hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sztrájkolnak a britek a nyugdíjreform miatt

  • MTI

Csaknem 750 ezer brit közalkalmazott kezdett 24 órás sztrájkot csütörtökön, tiltakozva az állami alkalmazottak nyugdíjrendszerében tervezett kormányzati szigorítások miatt.

A négy fő közalkalmazotti szakszervezet azért hirdette meg a munkabeszüntetést, mert a kormány tervei szerint az évtized végére jelentősen emelkedne a közalkalmazottak állami nyugdíjra jogosító korhatára. A közalkalmazottak jelentős része jelenleg 60 éves korában teljes állami nyugdíjra jogosult, ám az általános állami nyugdíjkorhatár 2020-ra a tervek alapján egységesen 66 év lesz a közszolgálati és a versenyszférában egyaránt.
    
A korhatár emelésével együtt növekedne a bérekből levont nyugdíjhozzájárulás is, emellett a nyugdíjak összegét nem az utolsó év, hanem a közalkalmazotti munkaviszonyban eltöltött teljes időszak bérátlaga alapján számolnák ki.
   
A nyugdíjkorhatár felemelése nem érintené a fegyveres erők, a rendőrség és a tűzoltóság tagjait - akik munkába lépésük időpontjától függően 50, illetve 55 évesen már nyugállományba vonulhatnak -, a büntetésvégrehajtás alkalmazottait azonban igen. A börtönőrök Nagy-Britanniában nem sztrájkolhatnak, de érdekképviseleteik tiltakozó gyűlésekre szólították őket is munkahelyeiken.
   
A csütörtöki sztrájk érinti egyebek mellett az iskolák, a bíróságok, az állami munkaközvetítő központok, valamint a kikötők és a repülőterek működését. Előzetes adatok szerint a pedagógusok sztrájkja miatt a brit iskolák harmada bezárt, további harmada "részlegesen" működik, vagyis fogadja a diákokat, de tanítás nincs, egyharmadukban pedig rendes tanítási napot tartanak.
   
Nagy-Britanniában - ahol nagyon sok az évközi tanítási szünet - július végéig tart a tanév.
   
A tiltakozó akcióban részt vesz a határellenőrzési alkalmazottakat képviselő szakszervezet is, de a legnagyobb repülőterek csütörtök délelőtti beszámolói szerint nagyobb fennakadás nem alakult ki az érkező forgalomban.
   
A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció az utolsó pillanatig igyekezett lebeszélni a közalkalmazottakat a sztrájkról, mondván: be kell látniuk, hogy a jelenlegi közalkalmazotti nyugdíjrendszer "fenntarthatatlan", és igazságtalan, hogy az általános alkalmazotti nyugdíjrendszernél nagyvonalúbb nyugellátást másoknak kell megfizetniük.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink