hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa-törvény: várhatóan nem visszamenőleges hatállyal módosítanak

  • adozona.hu

Az Európai Bíróság 2011. július 28-ai ítélete szerint a magyar áfa szabályozás ellentétes az áfa-irányelv rendelkezéseivel. Megnövekvő visszaigénylésekre számíthat a költségvetés.

Az ítélet által elmarasztalt szabályozás értelmében, amennyiben az adóbevallási időszakban az adóalany beszerzéseihez kapcsolódó levonható áfa összege meghaladja a fizetendő áfa összegét, az adóalany csak a pénzügyileg rendezett beszerzéseihez kapcsolódó áfa összegét igényelheti vissza.

A pénzügyileg nem rendezett beszerzésekre jutó áfa összege továbbvihető a következő adó-megállapítási időszakra.

A pénzügyi rendezés adó-visszaigénylési jog feltételeként történő előírása ellentétes az áfa-irányelv rendelkezéseivel, mivel a szabályozás az adó-visszaigénylési jog érvényesítésének többszöri elhalasztását eredményezheti, ezáltal akadályozhatja az áfa ésszerű határidőn belül történő visszatérítését.

Az ítéletet követően várható az elmarasztalt szabályozás megváltoztatása. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a Kormány az Európai Bíróság ítéletét tudomásul vette, a Nemzetgazdasági Minisztérium megteszi a szükséges intézkedéseket az áfa-szabályozást illetően, az alternatívákat a lehető legrövidebb időn belül a kormány elé terjeszti. Tekintettel arra, hogy az elmarasztalt szabályozás elsősorban likviditási terhet okoz az adóalanyok számára, annak megváltoztatására várhatóan nem visszamenőleges hatállyal kerül sor.

A költségvetés  finanszírozásában  a  fenti  módosítás  különösen  egyszeri  hatásként  jelentősebb hatással  járhat,  ha  a korábban levont  és  korábbi  időszakról  továbbvitt  forgalmi  adó  összegét  a  költségvetésnek  vissza  kell  fizetnie,  de  ezen kívül  – ha megváltozik a jelenlegi rend - a megnövekvő  visszaigénylések  miatt  folyamatosan  is kisebb  forgalmi  adóval  lehet   számolni  a  költségvetésben,  amit  feltehetően  más  bevétellel  kell  pótolni,  vagy a  kiadásokat  szükséges  kurtítani.

Szolnoki Béla és Lunczer Katalin
BDO

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EU-s számla áfásan

Bunna Erika

adótanácsadó

Magyar–Japán egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink