44 találat a(z) sport cimkére

Szurkolás és kultúra adómentesen 2019-ben is Cikk

Sportszeretők és kultúrakedvelők is a szívükhöz kaphattak a 2018-as nyári adócsomag beterjesztésekor. A tavasszal kidolgozott törvényjavaslat egyik legfőbb módosítása a bérnél kedvezőbb adózású – béren kívüli vagy egyes meghatározott juttatásként adózó, illetve adómentes –, előszeretettel cafeteriaelemként alkalmazott juttatások adókedvezményeinek visszaszorítása volt. Úgy tűnt, hogy – többek közt – a sportrendezvényre és kulturális eseményre szóló belépők adómentessége is megszűnik. Végül maradtak az adómentességek, igaz, némileg megváltozott feltételrendszer mellett.

Látvány-csapatsportok támogatása - kiegészítő sportfejlesztési támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk több sportegyesülettel kötött együttműködési megállapodást látvány-csapatsport támogatása céljából. A megállapodások elválaszthatatlan részét képezik a kiegészítő sportfejlesztési támogatási szerződések, melyek lehetnek támogatási és szponzori szerződések is. Kérdésem, melyben segítségét kérem, a szponzori szerződésekkel kapcsolatos. Abban az esetben ha támogatottal szponzori szerződés születik és a támogatott áfás számlát bocsát ki, van-e lehetőség az áfa összegének levonására, illetve a SPORTBEJ nyomtatványok az áfa értékkel növelt kiegészítő sportfejlesztési támogatás összegét kell-e szerepeltetni? Válaszát előre köszönöm. Tisztelettel

Közösségen kívüli szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben szeretnék állásfoglalást kérni: Belföldi (áfás) kft., EU-n kívüli (Brazília) nem adóalany részére nyújt szolgáltatást. Gokart versenyen segíti a versenyző munkáját, irányítóként vesz részt. A pályán a versenyző edzőjeként van jelen. A versenyzési lehetőségeket megkeresi a versenyző számára, nevezési díjat fizet, a versenyeken a szervizelést is ő végzi. A kérdésem az lenne, hogy jelen ügylet mint sporttevékenység értelmezhető-e ezen jogszabály szerint. A szolgáltatást 27 százalékos áfával, vagy áfamentesen kell számlázni? Áfa tv. C) Kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási és sportszolgáltatások Kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási és sportszolgáltatásoknál, továbbá más, ezekhez hasonló szolgáltatásoknál (így különösen: kiállítások, vásárok és bemutatók rendezése), ideértve ezek szervezését is, valamint az előbbiekhez járulékosan kapcsolódó szolgáltatások esetében a teljesítés hely meghatározására vonatkozó különös szabályok alkalmazása 2011. január elsejétől attól függ, hogy a szolgáltatást adóalany vagy adóalanynak nem minősülő személy, szervezet veszi-e igénybe. Amennyiben az ilyen jellegű szolgáltatás megrendelője nem adóalany, annak teljesítési helyét az a hely határozza meg, ahol a szolgáltatást ténylegesen végzik.

Sportjogviszony megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A hivatásos sportolók munkaidejére vonatkozó szabályozások tisztázásában kérem a segítségét. A hivatásos és amatőr sportolókkal csak határozott idejű szerződés köthető. Az amatőrökkel max. 1 év, a hivatásos sportolókkal 5 év. A határozott idő lejártával lehetséges-e újrakötni a szerződést, ha igen, ugyanúgy ki kell léptetni, mint egy normál jogviszony megszűnésekor? Ha nem lehetséges a megszűnést követő napon újrakötni, akkor 6 hónapot követően már lehetséges?

Új és régi kedvezmények érvényesítése a tao-bevallásban Cikk

Hogyan kell szerepeltetni az adókedvezményeket a bevallásban, melyek a régi és melyek a 2017-től érvényesíthető új kedvezmények? Ismertetjük.

Pihenőnap kiadása (vasárnapra) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Labdarúgó sportegyesületünk a csapatok edzőit részmunkaidő keretében foglalkoztatja (havi 40, ill. 48 óra, napi 4 óra, így 10, ill. 12 nap). A munkaidő-beosztásuk hétköznapra (edzések) és hétvégére (vasárnapra, bajnoki fordulók ezen a napon vannak)) is esik. Éppen ezért gondoljuk – és ebben az önöktől kapott korábbi kérdéseinkre feltett válaszok meg is erősítenek –, hogy a munkakör jellege alapján rendeltetésünk folytán vasárnap is működő munkáltató vagyunk. Az a kérdésem, hogy ebben az esetben is vonatkozik-e ránk a zMt. 105. § (4) pontja, azaz "munkavállaló számára – a 101. § (1) bekezdés f) pont kivételével – havonta legalább egy heti pihenőnapot vasárnapra kell beosztani." Hisz az idézett 101. § (1) f) pontja csak a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalókra vonatkozik – ez ránk nem igaz, mert nem csak szombaton és vasárnap foglalkoztatjuk az edzőket, hanem ahogy fent említettem, hétköznap is. Vagyis annak ellenére, hogy minden vasárnap van bajnoki forduló (nyilván a nyári és téli bajnoki szüneten kívül), az edzőknek ettől függetlenül legalább egy vasárnapot mégis pihenőnapként kell kiosztani? Előre is köszönöm a választ.

Krónika: adó- és vámtörvényekről tárgyalt az Országgyűlés Cikk

Az innovatív, közép-magyarországi vállalatok támogathatóságáról, a nemzetközi vámegyezményről az uniós vámjogról, az adóigazgatásról és az adózás rendjéről, továbbá a sportvállalkozások adókönnyítéséről is tárgyalt ma az Országgyűlés.

Bérpótlékot kapnak a védőnők Cikk

November 1-jétől 33 ezer forintos havi bérpótlékban részesülnek a védőnők - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkár szombaton Budapesten.

A kontrakt versenybridzs áfájáról döntött az EU Bírósága Cikk

A kontrakt versenybridzs és a hozzá hasonló tevékenységek, amelyeket elhanyagolhatónak tűnő fizikai elem jellemez, nem tartozik az áfára vonatkozó irányelv értelmében vett sport fogalma alá, ezért a nevezési díjjal járó versenyszerű kártyajáték nem mentesülhet az adó megfizetése alól – közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Nyilvánosak a tao-pénzek – a Kúria szerint is Cikk

Nyilvánosak a tao-pénzek, az erre vonatkozó adatokat ki kell adni – mondta ki a Kúria szerdán abban a perben, amelyet a Transparency International indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium ellen.

Vállalkozói tévedések – figyelmeztet a NAV Cikk

Gyakori, hogy a cégek szabálytalanul számolják el a munkavállalóknak adott különféle juttatásokat – hívja fel a figyelmet a NAV.

Ekho fizetés szabályai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy sport-szolgáltatással foglalkozó, NBII-es csapatot üzemeltető kft.-nél edzői munkakörben foglalkoztatunk több magánszemélyt és hivatásos sportolót. Mind a játékosok és a szakmai stáb is leadta a nyilatkozatát az ekho szerinti adózás választására. Mi után kell megfizetni a "hagyományos" járulékokat? Az ekho törvény több helyen is más szavakat használ (minimálbér, legalább minimálbér). Tehát a minimálbér után, vagy a garantált minimálbér után vagy választható az összeg és kikötheti a magánszemély a fix összeget és csak a felette levő rész után jön az ekhós adózás?

Újabb milliárdok sporttámogatásra Cikk

2017 és 2019 között központi költségvetési forrásból összesen 4,6 milliárdos támogatást kap a Pécsi Vasutas Sportkör (PVSK) sportinfrastruktúra-fejlesztéseihez, derül ki a kormányportál híréből.

Tao-támogatás sport egyesületnél Kérdés

Tisztelt Adózóna! Tao-támogatás könyvelésében szeretnék segítséget kérni. Egy sport egyesület támogatást kapott az önkormányzat tulajdonában álló tornatermek felújítására. A felújítás 2017-ben fejeződött be. 2016-ban a kivitelező kiállította az 1. részszámláját, a támogatás összege nem érkezett meg 2016. évben. A kivitelező számláját hogyan könyveljem le? Hogyan tartsam nyilván a más tulajdonán végzett felújítást, amely tao-támogatásból valósul meg? 2016-ban milyen tételeket kell könyvelnem? Tanácstalan vagyok. A választ előre is köszönöm.

Társaságiadó-felajánlás támogatás céljára Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. 2015-évi (1529) társasági adója terhére, a Tao tv.24/A § alapján LÁTVÁNY-CSAPATSPORTNAK adófelajánlást tett támogatás céljából. Erre az adófelajánlásra kötött együttműködési, és kiegészítő szponzori szerződéseket. A felajánlott összeg összesen 2700 ezer Ft. A NAV a folyószámlán (2016-ban) előírt kötelezettség csökkenést, 2700 ezer forintot, és pénzügyi teljesítés csökkenést (kiutalást), 2700 ezer forintot. A kérdésem az lenne, hogy a kötelezettségcsökkenést az egyéb bevételek közé könyvelem? A kiutalást pedig az egyéb ráfordítások és egyéb szolgáltatások közé? Ha a fenti elgondolás nem helyes, szíveskedjen tájékoztatni a megfelelő elszámolási módról! Köszönettel: Lázárné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink