hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társasági adó kedvezménye: szeptemberben érkezhetnek meg az első adóforintok a sportegyesületekhez

  • MTI

Szeptember közepén juthatnak el az öt látványsportágban működő sportegyesületekhez az első olyan forintok, amelyeket a vállalkozások a július 1-jén elfogadott törvény értelmében a társasági adójukból levonhatnak - jelentette be Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

A fideszes képviselő elmondta, óriási az érdeklődés a társasági adóból levonható sporttámogatások iránt, s véleménye szerint a támogatási kérelmek száma az év végéig elérheti a két-háromezret. Hangsúlyozta: az ezzel járó adminisztráció minimális, hiszen a kérelmek benyújtásához 3 millió forintos támogatás alatt mindössze egy kétoldalas adatlapot kell kitölteni, amely a megvalósítandó sportfejlesztési program, valamint a kérelmező szervezet adatait tartalmazza, s bár a 3 millió forintnál magasabb támogatási összeg esetén több részletet kérnek, de az adatlap terjedelme ebben az esetben sem több tíz oldalnál.

A kérelmeket az öt látványsportág – labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, vízilabda és jégkorong – szakszövetsége bírálja el, a benyújtást követő 30 napon belül pedig igazolást állítanak majd ki. A sport és turizmus bizottság elnöke kitért arra is, hogy az állam szigorúan fogja ellenőrizni a sporttámogatások felhasználását, s azok a sportegyesületek és sportszervezetek, amelyek nem a megjelölt célra fordítják a támogatást, vagy más visszaéléseket követnek el, három évre kizárhatják az állami támogatásból.
   
Bánki megemlítette, hogy már megjelentek olyan tanácsadók, akik főleg a kisegyesületeknek jutalék ellenében ígérnek segítséget a támogatási kérelmek elkészítéséhez, illetve közvetítői tevékenységet ajánlnak fel a cégek és a sportszervezetek között. A képviselő azt üzente a sportszervezetek vezetőinek, hogy semmiképpen ne vegyék igénybe az ilyen felajánlott segítségeket, mert az adatlapok olyan egyszerűek, hogy azokat maguk is ki tudják tölteni.
   
A képviselő beszélt arról is, hogy az új sporttörvényt szeptemberben nyújtják be az Országgyűlésnek, amely várhatóan októberben fogadja majd el a jogszabályt. Bánki hozzátette, a jogszabály-módosítás legfontosabb eleme, hogy egycsatornássá válik a sportfinanszírozási rendszer, s a támogatás elosztását az állam a civil szférára bízza. Egyetlen köztestület marad, a Magyar Olimpiai Bizottság, s ez a szervezet utalja tovább az állami támogatásokat a többi sportszervezet részére.
   
A fideszes honatya az új sporttörvény kapcsán még kiemelte, hogy húsz év után először elkészült egy sportlétesítmény-kataszter, amely rögzíti a Magyarországon fellelhető valamennyi sportlétesítményt, azok állapotát, valamint azt, hogy mekkora pénzeket kell felhasználni a szükségessé vált fejlesztésekhez.
   
Bánki beszélt arról is: a kormány azt a célt tűzte ki, hogy öt éven belül kilenc százalékról 20 százalékra, tíz éven belül pedig az uniós szintre, vagyis 32-35 százalékra emeli az aktív sportmozgást végző – s hetente legalább kétszer fél órát sportoló – magyar lakosok számát.  
   
Újságírói kérdésre a képviselő közölte: a szurkolói csoportok tiltakozásai ellenére sem tervezik módosítani, vagy enyhíteni a sporthuliganizmus elleni törvénycsomag közelmúltban bevezetett elemeit.
   
"Ez a törvénycsomag éppen a szurkolók érdekeit védi, s a becsületesen drukkoló, s nem randalírozó nézőknek semmilyen félnivalójuk sincs" – hangsúlyozta Bánki.
   
A honatya úgy látja, nem biztos, hogy a magyar sport érdekében hozott intézkedések hatása már egy jobb londoni olimpiai szereplésben megmutatkozik, de hat-nyolc éven belül lehetnek pozitív jelei, s addig is szeretnék elérni, hogy Magyarország az első tíz között maradjon a világon az ötkarikás szereplést tekintve.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink