hirdetés
További témák
dr. Somos Géza ügyvéd

1987. január 1. óta vagyok a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja, kb. 1990. óta foglalkozom adó- és vámügyekkel, melyek között jelentős, nagyértékű, bonyolult problémákkal is meg kellett küzdenünk. A szakma tavaly a száz legjobb ügyvéd közé választott (lásd: Haszon Magazin 2016. évi 11. szám). Szakmai tárgyú írásomat közölte az Ügyvédek Lapjának 2014. májusi száma („Quo vadis Kúria”) a Közösségen belüli termékértékesítések adómentessége tárgyában. A Budapesti Ügyvédi Kamara keretein belül gyakran szervezünk szakmai konferenciákat, együttműködve a Közigazgatási Bírák Egyesületével, abból a célból, hogy megteremtsük a tárgyalóterem falain kívül is egyfajta szakmai párbeszéd lehetőségét a bíróságokkal.

Az elmúlt három évtizedben több multinacionális vállalat is ügyfelem volt, pl. a Coca-Cola, az UNILEVER, az ECE Budapest Projektmanagement Kft, stb.

dr. Somos Géza

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Személygépkocsi EU-ból

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Belföldi, EU-s adószámmal rendelkező kft. Németországból német magánszemélytől vásárol elektromos személygépkocsit. A belföldi kft.-nek az áfabevallásában fel kell-e tüntetnie? »

Válaszra vár

0 komment

Kézi segédmunka áfa megítélése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a kézi segédmunka áfatörvény szerinti megítéléséhez. »

Válaszra vár

0 komment

Alanyi adómentes cég tárgyi eszköz értékesítése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! 2016. január 1. napjától a vállalkozás alanyi adómentességet választott (előtte áfakörös volt). 2002. évben vásárolt egy tehergépkocsit, amit most 2017. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségen belüli termékbeszerzés – késve érkezett számla

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Ez év június hónapban közösségen belüli termékbeszerzést bonyolított ügyfelünk. A számlát az olasz partner 2017. 06. 30-án állította ki, de csak július 22-én küldte meg e-mailben. »

Megválaszolva

0 komment

Támogatás áfája

ÁFA

Cégünk 2014-2020. programozási időszaki európai uniós alapokból származó támogatásra pályázik. A pályázat ismertetőjében az szerepel, hogy a levonandó áfát nem sorolja az elszámolható költségek közé. »

Megválaszolva

0 komment

Előleg áfája

ÁFA

Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy havi áfás egyéni vállalkozó esetében az előlegszámla (eszközbeszerzés) áfája levonható-e? Előre is köszönöm a választ! »

Megválaszolva

0 komment

Különbözeti áfa alapja külföldről beszerzett használt személygépjármű esetében

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Abban kérem a segítségét, hogy a külföldről beszerzett használt személygépjármű esetében az áfa megállapítása során a regisztrációs adó beszámít-e a bekerülési értékbe? »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi szolgáltatás igénybe vétel áfamentes alanyok között

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Adott egy szlovák és egy magyar szervezet (előbbi színház, utóbbi közalapítvány, amely vállalkozási tevékenységet nem folytat). »

Megválaszolva

0 komment

Zárt végű pénzügyi lízing

ÁFA

Zárt végű lízingre vásárolt 6 személyes Opel (D)Vivaro Combi gépjárműre az áfa visszaigényelhető? »

Megválaszolva

0 komment

Tehergépjármű/mentő

ÁFA

Egy assistance cég, amely az áfakörben van, utas- és vagyonbiztosító-társaságok mögött látja el a feladatait, többnyire közvetített szolgáltatást végez, egy teherautót venne. »

Megválaszolva

0 komment

Előlegszámla fordított áfa esetén

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági tárolót épített egy áfakörös adózó. Előlegszámlát kapott, fordított adózás szabályai szerint. »

Megválaszolva

0 komment

Ipari parkban lévő telek adásvétele

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Egy magyarországi kft. el kíván adni egy belterületi ipari parkban lévő telket egy osztrák gazdasági társaságnak. Kell-e adószám az osztrák félnek és hogyan kezeljük az áfát? »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni vállalkozó, fordított áfa

ÁFA

Üdvözlöm! Áfás egyéni vállalkozó és áfás cég közötti számlázás esetében, ha fordított adózást alkalmaznak, a szolgáltatás igénybevevőjének kell megfizetnie az áfát? »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Jövedéki adó

ÁFA

A következő kérdéseimre szeretnék választ kapni. 1. »

Megválaszolva

0 komment

Utazásszervezés – nyilatkozat

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy utazási irodánál egy cég utat rendel. A személy, aki utazik, megbízási jogviszonyban áll a céggel. Milyen nyilatkozatot kell kapnia a szervezőnek a cégtől? Utas, vagy nem utas? »

Megválaszolva

0 komment

Magyarországi (áfaalany és alanyi adómentes) cég szolgáltatás igénybevétele alanyi adómentes angol cégtől

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Korábban már kértem a véleményüket a következőkkel kapcsolatban: Mo. »

Megválaszolva

0 komment

Háromszögügylet?

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy macedón vállalatnak értékesít és számláz egy terméket. »

Megválaszolva

2 komment

EU-s használt személygépjármű beszerzése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft. német közösségi adószámos autókereskedőtől használt személygépkocsit vásárol magyar kft.-je számára. »

Megválaszolva

0 komment

Egyszemélyes kft. öröklése, továbbműködtetése

Általános

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem, egy egyszemélyes kft. tulajdonos-ügyvezetője a napokban elhunyt. Élettársi kapcsolatban élt 17 éve, a kapcsolatból van egy 14 éves gyermeke. »

hirdetés
hirdetés

Kérdések és válaszok

Gyerektartás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Rövid távú lakáskiadás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X