hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyes melletti munka: mi jár a kismamának?

  • adozona.hu

Milyen jogai vannak a kismamának, ha a két éves gyermeke mellett szeretne visszamenni dolgozni? Mi jár neki, s miről kell egyezkedni a munkaadóval? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Közel hat éve, 2005 szeptembertől dolgozom egy cégnél, onnan mentem gyedre 2009 áprilisában. Most lejárt a 2 év gyed és gyesen vagyok. Mivel ez az összeg nagyon kevés, szeretnék visszamenni dolgozni. Köteles visszavenni a munkáltató 2 év után, vagy ki kell várnom a 3 évet, hogy leteljen a gyes is? Ha nem akar visszavenni, jár-e a végkielégítés, illetve a szabadságmegváltás 2 év után is? Amennyiben igen, hány hónapra jár a végkielégítés és a szabadság? Köteles vagyok ugyanannyi órában visszamenni, mint a gyerek születése előtt? Ha nem vállalom, akkor elveszítem a végkielégítést?

A munkáltató köteles önt visszavenni amikor ön jelzi, hogy vissza szeretne térni. A felmondási védelem a gyermek 3 éves koráig megilleti az anyukát. A munkáltató azonban nem köteles részmunkaidőben foglalkoztatni önt, erről külön meg kell állapodni. Gyes mellett csak legfeljebb heti 30 órát lehet dolgozni. Így ha a munkáltató a részmunkaidőbe nem egyezik bele, akkor csak úgy tud visszamenni dolgozni, hogy lemond a gyesről.

Amennyiben a munkáltató nem akarja visszavenni, akkor rendes felmondással a védelem miatt csak a  gyermek 3 éves kora után szüntetheti meg a munkaviszonyát. Rendes felmondás esetén mindenképpen jár önnek a végkielégítés és természetesen a szabadságmegváltás is, ha nem adják ki a felhalmozódott szabadságot a munkába visszatérést követően.

Ha közös megegyezéssel szüntetik meg a munkaviszonyt, akkor is jár a szabadságmegváltás és a felek szabadon megállapodhatnak kvázi végkielégítés fizetésében is. Célszerű ilyen esetben legalább annyit kérni, mint ami rendes felmondás esetén megilletné Önt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink