hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

"A kulcsprobléma az, hogy milyen legyen az áfa a jövőben"

  • MTI

Nem sikerült megegyezni a jövő évi költségvetés tervezetéről és az áfa módosításáról a cseh kormánykoalíciónak. A koalíciós tanács hétfő esti ülése több mint két órás tárgyalás után eredmény nélkül ért véget.

"A kulcsprobléma az, hogy milyen legyen az áfa a jövőben" - mondta Miroslav Kalousek pénzügyminiszter a tanácskozás után újságíróknak. A kormány eredetileg azt tervezte, hogy 2012-től 14 százalékra emelkedik a kedvezményes áfakulcs - amely többnyire alapvető élelmiszerekre, gyógyszerekre, építési anyagokra vonatkozik, s ma 10 százalék -, majd 2013-tól egységesen 17,5 százalékos lenne az áfa. A 20 százalékos normálkulcs 2013-től csökkenne, ugyancsak 17,5 százalékra.
   
A pénzügyminiszter a múlt héten azonban azt javasolta, hogy 2012 januárjától kezdve az áfa egységesen legyen 19 százalékos. Javaslatát Petr Necas miniszterelnök egy hétvégi lapinterjúban támogatta.
   
Necas a Mlada fronta Dnes című lapban a hétvégén kifejtette: "tekintettel az euróövezet súlyosbodó adósságválságára, szigorúbb intézkedéseket kell hoznunk az államháztartás konszolidálása érdekében. Ez azt jelenti, hogy az áfakulcs egy korábbi tervezetnek megfelelően 19 százalék lenne".
   
A legkisebb koalíciós párt, a Közügyek számára azonban a magasabb 19 százalékos egykulcsos áfa elfogadhatatlan, s kivételeket követel például gyógyszerekre, vagy könyvekre és újságokra.
   
Csehország a bruttó hazai termék (GDP) 3,5 százalékára akarja csökkenteni az államháztartás hiányát jövőre, ez 30 milliárd korona, hozzávetőleg 331 milliárd forint kiadáscsökkentést tesz szükségessé.
   
Kalousek közölte, hogy ennek a célnak az elérésére jelenleg két javaslat van a koalíció előtt, s végső változatról szakértők döntenek. A probléma várhatóan a szerdai kormányülésen is téma lesz.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink