetésnek a 30 százalékával csökkenthető az összevont adóalap adója. Az ezen a jogcímen kiadott igazolás esetében a 2004K51-es nyomtatvány "f" oszlopába a pénztárnak a 9-es kódot kell beírnia.
A magánnyugdíjpénztárba megállapodás alapján a magánszemély saját javára, illetőleg a nem egyéni vállalkozó magánszemély támogatási megállapodás szerint valamely más magánszemély javára fizetett összeg 25 százaléka érvényesíthető adókedvezményként.
A pénztárnak ezen a jogcímen kiadott igazolása esetében
a 2004K51-es nyomtatványon a 10-es kódot kell szerepeltetnie.
(A magánnyugdíj-pénztár a befizetett összeget annak a magánszemélynek igazolhatta, aki azt befizette.)
6.4 A tandíj kedvezménye
A felsőoktatási tandíj befizetéséhez kapcsolódó adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok a 2004K65. számú nyomtatványhoz tartozó kitöltési útmutatónál olvashatók.
6.5 A lakáscélú kedvezmények
Ha a magánszemély lakáscélú felhasználásra 1993. december 31-e után hitelintézettel megkötött lakáscélú hitelszerződés alapján hitelt vett fel, akkor a hitel adósaként 2004-ben az igazoltan megfizetett tőke, kamat és járulékos költség bizonyos hányadát adókedvezményként érvényesítheti. Ezen a címen csak egy önálló ingatlanhoz kapcsolódóan, egy hitelszerződés adósaként, vagy adóstársaként, legfeljebb az adóévben 120 000 forintot vonhat le a magánszemély.
A kedvezmény a hitelintézet által kiadott igazoláson szereplő összeg 30, illetőleg 40%-a, de legfeljebb az adóévben 120 000 forint akkor, ha a lakáscélú hitel tárgya szerint, valamint a hitel nagysága, és a magánszemély jövedelme megfelel a jogszabályban előírtaknak.
Az előzőekből következően a hitelintézetnek ezen jogcímen teljesítendő adatszolgáltatásánál az alábbi kódokat kell használnia:
- 30 százalékos kedvezményre jogosító törlesztésről kiadott igazolás esetében 41-es kód
- 40 százalékos kedvezményre jogosító törlesztésről kiadott igazolás esetében 42-es kód
6.6 Súlyos fogyatékosság adókedvezménye
A súlyosan fogyatékos magánszemélyt megillető adókedvezmény is csak igazolás birtokában érvényesíthető. Az igazolást az arra jogosult orvos állíthatja ki. Az igazolást a 15/1990. (IV. 23.) SZEM rendelet 2. számú melléklete szerinti adattartalommal kell kiállítani, azzal az eltéréssel, hogy a magánszemély személyi száma helyett az adóazonosító számát kell feltüntetni.
A magánszemély súlyos fogyatékosságát megállapító és igazoló egészségügyi intézményeknek (háziorvosoknak) az általuk 2004. évben kiadott igazolásokról a következők figyelembevételével kell adatot szolgáltatniuk.
A nyomtatvány "c" oszlopába annyiszor 2000 forintot -legfeljebb 24 000 forintot - kell beírni, ahány hónapig (a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapját is figyelembe véve) fennállt (2004. évben) a fogyatékosság.
A kedvezmény jogcímének megnevezésére szolgáló "e" oszlopban a "súlyos fogyatékosság" megjelölése mellett a fogyatékos állapot kezdetének és amennyiben az átmeneti, megszűnésének időpontját is fel kell tüntetni (pl. 2004.03.01-2004.09.30.) .
6.7 Közcélú adományok kedvezményei
Az összevont adóalap adóját csökkenti - a másolat megőrzése mellett kiadott igazolás alapján - a közcélú adomány kedvezménye.
Ezen a jogcímen akkor érvényesíthet kedvezményt a magánszemély, ha az adományt pénzben nyújtja.
Mivel a közcélú adomány érvényesíthető összege függ a kiállító minősítésétől (pl. közhasznú, vagy kiemelkedően közhasznú szervezet), valamint az adomány jellegétől (tartós adomány, vagy sem), ezért ezt az igazolás kiállítójának az adatszolgáltatás teljesítésekor az alábbi kódok egyikével kell jelölnie:
- kiemelkedően közhasznú szervezetnek nyújtott adományigazolásaesetében 61-es kód
- közhasznú szervezet, egyház részére, valamint közérdekű kötelezettségvállalás céljára nyújtott adomány igazolásakor 62-es kód
- kiemelkedően közhasznú szervezetnek nyújtott tartós adomány igazolása esetében 121-es kód
- közhasznú szervezet, egyház részére, valamint közérdekű kötelezettségvállalás céljára nyújtott tartós adomány igazolásakor (a kódjegyzékben "egyéb tartós adomány"-nak nevezett esetben) 122-es kód
6.8 Az élet- és nyugdíjbiztosítási díjhoz kapcsolódó adókedvezmény
A 2003. január 1-jétől hatályos szabályok alapján az ösz-szevont adóalap adóját csökkenti az egyéb feltételek megléte esetén a belföldi székhelyű biztosítóval kötött élet- és nyugdíjbiztosítási szerződése szerint az adóévben megfizetett díjának 20 százaléka, valamint az adóévben megfizetett díjából az előző adóévben megfizetett díjat meghaladó rész további 10 százaléka.
Emelt összegű (+10%-os) kedvezmény érvényesíthető a biztosítás adóévben megfizetett díjából azon összeg után, mely - a biztosító igazolása alapján - meghaladja a 2003. adóévben az adott szerződés alapján megfizetett díj összegét.
Az adóévben befizetett biztosítási díjak előző évhez viszonyított díj növekményét szerződésenként kell megállapítani, nem pedig összességében az adóalany magánszemély szintjén.
A biztosítási adókedvezményre vonatkozó rendelkezés megfogalmazásából következik, hogy csak abban az esetben vehető igénybe (és igazolható) többlet kedvezmény, ha a magánszemély legalább az előző évben megkötött biztosítással rendelkezik és biztosítási díjat fizetett. A viszonyítási alap ugyanis az előző adóévben megfizetett díj összege.
A biztosító intézetnek azon magánszemélyek vonatkozásában, akik 2003-ban rendelkeztek olyan biztosítással, mely adókedvezmény igénybevételére jogosít, és 2004-ben az előző évhez képest növelik ezt a biztosítási díjat, két jogcímen kell adatszolgáltatást teljesíteniük. Egyrészt a "c" oszlopba az igazoláson szereplő - adókedvezményre jogosító - adóévben megfizetett biztosítási díj összegét, míg az "f" oszlopba a 8-as kódszámot kell beírni. Másrészt egy következő sorban az "a" oszlopban ugyanazon magánszemély nevét, a "b" oszlopban az adóazonosító számát kell feltüntetni és a "c" oszlopba azt az összeget kell beírni, amennyivel a 2004-ben fizetett díj meghaladja az előző évben megfizetett díjat, valamint az "f" oszlopban 13-as kódszámmal kell jelölni ezt.
6.9 A felnőttképzés díjának adókedvezménye
A felnőttképzés díjának befizetéséhez kapcsolódó adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok a 2004K65. számú nyomtatványhoz tartozó kitöltési útmutatónál olvashatók.
6.10 Számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzéséhez kapcsolódó adókedvezmény (Sulinet kedvezmény)
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény év közi módosítása eltérő feltételeket állapít meg a módosítás hatályba lépésétől kezdődően a számítógépbeszerzésekkel kapcsolatos kedvezmény érvényesíthetőségére.
Az adatszolgáltatással kapcsolatos teendők Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény előírása alapján az olyan igazolást kiállító kifizetőt, amely igazolás alapján a magánszemély adókedvezményt érvényesíthet, adatszolgáltatási kötelezettség terheli az állami adóhatóság felé az adóévet követő év január 31-éig.
A 2004. évi adatszolgáltatást a 2004K51-es adatlapon kell teljesíteni. Az adatszolgáltatás tartalmazza a magánszemély nevét ("a" oszlop), adóazonosító jelét ("b" oszlop), a számlában - 2004. július 1-je után - a magánszemélynek kiállított igazolásban a kedvezmény alapjául szolgáló, feltüntetett összeget ("c" oszlop), az igazolt összeg után érvényesíthető kedvezmény mértékét ("d" oszlop - a 2004. július 1. előtti beszerzés esetén 100%-ot, 2004. július 1. utáni beszerzés esetén a 50%-ot - kell itt szerepeltetni), valamint a kedvezmény jogcímét ("e" oszlop), továbbá az adatszolgáltatás kódját ("f" oszlop), mely utal arra, hogy a beszerzés 2004. július 1-je előtt (151-es kód) vagy után (152-es kód) történt, továbbá arra is, hogy 2004. május 11-éig lízing, részletvétel vagy bérleti szerződést kötött-e a magánszemély (153-as kód) . Az adatszolgáltatás minden esetben az adókedvezményre jogosító "igazolásról" szól, vagyis azt az ügylet során kiállított, az előzőeknek megfelelő számla, vagy a fentiek szerint utólag kiállított kiegészítő bizonylat, illetve 2004. július 1-je után, a számla alapján kiállított igazolás alapján kell teljesíteni.
7. A magánnyugdíjpénztár adatszolgáltatása a magánnyugdíjpénztár kedvezményezett részére teljesített, nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetéshez kapcsolódó,a magánszemély által 2004. évben adott nyilatkozatról (2004K52. számú nyomtatvány, 7. sz. melléklet)
A magánnyugdíjpénztár által nyújtott nyugdíjszolgáltatás 2004. január 1-jétől nyugdíjnak minősül, így az ilyen jogcímen kifizetett összeg nem számít bevételnek a magánszemélynél, tehát azt bevallania sem kell.
