hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egy esetben lehet megváltani a nyugdíjhoz hiányzó éveket - szigorú feltételek

  • adozona.hu

Mikor és milyen feltételekkel válthatja meg a nyugdíjazáshoz szükséges szolgálati éveit a munkavállaló? Olvasói kérdésre Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

Az anyukám 1954.05.26-n született, tehát nem tartozik abba a kategóriába, hogy a kora beszámításával elmehessen nyugdíjba. Marad a 40 év munkaviszony. Sajnos nagyon nem akarnak összejönni az évek. Nem számít bele az ipari iskola, a passzív betegállomány, a munkanélküliség. Ezek ugyan nem nagy idők, de nagyjából ennyi hiányzik hozzá, hogy még idén elmehessen nyugdíjba. Nem tud 4 hónap munkaviszonyt igazolni, mivel a nyugdíjintézet nem talál papírt róla. A cég azóta rég a múltba veszett. Tavaly megcsinálták az előzetes számításokat miszerint már februárban elmehetett volna nyugdíjba, de azóta úgy alakult, hogy mégsem. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e a hiányzó hónapokat, vagy szolgálati időt pénzben befizetni, hogy meglegyen az adott időszak, és végre elmehessen nyugdíjba. Kérem, hogy segítsenek! Minimálbérért dolgozik egy olyan műhelyben ahol a mérgező cingőztől, a májára ciszta nőtt. Ha jövőre menne nyugdíjba, már sokkal rosszabbul járna, abból a pénzből, nem fogja tudni fenntartani magát.

A hatályos szabályozás értelmében édesanyja öregségi nyugdíjra jogosító korhatára már a betöltött 63. életév és 183 nap, előrehozott öregségi nyugdíjra (csökkentett összegben) a betöltött 60. életév és 183. napon lehet jogosult amennyiben rendelkezik legalább 37 év szolgálati idővel. A 2011. január 1-jétől a nők részére biztosított korhatártól független kedvezményes öregségi nyugdíj igénybevételénél („nők 40”) Édesanyja esetében is problémát jelent, hogy a kedvezményes nyugdíj feltételeként előírt jogosultsági idő eltér a szolgálati időként figyelembe vehető jogcímektől. Sajnos a jogosultsági időhöz hiányzó idő megváltására nincs lehetőség. Kizárólag az öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz (20 év), illetőleg az öregségi résznyugdíjhoz (15 év) szükséges hiányzó szolgálati idő – legfeljebb azonban 5 naptári év – „megvásárlására” biztosít a jogszabály megállapodás- kötési lehetőséget.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink