hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyes munka mellett: ki, mikor jogosult?

  • adozona.hu

Munka mellett ki jogosult gyesre és milyen formában? Olvasói kérdésre Széles Imre, az Adózóna tb-szakértője válaszol.

Ha teljes munkaidőben dolgozom, akkor is jogosult vagyok a gyesre? S mi a helyzet, ha részmunkaidőben dolgozom?

 A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) 21. §-a értelmében GYES mellett – a gyermek egy éves korát követően – maximum heti 30 órában lehet keresőtevékenységet folytatni vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés a munkavállaló otthonában történik.

Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén annak egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytatható keresőtevékenység.

Ikergyermekek esetében a gyermekek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat azzal a megkötéssel, hogy a gyermekgondozási segélyben részesülő személy ikrek esetében egy gyermek után jogosult a gyermekgondozási segélyre.

A kiskorú szülő gyermekének gyermekgondozási segélyben részesülő gyámja időkorlátozás nélkül folytathat kereső tevékenységet.

Ettől eltérően a gyes-ben részesülő nagyszülő kereső tevékenységet a gyermek hároméves kora után folytathat csak, mégpedig szintén legfeljebb heti 30 órában folytatni vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés a munkavállaló otthonában történik. (Cst. 21/A. §)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg tárgyi eszköz értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozás megszűnése

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózó családi kedvezménye

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink