Átalányadó kalkulátor 2021

Készítette: Adózóna.hu
Aktuális időállapot: Mi ez?
Segíthetünk?

A jobb ügyfélélmény érdekében azt tanácsoljuk, hogy kalkulátorainkat asztali számítógépen használják!

Adózási csoportokMegnevezés

Összesen

 

 

Bevételi határ (támogatás nélkül)
15 millió Ft

Összes bevétel

Ft

Kapott támogatások (jogszabály alapján)

Ft

Családi gazdálkodásban résztvevők száma

Az átalányadózás feltételei:

 • az egyéni vállalkozó bevétele nem haladhatja meg a 15 millió illetve 100 millió Ft-ot az adóévet megelőző évben,
 • a 100 millió Ft értékhatár a kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végzőkre vonatkozik,
 • kizárólagosság: csak az adott tevékenység végezhető,
 • kiegészítő tevékenységet végző: saját jogon nyugdíjas, vagy özvegyi nyugdíjas, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Megnevezés

 

 

Korrigált bevétel / Adóalap

Ft

Költségátalány

Ft

Jövedelem

Ft

Fizetendő SZJA

Ft

Költséghányad

%

Használati útmutató

Az átalányadó 2021 kalkulátor a különböző átalányadózási feltételek alapján meghatározza az adóköteles jövedelmet és a fizetendő személyi jövedelemadót..

Az átalányadó 2021 kalkulátor a különböző átalányadózási feltételek alapján meghatározza az adóköteles jövedelmet és a fizetendő személyi jövedelemadót.

Kapcsolódó jogszabály(ok):

Használati útmutató

Az átalányadó kalkulátor az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők különböző átalányadózási lehetőségeit mutatja be. Az adózó az átalányadózást az adóév egészére a személyi jövedelemadóról  szóló törvény szerint egyidejűleg egyéni vállalkozóként is és mezőgazdasági őstermelőként is választhatja.

Az egyéni vállalkozó akkor választhatja az átalányadózást, ha – a kiskereskedelmi tevékenység kivételével:
 
a) az átalányadózás megkezdését közvetlenül megelőző adóévben az egyéni vállalkozói bevétele a 15 millió forintot nem haladta meg, és 
b) az egyéni vállalkozói bevétele az adóévben nem haladja meg a 15 millió forintot.

Kiskereskedelmi tevékenység esetében 100 millió forint, a mezőgazdasági őstermelő esetében az éves minimálbér tízszerese a bevételi értékhatár. Családi gazdaságok esetében az éves minimálbér és a tagok számának a szorzata, de legfeljebb az éves minimálbér negyvenszerese.

Átalányadózó őstermelők  esetében a bevétel 10 százaléka minősül jövedelemnek.

Átalányadózás esetén a

 • bevételi értékhatár (éves minimálbér tízszerese): 20 088 000
 • Jövedelem: 2 008 800
 • mentesített jövedelem e tevékenységéből származó jövedelemnek az éves minimálbér felét meg nem haladó része, ami 1 004 400 forint.

A jogszabály vagy nemzetközi szerződés alapján folyósított támogatás összege az adózási feltételül rendelt bevételi értékhatárokat egyéni vállalkozók esetében megemeli. Azonban a költségek fedezetére, fejlesztési célra jogszabály alapján folyósított támogatás összege a tevékenység bevételei között nem vehető figyelembe, hanem önálló tevékenységből származó bevételként kell nyilvántartani, amellyel szemben az igazolt költségek elszámolhatóak, de mód van e támogatások nem bevételként történő kezelésére is.

Az átalányadót alkalmazók esetében  kötelező a beszerzésről szóló bizonylatok megőrzése, annak ellenére, hogy a bizonylatokat nem kell könyvelni.

Fogalommagyarázat

Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó
Az a vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytatja, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Összes bevétel
Egyéni vállalkozónál az adóévi vállalkozói bevétel támogatásokkal együtt, kivéve a költségek fedezetére, fejlesztési célra jogszabály alapján kapott támogatásokat. Őstermelő esetében a tevékenységével összefüggésben kapott támogatás összege nem minősül bevételnek.

Korrigált bevétel
A költségek fedezetére, fejlesztési célra jogszabály alapján kapott támogatások nélküli bevétel.

Költséghányad
Az Szja. törvényben meghatározott %-os mérték

Kapcsolódó tartalom

Általános információ

Az Adózóna kalkulátorok célja, hogy gyors segítséget nyújtsanak a mindennapi munka során gyakran felmerülő számítási kérdésekben.

A kalkulátorok általános helyzeteket vesznek alapul, ezért tájékoztató jellegűek. A speciális esetek általánostól eltérő körülményeit nem tudják figyelembe venni, ezért a számított értékek egyes esetekben minimális eltérést mutathatnak a minden körülménnyel kalkuláló számításokhoz képest.

A kalkulátorok használata ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ha már regisztrált felhasználónk, kérjük, jelentkezzen be, ellenkező esetben regisztráljon most.

 

Előfizetői funkciók:

A kalkulátorok számításait előfizetőink elmenthetik és továbbküldhetik, ami lehetővé teszi, hogy a különböző számítási variációkat üzleti partnerek illetve döntéshozók felé továbbítsák, azokat összevessék, archiválják.

Előfizetőink használhatják a kalkulátorokat korábbi időállapotokban is.

 

Számítás:

A kalkulátor az Ön által bevitt adatokkal számol.

Az adatokat a szürke alapú mezőkbe tudja bevinni egész számokra kerekítve. Az értékeket a sorok végén szereplő mértékegységekben kell megadnia.

A narancssárga alapú mezők nem kattinthatók, nem tölthetők vagy változtathatók, ezeknek az értékeit automatikusan fogja megadni a kalkulátor.

Ha beírt minden szükséges adatot, és kiválasztott minden szükséges változót, kattintson a „Számol” gombra. Ekkor a gomb alatt lenyíló mezőkben megjelennek a kalkulátor által számított értékek.

Egyes kalkulátoraink előszámításokat is végeznek, amelynek alapján Önnek további beállításokra van lehetősége. Ebben az esetben a számítás menete a következő:

 1. Adja meg az alapadatokat és/vagy változókat
 2. Kattintson az első „Számol” gombra
 3. Adja meg a további adatokat és/vagy változókat
 4. Kattintson a következő „Számol” gombra

 

Eredmény mentése és továbbküldése:

 1. Kattintson a számítások alatt található „Eredmény mentése” gombra.

A kalkulátorok eredményeit csak Adózóna előfizetők tudják elmenteni, és igény szerint továbbküldeni.

Ha Ön még nem előfizetőnk, de szeretné kipróbálni az „Eredmény mentése” funkciót, akkor regisztrálhat a 14 napos próbaolvasásra. Ennek megrendelésekor kérem, vegye figyelembe, hogy egy email címről csak egyszer élhet a 14 napos próba lehetőségével.

Az „Eredmény mentése” gombra kattintva a továbbiakban a felugró „Mentés” és „Mégse” gombokkal tud továbbnavigálni:

 1. A „Mégse” gombbal mentés nélkül tud visszalépni a kalkulátorhoz.
 2. A „Mentés” gombra kattintva a kalkulációt elmenti az Adózóna oldalon, amelyet az ekkor megjelenő „Mentett eredményeim” mezőből a későbbiekben is elő tud hívni. A számítások az adott kalkulátornál tekinthetők meg a következő formátumban: EKHO kalkulátor 2013 (2014.04.24., 16:31).

Kérjük, amennyiben több számítást szeretne menteni egy kalkulátornál, akkor azoknak válasszon eltérő elnevezést, mert azonos néven nem menthető több kalkulátor.

 1. Amennyiben később szeretné újra megnézni az itt elmentett eredményeket, kattintson a érintett sorban a „visszatölt” gombra, ekkor az adatok ismét megtekinthetőek lesznek a kalkulátorban.

A mentett eredmények visszatöltésekor győződjön meg róla, hogy a mentésnek megfelelő időállapotú kalkulátor verzión áll az oldalon, mert a mentett eredmények csak az akkori kalkulátor verziókba tölthetők vissza megfelelően. (Ld. következő pontot is.)

 1. A mentett számítás sorában lévő „töröl” gombbal törli a listából a mentett számítást.
 2. Ha a számítást el szeretné küldeni a levelezőfiókjába, akkor kattintson a mentett kalkulátor mellett a továbbküldés ikonjára (levél). A felugró ablakba automatikusan betöltődnek az e-mail küldéséhez szükséges adatok, amelyeket tetszés szerint módosíthat. A kalkulátor a küldemény csatolmánya lesz.

 

Korábbi időállapotok használata:

Előfizetőink számára egyes kalkulátorok elérhetők korábbi időállapotokban is. Ennek az az előnye, hogy akár korábbi évek előírásainak megfelelően is el tudják készíteni a kívánt számításokat.

Ahhoz, hogy korábbi időállapotban tudjon számítást végezni, válassza ki a kalkulátor címe alatt jobbra található „Aktuális időállapot:” legördülő menüből azt az időállapotot, amelyet használni szeretne, majd a szokott módon írja be a szükséges adatokat, és végezze el a számítást.

Az egyes kalkulátorok mellett csak abban az esetben érhetők el korábbi időállapotok, amennyiben az létezett az Adozona.hu oldalon már korábbi állapotában is.
A kalkulátoroknak akkor nincsenek korábbi időállapotai, ha a kalkulátornak nem volt korábbi verziója, vagy időközben olyan mértékű szerkezeti változáson esett át, hogy a két kalkulátor eredményei már nehezen lennének összehasonlíthatók.

Hibajelentés:

Ha a kalkulátor működésében vagy számításában hibát észlel, lehetősége van arra, hogy erről hibaüzenetben értesítsen bennünket.

A „Hibajelentés” funkció csak abban az esetben működik, ha az Ön gépén van beállítva alapértelmezett levelező fiók. Ha a „Hibajelentés” gombra kattint, felugró ablakba automatikusan betöltődnek az e-mail küldéséhez szükséges adatok, amelyeket tetszés szerint módosíthat. Az üzenetében kérjük, írja le, hogy milyen hibát talált a kalkulátor működésében, hogy azt a lehető leggyorsabban ellenőrizhessük. Az üzenet elküldése után szerkesztőségünk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Ha nincs beállítva a gépén alapértelmezett levelező, az automatikus Hibajelentés funkció nem fog működni. Észrevételeit a kalkulátor működésével kapcsolatban természetesen így is várjuk, amelyeket ebben az esetben kérjük, az [email protected] címre küldjön el. Levelében jelezze, hogy mely kalkulátorral és milyen jellegű hibát tapasztalt. Segítségét köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
Ajánlat
Ajánló
Kalkulátorok
További kalkulátorok »

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close