hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a tao-t, a kivát és a katát érintő új módosítási javaslatok

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A napokban az Országgyűléshez benyújtott, adózási tárgyú törvényjavaslatok érintik a társasági adóra, a kivára és a katára vonatkozó jogszabályi előírásokat is. Ismertetjük a tervezett főbb módosításokat.

A társasági adózás szabályainak módosítására vonatkozóan a T/18006, a T/18007 és a T/17998 törvényjavaslat tartalmaz módosításokat.

A T/18006 számon benyújtott törvényjavaslat a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) módosításával két új lehetőséggel bővítené a fejlesztési adókedvezmény jogcímeit. Az egyik jelenértéken legalább 6 milliárd forint értékű beruházás, a másik legalább 3 milliárd forint értékű munkahelyteremtést szolgáló beruházás alapján tenné lehetővé fejlesztési adókedvezmény igénybe vételét.

Mindkét jogcímen az érvényesíthető adókedvezmény feltétele, hogy a beruházás

– termék diverzifikációt eredményező beruházásnak vagy

– új eljárási innovációt eredményező induló beruházásnak

minősüljön.

Mind a termék diverzifikációt, mind a új eljárási innovációt eredményező induló beruházásra fogalmat ad a Javaslat.

A termék diverzifikáció a tevékenység új termékkel történő bővítése, ami azonban nem jelent új gazdasági tevékenységet.

Az új eljárási innováció pedig olyan induló beruházás, amely az adott térségben új tevékenységeket eredményez, vagy amelynek célja a meglévő létesítmények új eljárási innovációkkal történő diverzifikációja.

Az adókedvezmény érvényesítésének további feltétele, hogy az adózó

a) növelje a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámát legalább 50 fővel, vagy

b) az adózónál elszámolt, évesített bérköltség legalább az adóév első napján érvényes minimálbér adóévre számított összegének háromszázszorosával haladja meg a beruházás megkezdését megelőző adóév évesített vagy – az adózó választása szerint – a beruházás megkezdését megelőző három adóév évesített adataiból számított számtani átlagnak megfelelő bérköltségét.

Mind a két új lehetőséggel a közép-magyarországi régió támogatható településein lévő nagyvállalkozás élhet az általa megvalósított beruházás alapján.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek az érintett települések és a lehetséges támogatási mértékek, valamint hogy milyen további főbb módosításokat tartalmaznak a fenti törvényjavaslatok!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Megbízási díj

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Meghosszabbított gyes

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close