hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Végkielégítések különadója: százszoros adóbevétel folyhat be a költségvetésbe?

  • hvg.hu
2

Januárban mégcsak összesen 64 millió forintnyi végkielégítés-adót fizettek be a valaha elbocsátott, felmondott, szabadságot megváltó közszolgálati alkalmazottak, de március végéig már ennek több, mint a tízszerese folyt be a költségvetésbe. Csaknem 600 szervezet jelentette be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), hogy 98 százalékos különadó alá eső végkielégítést fizetett ki, a NAV adatai alapján összesen 667 millió forintot. Bár a kormány nagyjából 1 milliárd forintot vár az adóból, nem kizárt, hogy ennek közel százszorosával is gyarapodhat az államkasszá. Számoltunk.

A adóhivatalhoz beérkezett 1053K bevallások alapján eddig 229 magánszemély 667 millió különadót fizetett be április közepéig. Ezt a két számot elosztva egymással egyszerűen kiszámolható, hogy egy főre átlagosan 3 millió forint különadó-befizetés jutott. Amennyiben 229 fő 667 millió forintot fizetett be, akkor 1 milliárdhoz - maradva a fejenként átlagosan 3 millió forintos befizetésnél - összesen 344 főnek kell adót befizetnie - mutat rá Angyal József okeveles adószakértő. Ha elfogadjuk, hogy az elmúlt 6 évben 1 milliárd forint "pofátlan végkielégítést" fizettek ki, akkor a fenti számítás alapján ez összesen 344 főt, évente körülbelül 60 dolgozót érintett.
 

Végkielégítés különadója - új kalkulátor
Számolja ki az Adózóna kalkulátorával, mennyi adót kell fizetnie végkielégítése után visszamenőlegesen?

Ahhoz, hogy pontosabb adatot kapjunk, nem szabad figyelmen kívül hagynunk az 53K jelű adatszolgáltatásokat, figyelmeztet Angyal József. Ebben ugyanis a munkáltatóknak március 31-ig a különadó alapjáról és összegéről is nyilatkozniuk kellett..

Végkielégítések különadója: kinek, mennyit?
A különadót, a törvény értelmében a 3,5 millió forintot meghaladó végkielégítések, szabadságmegváltások után kell megfizetniük a munkavállalóknak 2005-ig visszamenőleg. Képviselők, polgármesterek esetében az összeghatár 2 millió forint. Az adó mértéke 98 százalék, amelybe azonban bele kell számítani a már megfizetett adókat és járulékokat - figyelmeztet a NAV. A törvény értelmében a többi között költségvetési, állami, önkormányzati szervnek kellett jelentenie, hogy fizetett-e ki 98 százalékos különadó alá eső végkielégítést az utóbbi 5 évben. 

A cikk folytatásához kattintson a hvg.hu-ra

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
mármegint

A találgatásos becslésből 100 milliárdos következtetéseket levonni azért nem semmi. Szerencsés lenne megvárni a végleges adatokat. Miután ezeket a végkielégítési pénzeket a közszférából kaphatták az érintettek biztosra veszem, hogy megbízható lesz az adatszolgáltatás. Miután nagyon sok pénz ezeknek az embereknek nem a munkájuk megszűnésekor, hanem a "munka" közben lett kifizetve (prémiumként), ezért kb. 32000 fős, végkielégítésnél ilyen magas összegben "kedvezményezett" személy kevés lesz. Ott fordulhatott elő magas végkielégítési összeg, ahol a felmondás feleslegesen korai volt, vagy ahol öreg motorostól vált meg a közszféra. Kár becsülgetni. Nyilván az adóhivatal kezét-lábát töri, hogy mihamarabb feldolgozza az adatokat. Addig elhamarkodott dolog számszerű következtetéseket levonni...

ceruza5

Helyes ! Fizessenek!
Bár úgy gondolom e miatt egyetlen könyvelőnek vagy gépkocsivezetőnek sem fáj a feje.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink