hirdetés
További témák
dr. Somos Géza ügyvéd

1987. január 1. óta vagyok a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja, kb. 1990. óta foglalkozom adó- és vámügyekkel, melyek között jelentős, nagyértékű, bonyolult problémákkal is meg kellett küzdenünk. A szakma tavaly a száz legjobb ügyvéd közé választott (lásd: Haszon Magazin 2016. évi 11. szám). Szakmai tárgyú írásomat közölte az Ügyvédek Lapjának 2014. májusi száma („Quo vadis Kúria”) a Közösségen belüli termékértékesítések adómentessége tárgyában. A Budapesti Ügyvédi Kamara keretein belül gyakran szervezünk szakmai konferenciákat, együttműködve a Közigazgatási Bírák Egyesületével, abból a célból, hogy megteremtsük a tárgyalóterem falain kívül is egyfajta szakmai párbeszéd lehetőségét a bíróságokkal.

Az elmúlt három évtizedben több multinacionális vállalat is ügyfelem volt, pl. a Coca-Cola, az UNILEVER, az ECE Budapest Projektmanagement Kft, stb.

dr. Somos Géza

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Láncügylet, áru az országot nem hagyja el

ÁFA

Tisztelt Szakértő, két kérdésem lenne, mely ugyanazt az ügylet típust fedi le két irányból: "A" magyar cég "B" magyar cégnek szállít árut, amit "C" német cégnek számláz ki, neki van magyar adószáma. »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi cég magyarországi munkája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Román adószámmal rendelkező cég Magyarországra küldene munkavállalókat festés, mázolási munkák elvégzésére. »

Megválaszolva

0 komment

Beruházás áfa-megitélése

ÁFA

Tisztelt Hölgyem, Uram! Egy ügyfelem beruházáshoz kapcsolód áfa elszámolására szeretném tanácsukat kérni.„A” magyar kft. gyártósor beszerzésére 2 db külön szerződést kötött. »

Megválaszolva

2 komment

Ausztrál cég EU-s adószáma

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Egy ausztrál cég informatikai szolgáltatásról számlát bocsátott ki egy magyar cég felé. »

Megválaszolva

0 komment

Kisteherautó-vásárlás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 8704 vtsz benzines kisteherautót vásárolna. Kérdésem a következő: a benzines kisteherautó, valamint a karbantartásának áfája levonható-e? »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanáfa

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy kis segítséget kérek. Ügyfelem adómentesség helyett az általános szabályokat választotta az ingatlan értékesítésére. Nyolcéves lakóingatlant magánszemélynek értékesít. »

Megválaszolva

0 komment

Közérdekű adatigénylés áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 29. »

Megválaszolva

1 komment

Áfamentes közösségi beszerzés?

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozóként EU-s tagországból behozott használt műszaki cikkek kereskedésével kívánok foglalkozni. »

Megválaszolva

0 komment

Élőállat értékesítés, vágóhíd

ÁFA

Van egy állattenyésztéssel, szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó cég, aki élőállatot szokott értékesíteni (áfa 5 százalék). »

Megválaszolva

0 komment

Áfás vagy sem?

ÁFA

Kérdésem a következő: adott egy magyar cég, amely egy szlovák cégnek parkolást biztosít magyarországi telephelyen. Véleményem szerint ez áfás szolgáltatás, mivel magyarországon van a teljesítés helye. »

Megválaszolva

0 komment

Áfavisszaigénylés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni: egy kft. »

Megválaszolva

2 komment

Személygépkocsi EU-ból

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Belföldi, EU-s adószámmal rendelkező kft. Németországból német magánszemélytől vásárol elektromos személygépkocsit. A belföldi kft.-nek az áfabevallásában fel kell-e tüntetnie? »

Megválaszolva

0 komment

Kézi segédmunka áfa megítélése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a kézi segédmunka áfatörvény szerinti megítéléséhez. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi adómentes cég tárgyi eszköz értékesítése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! 2016. január 1. napjától a vállalkozás alanyi adómentességet választott (előtte áfakörös volt). 2002. évben vásárolt egy tehergépkocsit, amit most 2017. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségen belüli termékbeszerzés – késve érkezett számla

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Ez év június hónapban közösségen belüli termékbeszerzést bonyolított ügyfelünk. A számlát az olasz partner 2017. 06. 30-án állította ki, de csak július 22-én küldte meg e-mailben. »

Megválaszolva

0 komment

Támogatás áfája

ÁFA

Cégünk 2014-2020. programozási időszaki európai uniós alapokból származó támogatásra pályázik. A pályázat ismertetőjében az szerepel, hogy a levonandó áfát nem sorolja az elszámolható költségek közé. »

Megválaszolva

0 komment

Előleg áfája

ÁFA

Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy havi áfás egyéni vállalkozó esetében az előlegszámla (eszközbeszerzés) áfája levonható-e? Előre is köszönöm a választ! »

Megválaszolva

0 komment

Különbözeti áfa alapja külföldről beszerzett használt személygépjármű esetében

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Abban kérem a segítségét, hogy a külföldről beszerzett használt személygépjármű esetében az áfa megállapítása során a regisztrációs adó beszámít-e a bekerülési értékbe? »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi szolgáltatás igénybe vétel áfamentes alanyok között

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Adott egy szlovák és egy magyar szervezet (előbbi színház, utóbbi közalapítvány, amely vállalkozási tevékenységet nem folytat). »

hirdetés
hirdetés

Kérdések és válaszok

Kata táppénz

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő

Tb-kiskönyv kitöltése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X