További témák
Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj: szolgálati időnek minősül az ápolási díj folyósításának ideje

 • MTI
14

Az ápolási díj folyósítási ideje szolgálati időnek minősül a 40 évet ledolgozó nők korhatár előtti nyugdíjellátási jogosultságát tekintve - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága.

A tárcát annak kapcsán kereste meg az MTI, hogy Balog Zoltán miniszter és Erdős Norbert, Békés megyei kormánymegbízott a napokban arról a nyugdíjjogosultsági kedvezményről egyeztetett, amely azokat a 40 évet ledolgozó nőket érintik, akik főfoglalkozásúként bizonyos időt a beteg családtag ápolásával töltöttek.
   
A kormánymegbízott korábban választópolgári megkeresések nyomán azzal a kérdéssel fordult a tárcavezetőhöz: a beteg családtag ápolásával főfoglalkozásban eltöltött idő beszámítható-e a nők 40 éves munkaviszonyába a korhatár előtti nyugdíjellátási jogosultság megszerzése érdekében.
   
A tárca az MTI megkeresésére kifejtette: a munkajövedelem után a foglalkoztató 24 százalékos szociális hozzájárulási adót (korábban nyugdíjbiztosítási járulékot), a munkavállaló pedig 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet. Ennek fejében a biztosított szolgálati időt szerez, és a nyugdíj összegét a nyugdíjjárulék-fizetés alapjául szolgáló keresete figyelembevételével kell megállapítani. Az ápolási díj után (amelynek összege 23.600, 29.500, illetve 38.350 forint lehet) nem kell megfizetni a 24 százalékos szociális hozzájárulási adót, csak a 10 százalék nyugdíjjárulékot kell levonni attól, aki ilyen juttatásban részesül.
   
"Az ápolási díjban részesülő szolgálati időt szerez, s a nyugdíja összegének kiszámításakor - az ellátás alacsony összegére tekintettel - figyelmen kívül kell hagyni" - írták, megjegyezve: a cél az, hogy az alacsony összegű ellátás miatt ne csökkenjen a nyugdíj összegének alapjául szolgáló átlagkereset, s ennek következtében a nyugdíj.
   
A közlés szerint abban az esetben, ha az igénylőnek az ápolási díj mellett keresete is van, és számára kedvezőbb, akkor a nyugdíj összegének a kiszámításakor a kereset és az ápolási díj együttes összegét kell figyelembe venni.
   
"Az ápolási díj ideje szolgálati időnek minősül, és az ellátás összegét attól függően kell a nyugdíj összegének kiszámításakor figyelembe venni vagy számításon kívül hagyni, hogy az igénylő számára melyik szabály alkalmazása kedvezőbb" - összegezte az államtitkárság.
   
A Békés Megyei Kormányhivatal hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a miniszter Erdős Norbert országgyűlési képviselővel, megyei kormánymegbízottal egyeztetett a kérdésben.    
   
Az akkori közleményben az olvasható: Balog Zoltán miniszter tájékoztatása szerint az ápolási díj mérsékelt járulékfizetés ellenében beszámít a szolgálati időbe, s az ápolási díjban részesülők a nyugdíj összegének kiszámításakor kedvezményben részesülnek azzal, hogy az ápolási díj folyósítási idejét is a munkajövedelmek átlagával ismerik el a nyugdíj összegében. Az ápolási díj összege tehát nem csökkenti a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetet, s ily módon a nyugdíj összegét sem - tette hozzá a Békés megyei kormányhivatal.
   
A kormánymegbízott kérdésére adott miniszteri választ idézve azt írták: az előző kormányzat intézkedéseinek hiányosságai olyan pénzügyi következményeket hoztak, melyek korrigálása az elkövetkezendő időszak feladata lesz.

Az előfizetéssel elérhető tartalmak között további cikkeket olvashat a témáról.

Válasszon csomagajánlataink közül:

Ha előfizetőnk, lépjen be!

Ha most fizet elő a szolgáltatáscsomagra, akkor ajándéksorsoláson is részt vesz, ahol a nyaralás kellékeit is megnyerheti: az előfizetők és hosszabbítók között kisorsolunk 10 db kozmetikai ajándékcsomagot, 10 db vidám nyári hűtőtáskát és 10 db 5000 Ft-os JYSK vásárlási utalványt. Az akció feltételei a 2018. június 1-től 2018. július 17-ig megrendelt, és 2018. július 26-ig befizetett előfizetésekre vonatkoznak.
Részletek »

* A termékek külön megvásárlása esetén fizetendő ár.
** Az Adózóna.hu előfizetése után három személynek jár 2-2 kreditpont, amelyet elszámolhat a szakképzésébe. A kreditpontok kedvezettjeinek nevét és regisztrációs számát a rendeléskor megadott adatokkal a befizetés után kiküldött számlán tüntetjük fel.


Hozzászólások (14) , melyek közül a legfrissebbek:

Kocsis Tamás

EUROPA PARLAMENT PETÍCIÓS BIZOTTSÁGA INDÍTSON ELJÁRÁST VIZSGÁLATOT MAGYARORSZÁG ÉS ORBÁN VIKTOR MINISZTER ELNÖK ÚR
BALOG ZOLTÁN EMBERI ERŐFORRÁS MINISZTER ÚR FIDESZ-KDNP ELLEN . SZOCIÁLIS SEGÉLYEZÉS ÁPOLÁSI DÍJ ÜGYBEN
EMBERI SZOCIÁLIS JOGAIM CSONTIG SÉRÜLNEK 70 EZER EMBERNEK MERT FIDESZ-KDNP 29.500 FT -ROL ÁPOLÁSI DÍJAT NEM AKARJA FEL EMELNI 47. 000 FT- RA
NEM TUDOM ELFOGADNI HOGY NINCS RÁ PÉNZ. MOL RÉSZVÉNY VÁSÁRLÁSRA VAN PÉNZ MEG STADION ÉPÍTÉSRE ORBÁN VIKTOR MINISZTER ELNÖK
MATOLCSY GYÖRGY GAZDASÁGI MINISZTER ÚR.

BALOG ZOLTÁN EMBERI ERŐFORRÁS MINISZTER ÚR NEM AKARJA FELVÁLLALNI 70 EZER ÁPOLÁSI DÍJAS SORSÁT JÖVŐJÉT ÉLETÉT. VERES GÁBOR OSZTÁLYVEZETŐ ÚR VÉDELME MÖGÉ BÚJIK MENEKÜL EL MEGMONDTAM . A PESTI KERÜLETI BÍRÓSÁG LESZ A VÉGE ORBÁN VIKTOR MINISZTER ELNÖK ÚR BALOG ZOLTÁN EMBERI ERŐFORRÁS MINISZTER ÚR HALÁSZ JÁNOS ÁLLAMTITKÁR SOLTÉSZ MIKLÓS ÁLLAMTITKÁR ÉS .2010 ÁPRILIS 14 -TÖL VISSZAMENŐLÉG LESZ VIZSGÁLVA AZ ÜGY KÖZTÁRSASÁGI URAT IS BELE ÉRTVE FIDESZ-KDNP KÜLFÖLDÖN MÁR VIZSGÁLJÁK AZ ÜGYET. KÖSZÖNÖM. ÍGY KŐNYŰ DE MILYEN ÁRON EMBERI ÉS SZOCIÁLIS JOGOK CSONTIG SÉRÜLNEK MAGYARORSZÁGON

Kocsis Tamás

LE TILTÓT BALOG ZOLTÁN MINISZTER A FACEBOOK OLDALÁRÓL. SZÓLÁS SZABADSÁGOM EMBERI SZOCIÁLIS JOGAIM CSONTIG SÉRÜLNEK MERT. MINISZTERI ESKÜTÉTELÉT SZEGI MEG MIKOR A VÁLASZTÓPOLGÁR NEM TEHETI KÖZÉ GONDOLATAIT PANASZÁT VAGY NINCS IGAZAM BALOG ZOLTÁN MINISZTER ÚR. ÖN IS TUDJA HOGY IGEN AZZAL HOGY LE TILTÓT A FACEBOOK OLDALÁRÓL ATTÓL MÉG ORSZÁG VILÁG LÁTJA MIT ÍROK ÓNRÓL BALOG ZOLTÁN MINISZTER EZ A ÖN SZÉGYENE HA REFORMÁTUS VALLÁSÚ ÉS EGY TEMPÓMBA GYAKOROLNÁK VÁLÁSUNKAT CSAK KÉRDEZEM A TEMPLOMBAN SEM SZÓLALHATNÉK FEL CSAK KÉRDEZEM DE A SZÓT SENKI NEM TILTHATJA BELE A MÁSIKBA. MINISZTER ELNÖKI MINISZTERI ÁLLAMTITKÁRI ÉS ORSZÁGGYŰLÉSI ESKÜN IS VÁLTOZTATNI FOG REMÉLEM BAJNAI GORDON ÉS A EGYÜTT 2014 . HA KORMÁNYRA KERÜLÜNK ÉS NEM LESZ OLYAN HOGY KOCSIS.TAMÁS 3 ÉV UTÁN SEM TÖRTÉNIK SEMMI ÁPOLÁSI DÍJ PETÍCIÓVAL HOGY A 29.500 FT ÁPOLÁSI DÍJ VAGY 62 EZER FT NETO MINIMAL BÉR LEGYEN VAGY 47 EZER FT KÖZMUNKA BÉREL MEGEGYEZŐ ÖSSZEG. 2010 DECEMBER 7 IG SEMMI VÁLTOZÁS NEM TÖRTÉNT AZ ÜGYBE BALOG ZOLTÁN MINISZTER UR HALÁSZ JÁNOS ÁLLTITKÁR ÚR ROGÁN ANTAL FIDESZ FRAKCIÓ VEZETŐ ÚR GULYÁS GERGŐ FIDESZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ TAGJA A ALKOTMÁNY BÍRÓSÁGNAK ÉS A EMBER JOGI BIZOTTSÁGNAK DE MINEK HA ÁPOLÁSI DIJ ÜGYBE SEMMI NEM TÖRTÉNIK MAGYARORSZÁGON 2010 ÁPRILIS 30 FIDESZ-KDNP ÉS ORBÁN VIKTOR MINISZTER ELNÖK KORMÁNYRA KERÜLT CSAK A ZSÍROS KETTŐ MILLIÓS FIZETÉSEKET TUDJÁK FELVETNI ARC PIRÍTÓ POFÁTLANSÁG AKI NEM DOLGOZIK NE IS TUDJUK A MONDÁST AZ MEG MEG LESZ VÁLTOZTATVA 2014-BEN HOGY MINISZTEREK ÁLLAMTITKÁROK VÁLTJÁK EGYMÁST IGEN RÉTHELYI MIKLÓS EMBERI ERŐFORRÁS MINISZTERRE GONDOLOK AKI SEMMIT NEM TETT ÁPOLÁSI DÍJ ÜGYBE ÉS ÖNRE BALOG ZOLTÁN EMBERI ERŐFORRÁS MINISZTER ÚR AKI NEM VITTE TOVÁBB A ÁPOLÁSI DÍJ ÜGYET. EZZEL ALKOTMÁNYT SÉRTET ÉS MÁR ELSŐ HÓPAPBAN MIKOR MINISZTER LETT MINISZTERI ESKÜJÉT MEGSZEGTE CSODA HOGY EZ A MSZP ÉS TÖBBI PÁRTNAK NEM TŰNT FEL DE MÉG NEM KÉSŐ A SZÁMON KÉRÉS MESTERHÁZY ATTILA BALOLDALI PÁRTOK ALKOTMÁNY BÍRÓSÁG ÜGYÉSZSÉG HA LEÍRT DOLGOK VALAMELYIKE JOGI VIZSGÁLATRA SZORUL HÁT JÓ MUNKÁT KÍVÁNOK A FELÜLVIZSGÁLATHOZ ÉS EGY FELÜLVIZSGÁLATI BIZOTTSÁG FEL ÁLLÍTÁSÁT KÉRNI KÖVÉR LÁSZLÓ HÁZ ELNÖK ÚRTÓL ÉS A TEJES FIDESZ-KDNP PÁRTOL DE SAJÁT MAGUK ELLEN VIZSGÁLÓDJANAK A FIDESZ-KDNP MINISZTEREK ÉS ÁLLAMTITKÁROK ÉS FIDESZ-KDNP ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK AZ MOST A BALOLDAL ELVÉGZI HA NEM TESZI AKKOR AZ KOMOLY KÉRDÉSEKET VETHET FEL CSAK EGY VÁLASZ LÉTEZIK SZÁMON KÉRÉS ÁPOLÁSI DÍJ ÜGYBE 2010 . ÁPRILIS 30 TOL. VIZSGÁLAT MELEGINDÍTÁSA A FIDESZ-KDNP MINISZTEREI ÉS ÁLLAMTITKÁRAI ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐI ELLEN DE A BALOLDAL IS MEG TEHETI A ÁPOLÁSI DÍJ LEVELEK 2011 ÁPRILIS 14 TÓL TAMÁS KOCSIS FACEBOOK MEG TALÁLHATOK. CSAK KI KELL MÁSOLNI ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ URAK. EZ NEM UTASÍTÁS PARANCS EZ TISZTELETTEL CSAK EGY VÁLASZTÓPOLGÁR KÉRÉSE VÁROM A NYOMOZÁS ÉS VIZSGÁLAT KEZDETÉT A MÉDIÁT FIGYELNI FOGOM MINT EDDIG IS. KÖSZÖNÖM KELT. 2012. DECEMBER. 7.

Lenkei Katalin

ARRA HIVATKOZOTT AZ ERŐFORRÁS MINISZTER AZÉRT NEM EMELIK AZ ÁPOLÁSIT MERT ŐK FIZETIK HELYETTÜNK A TB.T MI CSAK A NYUGDÍJAT FIZETJÜK MAGUNK HELYETT.HÁT EHEZ POFA KELL HOGY EZEK A MAJMOK ENNYIRE ÉRZÉKETLENEK LEGYENEK SZOCIÁLISAN VÉRLÁZÍTÓ!

Magyar Bogumil

Jó lenne, ha a képviselők is az ápolási díjból élnének meg, de közbe betegeket kellene ápolniuk! Talán akkor átéreznék, hogy milyen felelőtlen költségvetéseket dolgoznak ki! A saját bőrükön kellene érezniük, amikről itt is írtak a hozzászólók! Nem lehetne ennyire semmibe se venni emberek véleményét, élethelyzetét! A képviselőket nem azért választották meg, hogy a parlamentbe kb. 2000.000,-Ft.ért csak ücsörögjenek, hanem azért, hogy az emberek életét, sorsát jobbítsák, ne ellehetetlenítsék!

Magyar Bogumil

A kormány sok éve már, hogy nem emeli fel az ápolási díjat legalább a minimálbér szintjére! Ez a munka, ami a nap 24 órájában felelősségteljes figyelmet, fizikai, szellemi, anyagi megterhelést jelent az ápolóra nézve, nem lehetne ilyen alacsonyan díjazva! A kormány nem akarja észre venni, elismerni ezt a nehéz munkát! Megsem akarja hallani a sok-sok hozzászólás szövege mögötti valóságot! Magára hagyják a családokat anyagilag teljesen kiszolgáltatott helyzetbe hozzák!
Egyszerűen felháborító, hogy mindenre van pénz, főleg a képviselők díjazására, ami nagyon is indokolatlanul magas. Kb. 60 ápolási munkát végző családtag díjazása annyi egy hónapban, mint egy képviselő havi fizetése. Ennyire nagy a különbség a munka elismerése között! Holott egy képviselő sem dolgozik egész nap és nem is ment meg életeket! Sőt egyik sem ápol betegeket a nap 24 órájában! Azt sem veszi észre a kormány szándékosan, hogy egy ember a nap 24 órájában éveken keresztül nem is végezheti ezt a kemény munkát egyedül. Tehát még legalább 2 segítőre van szüksége! De azok egy fillért sem kapnak azért, hogy be segítenek az ápolási munkába. Pedig Ők is megérdemelnék. Hiszen fizikailag képtelenség egész napos munkát vállalni, ami ennyie megterhelő mindenféle szempontból! Egyáltalán hogy képzeli azt a Kormány, hogy emberek élethelyzetével egyáltalán nem törődik. Nem figyel oda rájuk. És még azt hirdetik, hogy a családokért vannak! Nem csak gyerekes családok vannak, hanem egyedülélő szülők is, akik idős korukba ápolásra szorulnak, nagyon sokszor a gondatlan ápolás miatt a kórházakból kikerülve. Csak az otthonukra számíthatnak öreg korukra! Nem a mérhetetlen pazarlás lenne a cél a különböző fesztiválokra, szórakozásokra, értelmetlen filmekre, beruházásokra kellene költeni a költségvetésből, hanem azokra az ápolókra kellene gondolni legelső sorban, akik minden nap a 4 fal között emberek életét mentik meg azzal, hogy gondosan ápolják Őket.
Ezekre az emberekre nincs kellő figyelem a Magyar Kormány részéről! Tudomást sem akarnak venni róluk! Pedig az ország lakossága elöregszik, és napról napra egyre több beteggé vált embert adnak haza a kórházakból. Akik ápolásra szorulnak. Ez közügy, nem magánügy! A minimálbér szintjére kellene legalább felemelni az ápolási díjat. Főleg a fekvő betegeknél a legsúlyosabb a helyzet a családokban! Elveszítik a munkahelyüket, az ápolási munka mellett! Nincs anyagi segítség a kormány részéről elfogadható és emberileg is méltányos módon!
Az ápolási díj, ami ma Magyarországon jelenleg csak max. a legsúlyosabb betegeket ápolók részére 34.515.-Ft/hó! Ebből nem lehet megélni, csak éhen halni, és eladósodni! Ez a terve a kormánynak? Hogy ebből az alamizsnából éljenek meg azok az emberek, akik másokra gondot viselnek? Akik az önmaguk életét is félreteszik a szeretteikért? Hogy tudnak tükörbe nézni, hogy ilyen költségvetéseket dolgoznak ki, amikből az otthoni ápolókat teljesen kifelejtik? Az emberi jogokat, teljesen ledegradálják. Ezzel a díjazással, csak azt segítik elő, hogy még több elesett, elszegényedett, hajléktalanná vált ember legyen! Pont ez ellen kellene tenniük!
Hogy azok az emberek, akik a legtöbbet teszik az embertársaikért, azok meg legyenek becsülve anyagilag is!
Ne hivatkozzanak a gazdasági nehézségekre! Mert mindenhol csak a rongyrázás folyik, az értelmetlen költekezés a parlamenti képviselőkre is! Ők ápolják egész hónapban ennyi pénzből a rokonaikat! Próbálják ki egyszer, segítség nélkül! Akkor rá jönnének, hogy mennyire életellenes amit csinálnak! Mennyire nem törődnek az idős, beteg, vagy sérült, fogyatékkal élő emberek körülményeivel, élethelyzetével, és azok megmentésével, ápolásával!
Soha nem ápoltak beteg, magatehetetlen embert, ezért nem is tudják átérezni, hogy miről is ír annyi ápolási munkát végző ember az interneten keresztül a nyilvánosság részére!
Ideje lenne már észre venni, hogy vannak sokan olyan ápolók, akik léteznek, és nekik minden nap egy küzdelem a túlélésért! Mert ennyi pénzből nem lehet egyáltalán semmit sem kifizetni maradéktalanul. Még bérletet sem térít az állam nekik ahhoz, hogy a beteghez minden nap oda is tudjanak menni! Ez is az ápolási díjból jön le! Tehát csak 24.515.-Ft marad megélhetésre! Ez Önök szerint normális dolog, hogy ennyire ledegradálják, semmibe sem veszik ezt a kemény, sokszor emberfeletti munkát!?
Hát nincs egy igaz ember sem a parlamentbe, aki az ápolók ügyét felvállalná, átérezné, hogy végre észre vegyék a levelek mögötti sok ezer ember kérését?!
Ne csak olvassanak, hanem érezzék is át már végre, hogy az otthon ápolási munkát végzők, mennyi munkát, terhet levesznek az államról! Talán illene már végre ezt méltányolni is anyagilag, elfogadható módon!!!!

Szovoszek

Az Ápolási díj nem számit bele a nök 40 év jogositó idöbe csak a szolgálati idöbe számit bele.Akinek 20 vagy 30 év Ápolási díjon volt vagy van az nem veheti igénybe a nök 40 év re járó kedvezményt.Azok a szülök csak a rájuk esö nyugdíj korhatárba mehetnek nyugdíba és ami szomorú csak a minimál nyugdíjt fogják kapni.

Babosegerke

Rajtunk spórolnak, szégyelljék magukat, 30 év ápolással már spóroltunk eleget mindegyik kormánynak. Végre az egyik kormány vehetne erőt magán, és vissza juttathatna valamit pozitív diszkrimináció keretén belül nekünk. Ezt várjuk, nem azt hogy belénk rúgnak még egyet nyugdíjba menésünk alkalmából.

Babosegerke

Lenkei Katalinnak írnám a következőt, Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatal részére írd meg ezt amit itt is érthetően megírtál, én is ezt tettem, és ha többen tesszük talán végre történik valami, és utólag talán törvény módosítást kiharcolva vissza kapjuk az elvett ápolási díjat talán.
Cím: 1051.Budapest Nádor utca 22. dr.Szabó Máté általános ombutsman. részére.

kik

Kedves Babosegerke!Nagyon is igazad van!Félreértelmeztem az ápolási díj szolgálati időnek minősítését mert igazából tényleg az bosszant fel,hogy ezeknek a családoknak ennyi ápolási díjból kell megélni még mindig és szó sem esik emelésről.

Lenkei Katalin

A SZOCIÁLIS TÖRVÉNY KIMONDJA A KORHATÁRELŐTTI ELLÁTÁS MELLETT AKI SÚLYOSAN FOGYATÉKOS VÉRSZERINTI V ÖRÖKBE FOGADOTT EMBERT GONDOZ LEGALÁBB 10 ÉVE ANNAK JÁR AZ ÁPOLÁSIDÍJ!! A NYUGDÍJ TÖRVÉNY RÖGTÖN MEGVÉTÓZTA KÉTFÉLE PÉNZBELI ELLÁTÁS NEM JÁR!CSAKHOGY AZ ÁPOLÁSI NEM ELLÁTÁS KEMÉNYEN MEGDOLGOZNAK AZOK AZ EMBEREK AKIK RÁSZORULTAKAT OTTHON ÁPOLNAK ÉS NEM CSAK FIZIKAILAG HANEM LELKILEG IS TÖNKRE MENNEK ÉS A SOK NÉLKÜLÖZÉSRŐL NEM IS SZÓLTAM!MIKOR LESZ EBBEN AZ ORSZÁGBAN HOZZÁÉRTŐ VEZETÉS!AZ ÁPOLÁSIDÍJ EDDIG IS SZOLGÁLATI IDŐNEK SZÁMÍTOTT MÉGSEM SZÁMOLTÁK BE A 40 ÉVBE!TÖBB MINT 43 ÉVEM VAN BEDOLGOZVA AZ ÁPOLÁSIVAL EGYÜTT MÉGIS CSAK KORHATÁRELŐTTI ELLÁTÁST KAPTAM A GYEREKEMET TOVÁBBRA IS ÁPOLOM DE EGY FT OT NEM KAPOK ÉRTE.ERRE KELLENE AZ ERŐFORRÁS MINISZTERNEK FIGYELNI NEM PÓZOLNI A KAMERÁK ELŐTT ÉS HADOVÁLNI!AZ ÁPOLÁSIDÍJ ÖSSZEGÉT EMELNÉK FEL VÉGRE TISZTESSÉGES MÓDON NEM A MINISZTÉRIUMI DOLGOZÓK GYEREKEIT KELL LUXUSOVODÁKBA JÁRATNI ÉS NEVELNI ŐKET DISZKRIMINÁCIÓRA! KIKÉREM MAGAMNAK A SORSTÁRSAIM NEVÉBEN IS AZ ÉN GYERMEKEIM ÉS UNOKÁIM IS VANNAK OLYAN EMBEREK MINT A MINISZTÉRIUMBAN DOLGOZÓKÉ!

Babosegerke

Aszociális törvény és a nyugdíjtörvénybe belenyúló okostojás nem egyeztette össze a két törvény ápolási díjra vonatkozó részét. Jó lenne ha utólag megtenné, 2012.decemberig van még ideje, nem sok. Legyen szíves és fogjon hozzá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Babosegerke

Sajnos a nyilatkozóknak fogalma sincs miről beszélnek. A 40 év járandósági időből 10 évet vesznek figyelembe a gyermeknevelésre, ez súlyosa fogyatékos gyerek esetében a GYES ideje általában, tehát az ápolási időből nem vesznek figyelembe egy percet sem. Az idén el akartam menni a Korhatár előtti ellátással nyugdíjba, de mivel 30 év ápolás után jár továbbra is az ápolási díj /10 év után/ nem léptem ki az ápolási díjból, ezért megszüntették a korhatár előtti ellátásom ügyintézését, nem lehetek nyugdíjas, pedig a szociális törvény kihangsúlyozottan leírja, hogy folytatólagosan jár az ápolási díj annak aki Korhatár előtti nyugdíjba megy, azzal a cseles trükkel léptetnek ki, és szakítják meg a jogfolytonosságot, hogy a nyugdíj törvénybe bele írták egy félmondattal, hogy rendszeres jövedelme nem lehet aki korhatár előtti nyugdíjba megy /53 ban született nőket érinti idén, 59 évük betöltésekor./ Idén aki elmegy rosszul jár 39 ezer Ft al. És ez azért szemétség, mert 45-50 ezer Ft a megállapítható nyugdíj a beteg gyereket ápoló anyának, ebből csak Matolcsi tud megélni, mi nem, eutanázia, fűteni és enni nem lehet ennyi pénzből. Aki 30 évig vállalja az állam helyett a súlyosan sérültté tett csecsemője ápolását az az Anya ezt érdemli???????????????????????????????? A leg elesettebbeken kell spórolni????????????????????????????????? szégyelljék el magukat akik ezt tették velünk.

kik

Undorító!
Miről beszélnek?Ez már eddig is működött!Nem gondolják,hogy az ápolási összeget kéne már emelni mert szégyen,hogy egy 24 órás ápolást igénylő fogyatékos gyerekre szaros 30.000Ft-ot adnak????Ráadásul csak egy kereső van az ilyen beteg gyermeket ápolók családjában.Gyönyörű egy ország......ígéretek vannak,voltak és lesznek.

Marcipán6

Az ápolási díj idáig is szolgálati időnek számitott. A nőknek járó 40 év munkaviszony utáni nyugdijazáshoz 40 év JOGOSULTSÁGI IDŐ kellett. Most akkor a cikk szerint azt akarták közölni, hogy az ápolási dij a jogosultsági időbe beleszámít? Mert nem mindegy!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Eredménytartalék sorsa kényszertörlés esetén

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ingatlanbeszerzés áfamértéke

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénzforgalmi áfa hitelezési veszteség esetén

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

2018 június
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés
FONTOS JOGSZABÁLYOK
 1. KATA és KIVA 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról
 2. Art. 2003. évi . XCII. törvény
 3. Áfa 2007. évi CXXVII. törvény
 4. Áht. 1992. évi XXXVIII. törvény
 5. EHO tv. 1998. évi LXVI. törvény az egészségügyi hozzájárulásról
 6. Ekho tv. 2005. évi CXX. törvény az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról
 7. EVA tv. 2002. évi XLIII. törvény az egyszerűsített vállalkozói adóról
 8. Helyi adó tv. 1990. évi C. törvény a helyi adókról
 9. Itv. 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről
 10. Jöt. 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól
 11. Rega. tv. 2003. évi CX. törvény a regisztrációs adóról
 12. Szakhoz. tv. 2003. évi LXXXVI. törvény a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról
 13. Számv. tv. 2000. évi C. törvény a számvitelről
 14. Szja 1995. évi CXVII. törvény
 15. Szlarend 24/1995 PM rendelet
 16. Tao tv. 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról
 17. Tbj. 1997. évi LXXX. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről
 18. Tbj. vhr. 195/1997. (XI. 5.) Korm. rendelet a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény végrehajtásáról
 19. Tny. 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról
 20. Tny. vhr. 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X