Kiva-Tao összehasonlító kalkulátor 2024

Készítette: Adózóna.hu
Aktuális időállapot: Mi ez?
Segíthetünk?

A jobb ügyfélélmény érdekében azt tanácsoljuk, hogy kalkulátorainkat asztali számítógépen használják!

Alapadatok

Megnevezés

Érték

M.e.

Társaság éves nettó árbevétele

Ft

Társaság éves bérköltsége, ide értve a tag részére személyes közreműködésére tekintettel kifizetett juttatást

Ft

Béren kívüli juttatások

Nem veszi figyelembe a veszélyhelyzeti kedvezményeket

Ft

Béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások

Ft

Iparűzési adóalapban figyelembe vehető költségek, ráfordítások

Ft

Egyéb költségek és ráfordítások (iparűzési adó és bérjárulékok nélkül)

Ft

Egyéb adatok

Megnevezés

Érték

M.e.

KIVA esetén az egyszerűsített IPA alap meghatározást választja?

Egyszerűsített meghatározás esetén az iparűzési adóalap a KIVA alap 20%-al növelt összege.

Tárgyévi új beruházások értéke

Ft

Tőkebevonás

Ft

Tőkekivonás

Ft

Kapott (járó) osztalék címen elszámolt bevétel

Ft

Jóváhagyott fizetendő osztalék

A KIVA alanyiságot megelőző időszak eredménye, eredménytartaléka terhére jóváhagyott osztalék nélkül

Ft

Korábbi évekből hozott elhatárolt veszteség

Ft

Egyéb társasági adóalap növelő tételek

Ft

Egyéb társasági adóalap csökkentő tételek

Ft

Egyéb KIVA adóalap növelő tételek

Ft

Egyéb KIVA adóalap csökkentő tételek

Ft

Megnevezés

KIVA

TAO

Adóalap

Ft

Ft

TAO/KIVA

Ft

Ft

Szociális hozzájárulási adó

Ft

Ft

Iparűzési adó

Ft

Ft

Összes adókötelezettség

Ft

Ft

Adózott eredmény

Ft

Ft

A kalkulátorral összehasonlíthatja a társasági adó és a kisvállalati adó (kiva) szerinti adózott eredményt, ami segít eldönteni, hogy a két adózási mód közül melyik a legelőnyösebb az Ön számára.

A kalkulátorral összehasonlíthatja a társasági adó és a kisvállalati adó (kiva) szerinti adózott eredményt, ami segít eldönteni, hogy a két adózási mód közül melyik a legelőnyösebb az Ön számára.  

Figyelem! A kalkulátor az összehasonlíthatóság kedvéért sok esetben egyszerűsített feltételezésekkel számol, és csak éves adatokkal.  Az iparűzési adó kulcsot 2%-ként számolja, de természetesen a gyakorlatban ez önkormányzatonként eltérhet. 

Az 1990. évi C. törvény – a helyi adókról 39/A. § által meghatározott kisvállalkozó (általános esetben 25 millió forint éves bevételig, adózási formától függetlenül) a helyi iparűzési adó alapjának egyszerűsített meghatározását is választhatja, amellyel a kalkulátor nem számol.  

Amennyiben a társasági adóban a nyereségminimum után keletkezne az adófizetési kötelezettsége, feltételezzük, hogy ez alapján fizeti meg és nem nyilatkozik.  Továbbá feltételezzük, hogy szociális hozzájárulási adóban a gazdasági társaság nem vesz igénybe kedvezményt. Ezen kívül érdemes figyelni a KIVA alanyiság megszűnését okozó értékhatárokra, és a belépési korlátra is. 

Új beruházás:
beszerzett, előállított, korábban még használatba nem vett tárgyi eszközzel (beruházással), szellemi termékkel, kísérleti fejlesztés aktivált értékével kapcsolatos adóévi kifizetések, függetlenül attól, hogy az érintett eszközt rendeltetésszerűen használatba vették-e az adóévben.

Tőkebevonás:
cégbírósági bejegyzésére tekintettel az adóévben a saját tőke növekedéseként elszámolt összeg.

Tőkekivonás:
cégbírósági bejegyzésére tekintettel az adóévben a saját tőke csökkenéseként elszámolt összeg

Egyéb KIVA adóalap növelő tételek:
a pénztár tárgyévi növekménye (mentesített keretösszeg figyelembevételével), nem a vállalkozás érdekében felmerült ráfordítás, bírság, pótlék, behajthatatlannak nem minősülő követelés elengedése (kivételekkel), piaci ár miatti korrekciós növelő tétel. Katv. 20 § (3) és Katv. 20 § (5).

Egyéb KIVA adóalap csökkentő tételek:
a pénztár tárgyévi csökkenése (mentesített keretösszeg figyelembevételével), piaci ár miatti korrekciós csökkentő tétel. Katv. 20 § (4)-(5).

Az Adózóna kalkulátorok célja, hogy gyors segítséget nyújtsanak a mindennapi munka során gyakran felmerülő számítási kérdésekben.

A kalkulátorok általános helyzeteket vesznek alapul, ezért tájékoztató jellegűek. A speciális esetek általánostól eltérő körülményeit nem tudják figyelembe venni, ezért a számított értékek egyes esetekben minimális eltérést mutathatnak a minden körülménnyel kalkuláló számításokhoz képest.

A kalkulátorok használata ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ha már regisztrált felhasználónk, kérjük, jelentkezzen be, ellenkező esetben regisztráljon most.

 

Előfizetői funkciók:

A kalkulátorok számításait előfizetőink elmenthetik és továbbküldhetik, ami lehetővé teszi, hogy a különböző számítási variációkat üzleti partnerek illetve döntéshozók felé továbbítsák, azokat összevessék, archiválják.

Előfizetőink használhatják a kalkulátorokat korábbi időállapotokban is.

 

Számítás:

A kalkulátor az Ön által bevitt adatokkal számol.

Az adatokat a szürke alapú mezőkbe tudja bevinni egész számokra kerekítve. Az értékeket a sorok végén szereplő mértékegységekben kell megadnia.

A narancssárga alapú mezők nem kattinthatók, nem tölthetők vagy változtathatók, ezeknek az értékeit automatikusan fogja megadni a kalkulátor.

Ha beírt minden szükséges adatot, és kiválasztott minden szükséges változót, kattintson a „Számol” gombra. Ekkor a gomb alatt lenyíló mezőkben megjelennek a kalkulátor által számított értékek.

Egyes kalkulátoraink előszámításokat is végeznek, amelynek alapján Önnek további beállításokra van lehetősége. Ebben az esetben a számítás menete a következő:

  1. Adja meg az alapadatokat és/vagy változókat
  2. Kattintson az első „Számol” gombra
  3. Adja meg a további adatokat és/vagy változókat
  4. Kattintson a következő „Számol” gombra

 

Eredmény mentése és továbbküldése:

  1. Kattintson a számítások alatt található „Eredmény mentése” gombra.

A kalkulátorok eredményeit csak Adózóna előfizetők tudják elmenteni, és igény szerint továbbküldeni.

Ha Ön még nem előfizetőnk, de szeretné kipróbálni az „Eredmény mentése” funkciót, akkor regisztrálhat a 14 napos próbaolvasásra. Ennek megrendelésekor kérem, vegye figyelembe, hogy egy email címről csak egyszer élhet a 14 napos próba lehetőségével.

Az „Eredmény mentése” gombra kattintva a továbbiakban a felugró „Mentés” és „Mégse” gombokkal tud továbbnavigálni:

  1. A „Mégse” gombbal mentés nélkül tud visszalépni a kalkulátorhoz.
  2. A „Mentés” gombra kattintva a kalkulációt elmenti az Adózóna oldalon, amelyet az ekkor megjelenő „Mentett eredményeim” mezőből a későbbiekben is elő tud hívni. A számítások az adott kalkulátornál tekinthetők meg a következő formátumban: EKHO kalkulátor 2013 (2014.04.24., 16:31).

Kérjük, amennyiben több számítást szeretne menteni egy kalkulátornál, akkor azoknak válasszon eltérő elnevezést, mert azonos néven nem menthető több kalkulátor.

  1. Amennyiben később szeretné újra megnézni az itt elmentett eredményeket, kattintson a érintett sorban a „visszatölt” gombra, ekkor az adatok ismét megtekinthetőek lesznek a kalkulátorban.

A mentett eredmények visszatöltésekor győződjön meg róla, hogy a mentésnek megfelelő időállapotú kalkulátor verzión áll az oldalon, mert a mentett eredmények csak az akkori kalkulátor verziókba tölthetők vissza megfelelően. (Ld. következő pontot is.)

  1. A mentett számítás sorában lévő „töröl” gombbal törli a listából a mentett számítást.
  2. Ha a számítást el szeretné küldeni a levelezőfiókjába, akkor kattintson a mentett kalkulátor mellett a továbbküldés ikonjára (levél). A felugró ablakba automatikusan betöltődnek az e-mail küldéséhez szükséges adatok, amelyeket tetszés szerint módosíthat. A kalkulátor a küldemény csatolmánya lesz.

 

Korábbi időállapotok használata:

Előfizetőink számára egyes kalkulátorok elérhetők korábbi időállapotokban is. Ennek az az előnye, hogy akár korábbi évek előírásainak megfelelően is el tudják készíteni a kívánt számításokat.

Ahhoz, hogy korábbi időállapotban tudjon számítást végezni, válassza ki a kalkulátor címe alatt jobbra található „Aktuális időállapot:” legördülő menüből azt az időállapotot, amelyet használni szeretne, majd a szokott módon írja be a szükséges adatokat, és végezze el a számítást.

Az egyes kalkulátorok mellett csak abban az esetben érhetők el korábbi időállapotok, amennyiben az létezett az Adozona.hu oldalon már korábbi állapotában is.
A kalkulátoroknak akkor nincsenek korábbi időállapotai, ha a kalkulátornak nem volt korábbi verziója, vagy időközben olyan mértékű szerkezeti változáson esett át, hogy a két kalkulátor eredményei már nehezen lennének összehasonlíthatók.

Hibajelentés:

Ha a kalkulátor működésében vagy számításában hibát észlel, lehetősége van arra, hogy erről hibaüzenetben értesítsen bennünket.

A „Hibajelentés” funkció csak abban az esetben működik, ha az Ön gépén van beállítva alapértelmezett levelező fiók. Ha a „Hibajelentés” gombra kattint, felugró ablakba automatikusan betöltődnek az e-mail küldéséhez szükséges adatok, amelyeket tetszés szerint módosíthat. Az üzenetében kérjük, írja le, hogy milyen hibát talált a kalkulátor működésében, hogy azt a lehető leggyorsabban ellenőrizhessük. Az üzenet elküldése után szerkesztőségünk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Ha nincs beállítva a gépén alapértelmezett levelező, az automatikus Hibajelentés funkció nem fog működni. Észrevételeit a kalkulátor működésével kapcsolatban természetesen így is várjuk, amelyeket ebben az esetben kérjük, az [email protected] címre küldjön el. Levelében jelezze, hogy mely kalkulátorral és milyen jellegű hibát tapasztalt. Segítségét köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
Ajánlat
Ajánló
Kalkulátorok
További kalkulátorok »