Tárgyi eszköz értékcsökkenés-kalkulátor 2024

Készítette: Adózóna.hu
Aktuális időállapot: Mi ez?
Segíthetünk?

A jobb ügyfélélmény érdekében azt tanácsoljuk, hogy kalkulátorainkat asztali számítógépen használják!

Megnevezés

Számviteli
törvény

Társasági
adótörvény

 

Bruttó érték

Ft

Előző év végéig elszámolt értékcsökkenés

Ft

Maradvány érték

 

Ft

Üzembe helyezés időpontja

Év

Nap

Leírási százalék

200 eFt bekerülési érték alatti eszközöknél, amennyiben a számviteli politikában a gazdálkodó erről rendelkezett, megengedett az egyösszegű értékcsökkenés elszámolása. Ebben az esetben a tábla nem kalkulál.

%

Felújítás időpontja

Év

Nap

Felújítás összege

Ft

Felújítás maradványértéke

 

Ft

Terven felüli értékcsökkenés

Ft

Megszűnés időpontja

Év

Nap

Megnevezés

 

 

Üzembe helyezés miatt kieső napok

Nap

Felújításból kieső napok száma

Nap

Megszűnés miatt kieső napok száma

Nap

Megnevezés

Számviteli
törvény

Társasági
adótörvény

 

Nettó érték év elején

Ft

Értékcsökkenés

Ft

Felújításra eső értékcsökkenés

Ft

Bruttó érték év végén

Ft

Elszámolt értékcsökkenés

Ft

Maradvány érték év végén

 

Ft

Nettó érték év végén

Ft

Értékcsökkenés eltérés (adóalap növekedés)

Ft

A tárgyieszközértékcsökkenés-kalkulátorral pontosan kiszámíthatja egy-egy tárgyi eszköz értékcsökkenését. Ellenőrzésre is alkalmas, ha a cég egyébként rendelkezik tárgyi eszköznyilvántartó szoftverrel.

sKapcsolódó jogszabály(ok):

 1996. évi LXXXI. törvény
-  2000. évi C. törvény

Tárgyieszközértékcsökkenés-kalkulátor – használati útmutató

Kisebb vállalkozásoknak viszonylag egyszerű a tárgyi eszközök értékcsökkenésének kiszámítása. Ám egy kisebb vállalkozásnál is előfordulhat egy bonyolultabb eset, amikor már gondot okozhat a számolás., például maradványérték meghatározása, felújítás, káresemény, értékesítések esetén. Ilyen esetekben lehet hasznos az Adózóna tárgyieszköz-kalkulátora, ugyanis ezzel könnyen kiszámíthatja a hasonló, életszerű, de egyben extrém eseteket is.

A tárgyieszköz-kalkulátorban adjuk meg a tárgyi eszköz bruttó értékét. Ezt követően adjuk meg a tárgyévet megelőzően elszámolt értékcsökkenést külön a számviteli törvény, külön a társasági adó törvény szerint. Ha a maradványértéket is meghatározunk, akkor biztosan el fog térni a Sztv. és a Társasági adó törvény szerinti értékcsökkenés. Adjuk meg az üzembe helyezés időpontját, és a Sztv. és a Tao. tv. szerinti leírási százalékot. Ha évközben volt felújítás, akkor meg kell adni a felújítás időpontját, összegét és maradványértékét. Negatív értéket is meg lehet adni. Ez a bruttó érték részbeni kivezetését jelenti. Megadhatunk terven felüli értékcsökkenést is. Ha év közben megszűnt a tárgyi eszköz, vagy például eladták azt, akkor adjuk meg a megszűnés időpontját. Amikor a tárgyieszköz-kalkulátor az év végi állományra hivatkozik, akkor ez alatt nemcsak az év végén meglevő tárgyi eszközt tekinti, hanem a kivezetés napján meglévő állományt, (például értelemszerűen, ha eladtuk az adott eszközt 12.13-án, akkor az erre a napra számolt értéket tekinti év végi állománynak).

A megadott adatokból a kalkulátor kiszámítja a nettó értéket, és az értékcsökkenést a Számvitelt törvény és a Társasági adó törvény szerint egyaránt. Kiszámítja az értékcsökkenés eltérést is (tehát Ta. tv. adóalap korrekciós – növelő-csökkenő érték – egyenlegét).

Ehhez a kalkulátorhoz nincs fogalommagyarázó rendelve.

Az Adózóna kalkulátorok célja, hogy gyors segítséget nyújtsanak a mindennapi munka során gyakran felmerülő számítási kérdésekben.

A kalkulátorok általános helyzeteket vesznek alapul, ezért tájékoztató jellegűek. A speciális esetek általánostól eltérő körülményeit nem tudják figyelembe venni, ezért a számított értékek egyes esetekben minimális eltérést mutathatnak a minden körülménnyel kalkuláló számításokhoz képest.

A kalkulátorok használata ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ha már regisztrált felhasználónk, kérjük, jelentkezzen be, ellenkező esetben regisztráljon most.

 

Előfizetői funkciók:

A kalkulátorok számításait előfizetőink elmenthetik és továbbküldhetik, ami lehetővé teszi, hogy a különböző számítási variációkat üzleti partnerek illetve döntéshozók felé továbbítsák, azokat összevessék, archiválják.

Előfizetőink használhatják a kalkulátorokat korábbi időállapotokban is.

 

Számítás:

A kalkulátor az Ön által bevitt adatokkal számol.

Az adatokat a szürke alapú mezőkbe tudja bevinni egész számokra kerekítve. Az értékeket a sorok végén szereplő mértékegységekben kell megadnia.

A narancssárga alapú mezők nem kattinthatók, nem tölthetők vagy változtathatók, ezeknek az értékeit automatikusan fogja megadni a kalkulátor.

Ha beírt minden szükséges adatot, és kiválasztott minden szükséges változót, kattintson a „Számol” gombra. Ekkor a gomb alatt lenyíló mezőkben megjelennek a kalkulátor által számított értékek.

Egyes kalkulátoraink előszámításokat is végeznek, amelynek alapján Önnek további beállításokra van lehetősége. Ebben az esetben a számítás menete a következő:

  1. Adja meg az alapadatokat és/vagy változókat
  2. Kattintson az első „Számol” gombra
  3. Adja meg a további adatokat és/vagy változókat
  4. Kattintson a következő „Számol” gombra

 

Eredmény mentése és továbbküldése:

  1. Kattintson a számítások alatt található „Eredmény mentése” gombra.

A kalkulátorok eredményeit csak Adózóna előfizetők tudják elmenteni, és igény szerint továbbküldeni.

Ha Ön még nem előfizetőnk, de szeretné kipróbálni az „Eredmény mentése” funkciót, akkor regisztrálhat a 14 napos próbaolvasásra. Ennek megrendelésekor kérem, vegye figyelembe, hogy egy email címről csak egyszer élhet a 14 napos próba lehetőségével.

Az „Eredmény mentése” gombra kattintva a továbbiakban a felugró „Mentés” és „Mégse” gombokkal tud továbbnavigálni:

  1. A „Mégse” gombbal mentés nélkül tud visszalépni a kalkulátorhoz.
  2. A „Mentés” gombra kattintva a kalkulációt elmenti az Adózóna oldalon, amelyet az ekkor megjelenő „Mentett eredményeim” mezőből a későbbiekben is elő tud hívni. A számítások az adott kalkulátornál tekinthetők meg a következő formátumban: EKHO kalkulátor 2013 (2014.04.24., 16:31).

Kérjük, amennyiben több számítást szeretne menteni egy kalkulátornál, akkor azoknak válasszon eltérő elnevezést, mert azonos néven nem menthető több kalkulátor.

  1. Amennyiben később szeretné újra megnézni az itt elmentett eredményeket, kattintson a érintett sorban a „visszatölt” gombra, ekkor az adatok ismét megtekinthetőek lesznek a kalkulátorban.

A mentett eredmények visszatöltésekor győződjön meg róla, hogy a mentésnek megfelelő időállapotú kalkulátor verzión áll az oldalon, mert a mentett eredmények csak az akkori kalkulátor verziókba tölthetők vissza megfelelően. (Ld. következő pontot is.)

  1. A mentett számítás sorában lévő „töröl” gombbal törli a listából a mentett számítást.
  2. Ha a számítást el szeretné küldeni a levelezőfiókjába, akkor kattintson a mentett kalkulátor mellett a továbbküldés ikonjára (levél). A felugró ablakba automatikusan betöltődnek az e-mail küldéséhez szükséges adatok, amelyeket tetszés szerint módosíthat. A kalkulátor a küldemény csatolmánya lesz.

 

Korábbi időállapotok használata:

Előfizetőink számára egyes kalkulátorok elérhetők korábbi időállapotokban is. Ennek az az előnye, hogy akár korábbi évek előírásainak megfelelően is el tudják készíteni a kívánt számításokat.

Ahhoz, hogy korábbi időállapotban tudjon számítást végezni, válassza ki a kalkulátor címe alatt jobbra található „Aktuális időállapot:” legördülő menüből azt az időállapotot, amelyet használni szeretne, majd a szokott módon írja be a szükséges adatokat, és végezze el a számítást.

Az egyes kalkulátorok mellett csak abban az esetben érhetők el korábbi időállapotok, amennyiben az létezett az Adozona.hu oldalon már korábbi állapotában is.
A kalkulátoroknak akkor nincsenek korábbi időállapotai, ha a kalkulátornak nem volt korábbi verziója, vagy időközben olyan mértékű szerkezeti változáson esett át, hogy a két kalkulátor eredményei már nehezen lennének összehasonlíthatók.

Hibajelentés:

Ha a kalkulátor működésében vagy számításában hibát észlel, lehetősége van arra, hogy erről hibaüzenetben értesítsen bennünket.

A „Hibajelentés” funkció csak abban az esetben működik, ha az Ön gépén van beállítva alapértelmezett levelező fiók. Ha a „Hibajelentés” gombra kattint, felugró ablakba automatikusan betöltődnek az e-mail küldéséhez szükséges adatok, amelyeket tetszés szerint módosíthat. Az üzenetében kérjük, írja le, hogy milyen hibát talált a kalkulátor működésében, hogy azt a lehető leggyorsabban ellenőrizhessük. Az üzenet elküldése után szerkesztőségünk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Ha nincs beállítva a gépén alapértelmezett levelező, az automatikus Hibajelentés funkció nem fog működni. Észrevételeit a kalkulátor működésével kapcsolatban természetesen így is várjuk, amelyeket ebben az esetben kérjük, az [email protected] címre küldjön el. Levelében jelezze, hogy mely kalkulátorral és milyen jellegű hibát tapasztalt. Segítségét köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
Ajánlat
Ajánló
Kalkulátorok
További kalkulátorok »