Az említett módosításokból következően az Szja törvény 2004. január 1-jétől hatályos 11. § (5) bekezdés c) pontja alapján a magánnyugdíjpénztáraknak azokról a magánszemélyekről kell adatot szolgáltatniuk, akik kedvezményezettként nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetésben részesültek, és a kifizetéskor az adóelőleg megállapításához nyilatkozatot adtak a pénztárnak. A nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetésről a magánszemély a kifizetéskor nyilatkozhat a magánnyugdíjpénztár felé arról, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint nem lesz adófizetési kötelezettsége az adóévben. (Ha a magánszemély a kifizetéskor ilyen értelmű nyilatkozatot adott, akkor a magánnyugdíjpénztárnak nem kell(ett) adóelőleget levonnia a nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetés címén juttatott összegből.)
A 2004. évről teljesített adatszolgáltatást 2005. január 31-éig kell benyújtani a magánnyugdíjpénztár székhelye szerint illetékes APEH igazgatósághoz, a 7. számú melléklet szerinti adattartalommal.
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
A nyomtatvány "a" oszlopában a nyilatkozatot adó magánszemély nevét, a "b" oszlopban pedig az adóazonosító jelét kell feltüntetni.
8. Adatszolgáltatás az alkalmi munkavállalói könyv kiállításáról (2004K54. számú nyomtatvány, 8. sz. melléklet)
A 2004K54-es számú nyomtatvány szerinti adattartalommal kell adatot szolgáltatni az alkalmi munkavállalói (AM) könyvet kiállító megyei (fővárosi) munkaügyi központ kirendeltségének, valamint az AM könyv kiállítására jogosult települési önkormányzat jegyzőjének azon munkavállalókról, akik az AM-könyvet 2004. évben kiváltották, de adóköteles jövedelmet nem szereztek, ezért az AM könyv kiállítója igazolást nem állított ki a részükre.
A 2004. évről teljesített adatszolgáltatást 2005. március 31-éig, gépi adathordozón történő adatközlés esetén pedig 2005. április 20-áig kell megküldeni, a kiállító székhelye szerint illetékes APEH igazgatósághoz, a 8. számú melléklet szerinti adattartalommal.
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
A nyomtatvány "a" oszlopában annak a magánszemélynek a nevét, a "b" oszlopban az adóazonosító jelét kell feltüntetni, akinek a részére az AM könyvet kiállították.
Az alkalmi munkavállalói könyvvel rendelkező magánszemélyek részére (az adóköteles jövedelemre és a megfizetett adóelőlegre vonatkozóan) kiadott igazolásokról továbbra is a kifizetői adatszolgáltatás keretében, a 2004K30. számú nyomtatványnak megfelelően kell adatot szolgáltatni.
9. A megszűnő MRP szervezet adatszolgáltatása a 2005. évben a magánszemélynél a jövedelem megállapításakor a bevétel csökkentéseként elszámolt értékpapírok együttes értékéről (2005K55. számú nyomtatvány, 9. sz. melléklet)
2002. január 1-jétől adatszolgáltatási kötelezettség terheli az adott évben megszűnő MRP szervezetet. Az adatszolgáltatásnak a megszűnéssel összefüggésben résztvevőnként tartalmaznia kell a magánszemély jövedelme megállapításakor a bevétel csökkentéseként elszámolt értékpapírok együttes könyv szerinti értékét. Ez az érték a 224/2000. (XII. 19.) sz. kormányrendelet szerint az MRP szervezet analitikájában elkülönítetten, a megszerzett részvények, üzletrészek között kimutatott értékpapírok együttes könyv szerinti értéke. A bevételt és az értékpapírok könyv szerinti értékét a szervezet utolsó üzleti évéről elkészített beszámolót alátámasztó nyilvántartások szerint kell megállapítani. Megszűnés esetén a résztvevő magánszemély által a szervezet vagyonából megszerzett bevételnek az a része minősül jövedelemnek, amely meghaladja a részére még járó, de a tulajdonába még nem került, a szervezet analitikájában elkülönítetten, a megszerzett részvények, üzletrészek között kimutatott értékpapírok együttes könyv szerinti értékét. A visszavásárolt vagyonrésznek minősülő értékpapírok könyv szerinti értékét nem lehet figyelembe venni a bevétel csökkentéseként.
A 2004. december 1-je után megszűnő MRP szervezetnek a 2005K55. számú nyomtatvány szerinti adattartalommal kell adatot szolgáltatnia, a 9. számú melléklet szerinti adattartalommal, az adóbevallása benyújtásának határidejéig.
Az adatszolgáltatást a megszűnő MRP szervezetnek az adózás rendjéről szóló törvényben foglalt, az adóbevallása benyújtására előírt határidőig kell teljesítenie a szervezet területileg illetékes APEH igazgatóságához.
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
A nyomtatvány "a" oszlopában a résztvevő magánszemély nevét, a "b" oszlopban az adóazonosító jelét kell szerepeltetni.
A "c" oszlopban a jövedelem megállapításakor a bevétel csökkentéseként elszámolt értékpapírok együttes könyv szerinti értékét kell feltüntetni.
10. Költségvetési támogatás igénybevételéhez felhasználható igazolás kiállítójának adatszolgáltatása (2005K56. számú nyomtatvány, 10. sz. melléklet)
Ha valamely hatóság vagy szervezet olyan igazolást állított ki az adóévben, amelyet költségvetési támogatás igényléséhez kért az adózó, illetőleg ha a kiadott igazolás ilyen célra felhasználható, akkor arról adatot kell szolgáltatnia.
Az adatszolgáltatást az igazolás kiállításának hónapját követő hó 15. napjáig, azaz 2005. január 1-jétől a 2005K56. számú nyomtatványon kell megküldeni az igazolás kiállítását kérő személy székhelye (telephelye, lakóhelye) szerint illetékes adóhatósághoz, a 10. számú melléklet szerinti adattartalommal.
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
Az adatszolgáltató lapon fel kell tüntetni az igazolás kiállítását kérő személy nevét, (elnevezését), adóazonosító számát, és az állandó lakóhelyét, illetőleg a székhelyét vagy a telephelyét. Az adatszolgáltató lapon meg kell jelölni annak a támogatásnak a jogcímét is, amelynek az igényléséhez az igazolást kiállították, továbbá fel kell tüntetni minden olyan egyéb adatot, tényt vagy körülményt, amely a kiadott igazoláson is szerepelt.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, illetve annak területi szervei a 26/2004. (III. 3.) FVM-PM együttes rendelet 3. számú melléklete szerint teljesítik az
adatszolgáltatást.
11.A vámhatóság adatszolgáltatása a jövedéki engedély kiadásáról, visszavonásáról, módosításáról (2005K57. számú nyomtatvány, 11. sz. melléklet)
A vámhatóságnak az általa kiadott (visszavont, módosított) jövedéki engedélyről a kiadást (visszavonást, módosítást) követő 15 napon belül, azaz 2005. január 1-jétől a 2005K57. számú nyomtatványon kell adatot szolgáltatnia a vállalkozó székhelye, telephelye szerint illetékes APEH igazgatósághoz, a 11. számú melléklet szerinti adattartalommal.
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
A nyomtatvány "a" oszlopában a vállalkozó nevét, elnevezését, a "b" oszlopban az adószámát kell szerepeltetni.
A "c" oszlopban a jövedéki engedély számát, a "d" oszlopban az engedély kiadásának, visszavonásának, vagy módosításának időpontját kell feltüntetni, attól függően, hogy az adatszolgáltatást a működési engedély kiadása, visszavonása vagy módosítása indokolja.
Az "e" oszlopba az alábbi kódszámok egyikét kell beírni attól függően, hogy az adatszolgáltatásra a jövedéki engedély kiadása, visszavonása vagy módosítása miatt kerül sor.
Jövedéki engedély kiadása 1
Jövedéki engedély visszavonása 2
Jövedéki engedély módosítása 3
12.Az önkormányzat jegyzőjének adatszolgáltatása a jövedéki termékkel folytatott kereskedelmi tevékenységre jogosító működési engedély kiadásáról, visszavonásáról, módosításáról (2005K58. számú nyomtatvány, 12. sz. melléklet)
Az önkormányzat jegyzőjének az általa kiadott (visszavont, módosított) jövedéki termékkel folytatott kereskedelmi tevékenységre jogosító működési engedélyről a kiadást (visszavonást, módosítást) követő 15 napon belül, azaz 2005. január 1-jétől a 2005K58. számú nyomtatványon kell adatot szolgáltatnia a vállalkozó telephelye szerint illetékes APEH igazgatósághoz, a 12. számú melléklet szerinti adattartalommal.
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
A nyomtatvány "a" oszlopában a vállalkozó nevét, elnevezését, a "b" oszlopban az adószámát kell szerepeltetni.
A "c" oszlopban a működési engedély számát, a "d" oszlopban az engedély kiadásának, visszavonásának, vagy módosításának időpontját kell feltüntetni, attól függően, hogy az adatszolgáltatást a működési engedély kiadása, visszavonása vagy módosítása indokolja.
Az "e" oszlopba az alábbi kódszámok egyikét kell beírni attól függően, hogy az adatszolgáltatásra a működési engedély kiadása, visszavonása vagy módosítása miatt kerül sor.

Mûködési engedély kiadása

1

Mûködési engedély visszavonása

2

Mûködési engedély módosítása

3

13. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár adatszolgáltatása (2004K59. számú nyomtatvány, 13. sz. melléklet)
Az önkéntes kölcsönös pénztárba munkáltatói tagként történő hozzájárulás befizetése esetén változott az adózási szabály. Nem kell a magánszemélynél bevételként számításba venni az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba a magánszemély javára munkáltatói hozzájárulásként fizetett összeget, feltéve, hogy az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba, illetőleg az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba vagy önsegélyező pénztárba munkáltatói hozzájárulásként fizetett összegek nem haladják meg a tárgyhónap első napján érvényes havi minimálbért. Abban az esetben, ha fentiekben meghatározott befizetések nem felelnek meg a Szja törvény egyéb előírásainak, a dolgozó munkaviszonyból származó jövedelmeként kell a "felettes" összeget számításba venni, mely után az adóelőleget a juttatás időpontjában a munkáltatónak meg kell állapítania. Ezen adóköteles juttatás után adókedvezmény érvényesíthető. Ezen adóköteles összegekkel a pénztárnak nincs teendője, mivel ezen összegeket a munkáltató igazolja a magánszemély részére és teljesíti az ezekkel kapcsolatos adatszolgáltatást is.
Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár által szolgáltatott adatoknak tartalmazniuk kell önálló adatként azon ösz-szeget, amely egyéb jövedelemként adóköteles és adókedvezmény alapjául szolgál. Ilyen lehet például a munkáltató által befizetett adomány, amelyet a pénztár írt jóvá a magánszemély egyéni számláján, illetve a mástól származó adomány.
Ugyancsak előfordulhat, hogy a pénztártag a pénztártól felvett tagi kölcsönt nem fizeti vissza, és a pénztár a hátralék összegét, valamint a pénztár ezzel kapcsolatos költségeit a tag egyéni számlájával szemben érvényesíti. A hátralék összege a tag egyéb összevonás alá eső jövedelme (nem minősül pénztári szolgáltatásnak) . Erről az adatszolgáltatást nem itt, hanem a 2004K30-as nyomtatvány szerint, a kifizetőkre vonatkozó előírások alapján kell teljesíteni.
Tekintettel arra, hogy a pénztár a magánszemély számláján történt jóváírásokról az adókötelezettség érvényesítéséhez összesített igazolást állít ki, az igazoláson külön feltüntetett azon összegeket, melyeket egyéb összevonás alá elő jövedelemként be kell vallania a magánszemélynek, de amelyek alapján adókedvezmény nem érvényesíthető ebben az adatszolgáltatásban nem lehet feltüntetni.
A 2004K59. számú nyomtatvány kitöltése
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
A nyomtatvány "a" oszlopában a magánszemély nevét, a "b" oszlopban az adóazonosító számát kell szerepeltetni.
A nyomtatvány "c" oszlopába az alábbi kódszámok egyikét kell beírni, attól függően, hogy nyugdíjpénztári, egészségpénztári, vagy önsegélyező pénztári befizetés után
érvényesíthető adókedvezményre jogosító igazolás kiadásáról szolgáltat adatot a pénztár.
- Önkéntes nyugdíjpénztári befizetés után érvényesíthető kedvezmény igazolása esetében 1-es kód
- Önkéntes kölcsönös egészségpénztári befizetés után érvényesíthető kedvezmény igazolása esetében 2-es kód
- Önkéntes kölcsönös önsegélyező pénztári befizetés után érvényesíthető kedvezmény igazolásakor 3-as kód
A nyomtatvány további oszlopait az alábbiakban ismertettek alapján kell kitölteni, attól függően, hogy mire tekintettel szolgáltat adatot az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár.
Az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári kedvezményekhez kapcsolódó adatszolgáltatás
a) Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba befizetett összeg 30%-a
A nyugdíjpénztári befizetés után érvényesíthető adókedvezmény igazolásáról történő adatszolgáltatásban a nyugdíjpénztárnak a 2004K59-es nyomtatvány "a" oszlopában az adókedvezmény igénybevételére jogosult magánszemély nevét, a "b" oszlopban az adóazonosító jelét vagy az adószámát kell feltüntetni. A "c" oszlopba - mivel nyugdíjpénztári befizetésről kiadott igazolásról történik az adatszolgáltatás - az 1-es kódszámot kell beírni. A "d" oszlopban a tag egyéni számláján saját befizetésként jóváírt ösz-szeget kell szerepeltetni, míg, az "e" oszlopba a tag egyéni számláján egyéb jövedelemként jóváírt összeget kell beírni. A nyugdíjpénztárnak tehát az igazolásában is elkülönítve kell szerepeltetnie a magánszemély tag saját befizetésének összegét, valamint az egyéb jövedelemként jóváírt ösz-szeget.
b) Az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba, valamint önsegélyező pénztárba befizetett összeg 30%-a
A nem nyugdíjpénztári befizetés után érvényesíthető adókedvezmény igazolásáról történő adatszolgáltatásban az egészségpénztárnak, valamint az önsegélyező pénztárnak a 2004K59-es nyomtatvány "a" oszlopában az adókedvezmény igénybevételére jogosult magánszemély nevét, a "b" oszlopban az adóazonosító jelét vagy az adószámát kell feltüntetni. A "c" oszlopba - attól függően, hogy egészségpénztári befizetésről, vagy önsegélyező pénztári befizetésről kiadott igazolásról történik az adatszolgáltatás - a 2-es, vagy a 3-as kódszámot kell beírni. A "d" oszlopban a tag egyéni számláján saját befizetésként jóváírt összeget kell szerepeltetni, míg, az "e" oszlopba a tag egyéni számláján egyéb jövedelemként jóváírt összeget kell beírni. Az egészség-, valamint önsegélyező pénztárnak tehát az igazolásában is elkülönítve kell szerepeltetnie a magánszemély tag saját befizetésének összegét, valamint az egyéb jövedelemként jóváírt összeget.
c) Az önkéntes kölcsönös egészségpénztár prevenciós kedvezménye (10%)
Az egészségpénztárnak a tag egyéni számláján fennálló számlakövetelésből prevenciós szolgáltatásra kifizetett összeg után érvényesíthető adókedvezmény igazolásáról történő adatközlésében az egészségpénztárnak a 2004K59-es nyomtatvány "a" oszlopában az adókedvezmény igénybevételére jogosult magánszemély nevét, a "b" oszlopban az adóazonosító jelét vagy az adószámát kell feltüntetni. A "c" oszlopba a 2-es kódszámot kell beírni, mivel egészségpénztári befizetésről kiadott igazolásról történik az adatszolgáltatás. A nyomtatvány "f" oszlopában az egészségpénztári tag egyéni számlájáról a prevenciós szolgáltatás ellenértékeként kifizetett összeget kell feltüntetni.
d) Az önkéntes kölcsönös egészségpénztárnál lekötött összeg kedvezménye (10%)
Az egészségpénztárnál legalább 24 hónapra lekötött ösz-szeg után érvényesíthető adókedvezmény igazolásáról történő adatszolgáltatásban az egészségpénztárnak a 2004K59-es nyomtatvány "a" oszlopában az adókedvezmény igénybevételére jogosult magánszemély nevét, a "b" oszlopban az adóazonosító jelét vagy az adószámát kell feltüntetni. A "c" oszlopba a 2-es kódszámot kell beírni, mivel egészségpénztári befizetésről kiadott igazolásról történik az adatszolgáltatás. A nyomtatvány "g" oszlopában az egészségpénztári tag egyéni számláján az adóév utolsó napján lekötött összeget kell szerepeltetni.
Ha a magánszemély az említett időtartamon belül a lekötött összeget akár csak részben is megszünteti (feltöri), a pénztárnak erről a feltörésről adatot kell szolgáltatnia.
Az előzőekből következően a 2004K59-es nyomtatvány "h" oszlopába akkor kerülhet adat, ha a magánszemély rendelkezése alapján, az egyéni számláján fennálló számlaköveteléséből 2004. évben a pénztár (akár részben vagy egészben) lekötött összeget és a lekötés 2004. december 31-én teljes egészében fennállt. Az "i" oszlopban még 2004. évben adatot nem lehet szerepeltetni. 2005. évtől majd akkor kell adatot feltüntetni, ha az önkéntes kölcsönös egészségpénztár magánszemély tagja az egyéni számláján fennálló számlaköveteléséből a tag rendelkezése alapján elkülönítetten kezelt és az adóévben a lekötéstől számítva legalább 24 hónapra lekötött összeget az említett időtartamon belül feltöri, és emiatt keletkezik az egészségpénztárnak adatszolgáltatási kötelezettsége.
Ebben az esetben a nyomtatvány "a" és "b" oszlopaiba a magánszemély adatait, a "c" oszlopába a 2-es kódot kell beírni. A "h" oszlopban a lekötés időpontját kell feltüntetni.
14. A megyei (fővárosi) munkaügyi központ adatszolgáltatása (2004K64. számú nyomtatvány, 14. sz. melléklet)
A 8. pontban foglaltakon túl a megyei (fővárosi) munkaügyi központnak adatot kell szolgáltatnia azon magánszemélyekről, akiknél a munkanélküli ellátás folyósítását az ellátásra való jogosultságot kizáró kereső tevékenység folytatása miatt kellett megszüntetni.
Az adatszolgáltatási kötelezettséget a 2004. január 1-jétől hatályos adózás rendjéről szóló törvény 3. számú melléklete szerint nem a munkanélküli ellátás megszüntetéséről szóló jogerős határozat másolati példányának a megküldésével kell teljesíteni, hanem külön, a jelzett nyomtatvány szerinti adattartalommal kell azt teljesíteni.
Az adatszolgáltatást az adóévet követő január 31-éig kell benyújtani, nem a határozat kiadásával egyidejűleg.
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló
helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
A nyomtatvány "a" oszlopában a magánszemély nevét, a "b" oszlopban az adóazonosító számát kell szerepeltetni. Lehetőség szerint a nyomtatvány "c" oszlopában fel kell tüntetni a magánszemély munkaadójának nevét (elnevezését), a "d" oszlopban pedig a munkaadó adószámát. Az "e" oszlopba a folyósítás megszűnésének időpontját kell megjelölni.
15. Felsőoktatási intézmények, felnőttképzést folytató ntézmények adatszolgáltatása a 2004. évi adókedvezményre jogosító igazolásokról (2004K65. számú nyomtatvány, 15. sz. melléklet)
A magánszemélyek részére kiadott adókedvezmény igénybevételére jogosító igazolásokról, melyek nem tartoznak a tájékoztató 6. és 13. pontja alá, a 2004K65. számú nyomtatvány szerinti adattartalommal kell adatot szolgáltatni.
A 2004K65. számú nyomtatvány szerinti adatszolgáltatást 2005. január 31-éig kell benyújtani az igazolást kiállító kifizető székhelye (telephelye) szerint illetékes APEH igazgatósághoz a 15. számú melléklet szerinti adattartalommal.
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
1. Felsőoktatási intézményhez befizetett tandíj címén az a magánszemély érvényesíthet kedvezményt, aki a felsőoktatási intézmény által kiadott igazoláson a tandíj befizetőjeként szerepel.
Abban az esetben, ha a felsőoktatási intézmény olyan igazolást állít ki, amely után a hallgató a kedvezményt elhalasztva kívánja érvényesíteni, akkor az intézménynek az adatközlésében ezt külön, 51-es kóddal kell jelölnie.
2.A felnőttképzés díjaként befizetett összeg
A kiadandó igazolás tartalmát és kiállítási feltételeit az Adó és Ellenőrzési értesítő 2003. évi 13-14. (decemberi) számában megjelent APEH tájékoztató tartalmazza.
A felnőttképzésről szóló törvény előírásai szerint akkreditált intézmény az általa megkötött felnőttképzési szerződés alapján adókedvezményre jogosító igazolás kiállítására köteles. Ezen adókedvezményre jogosító igazolás kiadásáról teljesített adatközlésben a felnőttképzést folytató, akkreditált intézménynek a következőkben leírtak alapján kell a megfelelő kódszámot az "e" oszlopban feltüntetnie.
2.1 2004. július 1-je előtt fizetett felnőttképzés díjának kedvezménye és ennek halasztott érvényesítése
Amennyiben a felnőttképzést folytató - akkreditált - intézmény 2004. július 1. előtt megfizetett díjra tekintettel állít ki kedvezményre jogosító igazolást, úgy a 2004K65-ös nyomtatvány "e" oszlopában a 2004. július 1-je előtt befizetett, az igazoláson is ekként szereplő felnőttképzés díjat kell feltüntetni. Ekkor a "g" oszlopban az adókedvezményjogcímét a 141-es kódszámmal kell jelölni.
A törvény lehetőséget ad a magánszemélyt megillető kedvezmény igénybevételének az elhalasztására is.
Amennyiben a felnőttképzést folytató intézmény halasztott igénybevételre jogosító igazolást állít ki, úgy a 2004K65-ös nyomtatvány "g" oszlopában a halasztott adókedvezmény jogcímét a 143-es kódszámmal kell jelölnie.
2. 2 A 2004. július 1-je után fizetett felnőttképzési díj kedvezménye és ennek halasztott érvényesítése
Amennyiben a magánszemély a 2004. július 1-je után fizetett felnőttképzési díjra tekintettel jogosult adókedvezményre, akkor a felnőttképzést folytató - akkreditált - intézménynek az "e" oszlopban az említett időpontot követően megfizetett és igazolt díj összegét kell szerepeltetni; a kedvezmény jogcímének feltüntetésére szolgáló kódkockában (a "g" oszlopban) 142-es kóddal jelölve ezt.
A magánszemélynek lehetősége van arra is, hogy a 2004. július 1-je után megfizetett felnőttképzés díja utáni kedvezmény érvényesítését elhalassza. Ebben az esetben "g" oszlopban a halasztott adókedvezmény jogcímét a 144-es kódszámmal kell jelölnie.
A nyomtatvány kitöltésére vonatkozó tudnivalók
Az adatszolgáltató azonosítására szolgáló részek, a lapszám, valamint a kitöltött sorok számának jelölésére szolgáló helyek üresen nem hagyhatók.
Az adatszolgáltatás jellegének feltüntetésére szolgáló helyen minden esetben fel kell tüntetni a megfelelő betűjelet.
Az "a" oszlopban a hallgató, a felnőttképzésben részt vevő magánszemély nevét, a "b" oszlopban az adóazonosító jelét, míg a "c" és "d" oszlopban a kedvezményt érvényesítő (az igazoláson befizetőként feltüntetett) magánszemély nevét és adóazonosító jelét kell feltüntetni. Az igazoláson szerepeltetett összeg feltüntetésére szolgál az "e" oszlop, míg a kedvezmény jogcímét az "f" oszlopban kell közölni. A "g" oszlopba az adott kedvezmény típusának megfelelő kódszámot kell beírni.
Kódjegyzék a K65-ös tábla "g" oszlopához:

Felsõoktatási intézménynek befizetett tandíj

5

- halasztott igénybevételû tandíj

51

2004. július 1-je elõtt fizetett felnõttképzés díja

141

2004. július 1-je után fizetett felnõttképzés díja

142

- 2004. július 1-je elõtt fizetett, halasztott igény-

bevételû felnõttképzési díj

143

- 2004. július 1-je után fizetett, halasztott igény-

bevételû felnõttképzési díj

144

Az állami adóhatóság részére teljesítendő adatszolgáltatások adatkísérő lapjai a 8004/2004. (AEÉ. 13.) APEH tájékoztató 23-26. számú mellékleténél találhatók. A tájékoztató részét képezi a 2004. évre vonatkozó gépi adathordozón történő adatszolgáltatás általános szabályait összefoglaló 16. számú melléklet.
Dr. Király László György s.k.
az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke
16. sz. melléklet A 2004. évre vonatkozó mágneses adathordozón vagy elektronikus úton történő adatszolgáltatás általános szabályai.
Akár mágneses adathordozón, akár elektronikus úton történik az adatszolgáltatás, a fájlok szerkezete és formai előírásai mindkét esetben azonosak!
Adattartalmukat 852-es kódkészlettel kell megadni.
A fájlok azonosítóját (fájl neveket) a következők szerint kell képezni:
XXXXXXXX. kiterjesztés ahol XXXXXXXX az adatszolgáltató törzsszáma
vagy
XXXXXXXXXX. kiterjesztés, ahol XXXXXXXXXX az adatszolgáltató adóazonosító jele
Egy adatszolgáltatáson belül vagy csak törzsszámos, vagy csak adóazonosító jeles fájlok szerepelhetnek!
A kiterjesztés szerkezete: bizonylattípusjel-Z Z a fájl sorszáma (az első 0, majd 1,2,...9,A,B,C,.. folyamatosan növekvő sorrendben) .

A bizonylattípusjel a következõk szerint

kódolt:

M29/2004 fix hossz megadásban

=>04M29

M29/2004 változó hossz megadásban

=>04M29V

M29/3/2004 adóazonosítós adóstárs

adatok

=>04M29XA

M29/4/2004 természetes azonosítós

adóstárs adatok

=>04M29XB

M29/2/2004 eltartottak adatai

=>04M29XC

M63/2004

=>04M63

2004K32

=>04K32

2004K32 II. blokk adatai

=>04K32XA

2004K32 III.blokk adatai

=>04K32XB

2004K32 IV.blokk adatai

=>04K32XC

2004K32 V.blokk adatai

=>04K32XD

2004K30 =>04K30

2004K33 =>04K33

2004K36 =>04K36

2004K37 =>04K37

2004K43 =>04K43

2004K44 =>04K44

2004K46 =>04K46

2004K47 =>04K47

2004K48 =>04K48

2004K50 =>04K50

2004K51 =>04K51

2004K52 =>04K52

2004K53 =>04K53

2004K54 =>04K54

2004K55 =>04K55

2004K56 =>04K56

2004K57 =>04K57

2004K58 =>04K58

2004K59 =>04K59

2004K61 =>04K61

2004K64 =>04K64

2004K65 =>04K65

2004K70 =>04K70

2004K71 =>04K71

2004K72 =>04K72

2004K73 =>04K73

Pl. ha a 12345678 adószámú adatszolgáltató adatszolgáltatása két változó hossz megadású M29/2004-es fájlból, egy M29/2/2003 (eltartottak) fájlból és két 2004K30-as adatfájlból áll, akkor a hordozó(ko) n a következő nevű fájlok szerepelnek:
12345678.04M29V-0, 12345678.04M29V-1, 12345678.04M29XC-0, 12345678.04K30-0, 12345678.04K30-1
Numerikus mezők kitöltése (típus: num)
- előjel nélkül
- jobbra igazított, balról vezető nullákkal teljes hosszra feltöltve
Szöveges mezők kitöltése (típus: alfa, alfanum)
- balra igazítva, "blank"-kel (space) teljes hosszra feltöltve
- a magyar ékezetes kis és nagybetűk táblázata

á=160

Á=181

é=130

É=144

í=161

Í=214

ó=162

Ó=224

ö=148

Ö=153

õ=139

Õ=138

ú=163

Ú=233

ü=129

Ü=154

û=251

Û=235

- a rekordsorszám kitöltése kötelező, jobbra igazított, numerikus, 1-től induló, egyesével növekvő
- folytatásfájlok esetén a rekordokban lévő sorszám is folyamatosan növekvő legyen
- fájlszervezés soros (text) és csak az!
- tömörített állomány nem lehet
- a rekord végjel CR LF
- a fájlvégjel Ctrl+Z
- a mezők tartalmának helyes kitöltéséhez kérjük, figyelmesen tanulmányozzák a bizonylatok kitöltési útmutatóját!
A mágneslemezes adatszolgáltatás általános szabályai:
- a lemezen jól olvashatóan az adatszolgáltató és a bizonylattípusok nevét is fel kell tüntetni
- Figyelem! Csak azok az adatszolgáltatások kerülnek feldolgozásra, amelyek az adatkísérő-lappal megegyező bizonylattípusokat tartalmaznak!
Elektronikus úton teljesített adatszolgáltatás esetén:
A fájl-leírásnak megfelelő formátumban előzőleg létrehozott állományokat az ügyfélhez telepített megfelelő adóévi (eKONéé) kliens program segítségével lehet továbbítani az adóhatósághoz. A küldés módjáról részletes információt a kliens program felhasználói útmutatója ad.
04K44

Pozíció

Hossz

Típus

Adattartalom

1-5

5

alfanum

Rekordjel,   fix   adat:   04K44,

kitöltése kötelezõ

6-6

1

alfa

üres (blank)

7-17

11

alfanum

Az  adatszolgáltató  adószáma,

kitöltése kötelezõ

18-23

6

num

A rekord sorszáma, 000001-tõl

indul, folyamatos sorszám, ki-

töltése kötelezõ

24-24

1

alfa

Jelleg (E/P/H)

25-54

30

alfanum

Az  értékesítõ   neve,   kitöltése

kötelezõ

55-65

11

alfanum

Az értékesítõ adóazonosító je-

le.         Kitöltése         kötelezõ,

balraigazított    jobbról    blank

feltöltéssel (b)

66-76

11

num

Az ingatlan szerzõdés szerinti

értéke ( c )

77-87

11

num

A vagyoni értékû jog szerzõdés

szerinti értéke (d)

88-88

1

num

Kód (e)

04K46

Pozíció

Hossz

Típus

Adattartalom

1-5

5

alfanum

Rekordjel, fix adat: 04K46

6-6

1

alfa

üres

7-17

11

alfanum

Az  adatszolgáltató  adószáma,

kitöltése kötelezõ

18-23

6

num

A rekord sorszáma, 000001-tõl

indul, folyamatos sorszám

24-24

1

alfa

jelleg (E/P/H)

25-35

11

alfanum

Az   adatszolgáltató  jogelõdjé-

nek adószáma.

Csak  akkor  kitöltendõ,   ha  a

jogutód a jogelõdje kötelezett-

ségét teljesíti

36-65

30

alfanum

A  megtakarító  magánszemély

neve, kitöltése kötelezõ

66-76

11

alfanum

A  megtakarító  magánszemély

adóazonosító    jele,    kitöltése

kötelezõ. Balraigazított jobbról

blank feltöltéssel.

77-106

30

alfanum

A    kedvezményezett    magán-

személy neve

107-117

11

alfanum

A    kedvezményezett    magán-

személy    adóazonosító    jele.

Balraigazított   jobbról    blank

feltöltéssel.

118-128

11

num

A kifizetett összeg (e)

ble>
04K47

Pozíció

Hossz

Típus

Adattartalom

1-5

5

alfanum

Rekordjel, fix adat: 04K47

6-6

1

alfa

üres

7-17

11

alfanum

Az  adatszolgáltató  adószáma,

kitöltése kötelezõ

18-23

6

num

A rekord sorszáma, 000001-tõl

indul, folyamatos sorszám

24-24

1

alfa

jelleg (E/P/H)

25-35

11

alfanum

Az   adatszolgáltató  jogelõdjé-

nek adószáma. Csak akkor ki-

töltendõ, ha a jogutód a jog-

elõdje kötelezettségét teljesíti

36-65

30

alfanum

A magánszemély neve, kitölté-

se kötelezõ

66-76

11

alfanum

A magánszemély adóazonosító

jele,        kitöltése        kötelezõ.

Balraigazított   jobbról    blank

feltöltéssel. (b)

77-87

11

num

Az ellátás összege ( c )

88-98

11

num

A levont adóelõleg összege (d)

99-100

2

num

Adójóváírásra jogosító   hóna-

pok száma (e)

04K48

Pozíció

Hossz

Típus

Adattartalom

1-5

5

alfanum

Rekordjel, fix adat: 04K48

6-6

1

alfa

üres

7-17

11

alfanum

Az  adatszolgáltató  adószáma,

kitöltése kötelezõ

18-23

6

num

A rekord sorszáma, 000001-tõl

indul, folyamatos sorszám

24-24

1

alfa

Jelleg (E/P/H)

25-35

11

alfanum

Az   adatszolgáltató  jogelõdjé-

nek adószáma. Csak akkor ki-

töltendõ, ha a jogutód a jog-

elõdje kötelezettségét teljesíti

36-65

30

alfanum

A magánszemély neve, kitölté-

se kötelezõ

66-76

11

alfanum

A magánszemély adóazonosító

jele,        kitöltése        kötelezõ.

Balraigazított   jobbról    blank

feltöltéssel.

77-87

11

num

A jövedelmet helyettesítõ  fe-

lelõsségbiztosítás összege ( c)

88-89

2

num

Adójóváírásra jogosító   hóna-

pok száma (d)

90-100

11

num

A nyugdíjszolgáltatás összege

(e)

101-111

11

num

A levont adóelõleg összege (f)

112-119

8

num

A    szerzõdéskötés    idõpontja:

ééééhhnn (g)

120-127

8

num

A szerzõdés feletti rendelkezés

idõpontja: ééééhhnn (h)

/table>
04K50

Pozíció

Hossz

Típus

Adattartalom

1-5

5

alfanum

Rekordjel, fix adat: 04K50

6-6

1

alfa

üres

7-17

11

alfanum

Az  adatszolgáltató  adószáma,

kitöltése kötelezõ

18-23

6

alfanum

A rekord sorszáma, 000001-tõl

indul, folyamatos sorszám

24-24

1

alfa

jelleg (E/P/H)

25-35

11

alfanum

Az   adatszolgáltató  jogelõdjé-

nek adószáma.

Csak  akkor  kitöltendõ,   ha  a

jogutód a jogelõdje kötelezett-

ségét teljesíti

36-65

30

alfa

A magánszemély neve, kitölté-

se kötelezõ

66-76

11

alfanum

A magánszemély adóazonosító

jele,        kitöltése        kötelezõ.

Balraigazított   jobbról    blank

feltöltéssel.

77-87

11

num

A támogatás összege (c)

04K51

Pozíció

Hossz

Típus

Adattartalom

1-5

5

alfanum

Rekordjel, fix adat: 04K51

6-6

1

alfa

üres

7-17

11

alfanum

Az  adatszolgáltató  adószáma,

kitöltése kötelezõ

18-23

6

num

A rekord sorszáma, 000001-tõl

indul, folyamatos sorszám

24-24

1

alfa

Jelleg (E/P/H)

25-35

11

alfanum

Az   adatszolgáltató  jogelõdjé-

nek adószáma. Csak akkor ki-

töltendõ, ha a jogutód a jog-

elõdje kötelezettségét teljesíti

36-65

30

alfanum

A magánszemély neve, kitölté-

se kötelezõ

66-76

11

alfanum

A magánszemély adóazonosító

száma, kitöltése kötelezõ. Bal-

ra igazított jobbról blank fel-

töltéssel.

77-87

11

num

Igazolt összeg (c)

88-90

3

num

Igazolt  összeg  utáni   kedvez-

mény mértéke (d)

91-110

20

alfanum

Kedvezmény jogcíme (e)

111-113

3

num

Jogcím kód (f)

04K52

Pozíció

Hossz

Típus

Adattartalom

1-5

5

alfanum

Rekordjel, fix adat: 04K52

6-6

1

alfa

üres

7-17

11

alfanum

Az  adatszolgáltató  adószáma,

kitöltése kötelezõ

18-23

6

num

A rekord sorszáma, 000001-tõl

indul, folyamatos sorszám

24-24

1

alfa

Jelleg (E/P/H)

25-35

11

alfanum

Az   adatszolgáltató  jogelõdjé-

nek adószáma. Csak akkor ki-

töltendõ, ha a jogutód a jog-

elõdje kötelezettségét teljesíti

36-65

30

alfanum

A magánszemély neve, kitölté-

se kötelezõ

66-76

11

alfanum

A magánszemély adóazonosító

jele,  kitöltése kötelezõ. Balra

igazított jobbról blank feltöl-

téssel.

04K54

Pozíció

Hossz

Típus

Adattartalom

1-5

5

alfanum

Rekordjel, fix adat: 04K54

6-6

1

alfa

üres

7-17

11

alfanum

Az  adatszolgáltató  adószáma,

kitöltése kötelezõ

18-23

6

num

A rekord sorszáma, 000001-tõl

indul, folyamatos sorszám

24-24

1

alfa

Jelleg (E/P/H)

25-54

30

alfanum

A magánszemély neve, kitölté-

se kötelezõ

55-65

11

alfanum

A magánszemély adóazonosító

jele,  kitöltése kötelezõ. Balra

igazított jobbról blank feltöl-

téssel (b)

04K55

Pozíció

Hossz

Típus

Adattartalom

1-5

5

alfanum

Rekordjel,   fix   adat:   04K55,

kitöltése kötelezõ

6-6

1

alfa

üres (blank)

7-17

11

alfanum

A kifizetõ adóazonosító száma,

kitöltése kötelezõ, balra igazí-

tott, jobbról blank feltöltéssel

18-23

6

num

A rekord sorszáma, 000001-tõl

indul, folyamatos sorszám, ki-

töltése kötelezõ

24-24

1

alfa

Jelleg (E/P/H)

25-54

30

alfanum

A magánszemély neve, kitölté-

se kötelezõ

55-65

11

alfanum

A magánszemély adóazonosító

jele. Kitöltése kötelezõ, balra

igazított, jobbról blank feltöl-

téssel

66-76

11

num

A jövedelem megállapításakor

a bevétel  csökkenéseként  el-

számolt értékpapírok együttes

könyv szerinti értéke (c)

04K56

Pozíció

Hossz

Típus

Adattartalom

1-5

5

alfanum

Rekordjel, fix adat: 04K56

6-6

1

alfanum

üres

7-17

11

alfanum

Az  adatszolgáltató  adószáma,

kitöltése kötelezõ

18-23

6

num

A rekord sorszáma, 000001-tõl

indul, folyamatos sorszám

24-24

1

alfa

Jelleg (E/P/H)

25-35

11

alfanum

Az   adatszolgáltató  jogelõdjé-

nek adószáma.

Csak  akkor  kitöltendõ,   ha  a

jogutód a jogelõdje kötelezett-

ségét teljesíti

36-65

30

alfanum

Igazolás   kiállítását   kérõ   ma-

gánszemély     neve,     kitöltése

kötelezõ

66-76

11

alfanum

A magánszemély adóazonosító

száma, kitöltése kötelezõ. Bal-

ra igazított jobbról blank fel-

töltéssel.

77-80

4

alfanum

Állandó lakhely irányítószám

81-100

20

alfanum

Állandó lakhely helység

101-120

20

alfanum

Állandó lakhely közterület ne-

121-130

10

alfanum

ve Állandó lakhely házszám

131-140

10

alfanum

Állandó lakhely emelet, ajtó

141-144

4

alfanum

Székhely irányítószám

145-164

20

alfanum

Székhely helység

165-184

20

alfanum

Székhely közterület neve

185-194

10

alfanum

Székhely házszám

195-204

10

alfanum

Székhely emelet, ajtó

205-208

4

alfanum

Telephely1 irányítószám

209-228

20

alfanum

Telephely1 helység

229-248

20

alfanum

Telephely1 közterület neve

249-258

10

alfanum

Telephely1 házszám

259-268

10

alfanum

Telephely1 emelet, ajtó

269-272

4

alfanum

Telephely2 irányítószám

273-292

20

alfanum

Telephely2 helység

293-312

20

alfanum

Telephely2 közterület neve

313-322

10

alfanum

Telephely2 házszám

323-332

10

alfanum

Telephely2 emelet, ajtó

333-372

40

alfanum

támogatás    igénylés    jogcíme

(a), kitöltése kötelezõ

373-422

50

alfanum

egyéb körülmény

423-430

8

num

igazolás     kiállításának     idõ-

pontja (b) (ééééhhnn), kitöltése

kötelezõ

431-450

20

alfanum

igazolás száma, kitöltése köte-

lezõ (c )

04K57

Pozíció

Hossz

Típus

Adattartalom

1-5

5

alfanum

Rekordjel, fix adat: 04K57

6-6

1

alfa

üres

7-17

11

alfanum

Az  adatszolgáltató  adószáma,

kitöltése kötelezõ

18-23

6

num

A rekord sorszáma, 000001-tõl

indul, folyamatos sorszám

24-24

1

alfa

Jelleg (E/P/H)

25-54

30

alfanum

A   vállalkozó   neve,   kitöltése

kötelezõ. (a)

55-65

11

alfanum

A vállalkozó adószáma, kitöl-

tése kötelezõ (b)

66-77

12

alfanum

A  jövedéki   engedély   száma,

kitöltése kötelezõ ( c )

78-85

8

num

Az engedély kiadás, visszavo-

nás,módosítás             idõpontja

ééééhhnn (d)

86-86

1

num

Kód (e)

04K58

Pozíció

Hossz

Típus

Adattartalom

1-5

5

alfanum

Rekordjel, fix adat: 04K58

6-6

1

alfa

üres

7-17

11

alfanum

Az  adatszolgáltató  adószáma,

kitöltése kötelezõ

18-23

6

num

A rekord sorszáma, 000001-tõl

indul, folyamatos sorszám

24-24

1

alfa

Jelleg (E/P/H)

25-54

30

alfanum

A   vállalkozó   neve,   kitöltése

kötelezõ. (a)

55-65

11

alfanum

A vállalkozó adószáma, kitöl-

tése kötelezõ (b)

66-77

12

alfanum

A mûködési engedély száma,

kitöltése kötelezõ ( c )

78-85

8

num

Az engedély kiadás, visszavo-

nás,módosítás             idõpontja

ééééhhnn (d)

86-86

1

num

Kód (e)

04K59

Pozíció

Hossz

Típus

Adattartalom

1-5

5

alfanum

Rekordjel, fix adat: 04K59

6-6

1

alfa

üres

7-17

11

alfanum

Az  adatszolgáltató  adószáma,

kitöltése kötelezõ

18-23

6

num

A rekord sorszáma, 000001-tõl

indul, folyamatos sorszám

24-24

1

alfa

Jelleg (E/P/H)

25-35

11

alfanum

Az   adatszolgáltató  jogelõdjé-

nek adószáma. Csak akkor ki-

töltendõ, ha a jogutód a jog-

elõdje kötelezettségét teljesíti

36-65

30

alfanum

A magánszemély neve, kitölté-

se kötelezõ (a)

66-76

11

alfanum

A magánszemély adóazonosító

száma, kitöltése kötelezõ. Bal-

ra igazított jobbról blank fel-

töltéssel. (b)

77-77

1

num

Kód (c)

78-88

11

num

A tag egyéni számláján saját

befizetésként jóváírt összeg ( d

89-99

11

num

) A tag egyéni számláján egyéb

jövedelemként jóváírt összeg

(e)

100-110

11

num

Prevenciós  szolgáltatás  ellen-

értékeként kif. összeg (f)

111-121

11

num

Egyéni számlán XII.31-én le-

kötött összeg ( g )

122-129

8

num

Lekötés idõpontja ( h )

130-137

8

num

Lekötés feltörésének idõpontja

(i)

04K64

Pozíció

Hossz

Típus

Adattartalom

1-5

5

alfanum

Rekordjel, fix adat: 04K64

6-6

1

alfa

üres

7-17

11

alfanum

Az  adatszolgáltató  adószáma,

kitöltése kötelezõ

18-23

6

num

A rekord sorszáma, 000001-tõl

indul, folyamatos sorszám

24-24

1

alfa

Jelleg (E/P/H)

25-35

11

alfanum

A  kifizetõ jogelõdjének  adó-

azonosító  száma.  Csak akkor

kitöltendõ, ha a jogutód a jog-

elõdje kötelezettségét teljesíti

36-65

30

alfanum

A magánszemély neve, kitölté-

se kötelezõ (a)

66-76

11

alfanum

A magánszemély adóazonosító

jele,  kitöltése kötelezõ. Balra

igazított jobbról blank feltöl-

téssel.(b)

77-106

30

alfanum

Munkáltató neve ( c )

107-117

11

alfanum

A munkáltató adószáma ( d )

118-125

8

num

Folyósítás         megszûnésének

idõpontja (e)

04K65

Pozíció

Hossz

Típus

Adattartalom

1-5

5

alfanum

Rekordjel, fix adat: 04K65

6-6

1

alfa

üres

7-17

11

alfanum

Az  adatszolgáltató  adószáma,

kitöltése kötelezõ

18-23

6

num

A rekord sorszáma, 000001-tõl

indul, folyamatos sorszám

24-24

1

alfa

Jelleg (E/P/H)

25-35

11

alfanum

Az   adatszolgáltató  jogelõdjé-

nek adószáma. Csak akkor ki-

töltendõ, ha a jogutód a jog-

elõdje kötelezettségét teljesíti

36-65

30

alfanum

A hallgató magánszemély ne-

ve, kitöltése kötelezõ

66-76

11

alfanum

A hallgató magánszemély adó-

azonosító száma, kitöltése kö-

telezõ.   Balraigazított  jobbról

blank feltöltéssel.(b)

77-106

30

alfanum

A    kedvezményt    érvényesítõ

magánszemély neve

107-117

11

alfanum

A    kedvezményt    érvényesítõ

magánszemély      adóazonosító

száma.   Balraigazított  jobbról

blank feltöltéssel. (d)

118-128

11

num

Igazolt összeg (e)

129-148

20

alfanum

A kedvezmény jogcíme (f)

149-151

3

num

Jogcím kód (g)

ble>

Hivatkozó joganyagok

8002/2005. (AEÉ. 4.) APEH tájékoztató a 2005. évben folyamatosan teljesítendő adatszolgáltatással kapcsolatos kifizetői és munkáltatói feladatokról, valamint az állami adóhatóság részére teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségről

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.