hirdetés
További témák
Hozzászólások 0

Kiva és az értékcsökkenés példákkal c. cikkhez kapcsolódó kérdés

Tisztelt Adózóna! A fenti témával kapcsolatban korábban állásfoglalást kértem a NAV-tól. Válasza " Amennyiben az adózó a számviteli szabályok szerint az adott eszközt már a kisvállalati adó választása előtt teljesen leírta, akkor esetében a kivaalanyisága megszűnését követően társasági adóalanyként a szóban forgó eszközök társasági adóbeli „nyitóértéke” a kivaalanyiságot megelőző utolsó adóévben meghatározott, a Tao. törvény 4. § 31/a. pontja szerinti számított nyilvántartási értékkel egyezik meg, tekintve, hogy abból levonást – számviteli értékcsökkenés elszámolása híján – nem tud érvényesíteni. Mindezek azt jelentik, hogy az adott adózó kivaalanyisága esetleges megszűnését követően lényegében „ugyanott” folytatja majd társasági adóalanyként a kérdéses tárgyi eszközök adóalapnál történő leírását, ahol „abbahagyta” a Tao. törvény szerinti értékcsökkenési leírás a Tao. törvény 7. § (1) bekezdés d) pontja értelmében adóalap-csökkentő tételt képez; mivel pedig a számvitelben már nem számol el értékcsökkenést, így a Tao. törvény 8. § (1) bekezdés b) pontja szerinti növelő tétel nem merül fel. Mindaddig azonban – amint az már említésre került –, ameddig az adózó a kiva alanya, az adóalapban nem érvényesít „értékcsökkenést”, tekintve, hogy a kiva alapja 2017-től az egyes tőke- és osztalékműveletek korrigált eredményén és a személyi jellegű kifizetéseken alapul" E szerint az 1. számú pédában az adóalapot csökkentő tétel a kivás időszak alatt 0, 2017-ben pedig 1372.Várom válaszukat, tisztelettel: V. Zs.


Szakértőnk válaszát csak előfizetőink olvashatják belépést követően. Amennyiben még nincs előfizetése, ezen az oldalon részletes információt tudhat meg választható előfizetési csomagjainkról.

Ha előfizetőnk, lépjen be!

hirdetés
hirdetés

Ha most fizet elő, a szolgáltatáscsomag részeként megkapja az „Adatvédelem a gyakorlatban” című kiadványt is! Az akció feltételei a 2018. március 14-től 2018. április 18-ig megrendelt, és 2018. április 27-ig befizetett előfizetésekre vonatkoznak.
Részletek »

* A termékek külön megvásárlása esetén fizetendő ár.
** Az Adózóna.hu előfizetése után három személynek jár 2-2 kreditpont, amelyet elszámolhat a szakképzésébe. A kreditpontok kedvezettjeinek nevét és regisztrációs számát a rendeléskor megadott adatokkal a befizetés után kiküldött számlán tüntetjük fel.


 
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
hirdetés
2018 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X