Átalányadó kalkulátor 2022

Készítette: Adózóna.hu
Segíthetünk?

A jobb ügyfélélmény érdekében azt tanácsoljuk, hogy kalkulátorainkat asztali számítógépen használják!

Megnevezés

Érték

M.e.

Alapadatok

Szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik?

Kiegészítő tevékenységet folytató?

Főfoglalkozású egyéni vállalkozó?

Adózási csoport

Családi gazdálkodásban résztvevők száma

Kapott támogatások (jogszabály alapján)

Ft

Havi bevétel

Ft

Megnevezés

Érték

M.e.

SZJA-számítás

Összes bevétel (éves)

Ft

Korrigált bevétel/adóalap

Ft

Költségátalány

Ft

Adómentes jövedelem

Ft

Jövedelem

Ft

Fizetendő SZJA

Ft

Hónap

Bevétel

TB alap

Fizetendő TB (18,5%)

Szochó alap

Fiztendő szochó (13%)

TB járulék és szochó számítás

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Ft

Az átalányadó 2022 kalkulátor a különböző átalányadózási feltételek alapján meghatározza az adóköteles jövedelmet és a fizetendő személyi jövedelemadót.

Kapcsolódó jogszabály(ok):

Az átalányadó 2022 kalkulátor a különböző átalányadózási feltételek alapján meghatározza az adóköteles jövedelmet és a fizetendő személyi jövedelemadót, valamint a tb- és szocho-alapot, továbbá a fizetendő tb járulékot és szochót.

Használati útmutató
A kalkulátor helyes működéséhez az alábbi cellák kitöltése szükséges:
• B1-B4
• B5 mező automatikusan kitöltődik a B4 mezőben választott adózási csoport alapján
• B6 (opcionális, mezőgazdasági őstermelő esetén kitöltendő)
• C11
• C12 (opcionális, ha volt ilyen)
• G11-G22

Az átalányadó kalkulátor az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők különböző átalányadózási lehetőségeit mutatja be. Az adózó az átalányadózást az adóév egészére a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint egyidejűleg egyéni vállalkozóként is és mezőgazdasági őstermelőként is választhatja.

Az egyéni vállalkozó akkor választhatja az átalányadózást, ha – a kiskereskedelmi tevékenység kivételével:

a) az átalányadózás megkezdését közvetlenül megelőző adóévben az egyéni vállalkozói bevétele a 20 088 000 forintot nem haladta meg, és
b) az egyéni vállalkozói bevétele az adóévben nem haladja meg a 24 000 000 forintot.
Az az egyéni vállalkozó, aki az adóévben kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végez, akkor választhat átalányadózást, ha
a) az adóévet megelőző évi bevétele nem haladta meg a 100 440 000 forintot,
b) a bevétele az adóévben várhatóan nem haladja meg a 120 000 000 forintot.
A mezőgazdasági őstermelő esetében 24 000 000 forint a bevételi értékhatár. Családi gazdaságok esetében az értékhatár az adóévben az éves minimálbér tízszeresének és a tagok számának a szorzata, de legfeljebb az éves minimálbér negyvenszerese.

2022-től egyszerűsödtek a szabályok, mert háromféle költséghányad lesz egyéni vállalkozók esetében, és ezeket valamennyi átalányadózó egyéni vállalkozó, köztük a nyugdíjas is alkalmazhatja.

Átalányadózó őstermelők esetében a bevétel 10 százaléka minősül jövedelemnek.

Átalányadózás esetén a
- bevételi értékhatár (éves minimálbér tízszerese): 24 000 000
- Jövedelem: 2 400 000
- Mentesített jövedelem e tevékenységéből származó jövedelemnek az éves minimálbér felét meg nem haladó része, ami 1 200 000 forint.

Adómentes lesz az átalányadózó egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó jövedelmének az éves minimálbér felét meg nem haladó része.

Így tehát nem kell adót fizetnie az átalányadózó egyéni vállalkozónak, ha az átalányban megállapított jövedelme 2022-ben nem haladja meg a 1 200 000 forintot.

Ha az adóelőleg-alap meghaladja az 1 200 000 forintot, akkor az adóelőleget csak az ezt meghaladó adóelőleg-alap után kell megfizetni negyedévente, a negyedévet követő hónap 12-éig.

Az átalányadózó vállalkozó a tb járulékot az átalányban megállapított jövedelem (ide nem értve az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó jövedelmének adómentes részét), – de havonta legalább a minimálbér – után fizeti meg, míg a szociális hozzájárulási adó havi alapja az átalányban megállapított, szja-köteles jövedelem, de legalább a minimálbér 112,5 százaléka.

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó tb és szocho alapja 0 Ft.

FONTOS!

Őstermelők esetében a kalkulátor csak szja-t számol. Tb- és szocho-alapot, továbbá fizetendő tb járulékot és szochót az összetettség miatt nem számol a kalkulátor.

Tájékoztatásul; őstermelő a tb járulékot a minimálbér 92%-a, azaz 184 000 Ft után fizeti meg, míg a szochót a minimálbér, azaz 200 000 Ft után, azonban ha az előző évi bevétele támogatás nélkül nem több, mint 10 044 000 Ft, akkor a tb járulékot ezen bevétele 1/12-edének 15%-a után fizeti meg, és ha a tárgyévi bevétele nem éri el a 12 000 000 Ft-ot, akkor nincs szochó.

A jogszabály vagy nemzetközi szerződés alapján folyósított támogatás összege az adózási feltételül rendelt bevételi értékhatárokat egyéni vállalkozók esetében megemeli. Azonban a költségek fedezetére, fejlesztési célra jogszabály alapján folyósított támogatás összege a tevékenység bevételei között nem vehető figyelembe, hanem önálló tevékenységből származó bevételként kell nyilvántartani, amellyel szemben az igazolt költségek elszámolhatóak, de mód van e támogatások nem bevételként történő kezelésére is.

Őstermelő esetében a tevékenységével összefüggésben kapott támogatás összege nem minősül bevételnek 2021-től.
Az átalányadót alkalmazók esetében kötelező a beszerzésről szóló bizonylatok megőrzése, annak ellenére, hogy a bizonylatokat nem kell könyvelni.

Összes bevétel
Egyéni vállalkozónál az adóévi vállalkozói bevétel támogatásokkal együtt, kivéve a költségek fedezetére, fejlesztési célra jogszabály alapján kapott támogatásokat. Őstermelő esetében a tevékenységével összefüggésben kapott támogatás összege nem minősül bevételnek.

Költségátalány
Normatív költséghányad alapján számított összeg

Költséghányad
Az szja-törvényben meghatározott %-os mérték

Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó
Az a vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytatja, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Korrigált bevétel
A költségek fedezetére, fejlesztési célra jogszabály alapján kapott támogatások nélküli bevétel.

Az Adózóna kalkulátorok célja, hogy gyors segítséget nyújtsanak a mindennapi munka során gyakran felmerülő számítási kérdésekben.

A kalkulátorok általános helyzeteket vesznek alapul, ezért tájékoztató jellegűek. A speciális esetek általánostól eltérő körülményeit nem tudják figyelembe venni, ezért a számított értékek egyes esetekben minimális eltérést mutathatnak a minden körülménnyel kalkuláló számításokhoz képest.

A kalkulátorok használata ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ha már regisztrált felhasználónk, kérjük, jelentkezzen be, ellenkező esetben regisztráljon most.

 

Előfizetői funkciók:

A kalkulátorok számításait előfizetőink elmenthetik és továbbküldhetik, ami lehetővé teszi, hogy a különböző számítási variációkat üzleti partnerek illetve döntéshozók felé továbbítsák, azokat összevessék, archiválják.

Előfizetőink használhatják a kalkulátorokat korábbi időállapotokban is.

 

Számítás:

A kalkulátor az Ön által bevitt adatokkal számol.

Az adatokat a szürke alapú mezőkbe tudja bevinni egész számokra kerekítve. Az értékeket a sorok végén szereplő mértékegységekben kell megadnia.

A narancssárga alapú mezők nem kattinthatók, nem tölthetők vagy változtathatók, ezeknek az értékeit automatikusan fogja megadni a kalkulátor.

Ha beírt minden szükséges adatot, és kiválasztott minden szükséges változót, kattintson a „Számol” gombra. Ekkor a gomb alatt lenyíló mezőkben megjelennek a kalkulátor által számított értékek.

Egyes kalkulátoraink előszámításokat is végeznek, amelynek alapján Önnek további beállításokra van lehetősége. Ebben az esetben a számítás menete a következő:

  1. Adja meg az alapadatokat és/vagy változókat
  2. Kattintson az első „Számol” gombra
  3. Adja meg a további adatokat és/vagy változókat
  4. Kattintson a következő „Számol” gombra

 

Eredmény mentése és továbbküldése:

  1. Kattintson a számítások alatt található „Eredmény mentése” gombra.

A kalkulátorok eredményeit csak Adózóna előfizetők tudják elmenteni, és igény szerint továbbküldeni.

Ha Ön még nem előfizetőnk, de szeretné kipróbálni az „Eredmény mentése” funkciót, akkor regisztrálhat a 14 napos próbaolvasásra. Ennek megrendelésekor kérem, vegye figyelembe, hogy egy email címről csak egyszer élhet a 14 napos próba lehetőségével.

Az „Eredmény mentése” gombra kattintva a továbbiakban a felugró „Mentés” és „Mégse” gombokkal tud továbbnavigálni:

  1. A „Mégse” gombbal mentés nélkül tud visszalépni a kalkulátorhoz.
  2. A „Mentés” gombra kattintva a kalkulációt elmenti az Adózóna oldalon, amelyet az ekkor megjelenő „Mentett eredményeim” mezőből a későbbiekben is elő tud hívni. A számítások az adott kalkulátornál tekinthetők meg a következő formátumban: EKHO kalkulátor 2013 (2014.04.24., 16:31).

Kérjük, amennyiben több számítást szeretne menteni egy kalkulátornál, akkor azoknak válasszon eltérő elnevezést, mert azonos néven nem menthető több kalkulátor.

  1. Amennyiben később szeretné újra megnézni az itt elmentett eredményeket, kattintson a érintett sorban a „visszatölt” gombra, ekkor az adatok ismét megtekinthetőek lesznek a kalkulátorban.

A mentett eredmények visszatöltésekor győződjön meg róla, hogy a mentésnek megfelelő időállapotú kalkulátor verzión áll az oldalon, mert a mentett eredmények csak az akkori kalkulátor verziókba tölthetők vissza megfelelően. (Ld. következő pontot is.)

  1. A mentett számítás sorában lévő „töröl” gombbal törli a listából a mentett számítást.
  2. Ha a számítást el szeretné küldeni a levelezőfiókjába, akkor kattintson a mentett kalkulátor mellett a továbbküldés ikonjára (levél). A felugró ablakba automatikusan betöltődnek az e-mail küldéséhez szükséges adatok, amelyeket tetszés szerint módosíthat. A kalkulátor a küldemény csatolmánya lesz.

 

Korábbi időállapotok használata:

Előfizetőink számára egyes kalkulátorok elérhetők korábbi időállapotokban is. Ennek az az előnye, hogy akár korábbi évek előírásainak megfelelően is el tudják készíteni a kívánt számításokat.

Ahhoz, hogy korábbi időállapotban tudjon számítást végezni, válassza ki a kalkulátor címe alatt jobbra található „Aktuális időállapot:” legördülő menüből azt az időállapotot, amelyet használni szeretne, majd a szokott módon írja be a szükséges adatokat, és végezze el a számítást.

Az egyes kalkulátorok mellett csak abban az esetben érhetők el korábbi időállapotok, amennyiben az létezett az Adozona.hu oldalon már korábbi állapotában is.
A kalkulátoroknak akkor nincsenek korábbi időállapotai, ha a kalkulátornak nem volt korábbi verziója, vagy időközben olyan mértékű szerkezeti változáson esett át, hogy a két kalkulátor eredményei már nehezen lennének összehasonlíthatók.

Hibajelentés:

Ha a kalkulátor működésében vagy számításában hibát észlel, lehetősége van arra, hogy erről hibaüzenetben értesítsen bennünket.

A „Hibajelentés” funkció csak abban az esetben működik, ha az Ön gépén van beállítva alapértelmezett levelező fiók. Ha a „Hibajelentés” gombra kattint, felugró ablakba automatikusan betöltődnek az e-mail küldéséhez szükséges adatok, amelyeket tetszés szerint módosíthat. Az üzenetében kérjük, írja le, hogy milyen hibát talált a kalkulátor működésében, hogy azt a lehető leggyorsabban ellenőrizhessük. Az üzenet elküldése után szerkesztőségünk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Ha nincs beállítva a gépén alapértelmezett levelező, az automatikus Hibajelentés funkció nem fog működni. Észrevételeit a kalkulátor működésével kapcsolatban természetesen így is várjuk, amelyeket ebben az esetben kérjük, az [email protected] címre küldjön el. Levelében jelezze, hogy mely kalkulátorral és milyen jellegű hibát tapasztalt. Segítségét köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
Ajánlat
Ajánló
Kalkulátorok
További kalkulátorok »