hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

98 százalékos különadó: 5 képviselőt érintene

  • MTI

Összesen öt volt országgyűlési képviselőt érintene az a jogszabály-módosítás, amelynek beterjesztését a Fidesz részéről Kósa Lajos ígérte meg kedden azt követően, hogy kiderült: az Országgyűlés Hivatala szerint a honatyákat - az alkotmány, az országgyűlési képviselők jogállásáról, illetve az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény alapján - nem érinti a különadó-fizetési kötelezettség, illetve maga az Országgyűlés sem tekinthető különadóval kapcsolatban érintett szervezetnek.

Az Országgyűlés Sajtószolgálata - szintén még kedden - azt közölte az MTI-vel, hogy a hivatal 2006-ban 114 képviselő részére fizetett 6 havi juttatást, de egy esetben sem haladta meg a kifizetett összeg a 3,5 millió forintot, 2010-ben pedig 178 honatya részére történt kifizetés, ekkor néhány esetben haladta meg az összeg a különadó határát jelentő értéket.
   
Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI megkeresésére szerdán elmondta, hogy öt 2010-ben a parlamentből kikerült képviselő: Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János és Világosi Gábor volt SZDSZ-es képviselő, valamint a szocialista Podolák György kapott a 3,5 milliós határt meghaladó összegű végkielégítést.
   
Tájékoztatása szerint Béki Gabriella bruttó 4,17, Gusztos Péter 3,75, Kóka János 4,31, Podolák György 4,03, Világosi Gábor pedig 4,86 millió forintot kapott.
   
A témát a Népszabadság vetette fel keddi számában. Az országgyűlési képviselők 6 havi juttatása utáni különadó bevallásával kapcsolatosan - egyeztetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal - a parlament sajtószolgálata azt közölte: az országgyűlési képviselő nem áll munkaviszonyban, illetve foglalkoztatási jogviszonyban. Hivatkoztak a képviselők jogállásáról szóló törvény indoklására, amely szerint a képviselői tevékenység nem munkaviszony alapján, hanem sajátos államjogi viszony alapján végzett tevékenység. A jogviszony egyik oldalán a képviselő áll, míg a másik oldalán nem maga az Országgyűlés, hanem a választópolgárok közössége, amely közösség azonban nem rendelkezik jogalanyisággal - írták egyebek között.
   
Még aznap Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy sajtótájékoztatón azt mondta: pártja szerint a parlamenti képviselőkre is vonatkozik a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló jogszabály, de ha az Országgyűlés Hivatala ezzel ellentétesen értelmezi a törvény passzusait, akkor a kormánypárt módosító indítványt nyújt be annak érdekében, hogy a képviselőkre is vonatkozzon a különadó.
   
A vonatkozó törvény módosításának kidolgozását és benyújtását ígérte a Jobbik is, amely közleményben jelezte: elfogadhatatlannak tartja, hogy a 2006-ban és 2010-ben a parlamentből kikerült egykori országgyűlési képviselők mentesüljenek végkielégítéseik 98 százalékos különadójától.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink