További témák
dr. Somos Géza ügyvéd

1987. január 1. óta vagyok a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja, kb. 1990. óta foglalkozom adó- és vámügyekkel, melyek között jelentős, nagyértékű, bonyolult problémákkal is meg kellett küzdenünk. A szakma tavaly a száz legjobb ügyvéd közé választott (lásd: Haszon Magazin 2016. évi 11. szám). Szakmai tárgyú írásomat közölte az Ügyvédek Lapjának 2014. májusi száma („Quo vadis Kúria”) a Közösségen belüli termékértékesítések adómentessége tárgyában. A Budapesti Ügyvédi Kamara keretein belül gyakran szervezünk szakmai konferenciákat, együttműködve a Közigazgatási Bírák Egyesületével, abból a célból, hogy megteremtsük a tárgyalóterem falain kívül is egyfajta szakmai párbeszéd lehetőségét a bíróságokkal.

Az elmúlt három évtizedben több multinacionális vállalat is ügyfelem volt, pl. a Coca-Cola, az UNILEVER, az ECE Budapest Projektmanagement Kft, stb.

dr. Somos Géza

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Alanyi mentesség lehetőségei

ÁFA

Milyen lehetőség van az alanyi mentességen belül, milyen határok vannak egyes tevékenységi körökön belül? Konkrétabban: van egy 4939 sofőrszolgálati tevékenységet folytató kft. »

Válaszra vár

0 komment

Export szolgáltatás

Általános

Magyarországi vállalkozás megrendelést kapott svájci adóalanytól, hogy Magyarországon a svájci haszongépjármű raktérburkolását végezze el. »

Megválaszolva

0 komment

Adómentes vagy áfás nyári táborok?

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Közhasznú nonprofit gazdasági társaságunk sportvállalkozásként működik. »

Megválaszolva

1 komment

Utólagos vámeljárás

Jövedéki adó / Vám, deviza / Termékdíj

Tisztelt Szakértő! Az alábbi probléma merült fel az egyik ügyfelemnél. A kft. Kínából rendelt árut, amely Hollandiában került az EU területére, de nem lett elvámolva. »

Megválaszolva

0 komment

Katás egyéni vállalkozó

ÁFA

Ügyfelem katás egyéni vállalkozó, most EU-s országnak végez Magyarországon szolgáltatást. »

Megválaszolva

2 komment

Zenés, táncos rendezvény áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A 18%-os adókulcs alá tartozó zenés, táncos rendezvényekkel kapcsolatosan kérnénk segítséget. A 18%-os áfa alkalmazásához a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni. »

Megválaszolva

0 komment

Importáru beszerzése és áfa kérdése más tagállamú adóalanytól

ÁFA

Egy szlovák cég Kínából importál árut, amelyet Szlovéniában közvetett vámjogi képviselő által levámoltat. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségen belüli adómentes értékesítés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! 1. Egy kereskedelemmel foglalkozó kft. olasz közösségi adószámmal rendelkező vevője megrendelt egy árut, melyet a magyar kft. Olaszországból rendel. »

Megválaszolva

0 komment

"Ingyenes" gépkihelyezés esetleges adóvonzata

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Cégünk kávé forgalmazásával foglalkozik, kizárólag vendéglátó egységek részére. »

Megválaszolva

0 komment

Exportértékesítés harmadik országba EU-s szállítási címmel

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Magyarországról vásárol orosz vevő terméket, de a termék szállítását EU-n belül Lettországba kéri. A fuvart az orosz vevő szervezi és fizeti is. »

Megválaszolva

0 komment

Előleg visszavonása meghiúsulás miatt

ÁFA

Ügyfelem új teherautó megrendeléséhez 2016.12.22-én bruttó 1 438 910 forint előleget utalt a forgalmazónak, ennek áfáját le is vontuk decemberben. »

Megválaszolva

0 komment

Motorkerékpár értékesítése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy kft. - jelenleg alanyi adómentes - a korábban nem adóalanytól beszerzett motorkerékpárt - 600 cm3 hengerűrtartalom - értékesíteni szeretné. »

Megválaszolva

0 komment

EU-s adószám hiánya

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy kft. EU-s adószám hiányában szerzett be terméket, vett igénybe szolgáltatást az EU-ból, és csak ezt követően kért EU-s adószámot. »

Megválaszolva

0 komment

Szolgáltatás igénybevétele külföldi cégtől

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalásukat. Üügyfelem szerszámtervezési és fémmegmunkálási szolgáltatást rendelt meg egy ausztriai partnerétől. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa mentesség esetén

ÁFA

Szerbiába szolgáltatna egy kft. A kft. alanyi mentes, és a szolgáltatása miatt "tárgyi mentes ". Ebben az esetben hogy működik az áfa? »

hirdetés
hirdetés

Kérdések és válaszok

Jeleléti ív vezetése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X