hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jó erkölcsbe ütköző juttatások: adóztatás helyett munkajogi eszközök

  • MTI

Adóztatási helyett munkajogi eszközökkel érné el az LMP, hogy a munkajogi elévülési határidőn, vagyis három éven belül a jó erkölcsbe ütköző, és ezért semmis juttatásokat vissza lehessen követelni - derül ki abból a javaslatból, amelyet Schiffer András frakcióvezető nyújtott be hétfő délelőtt a parlamentnek.

A jó erkölcsbe ütköző egyes juttatások hatékonyabb visszaköveteléséhez szükséges egyes törvénymódosításokról szóló indítvány a Munka törvénykönyvében javasolja rögzíteni, hogy az állami, önkormányzati vagy közalapítványi forrásból alapított, fenntartott vagy működési támogatásban részesített szervezetnél, továbbá a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény szerinti, köztulajdonban álló gazdasági társaságnál a törvényben vagy a kollektív szerződésben meghatározottnál magasabb, a jogviszony megszűnésével összefüggésben kifizetett juttatást jó erkölcsbe ütközőnek kell tekinteni. Kimondaná, hogy a jó erkölcsbe ütköző juttatások kifizetése semmis, annak visszafizetésére a polgári jognak a jogalap nélküli gazdagodásra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.
   
A rendelkezéseket a közszolgálati jogviszonyra, az állami vezetői szolgálati viszonyra, a kormánytisztviselői jogviszonyra, a közalkalmazotti jogviszonyra, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyára, valamint a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak szolgálati jogviszonyára is alkalmazni kellene. Schiffer András az országgyűlési képviselőkre, a polgármesterekre és a helyi önkormányzati képviselőkre is kiterjesztené a szabályozás alkalmazását.
   
Annak érdekében, hogy a jó erkölcsbe ütköző juttatások visszakövetelésére irányuló eljárások ne húzódjanak el, a javaslat eljárásgyorsító intézkedéseket tartalmaz, amelyekkel néhány napon belül jogerősen lezárhatóak lennének a jogviták. Annak érdekében, hogy a munkáltató ne játszhasson össze a munkavállalóval a jogsértően megszerzett juttatások megtartása érdekében, a törvény az ügyészt is feljogosítja a per megindítására - olvasható a szövegben.
   
Az LMP frakcióvezetője javaslata indoklásában emlékeztet arra, hogy az Alkotmánybíróság 2011. május 6-án nyilvánosságra hozott döntésével megsemmisítette a foglalkoztatási jogviszony megszűnésével összefüggésben a közszférában kifizetett juttatások 98 százalékos visszamenőleges hatályú adóztatását.
   
"A mostani döntés világossá tette: a Lehet Más a Politika már tavaly nyáron is helyes álláspontot képviselt, amikor a munkajogi problémát munkajogi eszközökkel akarta kezelni. Az adóztatás nem megfelelő eszköz mindehhez, hiszen a jogszerűtlen juttatásokat teljes egészében vissza kell követelni, a jogszerű kifizetéseket pedig érintetlenül kell hagyni" - írja Schiffer András.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink